La conferința de la Londra ni se povestea faptul că undeva până la 5% dintre persoane și-au cumpărat televizoare OLED. Asta pentru că marea majoritate nu investește atât de mult într-un televizor.
Philips probabil că au tras cu urechea la treaba asta și-au încercat să facă un televizor cu tehnologia OLED cât mai ieftin.
La data scrierii articolului televizorul e listat sub 5500 de lei. Având în vedere că este un model nou pe piață a intrat cu un preț foarte bun. Probabil că, în perioadele de reduceri va ajunge chiar și pe la 4500 de lei.
Dacă țin bine minte, prin 2017, era un OLED FULL HD în bugetul ăsta. A dispărut din oferta magazinelor…
Au făcut ceva eforturi să ajungă să listeze mai jos ca B9-ul de la LG. Până la urmă panoul este realizat tot de către LG așa că au tras un pic de lucrurile mai puțin importante pentru unii:
- licența de android și înlocuit cu Saphi
- telecomandă diferită, pare un pic mai ieftină, fără tastatura de pe spate cu care eram obișnuit la 803
Contrar așteptărilor stă mai bine pe partea de procesor și memorie RAM. Adică are 3 GB de RAM față de 2 GB cât avea 803 și un procesor ceva mai nou: MediaTek MT5597.
Totuși, mi se pare un pic cam încet felul în care se mișcă sistemul de operare: de la scanarea programelor până la o banală conectare la WiFi. În plus, mai au de lucrat la treaba cu user friendly: nu am găsit logica pentru care m-au pus să dau Next, Next la WiFi imediat după ce am făcut update de firmware.(bine, poate că era legat de WiFi).
Din punctul de vedere al sistemului de operare cred că mai au un pic de lucru. Mă aștept ca, dacă tot este un sistem realizat numai pentru televizoarele lor să fie mult mai snappy. Eu sper ca treaba asta să se schimbe la viitoarele update-uri. Așa s-a întâmplat după primul update, e mai snappy totul. Probabil că el descărca în fundal update-urile și tăia din resurse.
Design-ul este unul minimalist, exact cum era și anul trecut. Practic, parcă au rescris 803-ul, diferențele sunt minime. În plus, față de Panasonic care au ales să adauge o mică bandă de susținere pentru display, ei continuă cu margini subțiri. Bine, nu pare a fi la fel de subțire ca C9-ul de la LG.
Imagine
Panoul este de la LG. Vorbim despre un WRGB glossy ce nu mă coafează atât de tare. Totuși, nu e atât de deranjant precum LED-urile. Panoul este pe 10 biți la 100Hz și este același de la 803. Ca input lag este undeva la 39-40 ms. Practic, nu vorbim despre jocuri la nivel înalt. 🙂 Eventual făcut upgrade spre 854 care ajunge undeva la 20 ms.
Vorbim de Dolby Vision, HDR10+ și a 2 a generație de procesor P5.
Programele se schimbă relativ greu, undeva sub 4 secunde dacă vorbim de un program FULL HD, iar pe cele SD ceva mai rapid, pe la 2 secunde.
Ca minus am văzut că nu are profile de calibrare ISF așa că băieții se vor chinui un pic să alinieze culorile. În rest, are tot felul de opțiuni pentru a face treaba la „ochi”.
Sunet
E ceea ce trebuie. Vorbim de cel mai ieftin model din gamă, dar are sunet mai mult decât decent. Sincer, mă așteptam să fie mult mai slab.
Are 2 difuzoare de 8W, dar și un subwoofer de 24W. Alături de Dolby Atmos treaba este foarte ok. Ah, iar pentru cei cu torrente DTS-ul este aproape. Cert este că, pentru un OLED de buget, treaba stă foarte, foarte bine.
Telecomanda
Nu mai este cea profi cu care m-am obișnuit. E una ieftină, ușoară, fără butoane pe spate. Nu se simte premium, dar am înțeles că insistă pe treaba cu Google Assistant așa că lucrurile ar trebui să se simplifice odată cu utilizarea lui. Eu unul nu sunt fan, încă îmi place să mă joc cu telecomanda.
Ambilight
Ei sunt singurii care au ambilight. Nu au schimbat nimic la el, dar cred că ar merge mult mai bine promovată treaba.
Telecomanda are buton de ambilight, iar pe televizor este un întreg meniu destinat acestuia. Poți urmări sunetul, imaginea, poți face mix, cum dorești.
Funcțiile Smart
Așa cum spuneam mai sus e vorba despre Saphi, nu despre android. Sistemul de operare este ok, nu are tranziții așa că pare snappy când îl utilizezi.
Ca aplicații disponibile sunt cele clasice. Poate că nu sunt atât de multe ca la android, dar ai Deezer, ai Netflix, Youtube, etc.
Din păcate, HBO nu a dezvoltat încă o aplicație compatibilă cu Saphi.
Philips OLED 754 review
Păreri Pro
- preț
- sunet
- ambilight
Păreri Contra
- pornește un pic cam greu
- funcții smart neituitive
Este un model de ales, mai ales pentru faptul că se luptă pe low end. Dacă prinzi așa ceva sub 5000 de lei nu trebuie să îți dea de gândit prea mult.
ice4you a zis
Si aia 5% sunt romani. :)))
Marius Cucu a zis
Da de unde? Noi abia dacă dăm 1-2 d-alea premium și câteva mii low end.
ice4you a zis
Printre alte lucruri mostenite din comunism e si pofta nestabilita de televizioare si electrocasnice. Mai greu cu alea premium, dar compensam din plin la categoria junk.
Ionut a zis
Am pus ochii pe un OLED LG cu diagonala de 139cm la un preț super. Doar 4800 lei. Nu știu dacă prețul scăzut reflectă calitatea, dar mi s-a părut de nerefuzat.
Marius Cucu a zis
B8?
Ionut a zis
Exact!
Marius Cucu a zis
E foarte ok prețul. De bf a fost 3600, in rest, pe acolo a fost în campaniile de reduceri.
Ionut a zis
Am trecut pe lângă el. N-am văzut oferta de bf… eram direcționat pe altceva :))
Marius Cucu a zis
A fost la eMag. Cred că au avut câteva mii de produse cârlig?
geica a zis
cum pot sa instalez hbo go?mulțumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Salut, din păcate, HBO GO abia a făcut aplicația pentru android, pentru Saphi nu există o aplicație compatibilă. Îți dai seama că trebuie dezvoltată pe sistemul lor de operare și dacă nu cere lumea probabil că nu vor face asta prea curând.