Am testat destul de multe plăci video, de-a lungul timpului. Am realizat destul de multe configurații și calculatoare, cât să îmi placă ceea ce fac. De aceea, ghidul acesta încearcă să puncteze cât se poate de mult din tot ceea ce înseamnă alegere de plăci video.
Este dificil să alegi o placă video și să bifezi absolut tot, mai ales când ai lângă și alte 4-5 componente de care depinzi în mod direct sau indirect. De aceea sunt numite și sisteme: sisteme pentru editare video, sisteme pentru jocuri și așa mai departe.
Înainte de a analiza o oferta sau de a întreba în stânga și în dreapta, trebuie sa ne gândim ce facem cu placa video, care e bugetul pentru aceasta?
- CUPRINS
- Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
- Cum aleg o placa video?
- Placa video integrată
- Interfața
- Sursa de alimentare
- Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
- Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
- SLI/CrossFire
- Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
- Parcurgem forumul?

Merita sa investești 8500 lei într-o placa video noua, care probabil nu-si va scoate banii niciodată? Oare nu e suficient să avem decât o integrată? Pe de altă parte, vedem și noi că prețul pentru high end a sărit cu mult de 10000 de lei.
Am trecut prin crize mari privind plăcile video de-a lungul timpului și se întâmplă lucruri ciudate. Inteligența artificială a venit și a mai zis: hei, hei, luați ceva instrucțiuni noi ca să putem să creștem prețurile.
Totuși, aș zice că nu este o competiție corectă, deși avem 3 producători pe piață de plăci video.
Desigur, vorbim despre:
- Intel
- AMD
- Nvidia
Cei 3 producători care încearcă să ne ofere plăci video dedicate la prețuri cât se poate de competitive. În ultima vreme, am testat modelele celor de la Intel cât să am o părere pertinentă, însă experiența a fost extraordinar de proastă, așa că nu v-aș recomanda așa ceva decât dacă ați vrea să fiți cobai. Eu măcar fac un job din asta, voi dacă vreți să o faceți pe banii voștri e treaba voastră. Raport calitate preț nu știu dacă veți obține, în schimb, nervi cu carul.
Discuția este mult mai apropiată și competiția e mult mai bună între AMD și Nvidia. Sigur, au fost destul de multe scandaluri privind seria 4000, a celor de la Nvidia, dar la fel, o pun pe seama faptului că nu au competiție.
Dacă Intel nu le ajunge la degetul mic, AMD se luptă pentru locul 2, dar nu o face încât să îi pună piedică pentru RTX 4090. Așadar, de ce ar scoate ceva mai bun?
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iți trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privință, nu toți sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa înțelegeți cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceți atunci cand achiziționați o placa video. Daca nu reușiți sa înțelegeți, daca nu reușiți sa alegeți o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar înainte de a primi o recomandare, parcurgeți tot articolul, iar daca tot nu sunteți siguri, intr-un comentariu puteți sa adresați o întrebare in care sa precizați sistemul actual si componentele pe care vreți sa le schimbați. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliți ceea ce doriți sa faceți cu calculatorul.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastră este capabila sa alimenteze întreg sistemul. Dacă este prea puternică probabil aveți nevoie și de noul conector propus de către Nvidia.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea pentru noile generații de plăci video. Asta pentru că nici zgomotul nu mai deranjează atât de mult pentru că răcirea activă se activează doar când placa video ajunge la 55-60 de grade. Așadar, în mare parte, aș zice că e silențioasă.
Cum aleg o placa video?
În trecut, am scris câteva lucruri mai tehnice. Știu că nu mulți apreciază, dar ideile acestea rămân neschimbate.
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, Directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectori – plăcile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niște porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numărul de conectori – daca nu aveți de gând sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveți monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adică DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveți in vedere numărul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriți nu are decât un port de conectare video, va recomand sa căutați si un hub DVI, care funcționează ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (AMD) sau SLI (Nvidia) – eu nu recomand sa faceți asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreți un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri.
Poate te interesează și:
- Laptop cu placă video de calitate?
- Placă video de 24 GB VRAM. Ți-ar fi bună??!
- Vrei o configurație pentru jocuri? Hai să discutăm aici
Placa video pentru filme
Dacă nu rulați filme 4K, va puteți descurca cu o placa video integrata sau una dedicata de 200-300 RON. La fel și dacă faceți blogging sau folosiți programe gen Office. Nu e cazul de mai mult.
Atenție, însă, că sunt și procesoare fără placă video integrată. Fiți atenți ce alegeți.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteți la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video RTX. A fost de ajutor și Nvidia când a hotărât să lanseze drivere studio pentru plăcile video clasice, să mai încurce un pic piața de plăci video profesionale.
