Am testat destul de multe plăci video, de-a lungul timpului. Am realizat destul de multe configurații și calculatoare, cât să îmi placă ceea ce fac. De aceea, ghidul acesta încearcă să puncteze cât se poate de mult din tot ceea ce înseamnă alegere de plăci video.
Este dificil să alegi o placă video și să bifezi absolut tot, mai ales când ai lângă și alte 4-5 componente de care depinzi în mod direct sau indirect. De aceea sunt numite și sisteme: sisteme pentru editare video, sisteme pentru jocuri și așa mai departe.
Înainte de a analiza o oferta sau de a întreba în stânga și în dreapta, trebuie sa ne gândim ce facem cu placa video, care e bugetul pentru aceasta?
- CUPRINS
- Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
- Cum aleg o placa video?
- Placa video integrată
- Interfața
- Sursa de alimentare
- Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
- Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
- SLI/CrossFire
- Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
- Parcurgem forumul?

Merita sa investești 8500 lei într-o placa video noua, care probabil nu-si va scoate banii niciodată? Oare nu e suficient să avem decât o integrată? Pe de altă parte, vedem și noi că prețul pentru high end a sărit cu mult de 10000 de lei.
Am trecut prin crize mari privind plăcile video de-a lungul timpului și se întâmplă lucruri ciudate. Inteligența artificială a venit și a mai zis: hei, hei, luați ceva instrucțiuni noi ca să putem să creștem prețurile.
Totuși, aș zice că nu este o competiție corectă, deși avem 3 producători pe piață de plăci video.
Desigur, vorbim despre:
- Intel
- AMD
- Nvidia
Cei 3 producători care încearcă să ne ofere plăci video dedicate la prețuri cât se poate de competitive. În ultima vreme, am testat modelele celor de la Intel cât să am o părere pertinentă, însă experiența a fost extraordinar de proastă, așa că nu v-aș recomanda așa ceva decât dacă ați vrea să fiți cobai. Eu măcar fac un job din asta, voi dacă vreți să o faceți pe banii voștri e treaba voastră. Raport calitate preț nu știu dacă veți obține, în schimb, nervi cu carul.
Discuția este mult mai apropiată și competiția e mult mai bună între AMD și Nvidia. Sigur, au fost destul de multe scandaluri privind seria 4000, a celor de la Nvidia, dar la fel, o pun pe seama faptului că nu au competiție.
Dacă Intel nu le ajunge la degetul mic, AMD se luptă pentru locul 2, dar nu o face încât să îi pună piedică pentru RTX 4090. Așadar, de ce ar scoate ceva mai bun?
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iți trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privință, nu toți sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa înțelegeți cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceți atunci cand achiziționați o placa video. Daca nu reușiți sa înțelegeți, daca nu reușiți sa alegeți o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar înainte de a primi o recomandare, parcurgeți tot articolul, iar daca tot nu sunteți siguri, intr-un comentariu puteți sa adresați o întrebare in care sa precizați sistemul actual si componentele pe care vreți sa le schimbați. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliți ceea ce doriți sa faceți cu calculatorul.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastră este capabila sa alimenteze întreg sistemul. Dacă este prea puternică probabil aveți nevoie și de noul conector propus de către Nvidia.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea pentru noile generații de plăci video. Asta pentru că nici zgomotul nu mai deranjează atât de mult pentru că răcirea activă se activează doar când placa video ajunge la 55-60 de grade. Așadar, în mare parte, aș zice că e silențioasă.
Cum aleg o placa video?
În trecut, am scris câteva lucruri mai tehnice. Știu că nu mulți apreciază, dar ideile acestea rămân neschimbate.
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, Directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectori – plăcile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niște porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numărul de conectori – daca nu aveți de gând sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveți monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adică DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveți in vedere numărul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriți nu are decât un port de conectare video, va recomand sa căutați si un hub DVI, care funcționează ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (AMD) sau SLI (Nvidia) – eu nu recomand sa faceți asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreți un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri.
Poate te interesează și:
- Laptop cu placă video de calitate?
- Placă video de 24 GB VRAM. Ți-ar fi bună??!
- Vrei o configurație pentru jocuri? Hai să discutăm aici
Placa video pentru filme
Dacă nu rulați filme 4K, va puteți descurca cu o placa video integrata sau una dedicata de 200-300 RON. La fel și dacă faceți blogging sau folosiți programe gen Office. Nu e cazul de mai mult.
Atenție, însă, că sunt și procesoare fără placă video integrată. Fiți atenți ce alegeți.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteți la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video RTX. A fost de ajutor și Nvidia când a hotărât să lanseze drivere studio pentru plăcile video clasice, să mai încurce un pic piața de plăci video profesionale.
Trebuie analizat foarte bine, dacă vrem sa facem calculator nou sau nu. In caz ca este unul vechi trebuie sa verificam cât de puternica este sursa noastră și cât consuma noua placa video și multe alte criterii pe care voi încerca sa le abordez în rândurile următoare.
Diferența dintre seriile de RTX
Sunt mai multe generații de RTX și diferențele nu mai sunt atât de evidente. Cu cât se dorește mai mult trecerea spre HDR, cu atât au apărut tot felul de tehnologii pentru plăcile video. La o primă căutare avem:
- DLSS
- Raytracing
Acestea sunt de diferite generații și te ajută mai mult sau mai puțin pentru task-urile pe care le ai de făcut. Dacă vrei să ai un calculator cu placă video de nouă generație ai nevoie ca opțiunile acestea să fie la cea mai nouă versiune.
Mai nou, sunt versiuni noi de DLSS, iar pe seria 4000 diferențele sunt notabile.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placă video pentru editare video
Știu foarte bine ce înseamnă domeniul, știu foarte bine câți bani am investit în treaba asta, dar fiecare meserie cu costurile ei.
Un cost, pentru mine, a fost și să trec pe Davinci Resolve. M-a ajutat foarte mult să pun placa video la treabă, în momentul în care export un montaj. E drept, chiar și Premiere Pro a început să facă treabă și au început ușor, ușor să îmbunătățească treaba. Totuși, lucrurile sunt mai interesante pe Davinci.
Momentan, placa video este pe locurile secundare la Premiere Pro și, mai degrabă, aș insista pe RAM și CPU, iar dacă folosiți Davinci Resolve să vă orientați și spre o placă video mai performantă.
