Am citit de curand un articol referitor la open source si m-a provocat sa scriu cateva randuri.
Cred ca acum 3 ani de zile dacă mă întreba cineva ce sistem de operare prefer, as fi zis din start Ubuntu. A fost o perioada în care îl butonam, îmi plăcea, chiar dacă nu am intrat atât de „tare” în linia de comanda.
Eu, pe lângă mai toți cei de pe internet, uram Windows-ul, ca este prost, ca este inutil, ca are buguri, ca orice. Ziceam orice despre el, dar numai de bine nu.
Acum ceva ani, am avut un proiect prin care am distribuit calculatoare prin școli, iar apoi am inițiat oamenii sa lucreze cât de cât cu Windows-ul. Pentru unii dintre ei puteam sa zic ca erau la nivel cel mult basic: am avut persoane care loveau cu podul palmei mouse-ul, parca ii era frica sa-l folosească. De tastatura credeți ca se mai punea problema?!
Apropo, factura pentru un laborator sarea de un miliard, cu tot cu licența pentru programe, pentru antivirus, pentru sistemul de operare. Fonduri europene bla, bla…
Pentru o persoana care a mai avut contact cu un calculator e ok, open source cu fel de fel de interfețe, de nebunii este cea mai buna varianta. Probabil ca foarte mulți vor trece pe open source dacă legile pirateriei vor fi aplicate.
Mie mi-a plăcut întotdeauna sa îmi bag nasul, sa încerc fel de fel de porcarii, în schimb sunt persoane care nu sunt interesate de lucrul asta, nu sunt pasionate sau nu ii interesează.
Ii stiti si voi, e imposibil sa nu ii aveti la serviciu sau… nu i-ati identificat inca. 🙂
Un exemplu concret: Acum ceva timp am trecut de pe Teamviewer pe un alt program. V-am scris de asta aici. Nu a fost ca am vrut, ci pentru ca nu făcea exact ce doream eu, iar daca pica internetul, nu aveam cum sa ne descurcam.
Săptămâna aceasta, din cauza unor probleme, am renunțat la Windows 7 de pe calculatorul ala si am pus Windows 8.1. Fix aceleași programe, fix aceleași lucruri, doar pentru ca aveam nevoie de compatibilitate cu un anumit program. Primesc telefon „ba, ce tot le schimbi pe aici?!”
Vorbim de oameni care au habar, care daca vor, se descurca si cu unul si cu altul. Probabil ca s-ar descurca si cu un open source daca ar vrea sa isi pună capul sa muncească un pic, dar oricum productivitatea cu sistemul de operare învățat ar scădea. Practic ei ar trebui sa învețe un nou lucru, in timp ce ar putea sa facă munca pentru care sunt plătiți. Oarecum i-am trimite la training.
Dar când vorbim de oameni neinițiați sau care nu au avut treaba cu fenomenul decât foarte putin?! De ce sa le băgăm ceva ce nu au habar? Cât costa să îi formăm? In cazul asta, cât costa sa formam pe elevii care vor folosi aceste calculatoare, cu acele sisteme de operare open source?! Eu zic ca mult mai mult…
Nea Cornel a zis
„Dar cand vorbim de oameni neinitiati sau care nu au avut treaba cu fenomenul decat foarte putin?! De ce sa le bagam ceva ce nu au habar? Cat costa sa ii formam? In cazul asta, cat costa sa formam pe elevii care vor folosi aceste calculatoare, cu acele sisteme de operare open source?!”- Răspuns: Fix cât a costat și cât va costa formarea lor în continuare + costurile adiacente cu licențele. La școală sunt ore de informatică, nu ore de Windows, Ubuntu, MacOS sau altceva. În cadrul acestor ore de informatică elevul trebuie să învețe să utilizeze un calculator indiferent de sistemul de opereare instalat pe acesta. În majoritatea sistemelor de operare lucrurile de bază se pot face aproximativ la fel. Din acest punct de vedere cred că este de preferat utilizarea unor produse cu sursă deschisă, libere, economisind astfel sume de bani ce pot fi redirecționate către alte nevoi.
Marius Cucu a zis
Dar profesorul este pregatit? Pe el cine il invata? E un lant al slabiciunilor…
Nea Cornel a zis
Dacă profesorul este pregătit? Haioasa întrebare! Atunci sa predea ca acum 20 de ani atunci când a iesit pe portile facultății. De ce să mai învețe? valabil pentru orice fel de materie,chimie, biologie, fizică……
Ionut Bajescu a zis
Din pacate, sunt ore de windows. Nu sunt ore de LibreOffice, sunt ore de excel. Si lista poate continua dar e tarziu.
