Zâmbetul este cel mai important lucru atunci când iei contact cu ceilalți. Nu poți să ai un zâmbet plăcut dacă nu ai o igienă orală bună.
De ani de zile mă gândesc să îmi cumpăr o periuță electrică. Nu este deloc simplu să faci asta, mai ales dacă ești la primul model. Nu sunt medic, nu îmi doresc să fiu sau să concurez cu informațiile lor, dar cred că trebuie să discutăm un pic mai mult despre experiențele legate de periuțele de dinți. Eu eram copilul care nu știa să se spele corect pe dinți și avea așteptări diferite de la un periaj corect. Mi se părea că dacă apăs suficient de mult pe gingie o să fie bine. Atât.
Un contact mai interesant cu produse de acest gen am avut la IFA Berlin. Am văzut niște soluții foarte interesante prezentate de către cei de la Panasonic. Dar nu sunt singurii pe piața aceasta, ba chiar aș menționa și Oral B, dar și alte modele consacrate.
În secțiunea de comentarii ar fi util să vorbim despre experiențele cu brandurile și cu modelele de periuțe electrice. În rândurile următoare o să încerc să vă povestesc din experiența mea și tot ceea ce am învățat despre periuțe.
Vă îndemn și pe voi să participați la discuții pentru a reuși să venim cu ceva idei noi, să putem analiza mai bine totul. Mai mult, dacă veți veni cu informații utile o să încerc să le actualizez și în articol, în limita timpului disponibil.
Încărcător
Din păcate, făceam exact ce nu trebuie. În plus, mereu am fost de părere că o periuță clasică este mai bună. Totuși, numai cine nu a folosit o periuță electrică poate să zică asta. Medicii spun că 5 minute de periaj clasic fac cât 2 minute de periaj electric. Și au apărut tot felul de periuțe inteligente, cu aplicații, periuțe care îți învață dantura și te pun să insiști pe o parte a danturii sau pe un anumit dinte.
Evident, periajul clasic nu ține loc de igienizarea profesională, așadar, trebuie să ajungeți și la dentist din 6 în 6 luni oricât ați investi în o periuță electrică sau duș bucal.
Cel mai idiot lucru este să îți încarci bateria periuței de la un cablu scurt. Am nimerit mai multe modele de acest fel, mi se pare cel mai neigienic lucru să nu reușești să încarci așa cum trebuie și să o faci fie cu prelungitoare, fie în locuri obscure. Poate că e și vina mea că n-am priză în baie.
Pe de altă parte, am ajuns să avem și încărcătoare prin USB Type C. Eu vedeam lucrul ăsta ca o revoluție, în fapt, este exact ca la un ceas inteligent. Practic, avem periuțe ce se încarcă de la un dispozitiv ce are încărcare prin USB Type C. Într-adevăr, putem uita cablul acasă, dar tot trebuie avem încărcătorul cu noi.
Mai mult, pentru cei care sunt fanii încărcării prin wireless, există modele ce au și așa ceva. Așadar, puteți pune filtrul și pe așa ceva. A mea are așa ceva, dar eu prefer să folosesc cablul. Nu am un pad de încărcare în baie, nu plănuiesc să integrez undeva așa ceva așa că nu văd utilă opțiunea.
Baterie
Am testat modele ce au până la o săptămână de autonomie, cât și modele ce au 2-3 luni de zile de baterie. Din punctul ăsta de vedere, ușor, ușor, începem să simțim o evoluție. Când ai mai mult de o lună de la ultima încărcare, poți să ignori orice am zis mai sus de încărcare. Se poate face un efort, totuși…
Capete
Exact ca la o periuță de dinți normală avem nevoie să schimbăm „periuța” din 3 în 3 luni de zile. Oricât de comod sau de incomod ar fi, la 3 luni de zile poți avea parte de un cost de 40-50 de lei. Sau 20 de lei dacă alegi un brand ceva mai necunoscut.
Mai mult, documentați-vă pentru capete cât mai ieftine. Ele sunt cu adevărat costurile ascunse ale unei periuțe. Ar fi bine să vedeți cât costă acestea înainte de toate. În comentarii, lumea mi-a dat sugestii de periuțe ce au capete aftermarket, mai ieftine. Mai ales, dacă le găsiți la promoție, ar fi perfect.
Nu sunt la curent cu legislația, dar logica mea ar fi că trebuie să avem parte de ceva ani de zile de accesorii pentru periuțe. Chiar sunt curios să îmi ziceți ce brand v-a lăsat cu ochii în soare, adică nu v-a oferit accesorii de schimb.
Ce mi-ar plăcea ar fi să avem capete pe culori diferite. Să zicem că sunteți un cuplu, o familie. Efectiv, nu e imperios necesar să folosești 2 periuțe dacă stați în aceeași casă. Însă, dacă aveți capete colorate puteți să schimbați capetele foarte simplu.
Ce tipuri de perii avem?
Sunt de 3 tipuri:
- rotative
- oscilante
- sonice (o periuță cu vibrații sonice are de obicei cu 24.000 până la 40.000 de mișcări pe minut)
Ceea ce nu vă zice nimeni este faptul că deși sunt foarte multe modele sonice, mișcările contează foarte mult. Adică, dacă veți testa modele din categorii de preț diferite veți simți diferența.
Pe de altă parte, eu am simțit o sensibilitate la cele foarte puternice, chiar dacă am folosit profiluri soft.
