OPPO a făcut un studiu despre importanța camerei foto pentru un telefon mobil. Bine, cred că au ambalat ei frumos ca să poată să vorbească lumea despre OPPO Reno6.
Studiul nu zice mare lucru, ci doar atât:
Un studiu realizat de OPPO arată faptul că 62% dintre români sunt cel mai interesați de performanțele foto-video ale unui smartphone, în timp ce autonomia se situează abia pe locul al treilea în topul preferințelor.
Întrebarea este clasică: voi ce preferați? O cameră mai bună sau o autonomie mai ok la telefonul mobil?
Cum am mai zis și anterior, m-am obișnuit prost cu telefoanele Oneplus și BBK în general: Realme și OPPO, ba chiar și Xiaomi fac treabă mișto pe încărcarea rapidă, încât chiar dacă nu ai o autonomie wow, cu o priză sau o baterie externă reușești să faci treabă.
Pe de altă parte, din ce am testat în ultimul an ca telefoane, și cred că număr pe degete modelele pe care nu le-am testat, am observat că bateria scade cu cât procesorul este mai puternic. Vrei flagship, vrei toate dotările, suferă la autonomie.
Punctele minus merg direct la Samsung pentru încărcare și autonomie. Fold3 ar fi fost perfect dacă reușeau o baterie ceva mai mare. Sau poate un procesor mai slab?
Cât despre camera foto, nu știu dacă are rost să îmi mai zic părerea, pentru mine contează mai mult decât orice altceva. În fapt, cred că s-a văzut asta și din ceea ce testez prin review-uri.
Autonomia pe 3 ? Ce a fost pe 2 ?
Pentru mine conteaza pe primul loc autonomia si camera foto.
Atât a fost în comunicat legat de studiu, restul își promovau telefonul. Nu eșantion, nu nimic.
Cred că tot camera foto, apoi să fie fluent – adică să nu crape când ți-e lumea mai dragă, deși aparent asta nu prea se mai întâmplă – dar și bateria. Să țină o zi, apoi sigur dau de o priză sau de o baterie externă. 😀
Pentru mine e important să fie iPhone, cel puțin pe moment – îmi place softul și m-am obișnuit cu el în general. Am avut 3, anul ăsta probabil vine numărul 4. Până acum a contat dimensiunea, n-am vrut să fie prea mare, și fiabilitatea, inclusiv să nu încetinească și să nu simți că nu merge cum trebuie. Până recent căram și eu o baterie externă cu mine, deci n-am pus mare preț pe autonomie. Cum nu folosesc telefonul pentru fotografie sau B-roll, n-au fost importante niciodată camerele, folosesc telefonul doar pentru snapshots și chestii pe care mi-e lene să le notez.
Acum însă încep să mi se schimbe prioritățile, nu mai vreau să car baterii după mine și vreau o autonomie bună ( aș zice 4-5 ore de screen on time) și un ecran mare. Un telefon mic e ușor de băgat în buzunar, dar când ai chestii de făcut pe el e degeaba. Tot timpul am fost dispus să car echipament foto după mine, în delegații unii se speriau pentru că aveau impresia că sunt reporter. Momentan m-am obișnuit cu Apple, telefonul lor face exact ce vreau și am sync la tot felul de chestii cu macurile.
Dacă ar fi să schimb tabăra aș merge pe o percepție de ansamblu, n-ar fi vreo funcție sau ceva anume care să mă convingă să aleg un anume model. E țin minim 3-4 ani un telefon (cam 3.5 ani cred că e media), iar în perioada aia nu vreau să schimb nici măcar bateria, deci orice aș alege probabil ar fi modelul de vârf (flagship).
Cinema-ul ăla de la 13 n-arată rău deloc.
Pentru mine bateria contează cel mai mult, performantele sunt pe locul 2.
In general telefoanele cu performanțe mari au bateria slaba mai ales cele de la Apple .
Dupa ultimele experiente, clar camera foto.
Fluiditatea si actualizarile de android si securitate.
Autonomia si sa nu ma jeneze cand il bag in buzunar. De camera foto, nu imi pasa, poate sa nici nu existe, ar fi misto sa scoata astia si smart phones fara camera foto, sau poti sa ii dai disable ca la laptopuri din bios.
Si pentru mine camera foto este importanta. Dar in afara de asta ma uit la materialele din care este facut telefonul si caut unul care sa-mi stea bine in mana (si in buzunar).
