Acum ceva timp am primit la test noul OLED al celor de la Panasonic. E vorba, evident, despre succesorul lui FZ950.
Nu au fost mari schimbări anul ăsta pe zona de televizoare, de aceea n-am mai insistat cu ele, cert este că Panasonic a făcut un pas în față și-a zis că nu mai ia tot panelul de la LG, ci doar anumite părți componente.
Așa că a ieșit GZ950 la interval, iar review-ul câteva luni mai târziu publicat. 🙂 Ar fi trebuit să fie undeva prin perioada asta, nu la câteva zile de la lansarea
Nu l-am avut foarte multe zile la test pentru că a fost o nebunie întreagă în perioada aceea, dar am apucat să îl butonez și să văd câteva Netflix-uri pe el.
Design
Am avut pe mână modelul de 65′, iar treaba la unboxing a fost mult mai simplă decât orele pe care le-am petrecut la LG C9. În fapt, nu este nici la fel de subțire ca LG-ul, ba chiar i-au pus o ramă în partea de jos pentru a evita viitoare probleme. Se pare că au fost situații în anii trecuți cu anumite display-uri și-au zis să protejeze un pic display-ul. E vorba de câțiva mm în plus de susținere.
Pe spate, în partea stângă avem butoanele de volum, power, schimbat programe. Nu știu dacă l-am folosit vreodată, nu cred că mai folosește cineva acele butoane.
Ceva mai sus, așa cum se vede în poza de mai jos, există ceva accesorii pentru a face cable management, ca tu să nu vezi cablurile de alimentare. Eu m-am limitat în a le scoate un pic din cadru și atât. Aparent, nu prea mi-a ieșit 🙂
Mai jos se observă că are suport pentru VESA 400 x 400 mm, iar în dreapta sunt conectorii.
Imagine
Vorbim de modelul entry level de la Panasonic al anului 2019. Mai au în gamă GZ1500 și GZ2000. Dacă aș fi fost cuminte ar fi venit și GZ2000, din păcate, n-am fost harnic cu acesta și mai durează un pic până ajunge celălalt. Oricum, câte persoane să cumpere așa ceva în România?!
Modelul de față e mult mai pentru pământeni.
Așadar, avem la bază un OLED pe 10 biți la 100Hz.
Se observă cu ochiul liber că nu este banding, iar TV-ul interpretează foarte bine scenele luminoase și nu vedem aberații cromatice.
În plus, dacă vreți să-l calibrați aveți tone de funcții, inclusiv cele pentru ISF, pentru calibrarea profesională.
Oled-ul out of the box, se inițializează in modul standard. 55GZ950 nu dezamăgește, ba mai mult se pare ca este foarte apropiat de standardele de referință. Cinematica acestor OLED-uri este de neegalat (nici un alt producător de OLED nu oferă acea culoare organică, acea brilianță în afișare, si detaliu in scenele intunecate. Normal ca aceste diferente sunt subtile, evaluarea necesitând materiale artistice (filme) de bună calitate (nu demo magazin) Corecțiile de calibrare pentru refacerea matricei inițiale a producătorului sunt relativ mici raportat la alte oled-uri care folosesc același panel (seria B9 – LG , AG8 de la Sony ) Ambele paneluri fara benzi verticale, iluminate uniform, omogene ca distribuție spectrală RGB.
Aceasta denota o seriozitate in sortarea si echiparea oled-urilor de la panasonic cu panel-uri de calitate achiziționate de la LG Display, dar tratamente AR proprietar cat și electronica și circuite in întregime sunt proiectate de inginerii de la Panasonic.
După corecțiile luma/choma aplicate in modul imagine profesional 1 (mod calibrare SDR zi) si profesional 2 (mod calibrare SDR noapte) afișarea este una fără reproș.
La fel, prezente in HDR 3 moduri Dolby Vision (Vivid, Bright si Dark) moduri cu setări distincte.
Ușoare modificări la WB si CMS pe cele trei culori primare si trei secundare in HSL.
Graficele arata initial o ușor exces de verde și o deficienta de albastru in RGB. După calibrare, obținerea unui dE2000 de 0.7 (valoarea recomandata in studio fiind sub 0.6) cu un maxim dE2000 de 1.1 , fac ca acest GZ950 sa se claseze in top primele OLED-uri la acuratețea afișării. Un alt atribut care ma încântă este existenta la îndemână a unui buton pe telecomanda, la acționarea caruia sunt selectate optional doar modurile de imagine calibrata, atat in SDR cat si in HDR (Dolby Vision).
