Principala întrebare, atunci când am plecat în Franța pentru 2 săptămâni a fost: te-ai mai întoarce?!
Am zis și voi zice, cel puțin în perioada următoare: da. Nu sunt cel mai patriot din lume, mi-e scârbă de politic așa cum le este și altora, e greu că multe se schimbă de pe-o zi pe alta, e greu că nu știi dacă mâine faci ceva și poimâine mai poți să faci lucrul ăla sau nu.
În alte țări lucrurile sunt puse un pic mai bine la punct, dar noi avem impresia că dacă în Franța ai minim pe economie 1100euro ești zeu. Toți fac comparație între prețurile de la noi și ce este aici.
Am bântuit un pic prin zonele turistice, dar și prin zonele mai puțin turistice. Am fost, inițial, la ceva prieteni de aici și apoi am plecat hai hui.
Combustibilul cel bun este undeva la 7-8 lei litru, un kg de mere îl gășești cu 2-4 euro, în funcție de calitate, un corn pe care la Lidl la noi îl iei cu 2 lei aici dai 1 euro. Plec la magazin și dau 30 de euro și n-am luat nimic.
Abonamentele la telefonie sunt undeva la 40-50 de euro, un internet fix n-o să aibă niciodată prețurile de la noi – ah, stau o noapte întreagă să urc ceva pe Youtube.
În Franța nu găsești gaze așa ușor: butelie, încălzirea e electrică sau pe lemne. La o casă ceva mai măricică încălzirea te duce 4-500 de euro.
Toate acestea sunt costuri ce te fac să fii legat de sistemul lor. Să nu mai vorbesc de case. Sigur, exemplele mele, de mai jos sunt din zone turistice sau din orașele mari, dar ca să îți iei o casă p-aici e dificil. Oamenii la care stăm noi au pus casa la ~500 000 de euro. Păi când vom reuși noi să adunăm asemenea sume? Un apartament în Marseille ajunge tot p-acolo.
Sigur, sunt și zone mârginașe unde găsești ceva camere cu câteva sute de euro chiria.
Legat de servicii medicale: cineva îmi spunea că prin Spania a avut ceva probleme cu cel mic și că s-a chinuit foarte tare. Sigur, români, greu cu limba, etc.
În Franța cineva a făcut septicemie. Om cu ani buni de Franța, deja integrat. Așadar, sistemul lor, infecțiile din spitale sunt și aici. Sigur, treaba cu malpraxisul funcționează. Încă face operații ca să revină cât de cât la o formă ok.
E drept, serviciile auxiliare sunt incredibile. Ne povestea că a fost întrebată dacă are cu ce pleca spre casă, dacă vine cineva după ea sau… dacă nu îi cheamă taxi. Decontat de sistemul lor de sănătate, evident.
Ideea este că probleme sunt și aici. Nu există mai bine dincolo, ci există mai bine acolo unde îți găsești tu locul. Poate că dacă n-ai nimic de pierdut… poți pleca și în afară.
Dar sigur nu va fi ca acasă.
Părerea mea este că diferențele nu mai sunt atât de mari între aici și acolo din punctul de vedere al nivelului de trai. Ar trebui să fim un pic mai implicați și să nu mai lăsăm politicul să ne ducă unde vor ei.
ice4you a zis
Subscriu la titlu! Cand imi revin dupa un drum de vreo 20 de ore … probabil o sa scriu si eu ceva pe la mine, de gen! 😀
Marius Cucu a zis
Doar la titlu?! 😀
Eu încă țip după internetul nostru. E greu să urc un filmuleț fără să nu stau 10 ore pe lângă laptop…
ice4you a zis
Nu’mi povesti! Am facut supermega compresii ca sa pot urca ceva … fereasca Domnul … :)))
Urmeaza in curand si povestile mele de pe alte meleaguri. 😀
Marius Cucu a zis
La fel. Eu abia am reușit să pun 1,2 poze la fiecare articol. Pentru următoarele n-am pus încă. De miercuri încolo… când voi ajunge în țară.
Răzvan a zis
Bine punctat ideal e sa mergi in vacante prin vest și cam atât cel puțin franta nu i o tara chiar ieftina de mutat in ea.
Adrian a zis
Cred că e unul din articolele tale care mi-a plăcut cel mai mult. ?
Marius Cucu a zis
N-aș putea să apreciez moldovenii 😀
Claudiu a zis
Ehe, Europa de Vest nu e cea la care ai impresia din city-break-uri.
Sigur, în primele zile e frumos, dar când începi să o descoperi, descoperi că nu e foarte diferită de România. Și nu te lovești neapărat de corupție, te lovești de alte bariere la care nici nu credeai.
Marius Cucu a zis
Nu m-am lovit de așa multe ca turist, dar am cules păreri și impresii de la lumea de acolo. Nah, am avut de stat 2 săptămâni printre românii din Franța.
Ioana Radu a zis
Sunt de acord cu articolul, că oamenii compară salariile, fără să compare și chiriile, întreținerea și costurile mai mari ale tuturor produselor (fie ele alimentare sau nu). Cei care n-au plecat niciodată din țară încă trăiesc într-o bulă și au senzația că în afară curge miere la robinet sau că umblă câinii cu covrigi în coadă. Am trăit în două țări, Anglia și Suedia, însă singurul motiv pentru care consider că e mai bine în străinătate decât în țara noastră e liniștea sufletească de acolo, oamenii cu bun simț și care știu să-și vadă de pătrățica lor. Oamenii și nivelul educației – aici e marea diferență dintre țara noastră și alte țări.
Marius Cucu a zis
Da, din punctul ăsta de vedere suntem la ani lumină. Totuși, dacă nu reușești să îți faci un grup de prieteni pe acolo este foarte greu.