Nu am pus niciodată preț pe sunet. Nici măcar nu știu sa dansez, nu prea am ureche muzicala pentru ca sunt anti talent si… nici nu mi-am educat-o.
Partea aceasta n-a prezentat interes niciodată pentru mine. Insa, odată ce am schimbat locul de munca, a trebuit sa ma îndrept putin si spre partea asta. Nu la nivel profi, ci măcar chestii elementare. Astfel, a trebuit sa învăț câte ceva pe la mixer, o grupa, subgrupa, un auxiliar, etc. Vrei, nu vrei, stai in sistem, se mai agață cațe ceva de tine.
Pe langa faptul ca, in saptamanile trecute am avut cerinta sa caut un mixer decent pentru munca, in dimineata asta m-am interesat un pic si despre placile de sunet, dar cele dedicate, nu cele integrate de pe placile de baza.
Si, cum ma informam, observam cat de prost am fost, cand mi-am facut sistemul, pentru ca nu am ales o placa de sunet dedicata pentru calculatorul meu.
Poate ca in trecut nu simteam un brum, nu ma deranja atat de tare, insa acum, de cand stau cu urechea numai spre asa ceva, parca deranjeaza.
Nu am ajuns la nivelul in care sa pot disting un toba care suna aiurea, o chitara sau mai stiu eu ce instrument, dar nici nu ma pasioneaza prea mult, mai ales ca sunt anti talent.
De ce să aleg o placă video dedicată? Dar integrată?
In ultimii ani, tendințele au fost ca gadgeturile sa se minimizeze, ca lumea sa nu mai cumpere calculatoare, de placi de sunet dedicate nici nu mai vorbim. Lumea asculta muzica pe YouTube, nu știu câți fanatici mai sunt care sa asculte flac-uri. Nici eu nu ma număr printre acele persoane care au tone de flac-uri in calculator, prefer un YouTube, un videoclip, e mult mai comod.
Din experiența mea, cel puțin din pățaniile de la munca, pot sa zic ca este greu cu sunetul! Poți avea brum din orice, poate sa interfereze cu orice, de oriunde. Cu cat mai puține surse cu care poate sa interfereze, cu atât mai bine.
Așadar, pe o placa de baza avem foarte multe circuite, multi condensatori, tranzistori care pot interfera oricând, pe când daca alegem o placa de sunet dedicata, scăpam de toate aceste probleme.
Nu vreau sa cad in extrema profi. Cei care doresc placi de sunet profesionale, cu care sa proceseze sunetul, sigur vor ști și singuri să aleagă, iar un astfel de articol i s-ar părea cel putin banal. 🙂
Pentru ce este buna o placa de sunet dedicata?
Pentru orice: gaming, procesare sunet, ascultat muzica.
Plăcile de sunet integrate sunt pentru cei cu buget mic, care doresc un calculator/ laptop care sa ii „tina” cat mai mult, fără sa facă investiții prea mari.
Voi investiți in acest domeniu, va interesează chiar atât de mult sunetul? V-ați achiziționa pentru laptop o placa de sunet pe USB?
ice4you a zis
Am fost fan’ul produselor Creative pentru calitatea sunetului mai ales cand acesta este ascultat cu amplificare/redare HI-FI, fiecare frecventa fiind redata corect si profund. Diferentele sunt de la cer la pamant fata de ce ofera codecurile integrate by default. Din pacate, stau cu 2 placi de sunet in sertar (SB LIVE 5.1 si SB AUDIGY PLATINUM) pentru ca nenorocitii de la Creative nu au mai facut suport pentru Windows 7/8. Am auzit ca ar fi ceva drivere facute de niste entuziasti pentru ele, dar inca nu am stat sa caut/eperimentez.
In ce priveste o placa de sunet pe USB pentru un notebook, aceasta s’ar justifica doar daca lucrezi/editezi pe partea de sunet. CREATIVE Sound Blaster X-Fi HD USB sound card ar fi o alegere care sa faca diferenta. Nu stiu insa pe unde gasesti la noi asa ceva iar pretul este unul destul de maricel. Alternativele de genul Creative Sound Blaster PLAY , nu sunt departe de ce ofera un codec integrat. Despre producatori mai obscuri nu ma pronunt. 😀
P.S. Nu uita de redare … degeaba iti cumperi o placa de sunet daca pentru ascultarea lui folosesti niste pocnitori pe post de speakers. Evident ca pentru un notebook vorbim de o pereche de casti HI-FI ca daca punem boxele in calcul se duce dracului notiunea de mobilitate/portabilitate. 😀
Marius a zis
Oricum, pentru minusculul meu laptop mi-am comandat doua boxe de 3W de pe dx.com. Sper sa nu ramana inzapezite pe undeva.
Pentru destkop mi-a ridicat cineva mingea la fileu si am zis: poate, poate. 🙂
Cristian Niculae a zis
Am si un eun live 5.1. Driverele alea ba merg ba nu merg…
Dalmeanu Sebastian a zis
Va salut! Am o problema cu calculatorul de la serviciu Fujitsu-Siemens Esprimo C5900. Am avut Win XP instalat pe el apoi am upgradat la Win 7. Am reinstalat toate driverele. Au mers cu exceptia driverului audio. Am instalat pe rand toate versiunile gasite pe site-ul producatorului si, totusi nu-l vede sistemul. Ce se poate intampla? Semnul difuzorului din task bar apare mereu taiat. Exista vreo versiune care sa mearga pe Win 7 cu recunoastere Win XP? Placa de baza este D 1784, iar driverul audio vechi era Intel 82801 FB ICH6-AC 97.
Va multumesc!