Nu am ascuns niciodată că sor-mea are diabet. Făcut de la 17 ani și de 20 de ani trăiește cu el: 3 injecții pe zi și multe provocări.
Este o boală incurabilă, iar pentru asta are un certificat prin care are mai multe drepturi, printre care și cel de parcare gratuită. De ceva timp este permanent asta pentru că a dat de niște oameni care au gândit că de diabet de tip 1 nu îți revii.
Ca istoric medical, a trecut de la comă diabetică la atacuri de panică sau chiar virusul vieții. Restul le poți considera minore. A încercat cu senzor, tot nu s-a obișnuit cu el, în fine.
Ce voiam să zic, e mai mult o postare pentru cei care ajung din Google și au nevoie de informația asta. S-a pensionat anticipat, cred că îi zice pensie de invaliditate.
Tot dosarul se face și se depune la casa de pensii. I s-a alocat gradul III, dacă țin bine minte. Ca bani, undeva la 800 de lei+284 de lei îndemnizația pe care o avea de ani de zile.
Nu are treabă cu veniturile pe care le obții, salariu și alte lucruri. Este o indemnizație pentru că ai boală cronică, incurabilă în cazul ei.
Se vorbește prea puțin de treaba asta, noi am aflat din întâmplare de așa ceva.
Este prima dată când aud de chestia asta, sper că măcar ii acoperă cheltuielile cu tratamentul.
Taicămeu are pensie pe caz de boală, tot în jurul acelei sume. Lunar o treime cel puțin am impresia că o să le tratament. Nu are alte venituri.
E bine că încerci să faci public acest beneficiu! Cat pentru sora ta o stare de sănătate și de spirit cat mai ridicate ii doresc.
E boală cronică. Insulina și o parte din teste de glicemie sunt prin casa de asigurări de sănătate. Cei mici beneficiază și de senzori de glicemie. Ea nu s-a obișnuit cu el încă.
Pensia de invaliditate o stabileste o comisie medicala. Tragedia este ca trebuie sa mergi anual la acea comisie care sa iti reevalueze gradul de invaliditate si asta este batjocura suprema! Am un prieten care in urma unui accident de munca a ramas fara mana dreapta si un picioar cu probleme mari, in urma a 19 operatii … electorcutat la 30.000V, un miracol ca a supravietuit dupa 8 luni in spitale. Vreme de 16 ani a fost tarat anual la comisia aia, abia acum, dupa 16 ani si’au facut mila cumva sa ii acorde pensie permanenta, dupa ce probabil ca au ajuns la concluzia ca totusi, nu ii mai creste alta mana si nici picior! De batjocura ca intr’un an l’au trecut la gradul 3 din motive doar de ei stiute, nu cred ca mai are rost sa povestesc.
Este o drama, una mare despre care NU se vorbeste deloc si sunt enorm de multi oameni in situatia asta.
Multa sanatate sorei tale si Doamne ajuta sa fie puternica in continuare!
Da, la fel și ea, abia după mulți ani a reușit să obțină permanent pe certificat.
În Prahova a fost scandal măricel acum ceva ani tot pe tema asta, cu un invalid.
Stii cumva daca sora ta a avut ani de munca? Si mama mea a citit pe net ca poate lua si pensie de boala, respira 15% dar ea nu a muncit cu carte de munca.. A fost la comisie, apoi la casa de pensii, dar deocamdată am primit o decizie care spune ca punctul de pensie al mamei este de 11 lei, asta pt ca nu a avut ani de munca. Acum nu stim daca va primi si ea o pensie minima pe caz de boala sau va rămâne cu acești 11 lei… mama mea are 45 ani si este bolnava de 6 ani.. Norocul ei este ca are un certificat de handicap cu însoțitor pt care primește 1700 lei si cu ei trăiește, medicamente, oxigen, utilități etc..
Da, a lucrat de la 19 ani. Are aproape 20 de ani de muncă, dar nu cred că au legătură una cu alta. E pensie de boală, e bazată pe certificatul de handicap, nu pe cotizație.
Corect! Indemnizatia de boala este calculata dupa anii de munca.
La pensie de invaliditate gradul 3 ai dreptul la doar 4 ore de muncă pe zi, iar la gradul 2 nu poți muncii deloc(dacă ai și un contract de muncă pierzi pensia).
Corect!
Și mai corect, m-am interesat aseară. La 3 ani la „revizie”.
Corect!?
Ca poate te vindeci?!