La inceputurile lor mi-a placut foarte mult HTC Magic, dar prin 2014 am cumparat primul telefon mobil de la Apple, si de atunci folosesc doar iPhone.
Am inteles totusi ca cei de la Pixel au cele mai bune camere pe telefoanele mobile.
Pentru că prefer Android, ce spun aici are strict legătură cu el. Fanii Apple au în general opțiuni mai performante, deși mai puține și implicit mai puține șanse să ia ceva slab/mediocru – cu excepția telefoanelor second-hand.
1. Sistemul de operare
Trebuie să fie cel mai nou posibil sau să aibă posibilitatea de upgrade la cel mai nou. Telefonul are o grămadă de date personale și ar trebui să avem cât se poate de multă încredere că ni le păstrează în siguranță, mulțumită actualizărilor de securitate. Apoi perspectivele de actualizări contează pentru durata de utilizare a telefonului, motiv pentru care de obicei e recomandat să-l luăm din start cu cea mai recentă versiune și dacă nu se poate, cel puțin să nu dăm bani mulți pe un telefon cu un sistem de operare prea vechi.
2. Suficient RAM și un mediu de stocare rapid și încăpător
Astea merg mână în mână pentru că de ele depind covârșitor performanța telefonului. Dacă la capitolul RAM e ușor, viteza mediului de stocare în general nu-i afișată în fișele produselor din magazinele online. De ce? Pentru că în felul ăsta se pot vinde multe telefoane cu medii de stocare lente, care-s mai ieftine. Însă din telefoane ieftine se fac foarte mulți bani, așa că probabil doar dacă forțează UE producătorii de telefoane mobile vor afișa la toate tipul și viteza mediului de stocare. Și chit că omul de rând se uită la puține detalii, ăsta-i genul de detalii pe care chiar și cei experimentați îl trec frecvent cu vederea doar pentru că trebuie să depună un efort suplimentar să caute detaliile undeva pe net. Dar sigur ar ajuta să fie obligatorie afișarea informației în magazinele online, pentru că tot mai mulți oameni înțeleg diferența de performanță dintre HDD și SSD, sau USB 2 și USB 3, lucru cu care s-ar putea obișnui dacă li s-ar explica. Văd că Marius a deschis subiectul [1] dar pentru că diferențele sunt majore, subiectul merită mai multă atenție în mod special pentru că vin sărbătorile și va crește din nou nivelul achizițiilor. Am menționat și USB pentru că eMMC seamănă cu USB 2 în sensul că datele pot circula într-o singură direcție la un moment dat, în timp ce UFS seamănă cu USB 3 (și mai noi) în sensul că datele pot circula simultan în ambele direcții și asta duce la o interacțiune mai fluidă cu aplicațiile de pe medii de stocare UFS. Nu în ultimul rând, să-ți iei un telefon cu prea puțin spațiu de stocare internă nu-i o idee bună pentru că Android a devenit mai restrictiv în timp și nu se mai pot muta la fel de multe pe cardul microSD. Deci 32GB mi se pare insuficient în prezent, în condițiile în care aproape jumătate e ocupat de sistemul de operare și aplicațiile băgate pe gât de producătorul telefonului.
3. Abilitatea de procesare
Dispozitivele mobile trebuie să funcționeze cât mai fluid – altfel îți mănâncă cel puțin nervii și ficații. Cum telefoanele au de obicei multe aplicații instalate care accesează internetul și afișează periodic noutăți sau informații despre ceva, e important ca aparatul să poată rula simultan cât mai multe sarcini. La asta ajută să ai minim 4 nuclee, însă 6 sau 8 sunt și mai bune. Evident, poți avea oricâte procesoare și nuclee dacă ai eMMC și ai multe aplicații pornite simultan, pentru că inabilitatea aparatului de a citi și scrie simultan informații pe/de pe mediul de stocare îi reduce drastic din performanță.
4. Mijloacele tehnice de comunicații
Intrăm în 2022 în curând și sunt de părere că cei care-și achiziționează telefoane noi ar trebui să se orienteze spre WiFi 6. Diferența dintre generația 5 și 6 seamănă puțin cu ceea ce am explicat despre USB 2 și USB 3, respectiv eMMC și UFS. Abilitatea de a comunica simultan în ambele direcții cu un router care poate comunica simultan cu alte aparate duce WiFi-ul din casă la un nivel superior. Există și WiFi 5 cu MIMO (un fel de hibride decente) dar echipamentele WiFi 6 sunt în general mai bune pentru că-s proiectate special pentru internetul modern. Deci e considerabil mai mult decât „doar viteză mai mare” și e și ăsta un subiect pe care Marius l-ar putea elabora separat.
