Am ascultat conferința de presă privind digitalizarea instituțiilor de pe la noi. E de bine, s-au făcut pași mari în privința asta, ieri au trecut niște legi privind semnătura electronică, a fost uitat dosarul cu șină, iar lucrurile se vor îmbunătăți pas cu pas.
Asumarea din PNRR este sfârșitul anului 2025, dar pentru că suntem români sunt convins că lucrurile nu vor sta chiar bine și nu vom reuși să rezolvăm toate cele. Dar poate ne vine mintea la cap, cine știe?
Ce înseamnă cloud guvernamental?
Înseamnă că vom putea face tot dintr-o aplicație. Au amintit de ROeID, aplicație despre care am scris și care încă este în Beta. Sau că ne vom duce la înmatriculări, iar persoana de la ghișeu va avea acces la certificatul fiscal, la tot ceea ce are nevoie vânzătorul pentru a înstrăina mașina.
De altfel, ei au zis că în prima fază vor lua toate instituțiile la rând în care este vorba de foarte mulți oameni. De la pașapoarte, până la permise sau chiar înmatriculări. Inclusiv ghișeul este pe lista cloud-ului și, o fază interesantă, a fost că au zis că e platformă veche, o platformă scrisă undeva prin 2009-2010, așa că și acolo vor fi modificări. E adevărat, tehnologia a avansat mult în ultimii 14-15 ani.
Mai mult, vor fi setate permisiuni pentru fiecare instituție în parte. Și dacă o instituție va accesa datele unei persoane acea persoană va fi notificată. Probabil, de genul: X-ulescu de la Finanțe s-a uitat în baza de date și va eliberat certificatul necesar.
În prima fază, baza de date va funcționa în paralel cu ceea ce avem acum. Practic, ar trebui să verifice în 2 locuri un Gheorghe de la stat. Va fi interesant cum se va adapta totul. Câte erori vor fi…
Conferința e aici.
Pheno a zis
Oare se va intampla si la noi ca in Estonia? Am pus un link aici:
https://www.euronews.ro/articole/estonia-singura-tara-din-lume-in-care-99-dintre-serviciile-publice-sunt-digitaliz
Marius Cucu a zis
Păi ei au luat lecții de la frații moldoveni, din câte știu. Republica Moldova e mult mai digitalizată. Dar da, nu știu dacă ajungem chiar ca Estonia, însă asta e direcția în care se merge. Eu sper să rămânem la o singură aplicație… funcțională. De exemplu, eu am făcut cont pe ROeID, dar am mutat pe alt telefon totul. Nu știu dacă merge, cum și ce se întâmplă cu datele, dacă trebuie să reiau procedura. E beta, totuși.
Altfel, în urma articolului anterior, cineva din interior mi-a trimis niște date referitoare la digitalizarea până și la muzee.
Grig a zis
Digitalizare? În instituțiile statului Român?
Îmi vine să râd: funcționar habarnist angajat pe pile + digitalizare = haos!
Nu au fost în stare să afișeze din prima ierarhia corectă pentru admiterea în liceu.
Nu s-au prins cum de s-a prins lumea că s-au sifonat subiectele de bac înainte de termen (cică îi bate tehnologia).
Nu sunt în stare de multe … poate peste 20 – 30 de ani va fi digitalizare la nivelul la care este acum în Estonia!
Marius Cucu a zis
Am foști colegi care lucrează pe acolo. Sunt bani, se vor face lucruri. 🙂
Grig a zis
Eu nu am zis că nu sunt bani sau oameni capabili să facă sistemul. Nu sunt destui oameni capabili să-l folosească în slujba cetățeanului
Marius Cucu a zis
Nu zic neapărat că sunt oameni capabili. Bine, la conferință au spus că este parteneriat privat. Acum depinde cine încasează banii ăia și cine execută.
Legat de asta, da, dar inclusiv statul e conștient că vor mai trece minim 10 ani până lumea se va obișnui cu digitalizarea.
Pheno a zis
Statul la stat n-are incotro si trebuie sa se adapteze directivelor UE, asa ca se va intampla din scurt si foarte repede. Cine nu se adapteaza, paraseste sistemul. Rezolvat…cum spunea Iohannis, daca nu, ghinion (acelasi lent vorbitor).