De ceva timp am primit la test Panasonic S1. Pentru cei care nu știu, aceasta ar trebui să fie un mirrorless de succes. În aprilie am fost să îl văd și acum mi l-au dat Panasonic să mă joc mai mult cu el. Pe atunci voiam să îl testez pentru a vedea dacă se încadrează în cerințele mele pentru că îmi trebuia aparat nou.
Eh, când pui Panasonic pe lângă Sony putem să trecem la dinozauri. Mari și mișto. Sony A7III e pur și simplu o jucărie pe lângă experiența de utilizare a Panasonic-ului. E drept, ca să te poți juca pe termen lung cu Panasonic ai nevoie și de ceva sală. Totuși, ideea de mirrorless nu prea o mai înțeleg de când cu apariția acestei camere. Toți spuneau că vor fi mai mici, mai cool, mai ok pentru coloană. Meh… e mare!
S1 are senzor de 24.2 MP FULL FRAME MOS Sensor și a venit cu una dintre cele 3 lentile de la lansare: 50mm, la diafragmă 1.4. Au avut grijă ei să facă noul update, ca să nu îmi bat eu capul cu firmware-ul. Ăsta mi se pare un minus cu update-ul plătit sau oferit bonus la diferite magazine. Ok, e update mare, important, dar de ce-l dai plătit?!
Revenind la aparat: e genial, dar e greu! E greu să-l ții în mână 15-16 ore cât ține un eveniment. Un pic peste 2kg față de 1.2 kg cât are varianta de la Sony. Greu, tare greu. Bine, e diferență între lentila de 50mm de la Panasonic și Batis-ul meu de 85mm. Dar și prețul…
Display
Nu avem un display rabatabil ca la GH5, nu se poate întoarce, ci doar flip. Imaginea pe el arată foarte, foarte bine. Dacă mă uit la Sony și dacă mă uit la Panasonic… Sony e o jucărie din punctul ăsta de vedere!
Chiar și funcțiile tactile sunt mult mai ok. La Panasonic poți merge în meniu, poți să renunți la butoane dacă vrei, pe când la Sony ești limitat la câteva funcții, poate cea mai importantă cea de focus.
Grip-ul
Pentru mâna mea e o idee cam mare. GH5-ul îl țin mai bine în mână, deși m-am obișnuit foarte bine și cu Sony. Cu siguranță dacă ai mâna mai mare o să fii mai confortabil cu Panasonic. E mișto că ai la îndemână toate butoanele, ba chiar ai și lângă lentilă 2 butoane customizabile. S-au gândit foarte bine că n-o să stai cu ochii pe butoanele acelea și sunt diferite: unul bombat, altul nu ca nu cumva să greșești să apeși pe celălalt.
Autofocus
Ne-am jucat un pic pe timp de seară și noul update arată mai bine. E folosibil. A mai dat un pic de rateuri atunci când aveai doar un ochi, dar în principiu s-a descurcat bine. Da, fără discuții, nu este la nivelul Sony sau Canon.
Low light
N-am reușit să ies deloc cu el până în ultima seară, înainte de a preda aparatul. Așa că am luat bicicleta și m-am dus într-un parc de la noi să mă bat cu țânțarii. N-a fost ideea cea mai bună!
Am încercat să pun lângă Sony și aveți comparația de mai jos. Am tras la 1.8, chiar dacă lentila de la Panasonic se duce-n 1.4. Oricum, e clar o lentilă mult mai ok decât 85-ul meu. Și nici nu poate fi o comparație 100% corectă având în vedere că n-am avut timp să iau 50-ul de la Sony.
Am ridicat cu 4 stopuri expunerea, rezultatele se văd de la sine. Repet, cu un G master lucrurile ar fi stat diferit, dar am făcut teste cu ce am avut la acel moment.
Din păcate, nu îmi place că face un crop destul de mare pe 4k 60P. Mai ai un pic și ajungi la nivelul unui APSC. Dar na, 10 biți, 4k 60p, cine nu și-ar dori?!
Stabilizare
Ai gimbal la super prețuri, găsești la 2000-3000 de lei chestii mișto. Bine, pe ideea asta poți merge și pe un GH5s care face treabă bună.
Cât despre Panasonic S1 pur și simplu îngheață. Tragi din mână fără altă stabilizare, fără nicio problemă. În schimb la Sony… cu toată stabilizarea lor pe lentilă sau pe body… ouh…
Momentan, au 3 lentile disponibile, am înțeles că Sigma intră tare pe felie, dar până vin adaptoarele, până vin lucrurile mainstream e greu ca lumea să migreze acolo. În fapt, nu văd diferențe atât de mari. Totuși, dacă-ți iei o cameră nouă ar trebui să îți dea de gândit camera asta. Doar ei și XT3 de la Fuji au 10 biți, dar lucrând o bună perioadă de timp cu XT2 n-am atât de multă încredere în el.
