Ceea ce se întâmplă în ultima vreme cu energia electrică este cel puțin ciudat. Cred că putem spune, fără doar și poate, că avem o criză energetică și nu numai. E trist ce trăim.
Ușor, ușor se vor schimba lucrurile. Eu cred că lucrurile se vor schimba în bine. Nu acum, nu peste noapte, dar pe termen mediu și lung eu zic că mergem în direcția care trebuie. Pe termen scurt, nu sunt atât de optimist.
Pe lângă lupta asta există și energia verde, cea cu panourile fotovoltaice. Cică prețul unor astfel de instalații ajunge până la 5-6000 de lei. Mă uit aici și prețurile sunt decente. Bine, cu cât cauți mai mult, cu atât găsești mai scumpe. Ca de exemplu, acestea.
Mișto este și proiectul recent, prin care primești subvenție de la stat. Nu știu, însă, dacă e vorba și despre blocuri, dar despre case sigur.
Problema s-ar pune la blocuri. Ar ocupa o mare parte din acoperiș, iar băieții ar țipa că le atârnă greu și le strică smoala. Ba chiar am văzut niște proiecte, zic ei, sustenabile în oraș, ce ar avea și panouri. Sunt curios să văd dacă va fi suficient consumul măcar pentru părțile comune.
Pe de altă parte, pe lângă costurile de instalare care s-ar amortiza în câțiva ani, nemaipunând la socoteală faptul că trebuie să rezolvi și cu birocrația, trebuie să ne gândim și la consumabile.
Bateriile mi se par cea mai mare provocare. Cam scumpe și durata de viață limitată. Aveți prieteni care și-au pus așa ceva? Sunt mulțumiți?
ice4you a zis
Este un subiect care ma intereseaza si pe mine la modul foarte serios pentru ca imi doresc o independenta energetica cat se poate de mare. Am tot cautat, am tot citit …. inca nu sunt lamurit foarte tare pentru ca parerile sunt impartite, exista multe variante … si … nu doar bateriile sunt cea mai mare provocare ci si panourile in sine pentru ca unele sunt eficiente doar vara, altele si iarna …
Bine ne’ar prinde niste sfaturi in acest sens de la cine are sau se pricepe, eu in anul care vine ma gandesc serios sa imi monteza asa ceva pe casa.
cKy a zis
Panourile se pun conform consumului, nu am priteni care și-au pus dar am fost mega interesat de subiect și de câte ori am dat de cineva care avea panouri, l-am întrebat de sănătate.
În principiu ăia de fug că le strică smoala de pe bloc sunt băbălai. Pentru că lucrarea se face cap coadă , cu decopertare acoperiș, refacere , se săpează, etc apoi toți sunt fericiți.
Asta e problema energiei că nu se prea poate stoca, dar repet dacă se pun panouri conform consum, nu e problemă.
Monopolul electric e împărțit în țară – Eletrcica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord, Enel Banat, Enel Muntenia, Enel Dobrogea, CEZ Distributie și EOn Moldova.
Toți acești funizori FUI (furnizori de ultimă instanță) au prețuri subvenționate de stat, deci cine intră pe piață trebuie să vândă sub ei, e cam greu având deja preț subvenționat.
Transportul energiei este pe Transelectrica SA , este unica companie transportoare.
Marius Cucu a zis
Păi nu se apropie 2018? Nu cumva trebuie să se elimine suvenția de la stat? Parcă așa auzisem o dată…
cKy a zis
Ba da, odată la 6 luni ne cresc facturile cu 10% până în 2018 încât să se ajungă la 0.
Până atunci mai sunt 2 ani (nu mai vb de 2015) și asta este o piedică pentru furnizorii noi, nu pot concura cu marile companii.