Nea Cornel a zis
Ionuț, ce se vor face dacă, de exemplude, luna viitoare se schimbă metodologia de predare și programa școlară? Își vor da demisia sau vor pune mâna pe carte?
Ionut Bajescu a zis
Chiar peste doua saptamani aveam in plan trimiterea unei componente private din framework-ul meu in domeniul open source.
Vorbind ca intre dezvoltatori, open source ajuta la evolutia sistemelor informatice pe termen lung(adica nu doar pe cateva decenii)
Marius Cucu a zis
Nu a blamat nimeni functionalitatea open-source.
Grig a zis
Să fim serioși: sunt multe programe opensource care sunt mai intuitive decât celelalte. Aici nu este vorba despre cât de bun este unul sau altul ci despre cât de dobitoci sunt unii …
Am cunoscut persoane care au „renume mondial” în domeniul lor de activitate, dar la calculator sunt „praf”, habar nu au cum să atașeze un fișier la un e-mail …
ice4you a zis
Fiica mea este la un liceu cu profil informatica intensiv. Bineinteles ca educatia copiilor din acel liceu este indreptata inspre produse Microsoft (in mare parte) iar mie asta mi’se pare un lucru absolut normal din momentul in care Microsoft detine marea majoritate a pietei de profil. La ce sa piarda timpul sa invete sisteme de operare si aplicatii „exotice” cata vreme acestea sunt folosite mai mult de entuziasti?! Din timpul ei liber isi poate dedica o parte daca vrea si pentru asta . Nu sunt fan Microsoft … insa sunt pragmatic. Situatia asta din scoli seama cu cea a rularii de servere Linux vs. servere Microsoft. Aparent pe Linux iesi mai bine … practic esti tot pe acolo … sau iesi chiar mai scump daca pui in balanta faptul ca oameni pregatiti pentru intretinerea de servere Microsoft sunt mult mai multi decat cei pregatiti pentru intretinerea de servere Linux … ceia ce limiteaza oferta si implicit iti mareste costurile.
Matei Irinel a zis
Open source ne face viata mai usoara,nu vedeti spre exemplu zpanel daca ati auzit de el open source e al 2-lea panou de control dupa cpanel si e gratuit,il poti imbunatati dupa propriul plac,toate open source au acest avantaj,daca eu vreau sa ii adaug o functie o voi face,ba mai mult este si gratuit nu dai zeci si sute de euro pe un soft cand un open source cu un alt nume este undeva gratuit 🙂
Marius Cucu a zis
Nu a contestat nimeni valoarea open source-ului, eu am vorbit din punct de vedere al unui om care nu are habar sa utilizeze la nivel basic un calculator, nu unul care sta si cauta si se informeaza.
Eu n-am ales niciuna din variante, merg pe clasic, din putty, chiar si backup-uri, modificari in DB. 🙂
Nea Cornel a zis
PuTTY este open source, deci ai ales 🙂 https://ro.wikipedia.org/wiki/PuTTY
Marius Cucu a zis
Corect. Este și el gratuit. Oricum nu despre mine era vorba. Eu folosesc multe open source, nu chiar toate, ci care mi se par utile. Dar nu vorbim de oameni care știu cât d de cât cu calculatorul. Ci despre cei care nu au prea mult habar.
Nea Cornel a zis
Cei care nu prea au habar, nu au habar nici despre sistemele cu licență și nici despre cele gratuite, deci vor folosi ce li-se va da.Și vor crede că acel lucru este perfect pentru ei 🙂 . Atunci când nu vor ști, vor bate la cap pe unii care știu.
Radu a zis
Open-source-urile sunt utile pentru activitatea de management.
Marius Cucu a zis
E util pentru orice. Mereu este bine sa fie o alternativa, in orice domeniu, ca e management, ca este un alt tip de program…
Marius Cucu a zis
Nea Cornel, corect. Exact despre asta este vorba. Tin minte ca in scoala era un profesor care se ocupa de „intretinere” restul… teoretic. Asadar, despre ce vorbim? Cati sunt pregatiti 100%?!
Crezi ca vor face fata la o provocare de genul? Eu zic ca nu.
La sat crede-ma ca sunt scoli in care profesorii stau cu vaca in curtea scolii, apoi intra sa predea. Ce pretentii sa ai pentru persoanele acelea?! Si ei fac parte din sistem, chiar daca au WC-ul in curtea scolii.
