M-am lovit, anul ăsta, de vreo 3 ori de Panasonic HZ2000. La lansarea de la Londra, l-am văzut și la noi, în România, iar acum în sufragerie. Este cel mai bun model televizor de către cei de la Panasonic, lider de gamă în 2020.
Modelul despre care vă vorbesc este disponibil aici.
Ca de fiecare dată, bătaia se dă pe tehnologii aduse televizoarelor. Și anul ăsta Panasonic a venit cu Dolby Vision IQ, cu Filmmaker Mode opțiuni despre care am mai povestit în trecut. Aș putea să zic că Panasonic este raiul calibratorilor, mai ales că acum sunt tot mai multe puncte în care poți să calibrezi televizorul. Practic, pe lângă calibrarea ușoară, avem și una mai precisă, din 0,5 IRE în 0,5 IRE.
Cred că putem să fim de acord că HZ2000 nu o să ajungă în toate casele, dar este deschizătorul pentru generația ce urmează. Pentru cei care nu știu, LG și Panasonic au lucrat la noua generație de panouri, ce va apărea în 2021. Deja a fost anunțat că vor fi mai luminoase, fix cum s-a întâmplat cu modelul acesta. E scump, premium, așa că probabil vom număra pe degete oamenii care îl vor avea în casă, cel puțin la puterea de cumpărare a românilor. Dar se va liberaliza prețul odată cu noua generație de anul următor.
Specificații
- Ecran: tehnologie OLED
- Formate HDR suportate: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG
- Procesor Video: HCX Pro
- Sunet: (versiune 3.0.2) cu putere maximă 140 W, 360 Soundscape Pro, cu suport Dolby Atmos
- Soft: My Home Screen 5.0
- Tehnologii integrate: Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode, TV Anywhere, In-House TV Streaming (DVB-IP), Compatibil cu: Google Assistant și Alexa
- Standard HDMI: HDMI 2.1
- Porturi:
- 2x CI+ 1.4 (ECP)
- 3x HDMI 2.0 (b; CEC) + 1x HDMI 2.0 (b; CEC; eARC)
- 2x USB 2.0 și 1x USB 3.0
- 1x 3.5 mm Audio Out (căști sau subwoofer)
- 1x AV Composite In (Video + L/R)
- 1x Antenă (RF) (female)
- 1x Satellite In (Main; F-type female) + 1x Satellite In (Sub; F-type female)
- 1x Lan RJ45
- 1x Intrare AV Component (YPbPr + L/R)
- 1x Ieșire Audio Optic
- Decodare video: MPEG4, HEVC, VP9-2
- Tunere: digitale: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C + analogic
- Conexiuni Wireless: WiFi 5 – 802.11ac, Bluetooth 5.0 (HID/HOGP și A2DP)
- Dimensiuni fără suport: 1446 x 907 x 310 mm
- Greutate: cu suport: 40 Kg
Design
Avem același design clasic al celor de la Panasonic. În partea de jos avem o întăritură a display-ul pentru a evita accidentele de orice fel.
Cea mai interesantă implementare mi s-a părut că o avea seria FZ, mai exact modelul de acum 2 ani.
Acum, în partea de jos, logo-ul este mai proeminent și au integrat și boxele acolo. La acel model bara de sunet era cumva dedesubt și părea mult mai spectaculos.
Sistem de operare
Panasonic a actualizat sistemul lor de operare bazat pe Firefox. Practic, interfața de afară este un pic mai prietenoasă acum, în schimb cea din spate pare identică, mă refer la meniul extins.
Este un sistem de operare complex, mai ales din punctul de vedere al calibrării, dar m-am obișnuit cu android și cred că el va fi mai „împins” anii următori.
Chiar și ei au spus că anul următor o să fie și despre android, au lansat ceva modele de buget pe care sper să pun mâna în lunile următoare și sa văd perspectiva lor despre ceea ce înseamnă android.
Aplicația lor de android este foarte complexă. În Google Play o găsim ca fiind Panasonic TV Remote 2. De ar avea și un designer bun…
Telecomanda
Este fix aceeași de anul trecut. Model premium, fără doar și poate. Butoane ce au cursa suficient de ok, plăcută la atingere. Simplă și eficientă, cu buton de Netflix integrat.
Imagine
Cum am spus și în introducere, Panasonic a livrat anul ăsta cea mai bună imagine din 2020 pe seria lor de televizoare. Au reușit să aducă un model cu luminozitate de 882 cd/m2 și cu o deviație de 0.8 pentru un televizor pentru consumatorii obișnuiți este greu de atins pentru mulți dintre producători.
Pentru a nu insista pe detalii tehnice adaug link-ul cu detaliile de calibrare de la sesiunea din toamnă la care am fost prezent.
Măsurătorile de acolo nu numai că sunt mult mai exacte, dar și mult mai rapid de făcut cu echipamentul lor. Eu pot doar să visez că voi investi în review-uri de televizoare peste 15000 de euro pentru echipament.
Sunet
Ar fi fost un material perfect, într-un mediu așa cum trebuie, dar n-am avut microfonul pus pe aparat. În prima parte este o diferență între Dolby Atmos pornit și oprit, iar apoi, în camera antifonată un test cu și fără soundbar.
Panasonic HZ2000 Review
Păreri Pro
- cea mai bună imagine
Păreri Contra
- lipsă DTS
Mă bucur că am reușit să testez asemenea televizor, în toate ipostazele posibile: conferință lansare în afară, conferință la noi și acasă. Tare mi-e că o să fie ultimul de acest gen care va avea parte de atât de multă atenție, dar chiar este un model cu care trebuie să te lauzi.
ice4you a zis
571W? Fratieeeee … face plasmele de ras, ba chiar si jumatate din electrocanice.