5. Prețul, reputația și garanția
Evident, ca mulți alții, și eu vreau să plătesc cât mai puțin pe telefon sau tabletă. Deci odată ce mă asigur că am hardware-ul și software-ul la un nivel rezonabil, mă uit la preț, reputația brandului și garanția. Prețul e primul, având în vedere că trebuie să-mi permit sau să-mi convină. Deși reputația brandului trebuie tratată cu o doză de lejeritate, având în vedere că nu există brand fără ciurucuri sau accidente, citirea recenziilor e importantă pentru că așa se pot găsi informații utile pentru o decizie. Eu încep întotdeauna cu recenziile negative pentru că așa găsesc cel mai repede potențialele probleme majore de care ar trebui să știu ca să nu pierd vremea dacă ceva e în mod deosebit nașpa conform nevoilor sau așteptărilor mele. Apoi garanția mă ajută să elimin opțiunile care-mi oferă mai puțin.
6. Detalii… baterie, camere, difuzoare, opțiune dual sim etc
Astea-s chestii care variază la fiecare, nu numai când e telefonul nou-nouț, ci și la X timp după achiziție. Cum nu vreau să-mi schimb des telefonul pentru că nu mă încântă transferul datelor între ele și acomodarea cu o nouă interfață, schimbarea tonurilor de apel, alarmele și toate cele, aleg ceva mai răsărit ca să-mi acopere nevoile un interval mai mare de timp. De-asta are sens să dau ceva mai mulți bani decât sub nivelul mediu, știind clar că dacă n-am ghinionul să prind un lot prost, telefonul ar trebui să mă țină câțiva ani. Telefonul anterior (ASUS Zenfone Selfie) m-a ținut 5 ani până să-l schimb, deși obosise de mai bine de un an, însă am amânat achiziția pentru că am vrut UFS mai rapid și în sfârșit am prins ceva sub 500 de euro cu toate specificațiile pe care mi le-am dorit.
Acum am Samsung S20 FE (Fan Edition):
– Android 11 actualizat lunar (v12 nu era lansat când am luat telefonul)
– 6 GB RAM
– 128GB stocare internă, UFS 3.1 (mă unge la suflet viteza de răspuns cu UFS 3.1)
– 8 nuclee
– WiFi 6 și 4G (absolut suficient pentru consumul meu de date mobile)
– prețul: 445 euro la momentul achiziției
– garanția vine și cu brandul, dincolo de cei 2 ani, având în vedere că Samsung e foarte bun la medii de stocare
– USB 3.2 cu OTG, deci excelent ca să transfer date cu memorii USB pe/de pe telefon
– bateria are 4500 mAh și se poate încărca și wireless
– difuzoare tunate de AKG, cu un sunet puternic și „delicios” pentru urechi
Deci se cuvine un lol pentru studiul menționat? Autonomia și camerele sunt la sfârșitul listei mele. Sunt importante și ele, doar că dispozitivele cu UFS 3.1 sunt în general scumpe și pe astfel de aparate e aproape garantat că nu ai autonomie sau camere nașpa. Sigur, eu am o abordare mai tehnică de a cumpăra un telefon dar a meritat efortul de a studia detaliile și de a aștepta momentul potrivit.
În ceea ce privește Oppo Reno6, variantele mai ieftine au UFS 2.1 și unul dintre ele nici nu are specificat tipul mediului de stocare (GSMArena are detalii), lucru care nu-i încurajator – ar putea avea eMMC ori UFS 2.0 sau mai vechi. 😛 Reno6 Pro+ 5G are UFS 3.1 dar și costă mai mult decât ce mi-am luat eu (la ofertă, ce-i drept). Oricum, și UFS 2.1 e foarte bun, în mod special pentru cine face trecerea de la un telefon cu eMMC.
P.S. Dacă a ajuns cineva la linia asta, felicitări și sărbători fericite! :))
[1] https://mariuscucu.ro/diferenta-unitati-stocare-telefon/
S20FE acest Oneplus 2 Nord al lui Samsung. 😛 Mi-a plăcut și mie.
PS trebuia să contracarez textul tău lung. 😀
L-ai ucis din 3 butoane. :))
Am dat și câteva click-uri ca să te bag în auto aprobare. ?
Eee, conform zicalei: scrii povești dar stai în față. ? Parcă așa era, nu?