Un coleg a ridicat o problemă interesantă legată de laptopuri versus PC-uri. Cred că suntem de acord amândoi că pe PC te joci, pe laptop stai pe Facebook. Cel puțin, pe cele multimedia care se vând ca pâinea caldă.
Apoi vin băieții cu laptop de 1500 de lei și vor să se joace CS GO, dar vor să nu se încălzească laptopul și totul să fie perfect, să aibă sute de FPS-uri. Și ieftin, și bun nu prea merge că brânza e pe bani. Și pe bani mulți în domeniul ăsta. Problema cea mai mare este că și laptopurile de gaming nu sunt chiar mulțumitoare. Pe mine nu m-a convins că își merită banii. Performant, performant, dar pe termen lung prefer să am 2 cabluri în plus și-o unitate lângă birou. Neschimbată de 4 ani de zile și cred că mai duce ceva ani fără prea mari probleme.
Știrea este următoarea: AMD dorește să facă primul pas către plăcile video externe. În 2014 și cei de la Alienware încercau să facă asta și nu s-au mai auzit lucruri despre acest lucru.
Curios este că se bazează pe conexiunea Thunderbolt 3 produsă de concurenții de la Intel. Portul Thunderbolt ajunge până la 40Gbps dublu față de versiunea precedentă.
AMD a lansat și un filmuleț de prezentare al tehnologiei, iar aceasta se numește XConnect și ar trebui să puteți adăuga o placă video laptopului atunci când doriți să plecați în călătorii.
Ca o paranteză: am avea de transportat laptopul, ochelarii VR, placa video dedicată, joystick-ul. Da, e util și mobil. 🙂
Pentru cei mai puțin inițiați în ale tehnologiei: cu cât o placă video este mai performantă, cu atât consumă mai mult. Nu mă gândesc la curentul vostru consumat, ci la faptul că trebuie o alimentare mult mai bună. Până nu se va inventa o tehnologie de răcire alternativă, nu cred că vom avea prea multe șanse. Cu cât este mai performantă, cu atât va fi mai caldă, automat o răcire suplimentară mai bună.
Din punctul meu de vedere nu este decât un PC portabil conectat la un display de laptop. Nu îi văd un viitor foarte ok, chiar dacă au pe cei de la Razer lângă ei.
ice4you a zis
Aberatii de genul asta au mai avut si alti in cap asa cum spui si tu. Intr’un final … au abandonat pentru ca s’a dus dracu notiunea de portabilitate in momentul in care de laptopul ala agati mai mult de un cablu pentru alimentare/incarcarea acumulatorului. De ce naiba ai da bani pe asa ceva, cand ti’ai putea lua o consola doar de banii pe care i’ai da pe un VGA extern?! De ce ai da bani pe asa ceva din momentul in care daca o agati de un laptop alaturi de tastatura, mouse si un display mult mai decat decat ce ofera un coaja de 15,6″ deja ai de a face cu un desktop din punctul de vedere al egonomie dar lipsit de performantele unuia?! De ce oare lumea nu vrea sa inteleaga ca tehnologia nu a avansat decat aparent si doar in anumite domenii, cand vine insa vorba de hard sutff … e tot treaba cu lada aia mare langa un monitor.
Marius Cucu a zis
Păi… s-a îmbunătățit marketing-ul, nu?! 🙂
ice4you a zis
Corect! Au invatat si astia cred ca lectia aia anteprenoriala cu 209 … 😀
francisc a zis
Se pun plăci video externe la laptop de ani buni. Da, e tot portabil laptopul ăla, însă ai nevoie și de-o sursă externă pentru ea. Și decât să te cari după tine cu alte 2-3 kile în plus de fire, placă video, sursă și laptop, doar ca să te joci, nu mai bine îți iei un laptop cu placă video dedicată de la bun început? Că nu văd rostul să dai 1500 lei pe un laptop, la care să adaugi sursă și placă video externă, să zic alți 1200 lei, pe când poți lua laptop direct performant de banii ăia.
Dar cine-s eu să vorbesc Când oi avea eu firmă de componente Pc, atunci da. Ei știu de ce ar face asta.
Sincer, as face placile video si pentru laptopuri cu sloturi. Vrei placa video mai buna? unplug și pui alta, nu stai s-o dezlipești cu letconul. Dacă tot se pot schimba procesoare, ram, ecran, tastaturi, la laptop, de ce sa nu se faca si placa video easy to intall/ remove?
ice4you a zis
Orice laptop ai lua, daca esti pasionat de jocuri nu o sa fi multumit din prima zi … ca sa nu zic ca in 6 luni este obsolete. Deci prima ta teorie cade. A doua, au exista intr’o vreme povesti de care spui tu, dar ai vaga idee cat costa o asemenea placa?! Nefiind foarte cautate si cumparate, pretul era unul absolut aberant pentru niste placi video care ofereau performante cel mult mediocre in jocuri pentru ca atat se putea face pe un mobile. Racirea era una deficitara si complicata, de crapat crapau ca ouale, numai eu stiu cat ne’am chinuit sa reparam mizeriile alea de Geforce M8600 de pe HP DVxxx. Si odata ajunsi aici, ne intoarcem de unde am plecat: de ce ai cumpara asa ceva, daca poti sa iti cumperi un desktop sau consola dedicata iar laptopul sa il pastrezi pentru atunci cand pleci de acasa si ai nevoie de internet pe ceva mult mai ok decat un parlit de telefon sau tableta?!
Laur a zis
Nu-s un foarte bun cunoscator in domeniu, dar stiu ca a avea si mobilitate si performanta cere fie costuri exagerat de mari, fie un compromis. Eu pentru ca pun accentul pe performanta am ramas fidel PC-ului (oricum nu fac gaming decat de acasa) si m-am orientat pe o solutie de la Asus ROG cu care cred ca voi supravietui macar vreo 2-3 ani la ce apare nou. Nu cred ca o combinatie hibrida laptop + placa video externa are viitor.
ice4you a zis
Ce inseamna mai exact „solutie Asus ROG” ca in afara de faptul ca suna a marketing’ul cel mai pur nu imi zice nimic mie unul! 😀 Puteai alege la fel de bine o solutie „Laur gamer” important era sa ai in configuratie un CPU cat de cat, ram cat cuprinde si un VGA de da’i Doamne. De aici incolo ii putea zice oricum ca erai la fel de fericit si fara a mai da banii pe marketing, aka ROG’ul alora de Asus.
Marius Cucu a zis
Seriile slăbuțe, de la Asus, varianta ROG, nu sunt wow deloc. Sunt câteva modele la 3000 de lei…
Eu cred că se referea la o răcire ok a unui laptop.
Ăștia sunt în stare să se joace pe ultrabook cele mai noi jocuri. 🙂
ice4you a zis
Am lucrat ceva vreme cu ASUS si mai ales m’am jucat cu ROG’urile lor ori de cate ori imi dadeau liber la ales ceva din depozitul lor 😀 iar treaba sta cam asa … ROG este dedicat pentru cei care nu cauta neaparat gaming ci mai degraba sunt pasionati de o.c. extrem. Multi cumpara ROG entry-level asa cum spui si tu, care nu sunt cu nimic mai stralucite decat produsele mult mai ieftine care nu sunt marcate ROG. 😀 Altii cumpara hi-end dar nu fac nimic cu el ci il folosesc la parametrii standard. Cel care castiga in ambele cazuri este marketing’ul bine pus la punct de Asus. 😀
Gheorghiu a zis
Pe un monitor de laptop se poate vedea bine și la 480p.In este vă dați singuri raspunsul