Trebuie analizat foarte bine, dacă vrem sa facem calculator nou sau nu. In caz ca este unul vechi trebuie sa verificam cât de puternica este sursa noastră și cât consuma noua placa video și multe alte criterii pe care voi încerca sa le abordez în rândurile următoare.
Diferența dintre seriile de RTX
Sunt mai multe generații de RTX și diferențele nu mai sunt atât de evidente. Cu cât se dorește mai mult trecerea spre HDR, cu atât au apărut tot felul de tehnologii pentru plăcile video. La o primă căutare avem:
- DLSS
- Raytracing
Acestea sunt de diferite generații și te ajută mai mult sau mai puțin pentru task-urile pe care le ai de făcut. Dacă vrei să ai un calculator cu placă video de nouă generație ai nevoie ca opțiunile acestea să fie la cea mai nouă versiune.
Mai nou, sunt versiuni noi de DLSS, iar pe seria 4000 diferențele sunt notabile.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placă video pentru editare video
Știu foarte bine ce înseamnă domeniul, știu foarte bine câți bani am investit în treaba asta, dar fiecare meserie cu costurile ei.
Un cost, pentru mine, a fost și să trec pe Davinci Resolve. M-a ajutat foarte mult să pun placa video la treabă, în momentul în care export un montaj. E drept, chiar și Premiere Pro a început să facă treabă și au început ușor, ușor să îmbunătățească treaba. Totuși, lucrurile sunt mai interesante pe Davinci.
Momentan, placa video este pe locurile secundare la Premiere Pro și, mai degrabă, aș insista pe RAM și CPU, iar dacă folosiți Davinci Resolve să vă orientați și spre o placă video mai performantă.
Ca opțiuni și setări aș miza pe drivere studio(Nvidia) și pe CUDA. Am dezvoltat aici câteva lucruri.
Placa video integrată
Nu m-aș baza pe aceasta decât în situații extraordinare. Evident, una dintre situațiile extraordinare este și prețul plăcilor video dedicate. Asta înseamnă că, cu greu, vom reuși să achiziționăm la preț decent o placă video de calitate.
Asta înseamnă că ne vom folosi de procesoare ce au plăci video integrate.
Atât Intel, cât și AMD au reușit să facă tehnologiile lor pentru a reuși să suplinească problemele pe care le întâmpini la editare, de exemplu. Intel Quick Sync face minuni, din punctul meu de vedere.
Va fi un pic mai dificil să te joci cu o placă video integrată, dar o să poți să faci asta la o rezoluție mai mică. Pentru compromis este ok, zic eu.
Interfața
Chiar dacă magazinele ne oferă PCI Express 2.0 sau PCI Express 3.0 nu este nicio problema, sunt compatibile. Nu fiți speriați

Sursa de alimentare
Placa video este cea mai mare consumatoare a sistemului, mai ales dacă este una performantă. Asigurați-va înainte sa va cumpărați o placa video ca nu va consuma foarte mult și celelalte componente nu sunt în pericol. Daca sursa este slaba sistemul va merge tot mai prost, eu am pățit chiar sa se ardă câțiva condensatori de la sursa.
Recomand o sursa de 650-750W reali, cu eficienta de minim 80%. Dacă are certificări cu atât mai bine.
Ca exemplu, sistemul acesta consumă în idle 50 W. Când placa video intră în acțiune vom ajunge la 350 W – 400 W. E vorba despre un RTX 2080, nu de o placă video slabă. Vă dați seama că un 4090 Super o să consume mult mai mult.
Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
Aspecte de care ar trebui sa ținem cont când cumpăram o placa video ar fi frecventa, calitatea și tipul de memorie. Cu cât are mai multa memorie, cu atât poate randa mai repede texturi și grafica 3D.
Contează foarte mult această memorie VRAM pentru momentele în care aveți mai multe monitoare sau vă jucați ceva pretențios.
Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
Aceasta opțiune permite plăcii sa redea pe ecran grafica mult mai rapid și cu o rezoluție mult mai buna, asta însemnând o calitate a imaginii mult mai buna. Este calculata în gigaocteți pe secunda și este dependenta de bitrate-ul bus-ului și frecventa memoriei.
În ultima vreme tehnologia s-a mai schimbat, așa că e posibil ca plăci video cu 256 de biți să fie mai puțin performante decât cele cu 128 de biți. Depinde mult de generațiile pe care le comparăm.
SLI/CrossFire
Acestea sunt variante propuse de producători pentru a lega mai multe placi video la o unitate. SLI este dedicata plăcilor video nVIDIA, iar CrossFire pentru cei care au AMD.