PS. Fara o legatura directa, la Petrom, test de angajare a fost o chestie de genul: „cum ai reusi sa explici angajatilor dintr-o firma ca de maine s-ar introduce un program nou, pe care trebuie sa-l invete si sa-l foloseasca?!”
ex-silentio a zis
Nu știu dacă a mai spus-o cineva (n-am citit comentariile) dar folosirea Windows & alte prostii de la Microsoft în școli încurajează pirateria. Nu toți elevii au bani de Office, iar temele de la școală se referă la folosirea acestor programe. Așa că ce fac elevii? dau fuga pe torente și instalează Office. Și ăsta e doar un exemplu. Un alt motiv ar fi … banii 🙂 Dacă școlile ar folosi doar open source ar rămâne ceva sume de bani nejustificate. 🙂
Și nu în ultimul rând… dacă profesorul habar n-are să folosească calculatorul, nu crezi că ar învăța mai ușor să folosească Edubuntu (de exemplu) decât Windows? Eu cred că e mai ușor de folosit. Profesorii nu fac nici grafică, nici modelare 3d, nici editare foto-video la nivel avansat, deci n-au nevoie de cine-știe-ce programe. 🙂
Marius Cucu a zis
Ar mai fi o explicatie, unii au nevoie de Solitaire 😀
Tu esti in sistem, cred ca parerea ta este mai mult decat avizata.
ex-silentio a zis
La noi învățământul special e altă problemă, majoritatea softurilor educaționale pe care le folosim sunt pentru windows, și nu prea avem de ales momentan. La noi în școală se folosește XP și în rest open source. În loc de Microsoft Office e Open Office, și de când a expirat licența la Nod32 am trecut pe AVG și AVAST 🙂 Că unora nu le convine… asta e altă poveste 😀
AndreiBlog a zis
Si eu de curand am inceput sa folosesc Ubuntu.. si nu cred ca voi renunta prea curand la el..
Si legat de windows mi se pare mult prea scump..
Nea Cornel a zis
Revin cu un ulti link: http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=198693
Ce se vor face acum? Cred că vor pune până la urma mâna pe carte!
Am avut un feeling: http://www.isjneamt.ro/fisiere/comunicari/informatizare/Nr._1154.pdf
Acum e și oficial!
Marius Cucu a zis
Inseamna ca nu o sa mai dureze mult pana o sa fie si national. 🙂
Costel a zis
Profesorii se pot pregati, nu asta e problema. Cati dintre voi stiti cate cursuri fac profesorii de info, de exemplu? Eu stiu, deoarece cunosc astfel de persoane, profesori, si stiu ce li se cere si cate cursuri si examene trebuei sa dea in fiecare an.
Problema cu Open Source este ca unele firma (stim noi cine) sponsorizeaza anumite chestii ca in scoli sa fie rulat Windows si Microsoft Office. Iar cand decizia este influentata de naumiti factori, de ce sa pui Linux, cand firma cutare iti cumpara calculatoare si iti pune Windows pe ele? Ca mai tarziu elevii sa doreasca sistemul de operare si programele pe care le-au vazut la scoala.
E afacere curata. Nu e vorba de lipsa de pregatire a profesorilor. Un profesor va fi capabil sa invete un sistem de operare, sa stie sa utilizeze niste programe, ca nu o fi facut degeaba facultatea. Poate ca unele notiuni il depasesc acum, dar nici tantalau nu e. Insa afacerile si interesele sunt mai puternice.
Marcel a zis
Chiar ieri citeam un topic pe forumul ubuntu.ro unde un reporter de la protv (ilikeit) cauta niste oameni cu experienta in ubuntu si nu numai sa faca niste reportaje, sa promoveze acest OS .
Marius Cucu, crezi ca acel copil din reportaj nu s-ar descurca pe ubuntu? ubuntu la ora asta e mult mai user friendly decat windows 8.1 pentru un novice. Mai ales daca vorbim de software center, driverele ce se instaleaza automat, update-urile la aplicatii se fac automat, au toate browserele disponibile. Sigur, exceptand partea cand utilizatorul trebuie sa bage niste comenzi in terminal, dar si astea se invata destul de usor cu putina vointa si uite asa economisesti vreo 600 lei + licenta de office inca vreo 200 lei.
Şerban Stănescu a zis
A fost instructiv să urmăresc firul comentariilor.
Am 17 ani de Windoze şi din iulie 2012, am terminat aproape complet cu Win. Da, a fost greu să trec, mi-au trebuit 3 luni de muncă pe brânci să descopăr aplicaţiile echivalente. Dar ce fac din 22 iulie 2012 încoace, este EXCLUSUV SUB LINUX. Folosesc Mint 13, „asezonat” de mine.
Ştiu, e foarte departe de distribuţia oficială, caree are vreo 6 GB, comparativ cu a mea, care are vreo 23. Cam 2800 de programe instalate… FREE!
Da, mai am probleme. Principalele probleme însă vin din lumea comercială: CLOSED SOURCE. Asta înseamnă de pildă că dacă vrei o compresie mai bună la poze, TREBUIE să inventezi un algoritm de compresie care SĂ DIFERE DE JPEG cu minimum 45%…