Ca opțiuni și setări aș miza pe drivere studio(Nvidia) și pe CUDA. Am dezvoltat aici câteva lucruri.
Placa video integrată
Nu m-aș baza pe aceasta decât în situații extraordinare. Evident, una dintre situațiile extraordinare este și prețul plăcilor video dedicate. Asta înseamnă că, cu greu, vom reuși să achiziționăm la preț decent o placă video de calitate.
Asta înseamnă că ne vom folosi de procesoare ce au plăci video integrate.
Atât Intel, cât și AMD au reușit să facă tehnologiile lor pentru a reuși să suplinească problemele pe care le întâmpini la editare, de exemplu. Intel Quick Sync face minuni, din punctul meu de vedere.
Va fi un pic mai dificil să te joci cu o placă video integrată, dar o să poți să faci asta la o rezoluție mai mică. Pentru compromis este ok, zic eu.
Interfața
Chiar dacă magazinele ne oferă PCI Express 2.0 sau PCI Express 3.0 nu este nicio problema, sunt compatibile. Nu fiți speriați

Sursa de alimentare
Placa video este cea mai mare consumatoare a sistemului, mai ales dacă este una performantă. Asigurați-va înainte sa va cumpărați o placa video ca nu va consuma foarte mult și celelalte componente nu sunt în pericol. Daca sursa este slaba sistemul va merge tot mai prost, eu am pățit chiar sa se ardă câțiva condensatori de la sursa.
Recomand o sursa de 650-750W reali, cu eficienta de minim 80%. Dacă are certificări cu atât mai bine.
Ca exemplu, sistemul acesta consumă în idle 50 W. Când placa video intră în acțiune vom ajunge la 350 W – 400 W. E vorba despre un RTX 2080, nu de o placă video slabă. Vă dați seama că un 4090 Super o să consume mult mai mult.
Memoria și frecventa(DDR2, DDR3, GDDR5, GDDR6)
Aspecte de care ar trebui sa ținem cont când cumpăram o placa video ar fi frecventa, calitatea și tipul de memorie. Cu cât are mai multa memorie, cu atât poate randa mai repede texturi și grafica 3D.
Contează foarte mult această memorie VRAM pentru momentele în care aveți mai multe monitoare sau vă jucați ceva pretențios.
Lățimea de banda (128 biți, 256 biți, 320 biți, 512 biți)
Aceasta opțiune permite plăcii sa redea pe ecran grafica mult mai rapid și cu o rezoluție mult mai buna, asta însemnând o calitate a imaginii mult mai buna. Este calculata în gigaocteți pe secunda și este dependenta de bitrate-ul bus-ului și frecventa memoriei.
În ultima vreme tehnologia s-a mai schimbat, așa că e posibil ca plăci video cu 256 de biți să fie mai puțin performante decât cele cu 128 de biți. Depinde mult de generațiile pe care le comparăm.
SLI/CrossFire
Acestea sunt variante propuse de producători pentru a lega mai multe placi video la o unitate. SLI este dedicata plăcilor video nVIDIA, iar CrossFire pentru cei care au AMD.
SLI sau CrossFire nu este pentru oricine. Cei care au nevoie de putere de procesare mare, cei care au nevoie sa randeze, sa folosească un calculator la adevărata lui putere, mai mult ca sigur ca vor achiziționa de la început mai multe modele pentru plăcile video.
Pentru utilizatorul de placi video medii, care se gândește ca va mai adaugă încă o placa video când sistemul se va învechi face o mare prostie. Nu merita așa ceva, în primul rând ca are nevoie de o sursa de alimentare buna, care sa poată menține acele placi video, trebuie sa aibă o carcasa cu răcire mult mai buna.
Știm bine că zgomotul din carcasa, dar si căldura degajata de PC este datorata in mare parte de placa video. Doua modele sau mai multe modele înseamnă ca temperatura se mărește.
Eu sunt de părere ca mai bine schimbi o placa video la 2,3 ani de zile decât sa pui doua de același model(dacă vreți sa faceți upgrade).
Performanța, per ansamblu, nu va fi niciodată dublă, așa cum au unii impresia, ci procentele sunt ceva mai mici. De altfel, vedem acest aspect și din comunicările pe care ni le oferă producătorii. Nimeni nu a zis vreodată că se va dubla performanța dacă mai adaugi o placă video. Mai mult, nimeni nu povestește de eventualele erori ce intervin în momentul în care adăugați mai multe placi video. Software-ul e gândit pentru o singură placă video, în principiu.
Dacă tot vorbim de upgrade trebuie să vă avertizez că trebuie să fiți atenți și la carcasă. Nu spune nimeni că trebuie să o schimbați ci, mai degrabă, să vă uitați dacă noua placă video va reuși să încapă în carcasă. Așa cum vedeți în poza de mai jos, plăcile video noi au nevoie atât de răcire, cât și de spațiu mai mult în carcasă. Seria 4000 ajunge și la 3 sloturi în carcasă.
Porturi de conectare a dispozitivelor de redare
Exista multe moduri în care se pot conecta monitoare, SMART TV-uri si alte dispozitive.
Cele mai cunoscute sunt cele cu semnal analogic:
- port VGA
- S-VIDEO
semnal digital:
- DVI
- HDMI
- DisplayPort
Ușor, ușor digitalul s-a impus și avem tot mai multe calculatoare care se conectează prin semnal digital. Așadar, HDMI sau DisplayPort este ceea ce trebuie să căutați.
Recomand întâi sa verificați monitorul dacă are conectorul pe care îl are și placa video. Deși sunt destule convertoare care împart semnalul. Probleme veți avea intre a trece de pe analogic pe digital si invers.
Cele mai noi plăci video de la nVIDIA, respectiv AMD? Sau Intel ARC?
Nvidia a venit cu o serie nou, nouță, pregătită pentru 4k și pentru a lucra cu mai multe plăci video. Toate acestea sunt datorită celor de la Microsoft care au realizat cel mai interesant DirectX de până acum. Este vorba despre DirectX 12.
Da, Intel a reușit să intre pe piața plăcilor video și ne povestește despre Intel ARC. Aceste plăci video sunt foarte OK ca preț, dar încă nu sunt ceea ce trebuie. Sunt foarte multe probleme cu driverele, cu drop frame-urile, experiența de folosire nu este deloc cea mai bună. Trebuie urmărite îndeaproape, dar deocamdată, dacă alegeți așa ceva veți face teste pe propria piele. Poate că ar trebui să vă gândiți de 2 ori.