SLI sau CrossFire nu este pentru oricine. Cei care au nevoie de putere de procesare mare, cei care au nevoie sa randeze, sa folosească un calculator la adevărata lui putere, mai mult ca sigur ca vor achiziționa de la început mai multe modele pentru plăcile video.
Pentru utilizatorul de placi video medii, care se gândește ca va mai adaugă încă o placa video când sistemul se va învechi face o mare prostie. Nu merita așa ceva, în primul rând ca are nevoie de o sursa de alimentare buna, care sa poată menține acele placi video, trebuie sa aibă o carcasa cu răcire mult mai buna.
Știm bine că zgomotul din carcasa, dar si căldura degajata de PC este datorata in mare parte de placa video. Doua modele sau mai multe modele înseamnă ca temperatura se mărește.
Eu sunt de părere ca mai bine schimbi o placa video la 2,3 ani de zile decât sa pui doua de același model(dacă vreți sa faceți upgrade).
Performanța, per ansamblu, nu va fi niciodată dublă, așa cum au unii impresia, ci procentele sunt ceva mai mici. De altfel, vedem acest aspect și din comunicările pe care ni le oferă producătorii. Nimeni nu a zis vreodată că se va dubla performanța dacă mai adaugi o placă video. Mai mult, nimeni nu povestește de eventualele erori ce intervin în momentul în care adăugați mai multe placi video. Software-ul e gândit pentru o singură placă video, în principiu.
Dacă tot vorbim de upgrade trebuie să vă avertizez că trebuie să fiți atenți și la carcasă. Nu spune nimeni că trebuie să o schimbați ci, mai degrabă, să vă uitați dacă noua placă video va reuși să încapă în carcasă. Așa cum vedeți în poza de mai jos, plăcile video noi au nevoie atât de răcire, cât și de spațiu mai mult în carcasă. Seria 4000 ajunge și la 3 sloturi în carcasă.
Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
Exista multe moduri în care se pot conecta monitoare, SMART TV-uri si alte dispozitive.
Cele mai cunoscute sunt cele cu semnal analogic:
- port VGA
- S-VIDEO
semnal digital:
- DVI
- HDMI
- DisplayPort
Ușor, ușor digitalul s-a impus și avem tot mai multe calculatoare care se conectează prin semnal digital. Așadar, HDMI sau DisplayPort este ceea ce trebuie să căutați.
Recomand întâi sa verificați monitorul dacă are conectorul pe care îl are și placa video. Deși sunt destule convertoare care împart semnalul. Probleme veți avea intre a trece de pe analogic pe digital si invers.
Cele mai noi plăci video de la nVIDIA, respectiv AMD? Sau Intel ARC?
Nvidia a venit cu o serie nou, nouță, pregătită pentru 4k și pentru a lucra cu mai multe plăci video. Toate acestea sunt datorită celor de la Microsoft care au realizat cel mai interesant DirectX de până acum. Este vorba despre DirectX 12.
Da, Intel a reușit să intre pe piața plăcilor video și ne povestește despre Intel ARC. Aceste plăci video sunt foarte OK ca preț, dar încă nu sunt ceea ce trebuie. Sunt foarte multe probleme cu driverele, cu drop frame-urile, experiența de folosire nu este deloc cea mai bună. Trebuie urmărite îndeaproape, dar deocamdată, dacă alegeți așa ceva veți face teste pe propria piele. Poate că ar trebui să vă gândiți de 2 ori.
Ce trebuie să știm despre AMD?
AMD stă pe loc. Comunică prost și pare că nu au tehnologia suficient de bună ca Nvidia pe partea de plăci video. Față de procesoare lucrurile sunt total diferite.
Model | Scor | Memorie | Alimentare | Preț |
---|---|---|---|---|
Nvidia RTX 3080 | 98.4 | 10GB GDDR6X | 350W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3070 | 98.2 | 8GB GDDR6 | 250W | VEZI DETALII |
AMD RX RX 6700 XT | 95.8 | 12GB GDDR6 | 225W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3060 | 94.1 | 8GB GDDR6 | 215W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Ti | 71.4 | 6GB GDDR6 | 120W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Super | 63.6 | 6GB GDDR5 | 120W | VEZI DETALII |
AMD RX 590 8GB | 60.7 | 8GB GDDR5 | 225W | VEZI DETALII |
AMD RX 550 | 17.9 | 4GB GDDR5 | 50W | VEZI DETALII |
Nvidia GT 1030 | 13.0 | 2GB GDDR5 | 30W | VEZI DETALII |
Știu ca s-a cam lungit articolul, sper ca n-am omis lucruri importante sau am făcut greșeli. Oricum, dacă m-am înșelat sper sa mă corectați.
Nu știm, momentan AMD nu face concurență, Intel are o glumă de drivere pentru plăcile video, iar NVIDIA sunt scumpi momentan.
