Tot ce-am achiziționat până acum s-a făcut pe persoană fizică. Bine, unele nici măcar achiziții n-au fost, ci despăgubiri în familie. Dar tehnic, sunt treburi făcute la notar.
Doar că, de acum, nu știu cât vreau să mai investesc în imobile în România. Nu e predictibil, sunt taxe din ce în ce mai multe și nu vreau ca în jumătate de an să mă mai trezesc cu încă un bir. Deja m-am trezit limitat de niște plafoane pe dobânzi din vremea pandemiei de care… nici nu te gândeai că vor fi. Doar eu am fost prostul care a pus „banii la saltea”, în bancă.
Așa că mă aștept la orice la guvernanții noștri. OK, inclusiv în afară sunt taxe, nu doar aici, dar dacă tot facem diversificare să mă afecteze cât mai mult lucrurile din România. Cum am mai zis: lucrez ca să îmi permit să las totul și să plec.
Eh, mi-a venit mie o idee. În ceea ce fac eu cheltuielile sunt în primii ani, dar după nu prea mai ai ce lua. Câte aparate foto să iei, câte obiective sau calculatoare?
Dar un sediu? Bine, nu știu sigur ce implică din punctul de vedere al impozitelor. Logica mea ar fi ca un imobil pe firmă să coste un pic.
Nu sunt încă în punctul de a lua încă un imobil. A fost 2023 pentru asta, însă ar fi un punct de plecare. Sigur, un imobil nou ar însemna TVA de dedus, investiții ce s-ar putea face în imobil și alte cheltuieli conexe. O să mă consult și cu contabilul pe treaba asta, dar e o idee.
Daniel Bis a zis
Si eu am o casa pe firma, mai mul de nevoie decat de voie.
Problema a fost ca aveam nevoie de un credit partial si nimeni nu imi dadea cu salariul minim, asa ca am apelat la un credit pe firma.
Ca atare am fost obligat sa o cumpar pe firma.
Avantaje:
– deducere TVA la cumparare
– deducere amortizare (pentru firme cu impozit pe profit)
– orice cheltuiala aferenta se deduce (inclusiv TVA)
Dezavantaje:
– trebuie reevaluata la fiecare 5 ani (costuri de reevaluare)
– impozit mai mare, in functie de localitate (trebuie sa te interesezi care sunt impozitele in localitatea respectiva), se calculeaza in functie de valoarea cumparata/reevaluata (cel putin dublu fata de PF daca este trecuta cu scop locativ si mult mai mult daca este trecuta cu scop comercial)
– costuri mai mari la orice serviciu pe PJ fata de PF (electricitate, gaze, apa curenta, canalizare, caldura, gunoi, abonament Internet, etc) Solutia este sa iti faci contract de inchiriere/comodat pe PF si apoi sa iti faci toate abonamentele pe PF
In principiu eu consider ca am iesit pe plus
Marius Cucu a zis
Adică trebuie să iei un evaluator autorizat și să-i dai niște bani atunci, nu?!
Dar ca să-l readuci pe persoană fizică bănuiesc că trebuie contract de vânzare cumpărare, la un moment dat, nu?!
Daniel a zis
Trebuie evaluator in momentul in care vrei sa-l vinzi de pe firma si vei plati la pretul pietei nu dupa grila notarului.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Vorbește și cu contabilul meu, eu cred că e bun, o părere în plus nu strică.
În găsești la https://ibcontab.ro/