Marius Cucu a zis
Păi e bine, ăla de anul trecut era și mai periculos 🙂
ice4you a zis
Babaiete … sa nu te cracanezi acum de ras ca fix asta e motivul pentru care a incetat dezvoltarea si productia de plasme desi promiteau cel mai mult pe partea de contrast, adica fix ce se chinuie astia sa rezolve acum cu tot cu burn in?! :))))
Marius Cucu a zis
Păi stai, întâi dezvoltarea apoi curentul. 🙂 Au avut și 700W acum 2 ani de zile. Sunt și OLED-uri la 150W-200 de W.
Alex a zis
Mi-a placut articolul. Salutari si lui Adrian, pe aceasta cale.
Totusi, lipsa DTS nu l-as pune la minus, niciun Panasonic nu decodeaza DTS nativ.
Si legat de consum, well …ce sa mai ?
Problema reala nu e consumul, ci pretul / lipsa disponibilitatii.
Marius Cucu a zis
Păi cred că disponibilitatea e strict legată de preț. L-ar aduce băieții dacă s-ar vinde.
Alexandru a zis
Da si nu. Evomag sunt distribuitori Panasonic si n-au miscat nimic.
Ma indoiesc ca nu exista elitisti care vor calitate suprema dpdv imagine.
Si imi amintesc, au avut un pret chiar bun cat timp figura pe site / stoc.
Pacat…
Mai ales ca locul 2 (sa zicem ca ar fi CX-ul de la LG) e mult mult in spate. Incomparabil, mai ales pe parte de HDR.
Marius Cucu a zis
Păi l-au avut mulți. Știu că prin august, când scriam draftul articolului, era unul vândut în MediaGalaxy și atât. De atunci nu m-am mai informat. Chiar o să întreb să văd cam câte unități au vândut, dar m-aș mira să fie mai mult de câteva bucăți.
Depinde din ce unghi privești, dacă pentru gaming, da, CX este peste.
ice4you a zis
Tot mult este, ca d’aia au renuntat la plasme care pe acolo se incadrau dupa dezvoltare, 150-200W daca diagonalele se invarteau un jurul a ~100cm … e mult pentru un TV, foarte mult avand in vedere faptul ca utilizarea medie e calculata undeva la 5-6 ore/zi. In paralel consumul LED’urile este de pana in ~100W la diagonalele mari. Ramane de vazut ce mai pot face in privinta asta.
Legat de preturi, mda, cel putin in viitorul apropiat raman niste televizoare de nisa.
Marius Cucu a zis
Nu par a fi de nișă, intră și pe categorii mai ieftine. Am acum un OLED de la Philips pe mână, o să fiu atent și la consumul efectiv.
Bec n-are cum să fie, oricum 🙂
ice4you a zis
Ce inseamna mai exact „categorii mai ieftine”? Cele care vor avea tehnologii noi si diagonale mari, tot destul de scumpe vor ramane, pentru restul QLED/LED. 🙂
Marius Cucu a zis
QLED/LED = LCD cu diferite modificări, adăugat de filtre.
ice4you a zis
Pai si eu ce ziceam?! :))
Marius Cucu a zis
Gata, uite și comparația directă între HZ2000 și o plasmă. Parcă a evoluat un pic tehnologia, nu?
Tibi a zis
Am varianta de 55 inch a acestui model.
Oare mai are nevoie de calibrare musai sau ‘out of the box’ e suficient?
Oare de ce pe modurile filmmaker, dolby vision sau netflix toate setările de imagine sunt spre maxim date? Numai așa atinge optimul de imagine?
Totodată, îmi pare că imaginea în aceste moduri, e mult prea saturată, culorile fiind foarte calde. Plus parcă are o tentă gălbuie a culorilor.
Marius Cucu a zis
Întotdeauna este nevoie de calibrare, în funcție de camera în care este pus. Urmărește filmulețul lui Adrian. 🙂
Acolo unde nu există calibrare, la modelele pe care le-am testat, eu folosesc modul ISF pentru zi/ noapte. E drept că nu întotdeauna e ceea ce trebuie, dar de acolo pleacă modificările.
Nu am testat Netflix mode, dar ei se lăudau ca fiind ceea ce „transmite autorul”.
Marius Cucu a zis
A venit și răspunsul lor pentru numărul de unități vândute. E vorba de ordinul zecilor, atât pentru 55′, cât și 65′. Așadar, poate fi vorba de 11 modele sau chiar 99. 🙂
Alexandru a zis
Chiar și așa, nu e un motiv de business să nu îl mai imporți / ții pe stoc.
Dar na, pandemic decisions.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă e pandemia de vină, dar în 2021 vine model nou, mai mult ca sigur. Chiar în câteva săptămâni ar trebui să anunțe seria nouă.
Lucian a zis
Fratilor,super, dar la pretul asta cat aproape 3 sony,face si omleta la mic dejun ? sau e doar un simplu tv ?
Alex a zis
E atat de wow imaginea incat nu mai ai nevoie de omleta.
Cam asta e adevarul..
Marius Cucu a zis
Dacă vrei ceva mai mult de la Sony este modelul pe microLED care sare de câteva zeci de mii de euro. Momentan, cam ăsta e cel mai ok pe imagine, de asta e cel mai scump. Probabil că J2000 o să fie la fel de scump.