Cel mai bun articol al meu a fost cel despre panourile radiante. Nu am știut mare lucru despre ele, așa că am învățat din mers, din teste.
Am avut ocazia să testez câteva modele de panouri radiante și m-am gândit că trebuie să discutăm un pic despre acestea.
Recunosc că, inițial, nu am fost atât de informat în domeniu, dar cu ajutorul comunității am reușit să trasăm câteva linii și să aducem informații utile oamenilor care caută detalii despre panourile radiante. La fel, dacă aveți informații extra, nu ezitați să argumentați. Până și oamenii de știință o fac, noi de ce nu ne-am contrazice? Mai ales, dacă aveți link-uri cu produse noi, mai interesante, comunicarea este bună întotdeauna.
Este o întreagă nebunie cu încălzirea în momentul ăsta, iar în perioadele de tranziție dintre vară și iarnă este chiar dificil. Mai ales, în momentele în care sistemul centralizat nu este pornit. Mai mult, sunt situații și zone în care încălzirea cu gaz nu este posibilă, atunci trebuie căutate alternative bazate pe curent electric.
Ca o comparație directă, între sistemul centralizat și încălzirea cu un panou radiant am observat ceva diferențe, dar nici nu l-am folosit la maximul de putere, ci pe modul optimizat. Cert este că, în perioadele în care sistemul centralizat nu a funcționat am putut folosi, fără probleme, panoul și a suplinit cu succes lipsa căldurii.
Ce este un panou radiant
Sunt dispozitive pe bază de energie electrică ce generează căldură cu ajutorul radiațiilor cu infraroșu. Știu că lumea se gândește într-un sens nu tocmai pozitiv când aude de radiații, dar avem radiații la tot pasul, suportabile sau nu. Bune sau rele, dacă vreți.
Cred că vom tinde în direcția aceasta, ne vom încălzi tot mai mult cu panouri pentru că nivelul de noxe este 0, iar gradul de poluare se apropie de 0. Spun că se apropie pentru că panoul în sine este realizat din componente normale. Tot lanțul de distribuție poluează într-o oarecare măsură.
Dar dacă ne raportăm la soluțiile anterioare de încălzire precum: centrale termice putem spune că sunt nepoluante și consumă energie verde. Gratuită, în mare măsură.
De ce ar trebui să te îndrepți spre un panou radiant
După ce am testat așa ceva cred că merită să iei în calcul așa ceva pentru că:
- procesul de încălzire începe rapid, undeva la 10-15 minute.
- nu ai miros de încins în casă
- nu trebuie să fii profesionist ca să instalezi, ci doar trebuie să îl scoți din cutie și să bagi în priză, eventual să configurezi o aplicație
- consumul de energie este mai mic datorită tehnologiei de încălzire
- tehnologie controlată mai mult sau mai puțin de la distanță
Ce ar trebui să luați în calcul înainte de a alege un panou radiant
Am zis să fac o listă prin care să sintetizez câteva aspecte mai importante:
Design
Panourile radiante au avantajul că ocupă puțin spațiu în cameră, dacă ne raportăm la caloriferele clasice. Fiind un obiect ce face parte din decorul casei, integrarea acestuia trebuie să fie din ce în ce mai naturală. Astfel, am văzut fel de fel de panouri mai mult sau mai puțin convenționale. Unele sunt decorative, ca o plantă, așa cum este acesta, altele sunt clasice, transparente. Simple.
Eu sunt adeptul celor simple, ce nu atrag atenția foarte mult.
Din punctul de vedere al nuanțelor prefer albul pentru că se întreține mai ușor și îl poți adapta la orice culoare. Eu am testat un model neașteptat de subțire și care se întreține foarte ușor.
Mai mult, luați în considerare poziționarea acestuia, sunt multe panouri ce se pot pune atât pe perete, cât și pe podea.
Întreținere
Diferențierea se face și pentru materialul pe care l-au folosit la realizarea panoului. Aș prefera un model cu material mat, ce lasă cât mai puține amprente și să fie cât mai puțin praf pe ele. Sau măcar să se curețe rapid.
Capacitatea de încălzire
Provocarea vine de aici, din punctul meu de vedere, trebuie să fim foarte atenți la cât se spune în specificații și cât de adevărat este. Culmea, eu am testat un încălzitor de 700W, iar în aplicație îmi spunea că este de 750W. Probabil și-au luat o abatere pentru a reuși să încălzească cei 30mp pe care îi garantau.
Tipul de încălzire
Există o oarecare confuzie pe piață pentru modelele foarte ieftine asta pentru că sunt anumite tipuri ce generează căldură prin convecție. Eu am testat pe cele pe bază de radiații prin infraroșu, ideal ar fi să vă orientați spre acelea.
Randament
Ideal ar fi ca panoul să fie un pic supraestimat. Mă refer la faptul că, dacă pe hârtie spune că va încălzi 30mp, voi ar trebui să îl folosiți în camere de 20mp pentru a consuma cât mai puțină energie.
Aplicații inteligente
Depinde de capacitatea și de dorința voastră de a folosi un încălzitor inteligent. Unele persoane vor doar să pornească de la un buton, alte persoane doresc ceva integrat, eventual să le poată controla de la distanță, să verifice o temperatură optimă, să seteze anumite programe. Pentru acestea avem nevoie de un panou ce este conectat la o aplicație inteligentă.
Trio
- 430W
- 0,9kg
- termostat 2 trepte
- 100cm x 60cm
MAGNUM
- 500W
- Alb
Știu că nu sunt niște produse foarte ieftine, dar nu m-aș orienta spre cel mai ieftin, mai ales dacă ținem cont de facturile noastre la energie electrică. Din păcate, calitatea nu este la prețul cel mai mic.
Depinde foarte mult de spațiu, dar în principiu, întâi ar trebui să rezolvați cu izolația încăperii și cu eficiența energetică, mai apoi să folosiți un încălzitor. Nu vor fi probleme, dar nici perfect nu va fi.
Pe măsură ce mai găsesc idei despre acestea o să mai actualizez articolul. Nu uitați că puteți să comentați și să avem o discuție referitoare la panouri în secțiunea de comentarii.
Adaugă un comentariu