Încep să cred că, odată cu creșterea nivelului de trai, am ajuns să nu mai avem nevoie de atât de multă piraterie. Nu ni se mai pare o avere să dai câteva sute de lei pe un Windows, pe un antivirus sau chiar pe un abonament la site-urile Pay per View.
Veniturile au crescut, iar oamenii au început să își permită asta.
Urmăream, de curând, un filmuleț cu top cele mai vândute produse la băieții ăștia care comunică bine doar pe Youtube și am văzut că în top 10 au 2 produse:
- sistemul de operare Windows 10
- hard disk Western Digital Blue
Așadar, odată cu creșterea veniturilor de prin România să se fi educat și oamenii sau…? Că până la urmă nu este vorba de controale. Eu unul n-am văzut să se schimbe nimic, să te întrebe nimeni nimic, chiar dacă ești persoană fizică sau juridică. La Prahova chiar am rulat cu Windows XP not genuine o zi întreagă pe post. Ne-a întrebat cineva ceva? 🙂
vasile a zis
:)) Si eu ziceam ca e vorba de pirati somalezi…. :((
Marius Cucu a zis
Culmea, numai poze d-alea am găsit pentru featured. :O
Malin a zis
Pirateria n-a murit nici macar in tarile mai dezvoltate ci dimpotriva e inca o problema majora care e posibil sa recidiveze dupa aparenta acalmie.
Actuala situatie de liniste pare mai degraba rezultatul hartuirii de care au avut parte siteurile de torente decat un efect al cresterii nivelului de trai.
Ce e moka e destul de riscant, se acceseaza prin VPN sau proxy si de multe ori se asociaza cu zeci de tepe, iar ce e pe bani si ofera un nivel de calitate si siguranta mai mare presupune si un nivel de cunostinte tehnologice putin mai avansate din partea utilizatorului.
Astfel, pirateria a ajuns in ultimii 4-5 ani in punctul in care nu mai e chiar pentru oricine ca pe vremea lui DC++.
Acuma e drept ca foarte multi utilizatori finali s-au orientat spre platformele VoD si chiar am un articol in draft pe subiectul asta pentru ca aproape fiecare producator de continut si-a facut propria platforma si incearca sa tina filmele produse sub conceptul de exclusivitate. Asa ca pentru a vedea anumite seriale, filme si documentare ai nevoie la abonamente pe cel putin 3-4 platforme dinastea, abonamente ce pot sa te coste cumulat si 50 de euro, iar asta nu e deloc profitabil asa ca povestea asta poate sa se termine in doua moduri:
1. Se va recurge din nou la piraterie
2. Anumite platforme or sa puna lacatul cum se intampla deja in domeniul muzicii cu platforme gen Tidal care trag spre moarte pentru ca nu pot sa concureze efectiv cu Spotify.
Ambele sunt posibile, dar daca se va recurge in definitiv din nou la piraterie, treaba asta o sa se intample intr-un singur context. Pirateria trebuie sa se reinventeze, probabil pe infrastructura blockchain si sa faca lucrul asta inainte sa falimenteze prima platforma de VoD.
Marius Cucu a zis
Păi și când vorbim de software?
Apropo, ar fi o idee să minezi ca să te uiți la ceva. 🙂
Malin a zis
Ai impresia ca Windows 10 merge piratat la fel ca si Windows XP cu o cheie universala si dezactivat-ul update-urilor? Exista ce-i drept cateva metode de bypas de UAC, dar e cam aceeasi poveste ca si la restul. Nu mai e asa usor pentru orice baiat care are CD cu Windows si stie lumea despre el ca e cu “calculatoarele”. Iar rationamentul asta se cam aplica si la alte softuri.
Apoi, blockchain nu e despre minat ci despre tranzactionare. Siacoin au facut inclusiv o platforma desecentralizata de hosting bazata pe blockchain. Astfel, toate datele despre interactiunea dintre utilizatori de stocheaza pe blockchain, iar datele gazduite sunt criptate. E un sistem real de infrastructura cloud, sau mai bine zis fog pentru ca e conceptul putin diferit de cloud, dar in baza acestui concept se poate face o retea descentralizata p2p in asa fel incat toti cei care se alatura retelei au o copie a blockchain-ului si astfel acces la resursele din el.