În principiu, da. Totuși, dacă vorbim despre modele cu RTX de generație mai veche față de GTX-uri mai performante s-ar putea ca diferențele să fie altele.
Dispun de urmatoarele componente :
Placa de baza MSI B85-G43 GAMING, socket 1150
Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 760 OC WINDFORCE 3X, 2048MB, GDDR5, 256bit, HDMI, 2x DVI, Display Port de 2 zile
Procesor Intel Core i5 4460 3.2GHz
Sursa Sirtec EP-650S, 650W, ATX 2.3, PFC activ
Memorie Kingston HyperX BEAST 8GB (2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.65V, XMP
Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5, 480GB, SATA 3
HDD Seagate Constellation ES.3 2TB, 7200rpm, 128MB, SATA 3
Pai atunci ce probleme ai? Sistemul de mai sus este compatbil.
Salut Marius.As vrea si eu o recomandare pentru o placa video.Vreau sa o folosesc pe un sistem bunisor dar mai vechi in special pentru filme 1080 p pe tv lcd si monitor de 23 si pentru jocul world of tankNu vreau sa arunc bani fara rost.Revin cu detalii daca este cazul.Mersi
Fara sa stiu un buget pentru el, fara stiu ce sursa, ce placa de baza ai acum, ce rezolutie la monitor sau placa video actuala, nu te pot ajuta.
Salut.Revin cu ceva detalii despre pc si scuzele de rigoare.Placa video care sa stricat este un gainward 9800 gtx+,placa de baza Asus P5Q PRO,procesor cred un core 2 duo 2,8 cu aproximatie,sursa destul de buna nu stok,monitor Hp de 23 ” rezolutie full hd.Ma intereseaza sa se vada filmele f bine mkv la 1080 atit monitor cit si tv led full hd iar jocul world of tanks macar mediu spre high.Buget la nou 350 lei dar pot lua si barianta sh.Am gasit nou doar gigabyte gt730 la 280 lei iar sh gtx650 la 350 leo.Varianta sh ieftina ar fi un gt630.Sa perg pe nvidia sau ati?Din pacate bugetul este refus de criza.Mersi si stima
Daca ai gasit GTX 650 ia-o. O sa-ti functioneze bine daca spui ca ai sursa buna. P5Q Pro a fost o placa de baza ok, vezi ca ii poti face overclock usor, daca te tine racirea si sursa. 730=630 GT. Acelasi model, rebranduit. Nu sunt pentru gaming, iar pentru FULL HD nici atat.
Daca reusesti noua: AMD R7 250 sau daca poti sa te duci pana la AMD R7 250X.
Scuze scrisul dar scriu de pe telefon.Din gtx 650 si r7 250x pe care ma sfatuiesti sa iau?Am gasit si r7 250x sh la 310 lei.Amindoua mai au garantie 24 luni.Mersi
Sunt oarecum la fel. Eu as merge pe 650 GTX. Totusi, ar fi bine sa lasi link cu modelele pentru ca sunt mai multe versiuni.
M-am hotarit la gigabyte gtx 650 oc, 2gb,ddr5,125 bit gasit la 350 lei cu inca 21 luni garantie.Mersi mult pentru sfat si sper ca nu deranjez si alta data pentru lamuriri.Stima
Buna alegere. Sa o folosesti cu placere.
Sapphire AMD FIREPRO W600 2GB GDDR5 128 BIT, 6*mDP, 31004-28-40A sau placa video ASUS GeForce GT 730 2GB GDDR3 128-bit?
Pai imi arati pere cu mere. Una este 300 de lei si este pocnitoare si una este aproape 30 milioane, dar este profesionala.
Ce placa de baza ai? Pe ce sistem vrei sa o pui?
ioi,imi cer scuze, nam fost atent la pret , nu mia sarit in ochi credeam ca e 2 milioane 549 😐 ,in fine multumesc mult pt reply ! :). O sa merg pe geforce :)) . As vrea sa o pun pe un asrock g31m-gs.
Eu iti recomand ceva mai ieftin si mai ok, pe GDDR5.
Si este mult mai ok decat geforce? Poate rula mai bine jocurile ? Ma uit ca una are 1 gb iar cealalta 2 gb dar din cate am mai citit nu prea are importanta capacitatea memoriei .
Corect. AMD-ul are latimea de banda mai mare. Oricum, platforma ta este veche, nu te astepta ca o sa ai performante incredibile. Dar.. diferente in bine vor fi.
Am inteles, stiu ca e veche,o am din 2009 sau 2008 dar sa descurcat destul de bn din pacate placa video curenta nvidia 9400 gt nu prea mai poate tine pasu cu noutatile si m-am decis sa mai fac niste schimbari. Si in comparatie cu placa mea video curenta sunt sigur ca diferente care se observa destul de ok. Adica pot rula battlefield 2-3 si probabil 4 lejer cu setari medium si probabil high fara shadows.