Ce trebuie să știm despre AMD?
AMD stă pe loc. Comunică prost și pare că nu au tehnologia suficient de bună ca Nvidia pe partea de plăci video. Față de procesoare lucrurile sunt total diferite.
Model | Scor | Memorie | Alimentare | Preț |
---|---|---|---|---|
Nvidia RTX 3080 | 98.4 | 10GB GDDR6X | 350W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3070 | 98.2 | 8GB GDDR6 | 250W | VEZI DETALII |
AMD RX RX 6700 XT | 95.8 | 12GB GDDR6 | 225W | VEZI DETALII |
Nvidia RTX 3060 | 94.1 | 8GB GDDR6 | 215W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Ti | 71.4 | 6GB GDDR6 | 120W | VEZI DETALII |
Nvidia GTX 1660 Super | 63.6 | 6GB GDDR5 | 120W | VEZI DETALII |
AMD RX 590 8GB | 60.7 | 8GB GDDR5 | 225W | VEZI DETALII |
AMD RX 550 | 17.9 | 4GB GDDR5 | 50W | VEZI DETALII |
Nvidia GT 1030 | 13.0 | 2GB GDDR5 | 30W | VEZI DETALII |
Știu ca s-a cam lungit articolul, sper ca n-am omis lucruri importante sau am făcut greșeli. Oricum, dacă m-am înșelat sper sa mă corectați.
Nu știm, momentan AMD nu face concurență, Intel are o glumă de drivere pentru plăcile video, iar NVIDIA sunt scumpi momentan.
În principiu, da. Totuși, dacă vorbim despre modele cu RTX de generație mai veche față de GTX-uri mai performante s-ar putea ca diferențele să fie altele.
Daca ai bani de asemenea placi video, nu ai nicio problema. Oricand o putem numi cea mai buna placa video. Dar pentru cei cu buget mic?
Cei cu buget mic au fel de fel de variante. Pot alege in functie de bugetul lor o placa mai buna sau mai slaba. Totul este sa se informeze inainte, sa aleaga ce este mai bun pentru bugetul lor.
EVGA GeForce GT 630, 1024MB GDDR5, 128bit .VS.
Gigabyte GeForce GT 630, 2048MB DDR3, 128bit
un sfat va rog .multumesc
Spune-mi la ce monitor vrei sa o folosesti si rezolutia acestuia. Daca ai 22′ sau mai putin nu are rost sa o iei pe cea de-a doua decat daca vrei sa alegi Gigabyte pe care ii stiam mult mai silentiosi si cu componente fiabile.
LED de 42′ FullHD
Procesor Intel Core i3-2100 3.10GHz
Placa de baza MSI H61M-P21 (B3)
Au cam acelasi pret in jur de 270lei sincer eu as fi mers pe Gigabyte pt ca sunt sigur de specificatiile care le dau . As vrea sa stiu ce ma ajuta mai mult :
-capacitatea memoriei Gigabyte 2048MB Vs Evga 1024MB
-frecventa memoriei Gigabyte 1600MHz VS Evga 3200MHz
DDR3 VS DDR5 conteaza prea mult ?
PS :imi cer scuze ca pun atatea intrebari dar nu sunt cunoscator si din ce am gasit pe forumuri nu m-am lamurit chiar din contra .O seara buna
Sa inteleg ca vrei sa iti pui un televizor pe post de monitor? Nu iti recomand chestia asta, in primul rand pentru ochi pentru ca ii termini, in al doilea rand, ca sa ai claritate destul de buna la un asemenea monitor trebuie sa stai la o distanta de cel putin 3 ori diagonala, adica 42’x3, pe care nu cred ca o vei avea.
Daca totusi nu vrei sa renunti la ideea de a-l folosi pe monitorul acela, iti va trebui mai mult RAM pe placa video, adica trebuie s-o alegi pe cea 2048 MB.
La placile pe care mi le-ai aratat diferenta este minora, DDR5 este totusi tehnologie mai noua.
Si eu zic sa alegi Gigabyte pentru ca au traditie in spate. Personal am avut 3 placi video de la ei.
Cu siguranta o voi comanda pe cea de la Gigabyte .Va multumesc si respect pt timpul acordat
Cum ar merge o placa gddr5 la o placa de baza asus m2n4-sli ca as vrea sa-mi iau una din asta pentru gaming numaigddr3sau gddr5 nu conteaza spuneti-mi ii compatibila ca am in acest moment un ati radeon 3600 series are ddr3
Salut vreau sa iau o placa video de la gigabite nvidia GT420 2gb 128biti si am o placa de baza hp dx2000 micro ,ceva an gen plus am procesor intel celeron de 2,66,3GB rami sursa segotep 500w ATX windos 7 ultimeit 32biti ,oare o merge placa video pe hp avand an vedere ca am o placa nvidia GT210n 1gb 64biti si merge!?.
N-ar avae de ce sa nu mearga, dar de vrei GT420 si nu iei ceva mai actual? O gasesti SH? Ce buget ai?
seria 630 de la nvidia e o alegere extrem de proasta pana si cele mai slabe placi video amd o calca in picioare pe segmentul 4k video play
Nu poti avea pretentii la 4k pentru o placa video de 250-300 de lei. AMD este mai ok, dar la preturi mai mari.
Am avut si eu vreo luna pe mana un 630, pusa pe un I5 4440. S-a miscat foarte bine, pentru nivelul ei. Am schimbat-o cu un 660, model pe 192 biti, se misca perfect.
Momentan detin un ATI Radeon HD 5570 GDDR3 1024Mb 128 bit.
Cu 8 Gb in Windows 7 imi afiseaza undeva la 4000+Mb de memorie pe GPU.
Isi face treaba insa as investi mai mult intr-o placa GDDR5.
In trecut detineam nVIDIA insa m-am lasat de ele. Se incalzesc mult mai tare pe langa AMD. Si AMD-urile sunt mult mai rezistente la OC
Pe toate cele care le reccomandati intra minecraft?
Da, chiar si cu nVIDIA GT 610 , o placa low end, se poate juca Minecraft. Nu are cerinte foarte mari acel joc.
Foarte fain și util acest articol, cred că mulți o să îți spună ”Sărumâna” după ce o să-l citească. 🙂 O mică completare pentru cei care vor să își construiască un calculator pentru gaming, ei trebuie să înțeleagă că nu doar placa video performantă și procesorul contează, ei au nevoie și de memorie RAM suficient de mare, plus un HDD cu cel puțin 7200 RPM sau de ce nu un SSD.
