Era o vorbă cum că banii nu trebuie să stea, trebuie să fie puși la muncă. Pandemia a făcut și lucruri bune, dar i-a demoralizat pe majoritatea. Și, probabil, e doar începutul.
Ca la orice criză despre care s-a tot vorbit din 2018 încoace, unii au făcut bani, alții i-au pus la saltea. Urmăream niște oameni din business cu cifre de afaceri foarte mari și oamenii se pregăteau de criză, aveau ceva plan de backup, dar da, nu prea se gândeau că pică aproape de tot anumite business-uri.
A venit ceva raport prin care înțelegem că:
Un număr de 47.338 de persoane fizice aveau la sfârșitul anului 2020 depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 49,3 mld. lei (circa 10,2 mld. euro), potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2019 se observă că numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 7.458, iar valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 6,8 mld. lei, respectiv cu 16%.
Numărul deponenților se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituții de credit este luată în evidență de mai multe ori.
Pe scurt, oamenii au economisit sau chiar au făcut bani mai mulți. Pe de altă parte, banii care stau, fie și în bancă, nu cred că acoperă inflația în momentul de față.
Cred că ar fi bine să ne gândim că de când s-au deschis piețele externe am început să avem oameni care chiar fac bani în România și mașinile alea scumpe nu țin numai de mentalitate, ci că sunt oameni care chiar își permit să pună în bancă niște bani. Mi s-ar părea logic ca unii să bage banii și în investiții. Poate că o fac, dar raportul e sumar.
Ideal ar fi să tindem spre banii ăștia, dar să găsim și echilibru.
Alin a zis
Sau, te ajută să strângi bani pentru nuntă ?
Iulian a zis
E liniștea de dinaintea furtunii…