Nu se pot compara placile. 🙂
:)) ok :)) Multumesc pt sfaturi ! 😀
Salut. Vreau sa schimb placa video (Gigabyte nVidia GeForce GT 630, 4Gb). Ma intereseaza sa cresc performantele pentru Adobe CC 2014 (in special rendering full HD dar si eventual pentru 4k). Te rog sa-mi faci 2-3 recomandari in intervalul de pret 150-300 euro. Sistemul il descriu mai jos.
Multumesc mult.
Placa de baza: Supermicro x8dal
Procesor: Xeon L5520 2.27 GHz
Sursa: corsair cx750
Memorie: 32 Gb
Win7 64 biti, AHCI, instalat pe Samsung SSD 840 EVO 500G
Render 4k… e dificil. Full HD… se poate
E reducere foarte buna in momentul de fata pentru 760GTX. Dar cred ca promotia tine doar pana la 12 noaptea.
Multumesc. Chiar m-ai surprins cu raspunsul extrem de rapid 🙂
Mai sunt 12 minute pana expira reducerea. Nu este problema, o sa mai fie. Ma gandesc sa o iau pana de Craciun. Mai insa o intrebare. Ma incurca mult ram-ul placii. 630 are 4 Gb (2+2). Asta are doar 2 Gb. Are mare importanta memoria la randare? Sau, in general, la ce foloseste?
4 GB aia sunt marketing daca vorbim strict de 630. E o placa entry level pentru calculatoare multimedia, nicidecum pentru editare video.
Acei GB te ajuta daca ai rezolutie foarte mare. Sa zicem ca ai avea maine un monitor 16K. Sau 2,3 legate la placa video cu 4GB.
Pentru un monitor FULL HD… 2 GB sunt suficienti.
De obicei modelul ala sta in 1000-1050. Nu am idee daca vor mai fi reduceri sau nu, ori daca va expira oferta in cateva minute… 🙂
Multumesc, inca o data. Sfatul mi-a fost extrem de util.
Un share la articol, vot, chiar ajuta. 🙂
Salut,
Vreau sa imi fac un upgrade la PC si sunt in cautare de o noua placa video dar si de o placa de baza care sa functioneze cu aceasta.In momentul de fata calculatorul arata cam asa:
-Nvidia GeForce GTX 295
-Placa de baza Gigabyte H61M-S2PV Socket 1155
-Memorie Corsair 4GB DDR3 1600MHz Vengeance rev A 1.5V(am sa mai cumpar inca 4GB pentru o performanta mai buna)
-Procesor Intel Core i5-3350p IvyBridge 3.1 GHz Socket 1155 box
-Sursa Corsair VS Series VS550 550W
-Hard Disk 300 GB (la fel urmeaza sa iau un hard disk de 2TB)
*Vreau o alta placa de baza deoarece aceasta este in SATA 2,si eu vreau una in SATA 3 pentru a imi putea lua alt hard disk de 2TB.
As vreo o placa video performanta pe care sa o folosesc in jocuri(Advanced Warfare si GTA 5 cand va aparea )dar si in photshop,editare video.Sa coste pana in 1100lei . Daca ma poti ajuta si cu placa de baza care se poate potrivi cu placa video si restul pc-ului ti-as fi tare recunoscator.Placa de baza sa fie intre 150-250 maxim 300lei.
Multumesc!
Placa ta de baza este ok, mai bine pui un SSD in loc sa schimbi placa de baza( daca nu are alte defectiuni de care nu stiu eu)
Incearca sa cumperi RAM identic, ca sa nu fie probleme de compatibilitate.
In Photoshop, editare video nu ai nevoie de placa video buna, ci de CPU si RAM. Iar daca nu faci editare la nivel profesional… nici n-are rost sa-ti bati capul.
Ai reducere ok la nVIDIA 760 GTX de sarbatori. Langa pune si un SSD 520 si vei fi extra multumit.
Problema ar fi ca eu am nevoie de spatiu,un SSD 520 este foarte scump si nici nu ofera un spatiu foarte mare.Eu am nevoie de minim 2 TB SATA3….
SATA II = 300 MB/s
SATA III = 600 MB/s
Astea sunt vitezele pe care le poate obtine unul sau altul. Un HDD normal, cu platane, copiaza cu maxim 150 MB/s. Faci upgrade degeaba la platforma.
Vream sa fac upgrade la placa de baza pentru ca nu gaseam 2TB SATA2 dar am cautat mai indelungat si am gasit si Hard disk WD AV-GP 2TB SATA-II IntelliPower 64MB
sper ca o sa meaga bine.
