Se fac 7 ani de zile în care nu am lipsit în a testa televizoarele celor de la Philips. Cine ar fi crezut că an de an testez. Undeva prin 2019-2020, după ce am vorbit 3-4 ani de zile despre televizoare OLED am zis că trebuie să vorbesc despre tehnologia OLED în cunoștință de cauză, așadar, mi-am cumpărat și eu televizor OLED.
De atunci și până acum au trecut ceva serii, eu am Philips 805, iar acum vorbim despre Philips 818, mai exact Philips OLED 818.
De ce notația asta? De ce nu avem Philips 808?
Nu am nicio idee. Cert este că în afară se discută despre Philips 808, dar în România se comercializează Philips 818. Diferențe nu sunt, nici măcar de suport.
De atunci și până acum am ajuns să avem 3 serii de televizoare OLED. Vă povesteam de lucrurile acestea încă de acum mulți ani, de când tot speram să se maturizeze piața. Așadar, avem:
- seria 7 ce are panou non Evo – entry level
- seria 8 ce are panou EvoX – medie, practic, e fosta serie premium
- seria 9 ce are panou cu MLA – încă nelansat
Diagonală
Ani de zile am țipat după diagonală ceva mai mică, așa că Philips mi-a făcut pe plac și mi-au trimis una suficient de mică încât să îmi încapă în mobilă. OK, e senzație mult mai bună pentru că ambilight are spațiu, dar la ~4m discutăm între 55′ și 65′. E altă experiență de vizionare și mi-asum că am fost prost când am calculat și n-am rezolvat cu mobila nici acum.
Din ce am observat sunt multe diagonale disponibile, mai multe decât anul trecut. Am observat chiar și un model de 42′. Știam de tendința aceasta de anii trecuți, toți producătorii au adus și diagonala aceasta pe televizoare, mizând cumva pe ideea că oamenii îl vor folosi și pe post de monitor. Am căutat o experiență anul trecut, însă nu m-am putut obișnui.
Sintetizăm, pe Emag avem afișat așa:
- Philips Amblight 42′ OLED 818
- Philips Amblight 48′ OLED 818
- Philips Amblight 55′ OLED 818
- Philips Amblight 65′ OLED 818
- Philips Amblight 77′ OLED 818
Chiar o să îmi notez să întreb la anul cât de multe vânzări vor avea pe modelul de 77′. Tare curios să văd la cât de multe unități ne vom raporta.
Software
Sunt schimbări majore privind software-ul televizorului. Înainte de toate, procesorul de anul ăsta de pe televizoare este mult mai bine realizat, este mai rapid. Nu există pic de delay, e la ani lumină față de generația anterioară. Sunt sigur că noul procesor care este pregătit și pentru 8K a făcut diferența. Este vorba despre MediaTek Pentonic 1000, un ARM Cortex A73 pe 4 core-uri la 2000 MHz cu 4Gb de RAM.
Pe de altă parte, s-a făcut tranziția totală către Google TV. Diferențiatorul, în meniu, nu prea există. E drept, mi se părea un pic aglomerată interfața Philips față de cum este acum, dar nici nu poți pune egal între toate brandurile de televizoare, să ai aceeași interfață. Sigur, există particularități, inclusiv ambilight, dar este suficient?!
Cât timp televizorul vine cu android 11 nu mai are sens să discutăm despre aplicații de streaming. Totul funcționează fără probleme și ai undeva la 12 GB spațiu să instalezi aplicațiile pe care le dorești.
CATV
Toată lumea se plânge de cum schimbă televizoarele noi posturile TV. E general valabil, televizorul schimbă între 3 și 5 secunde postul TV, în funcție de ce este: SD, HD, 4K. Nu știu dacă are legătură, dar pare că sunt mai puține secunde la modelul de anul acesta. E drept, e primul pe care îl testez de diagonală mai mică. N-ar trebui să aibă legătură.
Imagine
Procesorul grafic este cel cu care Philips ne-a obișnuit pe seria medie. Este vorba despre panoul celor de la LG Display, cu EvoX lângă care au pus procesorul grafic proprietar: Philips P5 de generația a 7 a. În termeni mai de marketing: P5 AI Perfect Picture Engine gen 7.
La zona de HDR ei continuă cu aceleași lucruri: suportă mai toate codecurile de pe piață:
- HLG
- HDR10 și HDR10+ și HDR 10+ adaptiv
- Dolby Vision
Lipsește Dolby Vision IQ, dar cred că lipsesc și multe materiale realizate pentru acela. Dolby Vision este suficient, din punctul meu de vedere. Diferențele sunt la nivel de om stresat pe imagine, ca mine.
De data asta nu am avut în paralel mai multe televizoare(au venit până la publicare și alte modele), decât m-am raportat la ceea ce aveam eu acasă. Imaginea este net superioară și, exact ca anul trecut, au rămas personalizările de imagine.
Sunt mai multe de discutat aici, poți să îl aduci la o formă interesantă în funcțiile de condițiile din cameră cu ajutorul… AI-ului?!