De reținut ar fi și faptul că m-am simțit mai bine cu cele care au formă clasică de periuță de dinți, nu cele rotunde. Nu știu dacă sunt avantaje sau dezavantajele, dar prefer să am o variantă cât mai apropiată de cea normală. De fapt și de drept, prețul este mai mare pentru acestea.
Culoare
Am testat câteva modele pe negru, cât și niște modele albe. Dacă n-aș fi condiționat de preț cred că mi-ar plăcea să aleg modele albe. Mai mult, mi se pare că la branduri necunoscute negrul poate să pară foarte ieftin.
Pentru copii, însă, veți găsi tot felul de modele, de la roz la violet și așa mai departe. Depinde și de voi cum învățați pe cei mici să facă igiena orală corespunzătoare.
Aplicația periuței
Se discută tot mai mult despre inteligență artificială și despre tot soiul de roboți. Nu suntem acolo, dar o aplicație ce ne arată un istoric de folosire al periuței, care ne face o profilare mică pentru dantura noastră, pentru zona în care trebuie să insistăm cu spălatul dinților există.
Sigur că da, entuziasmul dispare pentru verificarea dinților, dar măcar ai un punct de reper, ai unde să verifici dacă te-ai spălat bine pe un dinte sau nu.
Aplicația de la AENO are ceva opțiuni disponibile, dar mai sunt pași de făcut pentru ca aplicația să îți returneze informații foarte multe.
O să încerc să găsesc și niște modele de la Philips, să văd dacă sunt diferențe majore.
Fiabilitate
Este un pic greu să vorbesc despre fiabilitate. Folosim atât AENO, cât și Panasonic și nu am sesizat nicio problemă de-a lungul timpului. Nu am găsit încă studii despre alte periuțe electrice, dar ca experiență personală nu am avut probleme cu niciun brand până acum.
Preț
Încercați să nu alegeți un model foarte ieftin sau, mai bine zis, înainte de a vă orienta spre ceva ieftin aruncați-vă un ochi spre prețul capetelor de schimb. Cu cât este mai ieftină o periuță, cu atât va fi mai scump de întreținut un spălat eficient.
2 modele de periuțe de dinți testate în ultima vreme
Prin expunerea pe care o am în mediul online am primit la test 2 astfel de periuțe. Am zis să fiu util și să vă prezint experiența mea. Subliniez, puteți întreba în comentarii mai multe, poate reușim să avem o discuție constructivă și să aflăm informații tot mai utile.
Panasonic Sonic vibration EW-DM81-W503
Este o periuță ieftină pe care am primit-o recent. Ieftină raportat la o periuță de dinți clasică. În plus, trebuie să iei în calcul și consumabilele. Da, dacă dai 150-200 de lei pe o periuță trebuie să te gândești că rezerva costă și ea în jur de 50 de lei.
Cel puțin, așa este pentru modelul acesta.
Periuța este disponibilă pe mai multe site-uri. Cel mai bun preț l-am găsit aici, dar dacă găsiți o promoție mai bună nu ezitați să comentați.
Aeno ADB0002S
Am primit un model sonic, de la Aeno, mai exact Aeno ADB0002S. Nu sunt un brand foarte cunoscut la noi, însă cred că sunt interesanți din punctul de vedere al funcțiilor, dar și autonomia foarte mare. Nu știu de ce au ales să pună 46000 mAh. La banii ăștia primiți și 3 capete.
Dacă o compar cu Panasonic, inclusiv rotațiile sunt mai multe, se simte mult mai fresh după spălat decât modelul de la Panasonic.
Periuța este disponibilă aici.
Prețurile variază foarte mult, de la varietatea de opțiuni până la tot ceea ce înseamnă patente și dezvoltări de tehnologie. Cu cât sunt mai multe descoperiri realizate de acel brand, cu atât vor fi mai scumpe.
La 3 luni se formează bacterii dăunătoare pentru dinți. Recomandarea medicului meu dentist a fost să schimb capul periuței la maxim 3 luni de zile.
Foarte mulți consideră că este bine să folosești un program hard pentru periuță. Recomandarea tuturor este să cureți dinții cu programe soft, ce te ajută să protejezi gingia. Nu trebuie să apeși foarte tare, ci să faci masaj.
Sigur că da, nu se exclud una cu alta.
Oricât mi-aș dori de mult nu sunt un specialist în a dinților. Nici nu cred că m-am născut învățat, ci încerc să evoluez continuu. Dacă aveți idei mai bune, dacă aveți sugestii, poate modele mai interesante decât cele prezentate de mine nu ezitați să discutăm în secțiunea de comentarii.
Baciu Claudia a zis
Hey
Periuța de dinți se schimbă la 3 luni datorită perilor,nu a bacteriilor.
Mie mi-a recomandat dr. Periuța sonica,doar ca am luat una destul de ieftină,prima recomandată de tine dacă nu mă înșel,iar rezultatele nu sunt chiar wow.
Zici tu ca a doua este mai bună?
Sau să mă orientez spre una și mai scumpă?
Mulțumesc pentru articol și eventualul răspuns!🤗
Marius Cucu a zis
Hello, nu sunt medic, doar am cules și eu de la ei și din popor. Am înțeles că se depun bacterii inclusiv de la WC, inclusiv de când se trage apa fără capac dat jos. Nu sunt expert, ci doar experimentez, ca să zic așa și ce mai întreb medicul meu stomatolog… Dacă te referi la cea de la Panasonic ca fiind „a 2 a”, eu pe asta o folosesc, dar senzația de curățare mi se pare mai OK la AENO(prima, ca să zic așa). Panasonic are mai puține rotații și la mine parcă se simte.