Pai cine ti-a zis ca nu sunt compatibile intre ele? Ia fara grija unul cu Sata3 ca e acelasi lucru.
Pentru ce vei folosi acel HDD? Video sau foto?
Am inteles ca daca placa mea de baza are slot SATA 2 nu va merge pe SATA3. HDD il voi folosi pentru video sa pot randa jocuri si altele si am nevoie de spatiu in PC pentru a le stoca.
Nu are nicio treaba: sata2 e compatibil 100% cu sata3. Iti recomand HDD WD Purple 2TB, 64MB, e special pentru editare video.
Bine ca numai trebuie sa cumpar si o alta placa de baza am salvat niste banuti.
Mersi pentru ajutor si ca mai lamurit
HP Compaq dx2450 Microtower ,procesor AMD Athlon(tm)Dual Core Processor 5000B (2CPU) ,2,6GHz.memory 4096MB RAM poti sa imi spui te rog daca pot pune o placa genu GIGABYTE GeForce GT 730, 2GB, GDDR5, 64 bit.vreau pentru gaming mai mult.momentan am o ATI Radeon HD 5400 series cu AX5450 1GBK3-SHV3 GDDR3.mersi
Eu ti-as recomanda chiar si un GDDR5. Cel mai ieftin din serie este ok pentru sistemul tau. Aceasta eu zic ca este ok pentru tine: Sapphire AMD Radeon R7 240, 1024MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, VGA
Salut, am un PC cu placă de bază Asus Maximus VII Hero (LGA1150, Intel Z97), procesor i5 4690, sursa Corsair RM650, Ram 8G. Placa video integrata HD 4600 este mai buna decât un Gigabyte GT 630, 2GB DDR3 128-bit?
Ti-am raspuns mai sus, dar probabil n-ai vazut: Nu are rost sa o cumperi. E pe acolo.
Totusi, de ce ai dat atat de mult pe placa de baza si procesor? Faci overclock?
MULȚUMESC, nu am văzut. Am cumpărat pentru fiul meu pentru crăciun și placa video o aveam de la celălalt calculator. Nu știu ce înseamnă overlock decât ca element de baza, definiție. Mai mult sper sa inbete băiatul meu de 12 ani :).
Eh, atunci ati cheltuit +500 de lei cam degeaba. Acele componente sunt pentru overclock. Adica procesorul poate primi un boost de performanta daca are sursa si racire capabila.
Pentru un utilizator obisnuit erau suficiente niste componente mai ieftine un 4460 si o placa de baza cu chipset b85.
Daca aveti placa video deja… puteti sa o puneti, daca vreti sa achizitionati una noua… nu are sens, diferenta este foarte, foarte mica intre ele.
Buna. iti voi prezenta pc-ul meu actual. As dori sa cumpar o placa video noua pt a rula jocurile noi la o calitate decenta. Am un buget de 500 lei
Procesor: AMD A4-5300 APU with Radeonn HD Graphics 3.4 GHz 2 CPU
RAM : 4 GB
Placa video : AMD Radeon HD 7480 D
Placa de baza : MSI FM2-A55M-E33 (MS-7721)
Daca vrei sa mergi pe AMD, poti incerca varianta Asus AMD Radeon R7 250X, daca vrei nVIDIA poti lua fara probleme Gainward NVIDIA GeForce GTX 750 OC. Cea din urma consuma mai putini W.
Sal m-am gandit de curand sa achizitionez o placa video dedicata nVIDIA Geforce GTX 750 OC si as vras sa stiu daca se potriveste la configuratia calculatorului meu
Intel Celeron 347 3.06Ghz
placa de baza 81945GZME-RH Gigabyte
Memory RAM 2GA DDR2 200 MHz
E destul de mult pentru PC-ul tau, dar avand in vedere ca este singura cu consum bun, o poti lua. Chiar si varianta GTX 750 de la Gainward e ok.
dar care ar fi diferenta intre ele
si daca poti sa-mi mai raspunzi la o intrebare
Cand navighez pe internet mi-se misca destul de greu browserul chiar si cand se deschide probabil are leg cu memoria RAM insuficienta
Sistemul este foarte vechi. Noile browsere au inceput sa aiba nevoie de HTML5 si hardware acceleration, iar PC-ul tau abia mai face fata.
Dupa parerea ta ce ar trebui sa fac in situatia de fata?