Corect, e bun macar un SSD ieftin sau un HDD de 7200 RPM. Insa am incercat sa vorbesc de placi video, nu de un calculator de gaming.
Testeaza-ti placa pe Crysis 3 Multiplayer, care tocmai a aparut :).
Am un prieten care si-a luat un monstru de placa de la ATI /AMD, cu 3GB RAM si 386 bits. Ruleaza full HD cu setarile video la maxim 🙂
Apropo… degeaba ai placa video fenomenala daca procesorul trage-n jos.
As vrea sa-mi fac si eu un pc la comanda, bugetul meu e in jur de 1500-2000 de lei, nu vrea sa il folosesc pentru tot felul de aplicati ce consuma, cel mai probabil il voi folosi pentru a naviga pe net si nimic mai mult, cred ca ar fi suficient?
Eu am o alta manie, deschid multe ferestre de internet, daca ar fi un pc care sa nu se incarca greu atunci cand am ceva zeci de ferestre as fi mai mult decat fericit!
Welcome in my world! ca sa zic asa. Si eu am foarte multe ferestre, dar am si un calculator destul de Ok. Chiar daca nu este bugetul prea mare, iti recomand un calculator cu I3, maxim I5, dar neaparat sa pui un SSD.
Daca deschizi multe taburi, probabil ai observat ca de la 100-150 de taburi e deja foarte greu sa mai deschizi unul si sa ti-l si citeasca in timp relativ scurt. Eh, daca vrei sa schimbi lucrul asta, sa stii ca ai nevoie si de un SSD, ca sa nu mai astepti atat de mult deschiderea paginii.
PS. Nu am inteles din ce ai zis daca ai nevoie de un PC sau de un laptop.
nVidia GeForce GTX 285/512bit/2Gb GDR3 inca isi face cu succes datoria la mine ruland practic cam orice inca cu detalii maxime in rezolutie fullHD. Cel mai mare ajutor il am de la CUDA cand vine vorba de procesare grafica, aici un mare plus pentru nVidia.
Felicitari pentru articol! 😉
Cel mai bine e sa ai un laptop cu 2 placi video, una pt. jocuri si cealalta hd pt filme.
Discutia nu era despre laptopuri, Sergiu, ci despre cum sa alegi o placa video buna. Da, e corect ce zici tu in mare, o placa video integrata pentru autonomia bateriei, pentru lucru office, iar o placa video dedicata in momentul in care vrei mai mult de la laptop.
Eu unul am un nVidia GeForce GTX 460 1GB GDDR5 si pot sa zic ca rupe norma placa. E chiar extraordinara.
Este o placa video foarte buna, dar au aparut generatii mult mai noi care chiar fac fata tuturor cerintelor. Ieri am testat placa video eVGA nVidia GeForce GTX 650 Ti Superclocked, 1024MB, GDDR5, 192bit, DVI, mini HDMI, PCI-E, chiar este super. Racirea este foarte buna, ventilatoarele ok, chiar mi-a lasat o parere foarte buna. Celui care i-am montat-o, i-am recomandat-o pentru editare video. Cu un procesor server chiar face minuni.
Orice placa e buna cand depaseste 400E. Probleme sunt atunci cand alegem placi video de 300 lei, placi video de buget 400 lei. Acolo trebuie sa fim foarte atenti cum distribuim si unde distribuim banii.
Aveti dreptate. Tocmai de aceea am realizat articolul, prin care sa invat cat de cat oamenii sa isi aleaga cea mai buna placa video pentru bugetul lor.
Stim foarte bine in ce tara traim, ca banii nu curg din pomi si ca trebuie sa facem compromis intr-o oarecare masura.
Salut,as avea si eu nevoie de un sfat deoarece nu prea ma pricep si as fi tare recunoscator daca mi-ati raspunde.
Detaliile placii mele de baza sunt urmatoarele:
CPU
Support Socket LGA775 Intel Pentium D (Dual-Core), Pentium 4, Celeron
CPU Support List
Chipset
Northbridge – Intel 945G Express
Southbridge – Intel ICH7
FSB
800/533 MHz
Integrated Graphics
Intel (GMA 950)
Memory
4 * 240-pin DDR2 DIMM slots – Dual Channel DDR2 667/533 MHz non-ECC, un-buffered memory (Max 4GB)
Expansion Slots
1 * PCI Express x16
1 * PCI Express x1
2 * PCI
Si as vrea sa cumpar o placa video cu ajutorl caruia sa mearga jocuri mai noi gen fifa2013,counterstrike global offensive etc cu un buget de pana in 200-250 lei.Multumesc mult
Foarte bine sa stii ca nu o sa-ti mearga, este o configuratie destul de slaba. Totusi, eu cu placa asta video Gigabyte nVidia GeForce GT630, 1GB, GDDR3, DVI, HDMI, PCI-E, dar modelul pentru laptop am jucat FIFA 2013 foarte ok, iar CS GO l-am jucat cu 120-130 FPS-uri, dar nu constante.
Mai este si varianta de la ATI, dar e un pic mai slaba si cam la acelasi pret: MSI Ati Radeon R6570 V2, 1024MB, GDDR3, 128bit
Sub pretu asta nu gasesc nu?Ca tin minte ca anul trecut erau cateva modele asemanatoarele la un pret ce se incardra chiar si in 150 lei :-s
Noua si cu performantele astea nu cred ca gasesti.
Deh .. cautand una . alta . am dat si peste asta .. si curiozitatea … Pai Maestre .. zi la oameni ca in primul rand totul pleaca de la o sursa buna .. iar la comentariu de aici si nu doar , nu ar fi frumos sa le zici la oameni sa scape de panaramele alea de porocesoare celeron ? Mai ales ca acum site-urile gen okazii sau olx sunt pline de oferte la procesoare foarte ieftine. Degeaba schimbi placi video daca stai cu pocnitori celeron pe post de procesor. Bag seama ca pe placa aia ar merge chiar si un core 2 duo si deja nu are rost sa vorbim daca e sau nu mai bun decat pocnitoare de celeron. Dar e dupa cum zice mai sus .. Da-ti cu parerea .. si cum aprobarea tine de admin probabil nu o sa apara acest comentariu. Dar maestre .. zi-le si sa schimbe procesoare. Daca tot esti guru …
Tu vrei să schimbe procesorul cu un buget de 250 de lei? Și placa video?!