Eu zic că este cel mai pretabil pentru vizualizări programe tv, adică prin CATV, format HD. O problemă universal valabila la televizoarele 4K UHD, este afișarea inferioara a programelor tv hd 1080i fata de contentul stream NETFLIX, You Tube 4K si filmele blu-ray.
Întrebarea omniprezentă a cumpărătorului: cum se văd posturile HD pe acest OLED?
Bine, zic eu! Fenomenul de blur in afișarea CATV este perceput in general mai pregnant la diagonalele de 65″ in raport cu cele de 55″. Probabil pentru faptul că detaliile se văd ceva mai bine pe diagonala mai mare, de ochi.
Sunet
Nu e chiar cel mai bun. E clar că au în portofoliu și lucruri mai bune, dar probabil au vrut să diferențieze într-un fel sau altul lucrurile.
În plus, eu am o problemă de funcționalitate. Mi se pare că, în momentul în care faci cast, ar trebui să ai full control asupra sunetului din butoanele telefonului. Eh, Panasonic te obligă să pui mână pe telecomandă și să îți pui o limită maximă a sunetului, apoi să te joci în intervalul ăsta.
Nu sunt singurii care fac asta, dar libertatea pe care ți-o dă Sony, de exemplu, mi se pare foarte ok.
Telecomandă
Am primit telecomanda standard. Face treabă și atât.
Nu s-a schimbat cu nimic interfața pentru controlul televizorului, din aplicație. Are opțiuni foarte mișto, cred că e cea mai complexă de pe piață, dar ar putea avea un design actualizat.
Panasonic GZ950E Review
Păreri Pro
- imagine
- upscaling
Păreri Contra
- sunet
- lipsă DTS
După ce am testat toate modelele de OLED ale anului pot spune că Panasonic GZ950 are cea mai bună imagine pentru conținut BluRay.
Dan a zis
Si un review complet despre ce poate acest tv ?
Marius Cucu a zis
Să rezolv cu Youtube-ul. Am luat ceva strike de la materialul rulat pe TV. 🙂
Filimon a zis
Salut.daca am 2.80m distanta ce diagonala sa aleg la un Qled?
Marius Cucu a zis
49, maxim 55′.
Filimon a zis
Mersi de raspuns.gasesc ceva mai bun de cat Qled-ul pana in 3500 lei?
Marius Cucu a zis
Ce model de QLED ai găsit la 3500?
Filimon a zis
Samsung, 123 cm, 49Q65RA
Marius Cucu a zis
Dacă vrei să urci până la 3500 ai modelul Sony 49XH9505, net superior.
Filimon a zis
Scuze de insistenta. despre Philips 50PUS8804 ce parere ai?
Marius Cucu a zis
P-ăsta îl am acum la test. Are sunet mai bun, are ambilight, dar imaginea e mai ok pe Sony.
Filimon a zis
Mersi mult pt raspunsuri.o seara faina
Costin a zis
Buna seara, vreau sa cumpar un televizor si oscilez intre Lg 55C9pla si un Panasonic Tx 55Gz960E.Dumneavoastra pe care din cele două modele mi l-ati recomanda ? Va multumesc anticipat pentru raspuns .
Marius Cucu a zis
Mă speriase un pic treaba cu 55Gz960E. Nu înțelegeam de ce a ajuns la noi pentru că eu am primit la test 950-ul. E fix același model. Eu aș alege Panasonic. E foarte ok și LG-ul, dar Panasonic e peste. Atenție, nu are DTS Panasonic. 🙂
Costin a zis
Chiar astazi am fost in Altex si un angajat de la raionul-tv mi-a spus că a probat amândouă televizoarele însă din punctul lui de vedere Lg-ul C9 este peste Panasonic Gz 960E.Ca argument zicea ca Panasonicul are panelul mai inchis pe fundal .Ma rog, asta era parerea lui ,din pacate la ei era expus doar Lg-ul C9 asa ca eu personal nu am avut pe ce sa fac comparatie .Sunt încă bulversat, sper ca într-un final sa iau o decizie bună. Va multumesc oricum pentru ajutor !
Marius Cucu a zis
Ambele sunt televizoare foarte ok, cu siguranță n-o să dai greș, dar probabil că pe LG are procentul mai mare. 🙂 Eu m-am jucat cu ambele, nu doar pe profilul demo. Panasonic e mult mai ok la upscalling, se calibrează mult mai ușor, ba chiar abaterile sunt mult mai puține față de LG. Marea lipsă a lui este DTS-ul. Nu știu ce-a vrut să zică de panel închis pe fundal… 🙂
Costin a zis
Sincer, în urma discuției cu dvstr am hotărât să comand Panasonic Gz960E.Voi reveni cu un comentariu după ce intru in posesia produsului si il voi testa puțin. Va multumesc inca odata , seara buna !