De fapt și de drept, el se raportează la câteva pattern-uri și încearcă să îți configureze un pic imaginea. Nu o face cum trebuie, singurul profil care este aproape de realitate este cel pentru Filmmaker Mode.
Pe ăla v-aș recomanda să îl folosiți.
Eu am lăsat AI-ul să își facă de cap un pic și mi-am făcut câteva setări. Păcat că nu este ca la editarea video, să ai un grafic în care să poți să elimini culorile de care nu îți place.
Ca de fiecare dată, eu am probleme cu subtitrările. Zona aceea trebuie să fie albă. În teorie, să-l ai la D65, în practică, după atât de multă corecție de culoare pot să-l duc ochiometric în zona aceea. Vă amintesc că panourile diferă de la un lot la altul. Astfel, setările mele nu sunt general valabile, plus că eu am multă lumină rece din lateral, am perete galben, lucruri ce alterează culoarea finală.
Așadar, profilul personal l-am corectat un pic cât să fie OK pentru fotbal. Profilul de Filmmaker Mode nu îmi pare potrivit pentru nimic sportiv.
În plus, am pus pe OFF tot ceea ce înseamnă motion blur.
Sunet
Este prima dată când nu sunt convins că mai pot recomanda un soundbar lângă televizor. Sigur că mi-au dat în teste și un model de soundbar de anul ăsta, să vedem în ce direcție merg modelele de la ei. Dar raportându-mă la o cameră obișnuită de apartament eu nu văd pentru ce ai dori ceva mai mult. Sau poate am îmbătrânit eu și așteptările mi s-au schimbat. Culmea, vorbim despre modelul din seria medie, oare cum se mai diferențiază seria 9?
Nu știu încă cum este sunetul pe diagonalele mai mari. La 77′ s-ar putea să ai nevoie de ceva mai mult, dar va fi și o discuție diferită pentru distanța de vizionare. Acolo probabil că există un sunet ceva mai pretențios.
Ca distribuire sunt 4 difuzoare mici de 10W și unul de 30W, practic, televizorul scoate undeva la 70W. Are și fel de fel de opțiuni de personalizare, de la DTS până la Dolby Atmos, chiar și un soi de Dolby Bass Enhacement. De data asta am lăsat AI-ul să își facă de cap, să personalizeze cum dorește el sunetul.
Ambilight
Cu toate modificările de anul acesta, Philips rămâne singurul brand ce are ambilight. Televizorul acesta are iluminare pe 3 laturi: în partea de sus și pe laterale. Au fost ani în care au avut 4 laturi de ambilight pe seria medie. Probabil se suprapune cu seria 9.
Telecomanda
Deși este asemănătoare cu ceea ce aveam eu, au făcut modificările care trebuie. Butoanele au fost distanțate și poți le simți exact fără să îți mai arunci un ochi la acestea. Le pipăi. Însă, nu îmi place că au renunțat la iluminarea butoanelor. De ce?
Suport
Suportul este reglabil și are un design OK. Este sănătos, pare a fi ceva fier și ține la trânte. Nu sunt convins, însă, de șuruburile pe care au ales să le folosească. Fiți atenți să le strângeți un pic mai tare pentru că o „căciuliță” dacă rămâne în exterior vă poate zgâria mobila. N-am pățit-o cu modelul de acum, dar dacă vă zboară un antiderapant o zgârietură pe mobilă o să vă aștepte acolo.
Am dat startul testelor de televizoare cu un OLED. Deja pregătesc și alte recenzii în perioada următoare.
Raportat la modelul de anul trecut nu sunt diferențe enorme din punctul de vedere al imaginii, însă sunetul este unul foarte, foarte reușit dacă ne gândim la faptul că este o serie medie, fără a beneficia de branding-ul Bowers & Wilkins. Sunt 2 minusuri anul ăsta: faptul că nu se mai sincronizează cu Hue și faptul că nu mai ai telecomanda iluminată.
Inițial, aveam impresia că l-au scos la preț foarte mare, însă pe aici a fost în fiecare an. Iar de data asta te lipești de un EvoX dacă-l iei. Eu zic că e luat de în seamă.
Florian a zis
Au rezolvat cu licența pentru HBO Max? Care nu mergea pe nici un tv Philips, indiferent de sistemul de operare. Pur și simplu nu era în rezultatele de căutări.
Marius Cucu a zis
Uh? Te referi la TV-uri cu android sau la cele cu Saphi sau cum se mai numește acum sistemul lor de operare?
Pe android am verificat acum și nu sunt probleme. Dacă erau pe android cred că o soluție era să fie descărcat de pe APK Pure și instalat din altă sursă.
Marcel G a zis
Salutare!
Între acest model si Samsung S90C care ar fi de ales?
Merci!
Craciun fericit!
Cristian a zis
Am cumpărat versiunea de 55 si…nu mișcă nimic pe ecran, totul negru. Ambilight-ul functioneaza, ledul de power functioneaza, ecran și sunet..mort.
Ai idee de vre-o setare sau update sau vre-o soluție minune sau …retur?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Sa înțeleg că nu pornește deloc? Dacă apeși pe butonul de ambilight se închide de fiecare data?