Și îi mai trimiți și pe olx în gura bișnițarilor?!
Sau a maeștilor care overclock-ează procesorul sau placa video până o ard sau îi fac un mic reballing și scapă de ea?!
Ai să fii uimit de noile Celeroane, chiar și de cele de pe laptopurile de buget. Se mișcă destul de bine și pe integrată.
Sursa da, trebuie să fie bună, dar nu când vorbim de plăci video de buget care… nu consumă peste 100W și n-au nevoie de un amperaj deosebit.
Am schimbat deja pe ceva calculatoare prastiile de celeroane .. luate de pe olx sau okazii si nu am avut nici o problema pana cum . Daca nu e bun olx merge okazii gasesti cu plata pe card si achitarea e cand ai procesorul in mana si e ok daca nu il returnezi si nu ai nici o problema. Iar daca pretul sub 50 roni e mare (inclus transportul) atunci deh . Noile celeroane de care zici nu sunt pe socket 775, O sursa de alimentare nu da curent doar la placa video . Recent i-am dat la un prieten un E5700 sa inlocuiasca un celeron.
O sa il citez pe el …
„”hmmm, observ de când am schimbat procesorul că la FIFA, grafica s-a îmbunătățit considerabil…. au apărut reflexiile luminii pe fețele jucătorilor și o claritate mai mare „”.
Acum deja se aduc stockuri de procesoare. Sunt care au in stoc zeci de procesoare si nu au legatura cu overclock sau altceva. Deja si pretul la un E8500 dual a scazut sub 100 roni. Mai greu cu pretul la quad , dar vor scade si acolo.
Degeaba schimbi placi video daca stai cu celeron . Si repet vorbim de socket 775 .
Corect, dar dacă te uiți la data comentariului… era o discuție prin 2013. În 3 ani de zile s-au schimbat datele problemei. Din punctul meu de vedere nu merită nici măcar 10 lei un 775, chiar și quad, după 8,9 ani de la apariție.
Deja dau de gândit primele 2 generații de I-uri.
Ceea ce zici tu cu SH-ul este pentru un om care are habar de ceea ce se întâmplă cu calculatorul. Acela, în 90% din cazuri știe ce are de cumpărat. Nu mai vine să întrebe pe bloguri compatibilități. Să trimiți un om să caute pe olx și să analizeze prețurile e ca și cum aș căuta acul în carul cu fân, ac care s-ar putea să doară când în găsește.
Multi oameni inca au LGA775 .. multi au inca laptopuri cu socket P. Deja am un T9600 core 2 duo pentru laptopo-ul unui amic. Am un quad E8400 folosit pe o placa si pe care am testat windows 10. Merge boboc.
Zici de i-uri. AM 2500k si recent cei de pe lab501 au facut un test punand mai multe i-uri la un loc. Concluzia .. mai bine o descoperi tu ca sa nu zici ca influientez.
Suntem intr-o tara saraca. SH e de baza. Din nefericire. Inca vin multi clienti la mine cu lga 775 .. MOmentan am 2 laptopuri cumparate ieri . unul cu i3 si unul cu celeron. Pe i3 se misca cu talent NFSMW .. pe celeron .. jenant asa nou cum e. Trist e cum oameni iau plasa cu laptopurile bazate pe amd.
Mai ține și de jocurile testate. Uite, cele de la Valve: CS GO sau chiar CS 1.6 fac figuri și pe configurații foarte noi. Anomaliile le poți vedea în articolele dedicate, de aici. Unde mai pui că 8-90% joacă cu crack-uri. Așa că un test 100% corect nu poți să-l faci. Pe lângă asta mulți vin cu „nu merge”, dar uită că au un virus, că au prost optimizat PC-ul.
Zic și de AMD-uri, de cele noi, care chiar se descurcă mult mai ok ca versiunile vechi. Și vorbesc de 2015, nu de seriile anterioare(acolo e nebunie totală). Pe lângă asta multe probleme se trag din drivere prost optimizate/ realizate. Ultima știre a fost chiar tare.(link aici) prin care au prăjit ceva plăci video din cauza driverului. Dar nici cu ceilalți nu mi-e rușine… fac și ei la fel de multe boacăne.
Dar ne-am îndepărtat mult de subiect.
Așa cum vin la tine clienți să cumpere din piața sh, așa îți pot confirma și eu că articolele de configurații sunt vizitate de câteva de oameni zilnic și 5-10% cumpără produse noi. Așa că piața e dinamică. 🙂
Daca la un pc am placa video integrata si dedicate. CAnd o sa ma joc imi va merge cea dedicata iar cand ma uit la un film va porni cea integrata automat?
La laptop asa este, se schimba automat, insa la PC nu este asa. Cel putin nu se face automat lucrul asta.
Eu am placa video incorporata, Intel HD 4600, dar si nVIDIA GTX 570. Calculatorul merge cu placa video dedicata la tot timpul, dar pe low, asadar consumul este foarte mic.
Pot să te rog cu un sfat? Între Intel HD 4600 față de gigabyte gt 630 gv-n630-2gi 2048mb ddr3. Intel HD4600este integrată pe o placă de bază Asus Maximus Hero VII și procesor I5 4690. Mulțumesc pentru răspuns.
Nu are rost sa o cumperi. E pe acolo.
Totusi, de ce ai dat atat de mult pe placa de baza si procesor? Faci overclock?
Salutare ma poti ajuta si pe mine cu un sfat vreau sa cumpar o placa grafica Sapphire ATI Radeon HD7770 1GB GDDR5 dar nu stiu daca imi va merge bine sau jocurile gen Far Cry 3 sau Batlefield 3 vor merge la High am
4GB RAM DDR2 800MHZ, procesor AMD Athlon II X4 640 3.0ghz si rezolutie monitor 1600:900. Vreau macar sa stiu daca e compatibila cu ce am eu. Merci frumos 🙂
Este compatibila, iar rezolutia ta nu este FULL HD, ci doar HD Ready, asa ca nu cere foarte multe resurse.
Banuiesc ca vorbesti de varianta asta de placa video, nu? Placa video Sapphire ATI Radeon HD7770, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E
Vor face face cu brio atat pentru BF 3, cat si Far Cry 3. Cel putin la primul, este peste specificatiile recomandate.