Ca sa ma intelegi mai bine, e ca si cum in ziua de azi fiecare dintre noi ar putea sa-si downloadeze baza de date a ThePirateBay fara sa mai fie nevoie de un server central si fara sa mai poata guvernele sa blocheze accesul pentru ca fiecare dintre utilizatori ar rula un nod si ar deservi pe ceilalti utilizatori noi care se alatura retelei., iar informatia despre fisierele piratate ar ramane confidentiala pentru ca s-ar recurge la criptare pe toate planurile si niciunul dintre utilizatori n-ar putea sa stie efectiv care alt utilizator a pus un ISO de Windows si nici cel care-l gazduieste n-ar putea sa fie dovedit pentru ca nivelul ridicat de criptare ar face aproape imposibila ingineria inversa a partitiei virtuale pe care sunt stocate datele.
Achizitia de monede si minatul ar oferi un oarecare nivel de garantie in ceea ce-i priveste pe utilizatori, in sensul ca pentru a te alatura retelei si a avea acces la date e musai sa detii un anumit numar de monede pe care le obtii fie prin achizitie fie prin minat. Monedele alea iti pot da acces pe mai multe nivele si in felul asta s-ar elimina botii si share-urile false sau virusate pentru ca un utilizator prins cu share fals sau virusat isi pierde accesul si implicit monedele. Acum se distribuie virusi si falsuri pe torenti pentru ca e gratis…
ice4you a zis
Inca din 2016 ajunsesem si eu cam pe la aceaisi concluzie. 🙂
Adrian a zis
Eu chiar încerc să văd serialele pe care le urmăresc în mod legal.. ?
Claudiu a zis
Nu știu, de ceva ani nu prea îmi bat capul cu pirateria, decât în situația în care nu pot plăti pentru conținut.
Pur și simplu, jocurile le am în Steam sau soluții similare. Nu mă joc atât de mult, așadar îmi cumpăr ocazional jocuri și nu reprezintă o investiție financiară mare.
Pentru filme Netflix – deși aici e problema cu geoblocarea. Practic încep să văd filme din Danemarca care nu se regăsesc în România (mai cu seamă invers) sau seriale care nu își continuă sezonul sau nu e disponibil pe Netflix.
Pentru muzică Spotify – ceea ce este arhisuficient și perfect. Ocazional Youtube.
Pentru filme merg la cinema și eventual doar dacă vreau să revăd filmul apelez la alte surse.
Sistemul de operare – mai toate laptopurile vin direct cu Windows, PC-ul mi-a venit și el cu Windows.
Cred că nu pirateria în sine ca act e problema ci fie prețul MULT prea mare solicitat (pentru adolescenți un joc la 250 RON – really?!) sau disponibilitatea (Vezi cu seriale).
Cu aplicații de tip Photoshop sau altele – da, acolo încă prețul e prohibitiv și îi înțeleg pe cei care apelează la niște surse.
Dar da, și nivelul de trai a contribuit semnificativ. Nu cred că România mai bate topuri de piraterie cum o făcea acum 10-15 ani, când pe lângă torente mai erau la putere și huburile.
Marius Cucu a zis
Photoshop, dacă nu mă înșel, a ajuns cu abonament lunar. Oricum, ca student ai ceva beneficii și e foarte ieftin. La fel și cu altele.
Oricum, nu mai e de mult photoshop centrul universului, există alternative decente.
Dan a zis
” Practic încep să văd filme din Danemarca care nu se regăsesc în România (mai cu seamă invers)…”
Interesant ca oferta lor e mai „concurentiala” pe Romania decat pe o tara „first world”&stuff.
Costin a zis
Eu zic ca chiar daca tot continutul media + soft ar fi gratuit, o mare parte a romanilor tot l-ar fura deoarece e cod scris in ADN, indestructibil. Ca sa nu mai fure, trebuie modificat ADN-ul, deci corolarul este ca n-am mai fi romani.
Simplu, nu ?
Cosmin a zis
Parca la noi nu mai e asa in floare, dar de murit nu o sa moara.
Costin a zis
Eu ma uit la mine… 🙂
Marius Cucu a zis
Și ce vezi?! 🙂
Costin a zis
Filme, concerte, documentare…ferestre !