As vrea sa achizitionez o placa video de 1024mb ddr3 dela nvidia dar rami mis ddr2 si itrebarea mea este imi merge placa video in ea pentru ca eu nu am mufa cu alimentare iar placa pe care vreau sa o achizitionez nu are nevoie astea sunt informatiile despre ea General
Slot:PCI Express 2.0 x16Procesor Video:NVIDIA GeForce GT210Rezolutie maxima:2560 x 1600RAMDAC (MHz):400
Procesor
Chipset:NVIDIAFrecventa procesor (MHz):589
Memorie
Memorie:1024Tip memorie:DDR3BUS memorie:32Frecventa memorie (MHz):1200
Alte caracteristici
Tehnologii:nVIDIA CUDA
nVIDIA 3D Vision
Conectori
Conector D-sub 15 pini:1Conector DVI:1Conector HDMI:1
Sistem de racire
Tip racire (activa/pasiva):PasivaRadiator:Da
iar astea sunt ale pcului:rami ddr2 placa video integrata momentan 1 gb ram dar am comandat inca 4 gb si nu stiu daca o sa mearga placa in ea deci voi ce imi spuneti este buna in ea ar functiona sau nu?
Merge fara probleme. Chiar si una GDDR5 functioneaza.
Teo, e dificil sa mai faci ceva cu el.
Daca iti recomand un SSD, se duce rapid pentru ca cel mai probabil ai windows XP care nu stie de tehnologia aceasta, iar in cateva luni se strica.
Daca faci upgrade la placa video nu are aproape niciun efect pentru browser. Procesarea de multe ori vine de la memoria RAM si apoi din procesor. Daca ele nu ajuta… placa video fiind mult mai ok ca sistemul, pe ansamblu, ii cere si mai multe detalii grafice pe care nu le poate „solutiona” procesorul.
Deci in concluzie trebuie sa-mi iau o alta placa de baza si sa-mi schimb RAMI si sa aiba o frecventa mai mare (ddr3) ?
SO pe care il folosesc acum este W7 si scuzama daca te supar cu intrebarile mele
Asta ar fi ideal.
ce parere ai vea despre Placa de baza Asus B85M-E, Socket 1150+ Memorie Kingston 4GB, DDR3, 1333MHz, Non-ECC, CL9, 1.5V, LowProfile
Sau ce mi-ai recomanda tu?
Este chiar ok, dar pe langa acestea iti trebuie si un procesor decent.
Stiu ca erau la reducere acele memorii Savage. Erau rosii. Ai putea merge pe ele.
Procesor, orice este bun pe socket 1150, in functie de bugetul tau, iar placa video o poti folosi pe cea pe care o ai acum si/ sau cea integrata de pe procesor. Cele noi au placa video integrata in procesor.
Multumesc foarte mult pentru ajutorul dat si ma bucur ca exista oameni catine iti urez un an nou fericit
Cu placere.
Pentru orice alta nelamurire poti reveni.
Salutare!
Ce parere ai despre Laptop Toshiba Qosmio X500-12N Core i7 740QM 2x500GB 8192MB
Intrebarea mea ar fi urmatoare: Atunci cand ma duc la start/run/dxdiag la video imi arata 4gb integrated…care e faza? S-a integrat video din ram si imi foloseste de acolo? ce foloseste laptopul acei 4 gb integrati sau palca video dedicata?
Exact. Placa video integrata iti foloseste o parte din memoria RAM.
Pai si pana la urma ce imi arata mie acolo ce inseamna exact?
4 gb= 1 gb dedicat + 3integrati?
sau
4 gb = toti integrati?
Intelegi ce zic eu aici? Te pricepi cu adevarat sau doar iti dai cu preuspusul?
Daca ar fi sa schimb acest model de laptor cu un calculator pentru jocuri care sa aiba si un monitor de aprox 20 inch, ce sistem recomanzi?
Cat crezi cu aproximatie ca valoreaza laptopul descris mai sus in conditiile in care arata impecabil?
A fost un model de top. Nu pot sa estimez un pret pentru el pentru ca era in „voga” acum 5 ani de zile.
Oricat ar fi de „impecabil” discutam de o tehnologie aparuta acum 5 ani de zile. In functie de cat de bine stii sa negociezi cu un potential client.
Chipsetul video este 360M, un model foarte ok pe vremea aceea, dar acum s-a ajung deja la 960M. Pe mai putini nm, cu un consum mult mai mic de energie.
Procesorul face si el parte din prima generatie de I7. Chiar daca e cel mai bun din serie au aparut Sandy, Ivy, Haswell, Haswell Refresh. Sunt inca 4 generatii de procesoare aparute, mult mai performante.
Calculatoare pentru jocuri se pot face din diferite configuratii. Te poti juca decent si la 2000 de lei si la 4000 de lei. Depinde ce rezolutie preferi, cate detalii grafice, samd.
Bun!
Raspunsul asta mi-a placut, a fost cat se poate de obiectiv.
