Hai să o vedem și pe asta.
Acum ceva ani am scris pentru prima dată despre buletinele biometrice. Buletinele alea care sunt cât un permis și ai toate datele despre sănătatea ta… ține cont de semnătura digitală și nu numai. V-am pus beneficiile mai jos.
Adevărul e că citind articolul ăsta îmi dau seama că mai bine s-a lăsat așteptat. Oricum, noi implementăm tehnologii vechi, eu-s adeptul lucrurilor noi pe cât se poate.
Întârzierea ar fi de la tehnologia cipurilor.
Până la urmă, ei anunță că vor elibera peste 3 milioane de buletine anul ăsta. Mi se pare tare, aștept ca un copil mic, deși chiar ieri am verificat pașaportul, e valabil și ăla cât cartea de identitate.
Sigur, n-ar fi o problemă nici banii din fonduri europene. Că da, toată infrastructura e susținută de UE. Aparent, nu sunt termeni de implementare în proiecte și chiar dacă se vor lungi un pic n-o să fie probleme de decontare.
Chiar și așa, vom scuti o grămadă de birocrație. Ca de exemplu:
- înregistrarea reşedinţei;
- eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România;
- eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România;
- schimbarea adresei de domiciliu;
- primirea cererilor pentru modificarea/corectarea datelor personale;
- transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu);
- verificarea valabilități documentelor de identitate,
- verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor;
- programarea online (pentru consumarea diverselor servicii);
- reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată,
- dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil)”.
Aștept, chiar aștept să văd care e treaba cu semnătura digitală calificată. Dacă o să fie gratuită, dacă scăpăm de cele de acum.
Dacii liberi care nu vor dori o astfel de carte de identitate, de la 31 august 2031 nu vor mai putea ieși din România pe baza buletinului actual.
Singurul lucru care mă îngrijorează: infrastructura IT care le va gestiona. Dacă e făcută și întreținută de aceiași oameni care se ocupă de cardul de sănătate, n-o să fie prea bine.
Nu cred că le mai face Ghiță.
Ore se vor face la cerere sau doar la schimbare
La expirare și chiar la cerere. Mi se pare că dacă ceri tu va trebui să plătești 67 de lei. Cei care fac pentru prima dată, de 14 ani, îl vor face gratuit.
Adica de abia l-am schimbat si trebuie sa-l fac din nou.Cred ca astia sunt cu capul,sau saracii de ei nu au bani la buget!
Nu este obligatoriu. La ăsta nu ai 31 august 2031 data de expirare?
De la astia te asptepti la orice!
Vălei, stai să vezi acum bocete și lamentări din partea „ultra-ortodocsi-lor” cum că CIP-ul satanei, ne vor controla și verifica . Mie unul mi-ar place, cu amprentă digitală și oculară, cu înregistrarea datelor și istoricului de sănătate, plus mărimea diminuată.
Nu suntem în China să putem deschide orice cu ochii. Mai avem.
Așa e, cât or fi ei de comuniști, dar sunt departe de noi și de mulți.
În anumite situații, da, sunt. Dar n-ai cum să compari primele țări din lume cu noi care suntem în zona medie.
Măăăi, cartea mea de identitate expiră în 2075 :)))). O să-mi fac una cu cip la cerere.
De ani de zile astept buletinele astea noi dar nimic… la Iasi de exemplu nu au nici cea mai mcia idee cand se vor implemneta…
Buletinul biometric va fi valabil doar in Romania sau va fi recunoscut peste tot in lume?
In cazul asta nu mai trebuie pasaport sau daca avem pasaport nu mai e nevoie de buletin biometric. Cred ca un singur act biometric ar trebui sa indeplineasca toate conditiile, respectiv sa tina loc de C.I.+C.Sanatate+Permis auto/moto. iar formatul sa fie cat cardul bancar.
Doar in spațiul european, in SSE.