Dar ce sursa ai? Sper ca are conector de 6 pini…
Da despre acea placa este vorba.
Sursa e o chinezarie si trebuie s-o schimb, cineva mi-a recomandat sursa aceasta
Sirtec HPC-400-G12S 400W
sper sa fie buna de ceva 🙂
Da, sursa este foarte buna, pe aceea vroiam sa ti-o recomand si eu. In banii aia, e cea mai ok. De fapt, acea sursa nu este tocmai un Sirtec, ci un High Power 400W, fratele mai mic al acestora.
Mai vreau sa te intreb un lucru este cumva aceasta placa mai buna decat HD 7770? Nu am avut niciodata o placa grafica de la AMD si nu stiu cat de bune ar fi acelea adica ma gandesc ca peste 1-2 ani sa nu ma trezesc ca s-a stricat 😀
Nu cred ca se pune problema cu niciuna dintre ele. GTX650 este mai slaba in gaming fata de HD 7770 cu vreo 15-20%. E posibil ca procentul sa fie mai mic pentru ca ai o configuratie mai veche. Tine cont insa si de AMD+ATI si INTEL+NVIDIA.
GTX650 as recomanda mai mult daca te jucai cu editarea, pentru ca are si CUDA, care ajuta destul de mult. Eu zic sa ramai la HD 7770, avand in vedere ca iti pui si o sursa OK.
Cand ai de gand sa faci achizitia? Luna viitoare ar trebui sa apara noua generatie de placi video de la AMD si s-ar putea ca preturile sa se schimbe un pic.
PS Ai grija cu magazinele online no name. Sa nu ai disconfort… De oriunde iei placa video, daca te hotarasti pentru AMD, sa ceri cupoanele pentru jocuri. Acestea se distribuie gratuit de AMD, la o placa video achitionata.
Ok, multumesc mult pentru ajutor.
Eh pentru niste cupoane nu ma omor eu, placa sa fie intreaga si buna 🙂
Merci
Nu este vorba de asta, e vorba ca unii isi fac marketing-ul… mai ciudat.
Sa ai in vedere ca, in spate, la carcasa ocupa 2 sloturi. Sper sa nu ai probleme. Eu din cauza asta, cand am facut upgrade, am legat placa video cu o sarma de legat cabluri pana am reusit sa-mi iau alta carcasa.
Sa inteleg ca placa e cam maricica si ocupa 2 sloturi ? WOW, cred ca am destul loc 🙂 Merci mult pentru ajutor
Da, asa sunt cele de noua generatie.
Am uitat sa iti raspund la intrebarea despre comanda cand o voi face .. cam pe 25 octombrie cel tarziu. Poate prind si eu o reducere dar nu prea cred ca asa o sa fie mai ales pe site-urile de vanzari online 🙂
Pana atunci se vor mai schimba treburile, e posibil sa prinzi oferte, mai ales ca se apropie generatia noua de placi video de la AMD.
Salut , nu ma prea pricep si m-ar ajuta o recomandare. Am un pc Pentium DualCore E6600 3.06ghz, 4 gb ddr3. M-ar interesa o placa video , momentan detin geforce gs8400 1gb si 64 bit
Ce buget ai? Si ce sursa ai?! Vrei sa faci upgrade in viitorul apropiat? Platforma ta este destul de veche, in afara placii video, nu prea mai poti face un upgrade consistent. Daca vrei sa imbunatatesti calculatorul, poti acum lua o placa video decenta, iar pe viitor sa incerci sa schimbi si placa de baza, procesor.
Esti sigur ca RAM-ul este DDR3 si nu DDR2?
Unde pot vedea ce sursa am calculatorul este in garantie . As schimba si placa de baza .Bugetul e undeva la 7- 800 de lei. Crezica mi-ar ajunge pt amandouua
Nu poti schimba placa de baza fara sa schimbi procesorul, asa ca nu cred ca te incadrezi in banii aia.
Daca este in garantie, te poti uita pe acte si vezi modelul si cati W are.
O placa video buna este: MSI NVIDIA GeForce GTX 650 OC, 1024MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, VGA
insa ai sanse mari la bottleneck(adica procesorul si placa de baza sa nu fie in stare sa ofere suficienta putere pentru detaliile pe care le cere placa video).
Depinde de tine, de ceea ce doresti sa faci. Vrei sa faci trecerea la jocuri mai noi? Ce rezolutie ai la monitor? Cu cat mai multe detalii imi dai, cu atat mi-e mai usor sa-ti recomand cea mai buna varianta.
Atunci mai pun ceva s recomanda-mi de ce as avea nevoie sa schimb si care sa se potriveasca (placa baza, procesor, placa video) , da pt jocuri mai noi , rezolutia la monitor e de 1440×900. Multumesc
Ar fi bine daca ai reusi sa vinzi componentele actuale, ai scoate cativa banuti in plus. Eu pe o configuratie un pic mai buna ca a ta am reusit sa iau 500 RON, fara sa imi vand sursa.
Descarca de aici CPU-Z si urca undeva pozele ca sa vedem exact ce componente ai. Ar fi bine ca RAM-ul sa fie DDR3 si sa poti sa-l folosesti in configuratia noua.
Rami dunt Kingston ddr3, iar placa de baza msi g41m-p26 (ms-7592) inca la sursa mai caut. Si m-ar interesa daca momentan as schimba doar placa video ar aduce cev imbunatatiri (sa mearga jocuri mai noi), sa nu o schimb si sa am aceeasi problema. Ms
sursa e Frontier dr-8460btx 450 w scrie pe ea
Cu o placa pe 128 de biti ti-ar merge mai ok, dar nu extraordinar. Jocurile noi cer procesoare mai performante.
M-am uitat putin pe youtube, iar cu o placa video
poti juca si Dead Space 3. Uite cum se vede http://www.youtube.com/watch?v=7YeaKL4b6D8 sau GTA 4: http://www.youtube.com/watch?v=svafub81SCY
Pentru configuratia actuala e suficienta o placa video HD7750.
Salut din nou 🙂
Scuze pt deranj vroiam sa te intreb care placa video e mai buna cea cu Overclock sau fara ?
