Făina din pandemie ne-a dat un pic de gândit. Probabil că aceea nu a fost provocată decât de frică. Cel puțin, după 2 ani de zile, nu a ieșit nimeni să comunice așa cum s-a întâmplat zilele astea.
În Bulgaria a fost fix aceeași situație cu benzina, în celelalte țări din regiune aceeași situație. Că o fi fost provocată de Mol sau ei au pus doar umărul la treaba asta, cert este că s-a întâmplat. Amuzant este că foarte mulți au căutat cum să returneze combustibilul.
Acum este criză de ulei. Probabil că este aceeași situație, iar televiziunile noastre difuzând mesaje ce încurajează asta fac fix același lucru: ajută la propagare, mai ales că avem foarte mulți analfabeți funcționali, ce nu înțeleg anumite cuvinte și sar peste anumite cuvinte din burtiere.
Erau ani în care Facebook era arătat cu degetul: cumva, puteai să verifici de unde vine fluxul, te duceai pe un wall, ajungea informația falsă instant la tine, erau diferite viralele. Acum, Facebook s-a ridicat și-a plecat de la masă, facem virale pe bule, prin grupulețe. Un Whatsapp mai la vedere, dacă vreți. Mai ai și votanții lui Simion și Șoșoacă și ai tot meniul să faci un fake news ușor. Atât de ușor cu 2-3 circulare bazate pe o frică normală și evidentă de război.
După haosul cu prețul combustibilului a apărut și o comunicare a celor de la Profit care încerca să înțeleagă despre o lege care ar trebui să filtreze fake news-ului. Toți au sărit și au țipat de libertatea de exprimare. În fapt, pentru că ai noștri de la conducere au credibilitatea fix cât o ceapă degerată au reușit să comunice prost ce au vrut să zică sau… au dat-o la întors! Și când zic de comunicare proastă, gândiți-vă că pot fi oameni care pur și simplu nu înțeleg cu Social Media. Cum probabil este purtătorul de cuvânt al guvernului. Înțelegeți nivelul? Nu rea intenție, prostie!
Altfel, încercam să fac o analogie cu tot fake news-ului din jurul pandemiei. Sunt 2 ani de atunci, au trecut fel de fel de legi care erau atacate de fiecare dată de opoziție(oricare ar fi fost ea) sau de presă. Mai toate legile au dispărut la încheierea pandemiei, inclusiv multe dintre cele care creau un pic de avantaj în digitalizare. De exemplu, am alergat în 2 locuri pentru o amărâtă de rețetă pe care în pandemie o primeam pe mail.
Nu zic să dați cu pietre sau să acuzați pe unii sau pe alții, ci să încercați să vă filtrați informația de orice fel. Iar dacă reușiți să vă dați seama că vine informația exact la fel, de la mai mulți „influenceri” încercați să vă puneți un semn de întrebare.
E ok să nu urmăriți televiziunile de știri în perioada asta, mulți sunt cu moralul la pământ, dar puteți da o urmărire a paginii de Facebook, Twitter a instituțiilor și confruntați cu ceea ce comunică ei. S-ar putea să dezmintă anumite lucruri. Bine, mulți acuzau că ministrul X n-a zis concret că nu s-au mărit prețurile. Nu prea poate să intervină la politica de prețuri, cel mult poate trimite controale.
E d-abia începutul războiului. Și dacă nu se va mai trage lângă noi, abia după va veni haosul, mai ales când oamenii încep să se fi relaxat.
Pheno a zis
Inca din istoria (isteria) veche a omenirii a existat intotdeauna, cu pandemie sau fara, cu razboi sau fara, cu orice… sau fara, „Sindromul promotiilor la tigai”, deci nu este nimic nou sub soare. Mi se pare de bun simt si chiar amuzant sa ne luam teapa de la soarta (care soarta incearca din rasputeri sa ne ajute de multe ori in zadar), sa vedem cat suntem de prosti si ca nu tot ce zboara se mananca. A intrat in reflex sa ne lasam prostiti, fara sa punem intrebari, fara sa ne informam, fiindca a fi prost in zilele noastre a devenit un mod de viata. Nimeni, niciodata, nu v-a invata nimic din tepele luate de-a lungul vietii, fiindca este firesc si normal sa acceptam haosul in locul logicii. Comunicarea nu este si nu va fi niciodata punctul forte al omenirii, oriunde pe glob.
Costin a zis
Aceeasi vesnica dilema:
– urasti tot ceea ce inseamna social si/sau mass media deci nu citesti absolut nimic? Habar n-ai pe ce lume traiesti.
– esti la zi cu stirile ? Esti mintit grosier (manipulat).
Oare citi dintre noi sunt capabili de a aplica filtrele ratiunii?
Marius Cucu a zis
Nu știu, dar unele lucruri se afla cu 2-3 clickuri. In câteva minute verifici daca o știre e validă, asta daca nu e construită de cineva cu foarte multă experiență. Dar de multe ori observi din structura. Însă trebuie să ajungi la sursele oficiale, iar pe grupuri nu prea reușești. Bine, multi nu își dau seama de cat de nociv e George Simion și felul în care manipulează următorii lui. Ce pretenții sa avem la mai mult?
Costin a zis
…”trebuie să ajungi la sursele oficiale” – de foarte multe ori exact ideea asta ma dezgusta .
De cite ori nu ti-au tras-o (fara vaselina) exact aceste ‘surse oficiale’ ?
Marius Cucu a zis
Nu îmi amintesc. Dar am observat unde a fost o comunicare proastă care a lăsat loc de interpretări.
Vasi a zis
Cred că ideea e să „ciupești” informațiile de ici-colo dar fără să reacționezi. Un gram de control și auto-disciplină face multe. Asta cu cozile le avem adânc înfiripate în ADN, unii văd o coadă și din reflex se așează, indiferent dacă chiar au nevoie sau nu. Dacă mâine apare o „știre” cum că se scumpește zacusca, pun pariu că se vor găsi destui care să o cumpere cu paletul.
Coltea Ciprian a zis
Daca crezi toate timpeniile,pe care le auzi,prin mass media,ziare,de la timpiti gen partidul Aur,etc.Cumperi Iod,care este foarte periculos luat in cantitati mari,stai la coada la peco,te gindesti sa-ti faci stocuri de ulei,etc.trebuie sa fii foarte prost informat,mai ales ca secolul informatiei si al vitezei,au fost la indemina oricui.Stati mai cuminti ca gasiti inca de toate.Nu mai suntem pe timpul lui Raposatu.Cine a trait acele vremuri ,stie la ce ma refer!
Perfu a zis
Oricum panicatii care au dat navala sa cumpere iod , carburant si ulei au majorat clar preturiile