Furnizorii noi trebuie sa iși diminueze maxim profitul și să aștepte 2018.
ice4you a zis
Si toti ne fura ca pe ultimi oameni, pretul energiei de la producator la consumator crescand de cateva ori dupa ce este plimbat prin acesti intermediari nenorocitii care ne jegmanesc in ultimul hal. ENEL anunta ca se retrage dar s’a razgandit dupa ce a zarit ca in urmatorii ani ar putea da un ultim tun prin montarea cacaturilor alora de contoare „inteligente” pe care tari mult mai bogate cum ar fi Germania le’au refuzat din pricina unor costuri fabuloase ce nu sunt justificate. Bineinteles ca lucrarile le vom suporta tot noi in facturi … de aia si pe mine ma intereseaza tare subiectul asta cu o oarecare independenta energetica. Cred ca pentru o casa o putere instalata de 10MW/ora ar fi ideal … cel putin la mine cam asta ar fi un consum decent care in mare parte mi’ar asigura chiar si incalzirea pe timp de iarna. Intrebarea mea este cam cat ar costa un asemenea proiect … iar varianta cu inmagazinarea nu poate fi eliminata din discutie pentru ca randamentul panourilor solare depinde de cantitatea de lumina receptata care pe timp de iarna este redusa la aproape jumatate fata de perioada verii. No oare stie cineva mai multe date legate de acest subiect? 🙂
Costin a zis
In mod sigur n-am sa apuc vremea in care posesorii de panouri fotovoltaice vor putea sa ‘injecteze’ curent in retea atunci cind nu sunt acasa iar singurul consumator este frigiderul si/sau sistemul de alarma.
Evident factura va scadea proportional cu Ah furnizati. Oare or fi si situatii in care proprietarul ar putea iesi pe plus? Foarte probabil.
Acest lucru se petrece bine merci (sic !) in Franta si inca mai demulticel.
La propunerea destul de timida a unui parlamentar de a copia sistemul sus-amintit toti au sarit ca arsi…cum adica, ciumpalacul consumator sa primesca reducere? Asta-i chiar culmea nerusinarii.
Totul a fost dat uitarii…
Pentru asa-zisa independenta s-ar mai putrea investi si in pompele de caldura (valabil pentru cei ce stau la curte) dar preturile pentru aceste sisteme, chiar entry level, sunt ilegal de mari.
Din punct de vedere energetic cel mai convenabil ar fi sa ne mutam sub pamint dar ideea ca oricum, in final, tot acolo vom ajunge, ne da fiori reci iar varianta este exclusa din start.
ice4you a zis
Penalii aia de la ENEL asa ne mint frumos …. cum ca odata cu mizeriile alea de contoare instalate, vom putea inclusiv sa injectam energie in retea … desi vorba ta, pe la noi asa ceva nu cred sa apucam noi zile sa vedem pentru ca oricum avem curent sa ne punem si in cap … de unde ar rezulta ca pretul ar trebui sa fie unul mai mult decat accesibil … daca intre producator si distribuitor nu ar fi „baietii destepti” eu Transelectrica in frunte care ne umfla pretul dupa bunul lor plac in cardasie cu infectul asta de stat roman care isi trag banii din accize. Ar fi o treaba sa preluam exemplul Suediei de exemplu unde esti premiat daca consumi curent si nu penalizat pana ramai in curul gol.
Costin a zis
Ai sa rizi dar sistemul asta cu premiatul a existat aici, pe la noi in romanica 🙂
Pe la sfirsitul anilor ’50 si o buna parte din ’60, cu cit consumai mai mult, cu atit plateai mai putin.
Explicatia era extrem de simpla: se pusesera pe picioare termocentralele cu productie babana dar consumatori…ioc ! Marea industrializare inca era vis.
Pe la tara, care avea curent in casa, avea cam acelasi statut ca popa, invatatorul sau militianul de plasa…
Bunica-miu, care pe linga cele 3 becuri regulamentare mai avea si un radio cu lampi iar bunica-mea 2 resouri, plateau curentul cu 15 bani/kwh, fata de vecinii care n-aveau decit un singur bec si plateau 20 bani/kwh.
Ca idee despre venituri, cine avea un salariu de 1000 lei/luna era boier.