Am inteles ca cea cu OC ar fi mai buna dar nu tine prea mult placa sau ceva in gen, ma cam pus pe ganduri deoarece am si vazut ca cele cu oc sunt mai ieftine decat cele normale sau cel putin asa am gasit eu. Ma poti lamuri tu mai bine ? Merci
Salut. Eu am incredere in cele overclockate din fabrica, de cei care chiar stiu ce fac. Gandeste-te ca versiunile astea se fabrica in serie. Asa ca nu ar fi probleme.
Treaba sta altfel cand faci tu overclock. Poate nu te pricepi atat de bine la racirea ei, poate gresesti unele valori, lucrul asta poate face belele.
Overclock-ul duce la extrem performantele placii video, cu o racire custom, imbunatatita.
Eu as merge pe variantele cu overclock, dar doar cele din fabrica.
La o adica au aceeasi garantie, durata de viata este cam aceeasi, chiar daca e overlockata, chiar daca nu.
Pai de exemplu eu ziceam sa-mi cumpar placa cu overclock ma ingrijora pretul pentru ca este mai mic pe langa cea fara overclock si d-asta am zis sa te intreb pe tine ca te pricepi mult mai bine 🙂
Eu zic ca este o greseala la eMAG. Ceva e in neregula. Eu stiu ca varianta OC este cea vapor-x, adica placa video Sapphire AMD Radeon HD 7770 Vapor-X, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E, care este superioara celor doua, atat ca procesor grafic, cat si frecventa. Varianta ta este ide
Nu stiu ce sa zic eu am gasit-o pe mai multe site-uri pana si pe site-ul official Sapphire cred ca este o versiune officiala daca este si pe site-ul lor … 🙂
Din pacate, am fost ocupat in ultimele zile si n-am reusit sa caut mai „adanc”. Ai dreptate, exista doua variante de 7770. Nu mi se pare o diferenta notabila intre ele nici de pret, nici de performante. Cea cu overclock consuma mai mult curent, dar nu de speriat.
vreau sa-mi fac un nou pc pt editare video ce imi mai recomandati pe langa ce am cumparat deja?Placa de baza Asus P9X79-PRO Socket 2011 (p9x79 pro)
Procesor Intel Core i7-4820K 3.7GHz Socket 2011 Box
SSD Intel 335 Series 240GB SATA3 9.5mm MLC Reseller Pack,astea le am deja,iar urmatoarele imi plac,voi ce ziceti,dar am dubii la placa video,e buna sau nu?editez cu cs5 filmari fuulhd.
Placa video Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 Windforce 3X V2
Sursa Modulara Inter-Tech Energon 750W CM
Cooler procesor Cooler Master Seidon 120M
Carcasa Zalman Z3 fara sursa
HDD WD Caviar Blue 1TB SATA3 64MB 7200RPM
astept raspunsul vostru,multumesc.
Te-ai cam hazardat cu configuratia de mai sus. Nu e absolut necesar un astfel de procesor pentru editare video. Eu as fi luat un Xeon pentru asa ceva.
In banii astia, daca vorbim de placa video, nu gasesti ceva mai ok. O sa „zboare” premiere-ul. Pentru FULL HD eu ma descurc bine si cu un 570 GTX. Asadar, o poti lua fara nicio problema in editare FULL HD. Nu cred ca vei avea probleme cu o placa din top 10, cu o racire foarte buna. Poate ca va merita efortul sa te duci la un TITAN, in rest…
Nu ma incanta sursa. Este mare si nu face parte din celor PRO. Avand in vedere ca ai un sistem pentru overclock, aceea nu este o sursa prea OK. Eu mi-am luat de curand sursa Corsair CMPSU-TX750M 750W, ATX 2.31, insa cumnatul meu are sursa Seasonic M12II-620 Bronze, 620W si se descurca foarte bine.
Acea placa video+procesorul se duc la maxim 450W in full load, iar pentru restul consumabilelor… consumul este si mai mic.
La PcGarage am vazut si carcasa Zalman Z9, am instalat un calculator cu ea acum cateva saptamani si mi s-a parut foarte buna pentru banii ei. Eu am Enermarx-ul si nu sunt diferente mari intre ele, care sa merite banii in plus.
Hardul este ok, poate chiar ai putea sa iei doua, unul in care sa tii captura, iar pe unul sa randezi si sa exporti.
PS Iti recomand sa treci pe versiunile noi de premiere pro, stie sa foloseasca mai bine resursele. CS7 sau mai bine zis CC are destul de multe buguri momentan, insa CS6 e mult mai evoluat decat CS5. Stiu ca e interfata schimbata, dar te obisnuiesti repede.
poate ai dreptate cu procesorul ,nu pe asta l-am vrut cu i7-4770 socket 1150 dar din comfiguratia veche am 6x4gb rami corsair,pe socket 1150 placile de baza (la un pret bun) nu au decit 6 sloturi,vreau sa mai iau 8gb rami sa ajung la 32 si cred ca ajunge,p9x79 pro are 8 sloturi si 4 sata 3deci pt rami am trecut pe socket-ul asta(as fi vrut sa-i vand dar cui,ca sa iau bucati de 8gb)asa ca am ramas la astea),
deci cum ti-am zis placa video nu stiu care s-o iau,toti ziceau sa iau cu cel putin 2gb ci cat mai multi biti,acu ce sa zic ma las la mina ta ,cum zici si tu dar ideea e sa nu mai am treaba multi ani,in legatura cu sursa zici ca seasonicul acela e ok?bine ,cred ca raman la ea,hdd-uri mai am 2 buc. unul de 2t si inca unul de 1t plus ssd-ul de 240 gb de la intel.
m-am speriat cand ai zis ca m-am hazardat cu configuratia asta ,miam zis ,no am aruncat banii degeaba,ca e mai buna nu e bai,nu?ca puteam avea ceva mai ieftin si cu aceiasi putere asta e, aci m-am grabit.sa-mi sci ce placa video sa iau,multam fain esti un domn.
E foarte buna pentru ceea ce faci tu, dar chiar nu iti trebuia atat de mult. Poate vei trece la 3dmax sau altceva, cine stie?!:)
Eu sunt extraordinar de multumit de 4770. RAM eu am 16 GB acum, ce-i drept 8GB x 2 si o sa-mi mai adaug in viitor si eu inca 16, dar in After Effects n-am putut sa-l domin… 12,13 GB pana acum, cu fel de fel de layere….
Ai sa razi, dar placa mea video este pe 1280 MB, adica mult mai putin decat cea a ta. Tine doua monitoare FULL HD de 24 fara nici cea mai mica problema.