Eu am ales Sony-ul după ce am văzut Panasonic-ul, dar știam că evenimentele nu vor fi o prioritate pentru mine, ci mai mult să am un setup cât mai ușor. Practic, am renunțat la un display mai bun, un touch mai ok, un grip mai ok, 4k 60p. Ca imagine, sunt diferențe minore între ele, mie unul mi-a plăcut mai mult ce a scos lentila de Lumix, dar nici eu n-aveam un G master pe aparatul meu.
Panasonic S1 Review
Păreri Pro
- stabilizare
- grip
- înregistrare 4k fără limită
Păreri Contra
- firmware plătit?!
- greutate
- autofocus
Cred că este unul dintre cele mai interesante modele de aparate foto de la Panasonic, alături de S1H, dar vine din urmă S5.
dam167 a zis
Observ că ești interesat de partea de video și e cam nedrept să judeci toate aparatele așa. Autofocusul contează și la fotografie, nu numai la video. N-ai vorbit de funcții, de carduri de memorie, acumulator, transferuri de date, viteză, buffer etc.
Inclusiv ergonomia, e mai ușor ca unele aparate, mai greu ca altele, dar depinde și de obiectiv, acumulatori etc. și e o constatare irelevantă fără context.
Marius Cucu a zis
Nu știu cat de relevant este, in practica, sa te intereseze cat de rapid transferi. Un asemenea aparat trebuie învățat, fără doar și poate. Și nu am cum sa povestesc decât dacă l as folosi macar o lună la evenimente. Ceea ce nu s-a întâmplat, l-am avut 6 zile la test și l am scos de câteva ori în casa. Autofocus ul contează mai mult în foto fata de video, zic eu, dar eu fac video, foto ca hobby, edit ca… începător. 🙂 In plus, am mizat pe modele care sunt ok întâi pe video, apoi pe foto. Mi s-ar părea logic ca S1R sa fie analizat pe foto.
Am omis treaba cu buffer ul deși cu siguranță în practică sunt mai mult cifre. Toate sunt ok pe buffer și nu cred că vrei sa faci video din poze ca sa te intereseze mult.
La ergonomie am vorbit un pic, cred, dar e subiectiv. Eu am mana mai mica, Sony mi se pare mult mai ok pentru mana mea, chiar daca gripul și cum tii in mana gh5, de exemplu, e peste.
Mersi de feedback.
dam167 a zis
Treaba cu transferul începe să fie interesantă în speranța că se va face ordine în mediile de stocare. SD-ul e de departe cel mai prost card, dar alternativele sunt mai scumpe și incomode (XQD, CFast), iar pentru a avea stocare eficientă va trebui și ca softul să fie optimizat – uite de exemplu scandalul cu camerele RED și SSD-urile lor de mii de $.
Ergonomia contează mai mult la obiectivele grele, s-ar putea să nu ți se mai pară așa confortabil Sony cu un obiectiv de 400mm (dacă ai nevoie de unul, evident) – de fapt e valabil în cazul oricărui aparat mic și ușor, chiar și la DSLR-uri. Iar obiectivele, chiar și cele wide, vor fi tot mai grele pentru că rezoluția senzorilor și dimensiunea crește, mai ales dacă se merge spre formatul mediu, așa că nu câștigi mare lucru cu un corp mai ușor.
Marius Cucu a zis
Meh, aseară mi-am luat tare fail pe Sony când am incercat alternative. De dimineață am văzut că s-a dus bateria de tot, habar nu am ce s-a întâmplat, cert a fost că bateria era 80 la sută și nu am făcut mare lucru cu el, doar am vrut să transfer prin telefon cate ceva. Panasonic are ceva mai rapid, dar e mult mai ieftin cu SD. Sigur vor apărea și chestii mult mai ok curând, din moment ce sd urile s-au ieftinit așa de mult. 🙂
Camelia a zis
Bună seara, urmăresc multe din blogurile tale interesante și prețuiesc enorm abilitățile și munca ta devotată.După ce am abordat lumea minunată a fotografiei mi aș dori să fac un salt calitativ, și să mă dotez cu instrumentele potrivite, prin urmare, vă cer sfaturi atât pentru aparatul de fotografiat cât și pentru obiectivul potrivit, având în vedere că fotografiez în principal portrete și arhitectură. Evident, principalul meu dubiu este extrem de mare și dilemă absolută , intre cele doua tipuri : reflex sau mirrorless ? ??? Dacă este posibil Cadru complet ( full frame)!?? Este recomandabil să folosesc obiective fixe dedicate sau să mă concentrez pe un obiectiv variabil ? Budgetul disponibil aproximativ 600 euro. Mulțumesc anticipat pentru sfaturi
Marius Cucu a zis
La 600E de euro nu o să te lipești de FF. La obiectivele fixe poți avea calitate la bani mai puțini, dar va fi și greu ca începător cu asta. Orice începător va dori să aibă „zoom” 🙂
Camelia a zis
Buna Marius, uită de budgetul de care îți scriam ieri , noul budget 1500-2500 euro , mulțumesc anticipat