Ce vremuri…
ice4you a zis
Ai sa razi …. dar imi aduc aminte ca eu traind in Valea Jiului pe pana dupa revolutie chiar, se platea KW cu 25 de bani pentru ca eram cuprinsi in sistemul energetic national … ca sa fie stimulata lumea sa consume aveam modul ala de premiere. Imi aduc aminte ca inainte de facturare ne apucam sa consumam in draci pentru ca riscam penalizari … si nu, nu era risipa insa pur si simplu preferau sa dea curent ieftin in loc sa inchida reactoare/hidrocentrale/termocentrale cateva zile si sa prefere pierderi fabuloase cum fac acum. Nu sunt un nostalgic … dar parca pe vremea aia aia de conduceau gandeau ceva.
Costin D. a zis
Ba nu gindeau nimic, gindea partidul in locul lor. Si gindea prost !
Exista 2 explicatii:
1. Daca factorii de conducere ar fi furat a mia parte din ce fura acum un presedinte de consiliu judetean erau morti toti (la propriu).
2.Nu exista economie de piata, tara, poporul suporta toate pierderile generate de o administratie super incompetenta dar politizata pina-n maduva oaselor (nu ca acum ar fi foarte diferit…din pacate).
Sa nu uitam ca dupa ce s-a construit termocentrala pe sisturi bituminoase de la Anina s-a constatat ca trebuie alimentata cu camioanele, deci pierderi ca pe Chomolungma.
Sa nu ma intelegi gresit, ingineri erau si pe vremea aia, uni chiar exceptionali dar n-aveau loc de politrucii lu’ impuscatu’.
(tot asa, ca acum…)
ice4you a zis
Da’le dracu de ambitii … au fost multe si proaste … dar in rest se mai facea dracului ceva. Cum ziceam, nu sunt deloc nostalgic, ba dimpotriva …. dar sa revenim la subiectul cu panourile ca am luat’o pe aratura. 🙂
ice4you a zis
Cui?
Marius Cucu a zis
Al nostru sigur nu. Încerca să facă și el SEO cu metode din 2012.
Marius Cucu a zis
Am schimbat url, rezolvăm imediat cu un 301.
Malin a zis
Noi avem retea de panouri fotovoltaice facuta pe bloc si fiecarui apartament ii revin 2 panouri fotovoltaice. Dar, sunt folosite in mare parte pentru reteaua comuna si alimenteaza casa scarii, garajul, gradina si piscina, iar vara cand sistemul de la piscina merge la capacitate maxima nu prea dau nimic catre apartamente si in situatii foarte rare dau inapoi in retea. Insa iarna sunt relativ avantajoase deoarece pastreaza cuantumul facturilor la fel si cum absolut totul este pe curent la noi asta-i un mare avantaj pentru ca noi ajungem sa consumam iarna cate 400kW pe luna si aia i-ar putea produce fara probleme un sistem de 6 panouri aici. Problema e ca in Romania eficienta nu-i la fel de mare datorita pozitionarii geografice si numarului de zile insorite asa ca un astfel de sistem poate sa fie eficient in Romania doar in perioada Aprilie-Octombrie si in functie de consumul mediu un apartament poate sa aiba nevoie de 4-6 panouri. Dincolo de asta mai trebuie luata in calcul intretinerea care trebuie facuta anual si care poate sa coste destul de mult daca se degradeaza. Un astfel de panou e garantat maxim 5 ani (cele mai bune) si un calcul pe care l-am facut in urma cu 3 ani imi dadea o perioada de amortizare a investitiei de 10 ani, ceea ce nu m-a prea incurajat sa consider asa ceva din moment ce investind intr-un astfel de sistem era ca si cum mi-as plati in avans facturile la electrica pe urmatorii 10 ani.
Costin a zis
Cind esti tinar si cistigi relativ bine, nu te prea gindesti la urmatorii 10 ani insa cind ai sarit de 75…iti pui problema daca mai traiesti pina la anu’ daramite sa mai si investesti intr-o afacere cu amortizare lenta.