Vasile a zis
Conditii ambientale: living spatios, luminos, distanta de vizionare minima 3m-3,50m, maxima 5,50m.Le precizez pentru alegerea variantei 55 sau 65, personal as prefera 65; Sunt interesat de filme si transmisiuni sportive; Mi-am impus sa nu tin cont de pret, dar pentru ca sunt foarte mari, as dori sa fac alegerea cea mai buna. Calibrarea se impune ca necesitate acuta, sau la libera alegere?
Selectia personala: Panasonic OLEDGZ2000; Sony OLEDAG9; Philips OLED934/12 si LG OLED C9.
Pentru un neavizat in domeniu informatiile sunt contradictorii si deruntante in alegerea potrivita! Ce imi recomandati din cele patru branduri? Ma chitisem pe Philips, dar nu se bucura de aprecieri prea bune!
Evident cu multumirile de rigoare pentru disponibilitate.
Marius Cucu a zis
Dacă sunt peste 4 metri și eu recomand 65′. E alta experiența. Am testat AG9, am testat 034, am văzut acum, la Amsterdam Philips-ul, iar în primăvară la Londra Gz2000. Sunt puține modele la noi nu știu unde vei găsi pe stoc, însă eu aș merge, fără doar și poate pe Panasonic.
Philips e ok au și ei foarte multe funcții dezvoltate, dar Panasonic e altceva. Ah, pentru asta trebuie să mergi și pe ceva BluRay și filme de calitate, eventual o calibrare.
Partea mai grea este că, dacă te vei băga pe trackere s-ar putea să nu te ajute DTS-ul.
Vasile a zis
Din informatiile adunate, se mai găsesc in stoc: 55GZ2000 intre 11970 si 17999 lei, iar 65GZ2000 intre 16999 si 23999 lei.Piparate rau!!!
Marius Cucu a zis
Exact, e lider de gamă, nu e entry level. Totuși, dacă ești pe aproape cu bugetul cred că poți merge și o negociere.
ozndebrasov a zis
Salut Marius, salut popor de inițiați! Sunt cam pe margine cu piața de film de pe internet, cu gen NETFLIX nu mai vreau să aud, dar aș vrea să găsesc măcar din când în când filme serioase și nu mă descurc singur, mai ales că aș vrea să nu mă halească de bani! O îndrumare, un sfat, un comentariu mi-ar prinde bine! Ce ziceți?
Eu, mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Pai întrebarea e mai ambiguă decât a mea de la purificatoare. ?
Daca e fara Netflix atunci Samsung și Panasonic ies din discuție. Rulezi cate ceva pe ele, dar mai simplu e pe un LG sau Philips. Depinde ce înseamnă buget pentru tine și diagonală. Sunt serii și serii.
Laurențiu a zis
Jumătate din programele TV la care mă uit eu sunt SD, așa că aș fi fost curios să știu cum se văd astea, mai degrabă decât cele HD. Upscalarea de la HD la 4K e relativ simplă și, la diagonală egală, nu văd de ce ar fi vreo diferență evidentă față de un televizor FHD. Am văzut în magazin un Samsung LED de 65, destul de ieftin (vreo 3000 lei) pe care programul RTL (SD pe cablu), se vedea suficient de clar de la cca 2,5 m distanță. Comparativ, m-aș fi așteptat ca Panasonicul ăsta să fie extraordinar.
Marius Cucu a zis
Cum ai ajuns la concluzia că e simplă upscalarea?! 🙂
Laurențiu a zis
În cazul cel mai simplu ar trebui doar dublate (repetate) liniile și coloanele (de pixeli), fără vreun algoritm avansat. Asta creează o imagine 1080×1920 pe un ecran 2160×3840. Rezoluția scade practic la nivelul celei de pe un ecran FHD de aceeași diagonală (adică se înjumătățește). Rafinamentul algoritmului de upscalare contează, așa cred, doar atunci când vrei să obții o imagine de calitate 4K dintr-una HD, adică să ”fabrici” detalii fine inexistente în conținutul HD recepționat. Însă upscalarea de la 576i (sau de la 480) la 2160 ar trebui să fie mai dificilă, sunt mult mai mulți pixeli de fabricat și nici 2160 nu e multiplu de 576, de asta îmi fac eu griji despre SD.
Marius Cucu a zis
Cred că ar trebui să te angajezi la un producător de genul. 🙂
Teoria ta e bună, dar practica nu e chiar așa de simplă. Și e vorba de limitările tehnologice. Am asistat luna trecută la o încercare a celor de la Philips de upscalling.