Nu stiam de harduri. Oricum, imi mentin sfatul. Pentru captura pe un hard, iar pe celalalt pui exportul. Va fi alta mancare de peste.:)
Inter Tech fac parte din sursele no name, care nu sunt pentru asemenea sisteme, ci pentru cele de 10-15 milioane. Seasonic isi produc singuri piesele, nu apeleaza la altii. Poate ca de aceea sunt si mai ieftini fata de multi altii din categoria lor. Atentie, totusi, eu ti-am pus varianta non modulara(cablurile nu se scot). Dar gasesti si varianta modulara.
Poate iti faci timp, dupa ce achizitionezi sa imi trimiti si mie cateva poze cu teste in Premiere/ After.:)
o sa-ti trimit poze,numai sa apuc sa cumpar placa video,sursa ,carcasa un hdd,coolerul acela pe apa si cam atat,numai nu stiu de ce nu mai merge situl la astia de la cel.ro de acolo am cumparat celelalte.ps.eu zic ca o sursa modulara e mai utila,nu?daca tot e cam la acelasi pret c-a si cealalta.
legat de cs6 am inteles de la alti ca e cu probleme si de aceea am ramas la cs5,dar poate zbor la cs7 cum ai zis si tu,pina atunci sa termin magaoaia asta.
Eu am CS 7.0.1. Pe Windows 8 mai am cateva buguri. Il tin pentru ca au bagat ceva optiuni pe care le foloseam in Pinnacle Liquid, atunci cand montam stiri si ma misc mult mai repede cu el. In plus, ei imbunatatesc constant softul pentru multi core. Nu de alta, dar asta cere piata.
Nu stiu, nu am auzit de bine de astia cand vine vorba de garantie.
placa video imi trebuie una buna cu cuda multe ,eu o sa lucrez si cu Magic Bulet si poate cu Colorista 2,asa ca nu am ce face trebuie sa bag multi bani,oricum nu am atatia sa ma enerveze.
atat ca au preturi bune astia de la cel.ro,comenteriile le-am vazut,poate au dreptate oameni ce sa zic inca nu m-am lovit de chestii de astea cu cei de la cel.ro dar cert e ca preturile sunt bune,apropo cum e windows-ul 8 e bun pt editari?
si nu numai.
atat ca au preturi bune astia de la cel.ro,comenteriile le-am vazut,poate au dreptate oameni ce sa zic inca nu m-am lovit de chestii de astea cu cei de la cel.ro dar cert e ca preturile sunt bune,apropo cum e windows-ul 8 e bun pt editari?
si nu numai.
cred ca la astea ma opresc,astept opinia ta
ps sa inteleg ca,windows 8 are buguri?adica da eroare?
Nu este WOW pentru editare video Windows 8. E rapid, dar mi-a crapat de cateva ori, cand l-am pus la munca…
Configuratia aia e ok, insa iti recomand z9 carcasa
Apropo, Magic Bullet are probleme si la mine, tind sa cred ca este prost optimizat… Am rulat fisiere si de pe SSD si nu numai, e posibil ca problemele sa apara de la ei… Stiu ca iti trebuie CUDA, dar nu numai, gandeste-te ca sunt multe efecte pe care le ai pe CPU, nu pe GPU, asadar… nu mereu te ajuta doar placa video…
Procesor Intel Core i7-4820K 3.7GHz Socket 2011 Box
am uitat sa te intrb ceva,procesorul acesta nu trebuia sa aiba cooler?box de la ce vine?
Te vei lamuri citind articolul asta.
ce placa video imi recomandati la urmatoarele componente!?
P5B (Green)Motherboard
Lga775,Intel p965+Ich8,Fsb 1066mhz,Pci-E gb Lan
Memorie –Ddr2 800mhz-5gb
Procesor Intel Dual Core2 6600@2,4 Ghz
Placa Video actuala GeForce 7600 Gt,256 Mb
Noua placa Video imi este necesara atat pt jocuri cat si pt editarea fotografiilor,asadar m-ar interesa ceva cu raportul calitate/pret bun
Va Multumesc !
Iti recomand o noua placa video de la ATI, versiunea hawaii, aparuta de cateva zile pe piata: Sapphire AMD Radeon R7 250, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E. Ca si in cazurile de mai sus, nu pot sa iti recomand ceva mai bun de atat, pentru ca sistemul este destul de vechi…
Buna ziua!
Am un calculator mai vechi, cu procesor Core2Duo de 2.33 Ghz si 2 GB memorie. Pana acum nu am avut pb cu el, dar de la un timp observ ca si banalul FB consuma ceva resurse… daca mai joc si un rummy online si urmaresc si un canal tv, incepe sa sacadeze. Placa video e integrata pe placa de baza https://www.asus.com/Motherboards/P5NEM_HDMI/#specifications . Ma gandesc sa iau o placa video dedicata, poate asa se rezolva pb mele, si as dori un sfat de la un cunoscator! Multumesc anticipat!
Este destul de vechi calculatorul acela. Ai putea sa-l revigorezi putin, cu o placa video decenta.
Ceva mai ok ar fi: Sapphire AMD Radeon R7 250, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E
Daca este prea scumpa si nu faci mare lucru pe calculator, poti alege si ceva mai slabut, ca aceasta: Gainward nVidia GeForce GT630, 1024MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, PCI-E
Oricum, ia in considerare si praful. E posibil sa ii trebuiasca si o curatare, eventual o reinstalare a sistemului de operare.
Ms mult! Cam scumpute placile alea, ma gandesc… se poate si cu GDDR2-3? Am gasit ceva mai rezonabil, dar teama mi-e doar sa nu fie compatibile… ce ar trebui sa (nu) aiba o placa video ca sa fie compatibila cu placa mea de baza? O sa ma gandesc si la chestia cu curatatul de paf, s-ar putea si aia sa fie o pb!
Orice placa video pe PCI Express este compatibila cu acea placa de baza. Oricum, pe piata greu gasesti ceva pe AGP, vechiul slot de conectare pentru placa video.
Ca e GDDR2 sau 3 nu conteaza. Totusi, incearca sa iei ceva pe 128 de biti, care chiar sa simta un plus calculatorului.
Tu in momentul de fata ai pe 64 de biti placa de baza, nu stiu daca are rost sa mai iei inca una la fel. Performanele lor nu se aduna, lucreaza ori una, ori cealalta, niciodata simultan…
Multumesc mult pt sfaturi!!!