Ok, blogul / subiectul asta se adreseaza tinerilor dar mai sunt si pre-subrezi care-l frecventeaza 🙂
panaite ioan a zis
Costurile cu sistemele PV scad de la an la an. La blocuri, deocamdata, ar fi o solutie instalarea catorva panouri care sa asigure consumul cu becurile de pe scara blocului. La nivel individual, cu acordul celorlalti locatari, merita probabil instalate pe acoperis cateva panouri pt cei care, individual, vor sa aiba satisfactia ca cel putin pt consumatorii mici (becuri, laptop, incarcare telefoane) de curent folosesc energia verde.
Acoperis verde si panou solar a zis
In Bucuresti in cartierul Aviatiei aproape ca s-a realizat un proiect de acoperis verde biosolar. Cercetarile spun ca panourile fotovoltaice sunt cu cca 30% mai eficente intr-un mediu mai rece.
Vegetatia tine temperatura mai scazuta pe acoperis (max 27-30 grade) fata de hidroizolatiile clasice care pot ajunge vara si la 80-90 de grade.
S-ar fi gasit si finantator (printr-un ONG) insa din asociatia de locatari unii nu au fost de acord aducand motive destul de puerile ( Daca il ia vantul si cade pe masina lui nea Ghita, cand ploua o sa faca mare galagie pentru cei de la etajul patru, bla bla )
Dar e o investitie care merita sa fie facuta, rata de amortizare a investitiei in functie de structura adoptata poate fi intre 6-8 ani…
Costin a zis
Ceva preturi/m2 ?
Macar orientativ ?
Acoperis verde si panou solar a zis
Pret 2018 acoperis verde executat la cheie incluzand toate straturile de protectie, drenaj substrat, accesorii si rulou de vegetatie tip Sedum (pe un acoperis de bloc clasic cu 4 etaje si o suprafata de cca 200 m2)costa cca 55 eur+Tva/ m2. La aceasta se adauga „picioarele” panourilor (elemente de plastic dur de care se prind panourile fotovoltaice si care se prind intre ele si se balasteaza cu structura acoperisului verde) 150-300 eur/modul.
Avantajele acestui sistem este ca nu se gaureste hidroizalatia pentru a fi prinsa in suruburi pe acoperis.
Sistemul a fost testat si certificat cu rezistenta la vant de 150 km/h – lestat cu 150 kg / m2
ilie cristian a zis
salut! un numar de telefon?
Alexandru a zis
Cu alte cuvinte ce reiese din comentarii nici panourile solare nu sunt cu mult mai eficiente că banalele leduri solare la 5 lei din Dedeman și Leroy Merlin.Practic dai bani mulți și incarca curent puțin pe o perioadă scurta de timp ,apoi nu mai incarca deloc.Concluzie totul este mai mult experiment futurist decât ceva fiabil
vasile a zis
Verdeata pe bloc, tare… patrunjel, marar, leustean vreo doi pruni 😉 , vise! Asa ceva tre’ gandit din start, structura, !irigatii!, drenaj eficient… acum mai vine si o furtuna si zboara vegetatia 🙁 , te legi la cap fara sa te doara!
Costin a zis
Marar/leustea/patrunjel se pot ancora, nu?
Propun si-un cazan (eventual electric, alimentat de panourile in discutie, deci eco) ca sa prelucreze termic productia de prune.
Marius Cucu a zis
A venit notificarea cam greu la spanioloi. Am aprobat acum comentariul omului.
Dragos-Mihai a zis
Am o intrebare, care poate parea prosteasca, dar sunt sanse sa iti pui fotovoltaice pe balcon doar pentru tine? Sau o alta solutie doar pentru un singur apartament si nu tot blocul?