Nu e chiar simplu pe cât pare, procesorul ăla grafic chiar trebuie să alerge pentru a face treaba asta suficient de mult. Gândește-te că ar trebui să facă treaba asta în timp real, frame cu frame. Ți-ar trebui un procesor cuantic în fiecare televizor. Despre ce costuri vorbim?! 🙂
Făcând un pic analogie cu hardware-ul pe care îl am, cu faptul că eu fac editare video mai mult decât aș scrie pe blog există acolo ceva efecte de analiză a imaginii banale aș zice: ceva reducere de zgomot, detecție de față, etc.
Am cel mai nou hardware de pe piață pentru customer: I9 9900k cu 2080 Super. Eh, eu îți zic că nu e suficient pentru a obține o imagine fluentă pe FULL HD, 60P. Nicio pretenție la 100P.
PC-ul are dimensiuni imense și, momentan, nu face asta corect. Te aștepți ca un televizor să poată să facă asta?! 🙂
Laurențiu a zis
La PC e un pic diferit, fiindcă presupun că e vorba de sinteza imaginii în timp real, de pildă la jocuri video, unde ai interactivitate. La upscalarea TV simplă nu îți trebuie o putere de calcul chiar așa de mare ca să multiplici cu 4 pixelii din conținutul nativ HD. Și chiar când algoritmul e mai complex el procesează probabil doar contururile, ca să adauge claritate 4K, nu întreaga imagine. De pildă textura gazonului de fotbal probabil că nu va crește la calitate 4K nici cu cea mai bună upscalare.
Marius Cucu a zis
Păi și la televizoare nu este același lucru? Cum poți să identifici ce imagine va fi disponibilă frame-ul următor? Cu ce costuri, ce lag?! 🙂
Laurențiu a zis
Cred și eu că e greu, de aia nu le iese la fel de bine tuturor. Eu am returnat acum vreo 4 ani un Horizon FHD de 125 cm fiindcă mă uitam la Familia Bundy pe un canal SD și de la 3 m parcă era pictată cu pensula, iar pe fețele actorilor fluturau umbre la fiecare mișcare etc. Pe un Sony FHD chestia asta a dispărut, canalele SD sunt OK (n-am chiar ochi de vultur). Dar oricum procesarea trebuie să fie mai ușoară decât la jocurile video.
Marius Cucu a zis
Eu aș zice invers, la jocuri ai ceva predefinit, ai niște hărți, ai un engine la bază, ai de ce te lega. Aici trebuie să fii atent dacă procesezi anumite informații și sub ce formă le alterezi/ îmbunătățești. Ok, identifici că e un cer, că e un gazon, dar mai ai o față în cadru, mai ai multe lucruri ce nu sunt standardizate.
Horizon nu e un premium brand care să investească în cercetare, eu n-aș avea pretenții de la ei față de ce bugete de investiții mișună la cei mari. Ei sunt cei mult „asamblatori”.
Ovy a zis
PAP gz960e (e seria gz950 doar ca are 2 slot-uri CI) functioneaza si la aceeasi sursa si la surse diferite!!!!!(poti pune 2 canaleTV – am verificat)
Supertelevizor!!!toate constatarile de aici, dar absolut toate, sunt valabile!!!! Inclusiv partea cu sunetul care nu se ridica chiar la nivelul imaginii dar l-am conectat la home cinema si e superrrr!!!Multumiri inca o data!!!
Panasonic for ever!!!!
Cateva intrebari:1.Cand consideri ca e nevoie de calibrare la un OLED? 2.Daca sunt multumit de calitatea imaginii consideri ca e necesar sa cer parerea unui specialist?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Păi calibrarea îți reglează tot ce înseamnă alb, luminozitate și culori. La OLED-uri, în general, sunt deviații mai mici decât la un LCD, dar există. Dacă te uiți la subtirarea filmelor și nu vezi albul perfect și bate spre roșu, verde, albastru e clar că nu e chiar perfect.
Ovy a zis
Nu e cazul!