Dar nu m-ai lamurit cu placa video:
Acolo imi arata exact modelul placii video, dar scrie si integrated si totalul e de 4 gb…
4 gb= 1 gb dedicat + 3integrati?
sau
4 gb = toti integrati?
Nu vad in specificatii nimic de integrata. Eu vad ca are 1 GB VRAM, iar placa video este pe 128 de biti.
Probabil ca iti mananca din memoria RAM atunci cand are nevoie placa video. Ca un fel de swap.
E ceva normal pentru modele din zilele noastre, dar acestea au chipset video integrat in procesor.
Da!
Are video 1 gb, imivede palca video, model, tot, are driver instalat…
Dar se poate sa faca si swap, daca are nevoie? Avand in vedere ca ea are placa video dedicata?
Care crezi ca este explicatia? De ce arata in dxdiag 4 gb la video?
Salut,
Cam care ar fi diferenta de performanta intre deja batrana HD4850 (am impresia ca 256 bit-nu pot sa vad nicaieri ce BUS are, dar am vazut acelasi model cum ca ar avea 256 bit- ceea ce e super) DDR3 512 Vram si mai noua R7 250x 1 GB GDDR5 128bit? Aici ma refer strict in jocuri. Bineinteles, sunt diferente de generatii, directx, dar per general ma intereseaza. Mersi.
Consum, directx, frecvente. Nu ai cum sa gasesti pentru ca fac parte din alta liga. Una a fost medium la vremea ei, asta este low spre medium.
Cert este ca este mai ok R7 250X fata de 4850 pentru jocuri.
Dar conteaza foarte mult si configuratia ta. In special sursa si procesorul.
Salut,
Detin o placa nvidia GTX 285 si am ramas foarte surprins cand am vazut ca nu mai este compatibila cu direcx 11.Acum 4 ani am dat 1700 lei pe ea si acum nu mai face 2 bani.Te rog daca poti sa imi recomanzi o placa video decenta ca si cost,cu care sa nu mai am probleme minim 3 ani.Multumesc
Salut,
nu pot recomanda fara sa stiu intreg sistemul+ monitor. Si, evident, un buget.
Buna….as vrea sa-i fac o surpriza iubitului meu si sa-i i-ai o alta placa video….cei drept are un sistem mai vechi. Motherboarb Asus p5ld2-x1333 socket 775 procesor dual core 2.0 ..rami 4 gb ddr2 dar ii recunoaste decat 3.30 parca….si o placa video Nvidia GeForce 8500GT (512)slot 1 x PCI Express x16…M-am tot uitat de una de 1gb….banuiesc ca una de 2 e cam mare pentru configuratia lui…dar nu stiu care e faza cu 1 x PCI Express x16 2.0…daca e compatibila sau gddr3 respectiv gddr5 . O varianta sau 2 ar fi mai mult decat o mana cereasca…am inrostit netu’ cautand compatibilitati video card pentru placa asta de baza….by the way…sursa e de 600w.
p.s bugetul ar fi pana in 300 Ron….iar monitorul e un philips de 19 ”…..dar in majoritatea timpului il folosim pe un lcd de 80 diagonala pentru filme:D
AMD Radeon R7 240 ar trebui sa fie ok. Are toate iesirile pentru TV.
Cum poti sa spui asemenea aberatie ca 250X e low spre mediu. Am cumparat si testat, far cry 3 si gta iV cu setari pe high, la peste 40 fps pe un a8 6600k, decat sa induci lumea in eroare inchide blogul asta!!!
Fata de un monstru precum 970 GTX crede-ma ca este mult mai slaba. Hai sa punem placa ta video pe un monitor 4k, cu o rezolutie ultraHD. Ia sa vedem daca mai poate scala pe rezolutia aceea. Crezi ca o sa mai ai 40 de FPS-uri in GTA IV? Un joc pe care il joci si cu un PC pe socket 775?
Om, nu puneam la discutie un „monstru”, dar cate fpsuri vrei sa fie? la un joc sunt suficiente 25 fps, e logic ca la 17-25 mil sa ai mai multe fps, dar si pretul e pe masura! 250 X e arhisuficient, pentru snobi, precum tu, nu vor fi suficiente. Punct.!
Ok. Nu are rost sa iti mai raspund. Ramai la nivelul tau. Daca tu asta ai inteles din comentariul de mai sus, e clar ca nu poti mai mult.
Sal Marius as dori sa-mi iau un procesor intel pentium G3450 dar am mai vazut si un alt model G3460 si vroiam sa stiu care sunt diferentele si care este mai bun si daca un procesor de 400 de lei este bun PS daca aveam mai mult la dispozitie imi luam un i3 ca stiu ca este mai bun
Pe ce sistem doresti sa-l pui?