Marius Cucu a zis
Păi cum ai putea să faci asta singur, nu e spațiu comun, nu trebuie discutat cu vecinii?! 🙂
Costin a zis
Intrebarea este formulata mai mult decit pertinent: „pe balconul meu, eventual si pe peretii aferenti apartamentului PROPRIETATE PERSONALA”, deci nu la spalatorie, pod sau alte acareturi la comun. Ei?
monique a zis
Am vrut și noi să facem asta, dar panoul trebuie să stea la 45 grade înclinație, ar fi însemnat să blocăm definitiv tot balconul, plus lumina. Plus că trb să găsești loc în casă pt un ditamai cazan de apă caldă, plus că iarna tot ai nevoie de completare din rețeaua publică. Nu merită.
Vlad C a zis
Și eu sunt curios de asta. Ma tot gândeam la soluții alternative pentru încălzire.
Background:
-apartament legat la termocentrala Mintia, Hunedoara (acum închisă)
-încă nu sunt proprietar, urmează sa fiu, blocul fiind ANL
Având în vedere preturile la gaz, și la curent, caut situații alternative.
La țară, ai mei părinți, au centrală pe lemne, au luat puffer, și își pun și panou solar.
Știți sa fie ceva de genul pentru apartamente? Ca eu nu știu și tot caut.
Geanina a zis
Super întrebarea!!!! As vrea și eu să știu dacă se poate. Și eu stau tot la ANL, et.4, iar deasupra balconului meu este un mic acoperiș. Poate exista în țara asta vreo firma specializata să adapteze soluția cu panourile fotovoltaice și pt blocuri și pt că este ceva nou dar necesar, in aceasta perioada, dacă se poate sa se adapteze doar pt un singur consumator.
Liviu a zis
Este imposibil sa nu se poată face instalarea de fotovoltaice pe balcon, in poziție verticală (exemplu: in locul unei/unor ferestre termopan). Înclinarea de xx grade este doar pentru eficiență maximă, dar dacă îți montezi un astfel de kit (cu panouri verticale) iar vara bate soarele vreo 6 ore pe zi, timp in care poți folosi AC-ul mobil pus in balcon (de unde vine marea căldură), economia este foarte convenabila vizavi de măgăria prețului la energie electrică impus „din afară” pentru sărăcirea noastra. Interesul „giganților de electricitate” (în privința fotovoltaicelor) este împotriva noastră. Pe piata gasesti sisteme/kituri de calitate buna și de calitate slabă – apar ca ciupercile după ploaie. Sunt panouri cu eficiență mai mare sau mai mică. Idem la acumulatori: gasesti cu eficiență mai mare sau mai mică. Stam foarte prost la cantitatea de informație oferită: trebuie să cauți în neștire după informații corecte și complete. Iar vizavi de aspectul ăsta, există un mare dezinteres pentru informarea noastră – la fel stă treaba și cu amăgirea de mașini electrice (acumulatorii și încărcarea – un chin).
Marius Cucu a zis
Liviu, dacă ai idei mai bune și informații, eu pot să-ți pun la dispoziție platforma să informăm lumea.
monique a zis
Vara, OK, dar iarna? Că iarna e mai mare nevoia…
Marius Cucu a zis
Din ce știu eu, iarna nu prea sunt eficiente. Au eficiență de 20-30%, plus că trebuie curățate frecvent mai ales dacă ninge.
Liviu S a zis
Ma interesează legislația legată de montarea instalației fotovoltaice, daca ma puteți ajuta cu asta. Pana la mutarea la o casa pe pământ cu un pic de curte, plănuiesc sa compensez o parte din factura la energie electrică prin panouri solare (cca 450W instalați) si acumulator de 12V 100Ah dupa care o extindere. Stau la bloc de 4 etaje, am fatade pe ambele părți ale blocului. Pentru ca nu stiu care ar fi atitudinea sau pretentiile vecinilor as demara pe fatadele apartamentului meu.. dar aunt interesat sa fac demersuri si in sensul de a-mi monta un sistem off grid propriu pe bloc…Multumesc.
Sandu Cosmin a zis
Ce ziceți de asta?
https://mitmag.ro/produs/kit-2-panouri-solare-pentru-balcon-total-750w-invertor-patona/