Imi poti recomanda un specialist in calibrare in zona Mures?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Călin e din Arad, nu știu dacă poate veni până în Mureș. 🙂
CALIN BRADEAN - CALIBRATOR VIDEO TV a zis
Buna ziua dl Ovy. Oled-ul panasonic GZ950/960 vine relativ apropiat out of the box de referinta. Aceata relativitate este insa discutabila. Depinde din ce medii vine utilizatorul, cat de bine este informat, ce presupune calibrarea, respectiv ce modificati survin in ansamblul imaginii dupa efectuarea operatiunii. In general utilizatorii sunt obisnuiti ani de zile cu modurile presetate ale televizoarelor, dar pot sa-si dea seama instantaneu daca li s-ar arata alaturate doua imagini (doua televizoare calibrat/necalibrat) si in acest caz ar opta pentru imaginea calibrata. Corectiile la GZ950 se fac in modul Professional 1/2, si THX este ok, mult mai apropiate ca si vivid sau standard. In zona Mures, nu stiu pe nimeni sa detina aparatura profesionala de calibrare (a nu se confunda asa-zisii calibratori foto cu spyder, device care nu are nici o legatura cu calibrarea unui oled)
am postat cateva impresii de la calibrarea unui oled 55GZ950
Ovy a zis
Dl.Calin multumesc mult!Cum va pot contacta?
Marius Cucu a zis
i-am lăsat eu mailul tău în privat 🙂
Ovy a zis
Multumiri!!!!
Flavius a zis
Buna,
O intrebare de vreo cateva zile incerc sa studiez care este diferenta intre TX-55GZ950E care dupa cum ai spus este entry level si modelul TX-55GZ1500E care din pdv pret este semnificativ mai mare ,ce aduce in plus cel de al doilea ,daca este vorba doar de sunet ,atunci pe mine nu ma intereseaza ,eu redau sunetul prin receiver AV si sistem 5.1 sau daca este vorba de partea smart atunci din nou nu ma intereseaza pentru ca il voi conecta la PC,daca vorbim despre calitatea imaginii atunci ma intereseaza si depinde de ce aduce in plus poate merita efortul sa investesc mai mult
Multumesc frumos
Marius Cucu a zis
Nu știu care e diferența de preț pe care ai găsit-o tu, dar mie mi se pare enorm prețul. Pur și simplu nu e nicio justificare.
Ca procesor de imagine e la fel, e drept, foarte puțin mai luminos e 55GZ1500E, în plus, stă mai ok pe input lag. Dar 950E costă undeva peste 6000. Cu banii pe care i-ai dat pe un 55′ GZ1500E aș lua modelul de 65′ de GZ950.
Flavius a zis
Salut,
In primul rand multumesc frumos pentru raspuns,
Legat de pret am gasit GZ950E la 6500 si GZ1500E la 9000 nu e asa mare ca pretul de pe EvoMag dar tot e mare ,ce am mai citit eu intre timp este ca au acelasi panou OLED si ca cea mai mare diferenta o face sistemul audio ,legat de sugestia ta pentru modelul de 65′ GZ950 din pacate nu am camera asa mare pentru 65′ 🙁
Cred ca voi opta pentru GZ950E ,merci frumos
Marius Cucu a zis
Da, la 2020 au pus panou mai ok pentru modelul de top, dar nu cred că ne vom putea atinge noi de el. Dacă ai sunet separat nu e justificat.
Să știi că se vede ok și de aproape, față de LCD-uri, totul este să se poată alinia cu spațiul din cameră. 🙂
Poate reușești să revii cu impresii despre el.
Ovy a zis
ai gz960e care e gz950e cu 2 sloturi CI (vezi postarea) la 6299!!!!merita!!!!
Flavius a zis
Da am vazut si aceasta optiune ,e de la Altex si nu este disponibil decat in cateva magazine ale Altexului ,eu sunt din Lugoj si nu era nici unul din magazine in apropierea mea
L-am comandat pe gz950e de la Emag cu 6500 ,maine sau cel tarziu poimaine imi ajunge ,abia astept ,acum sunt ca un copil mic care stie ca va primi o jucarie cadou 🙂
Merci de info ,voi reveni cu ceva pareri dupa ce va sosi
ducu alin a zis
Salut,
Am un buget de 7000 de lei pt achizitionarea unui oled de 55′
Ce imi recomanzi?
Marius Cucu a zis
Panasonic-ul ăsta nu e rău deloc. 🙂 Te încadrezi în buget.
Ionut a zis
Salut!
As vrea sa achiziționez un oled, dar nu sunt hotărât care.
sony AG8 sau Panasonic gz950!
Dumneavoastră ce mari sfătui?
Marius Cucu a zis
Panasonic.
Ionut a zis
E vreo diferența între gz950e și gz960e?
Marius Cucu a zis
Ca imagine, nu.
Max a zis
Buna, unde pot calibra televizoarele Panasonic gz960 și gz2000
Marius Cucu a zis
Contactează-l pe Adrian Olaru dacă ești din București, oricum, GZ2000 are o abatere destul de mică, cel puțin din ce am testat eu.