A venit la test și noul Oneplus 9 Pro. De 2 generații am uitat ce înseamnă Oneplus, ultimul testat fiind modelul 7T pe care l-am avut prin Grecia. Eh, atunci testam mult mai puține telefoane, așa că părerile sunt oarecum diferite, în momentul de față.
Am Oneplus 5, am testat mai tot ce s-a putut până la 7T, iar acum mă joc cu Oneplus 9 Pro. La prima vedere, totul este așa cum trebuie. Mai bine zis, cred că m-aș putea obișnui rapid cu acesta. E un pic mai îngust decât Huawei-ul meu și cam la fel de lung.
Oneplus încearcă să se ridice și vrea să o facă diferit. Mă uit la cei mici care au intrat pe piață și aceștia pleacă întâi cu telefoane de buget, testează piața. Oneplus nu este acolo, au plecat cu flagship killer și acum fac marketing pe flagship.
Anul ăsta am auzit foarte mult despre ei și Hasselblad. Aceștia se ocupă de camere foto cu senzor crop sau medium, dar Wikipedia spune că suedezii produc 10,000 de camere pe an. S-ar putea să nu fie suficient.
Telefonul a venit oarecum repede, iar lucrul ăsta a dăunat un pic. Asta pentru că telefonul a primit vreo 2 update-uri mari și ar trebui să mai vină câteva. Spun că dăunează prin faptul că:
- VoLTE, VoWIFI nu sunt încă recunoscute pe Digi Mobil
- 5G nu este încă funcțional
La versiunile anterioare știu că problemele astea nu existau, dar probabil că se va rezolva cu ceva update-uri de firmware. Dacă o să mai rămână telefonul la mine, poate o să revin și o să fac ceva actualizări.
Design
Din punctul de vedere al ergonomiei se încadrează în majoritatea dimensiunilor de pe piață, așadar, te adaptezi repede. Eu îl țin bine în mână!
La colțuri telefonul este un pic rotunjit, așadar avem o folie ușor curbată, preaplicată.
Liniile sunt uniforme, integrarea e mult mai bună, au luat cu ei brand pentru camera foto. Toate astea îl fac să încerce să joace în liga mare.
Spatele telefonului mi se pare foarte ok, iar aceștia au reușit să facă modulul foto să fie ok chiar și fără husă. Din punctul de vedere al „bombării” camerei ai putea zice că este un telefon mediu.
Display
Fluid Display 2.0. Ei zic că ar fi cel mai rapid touchscreen. Tehnologia OLED-ului este LTPO, cu alte cuvinte, ar trebui să consume mult mai puțină energie față de varianta clasică de AMOLED.
Acuratețea culorilor pe REC 2020 e destul de ambiguă, așa cum se vede în poza de mai jos:
Android
Când pui Snapdragon 888 și lași Oneplus să se dezlănțuie nu are cum să nu iasă treabă bună. Oxygen OS este ceea ce trebuie, totul este instant, iar cu 120 Hz n-ai niciun stres.
Cameră
Cumva, software-ul acela simplu al camerei a dispărut. Nu este nimic rău în asta, continuă în aceeași linie, dar meniul e mai stufos. E evoluție, zic eu!
Deja nu mai este o noutate că vorbim despre Hasselblad. Logo-ul este evident, mențiunile sunt peste tot. Atât 9, cât și 9 Pro le au acolo.
Senzorii de pe Oneplus pentru camerele lor sunt:
- Sony IMX766 pentru camera de ultra wide (50 de megapixeli)
- Sony IMX789 pentru camera principală(48 megaplixeli), dual native ISO – ei zic că ar fi senzor modificat
- cameră zoom 8MP
- cameră monocromă de 2 megaplixeli
La camera ultrawide mi se pare că au rezolvat foarte, foarte bine tot ceea ce înseamnă distorsiuni. Oamenii chiar fac treabă bună.
Ei zic că au adus și un dual ISO. În teorie, ar trebui să funcționeze pe praguri, de la un anumit prag, să ajungi să ai mai puțin zgomot de imagine. Am tras foarte mult în modul standard și n-am sesizat diferențe.
HDR-ul îmi place și nu îmi place. E un pic de sharpness agresiv, îl vedeți în pozele low light. Acolo unde sunt detalii fără lumină procesează un pic cam ciudat, taie din umbre.
Baterie
Autonomia telefonului este ok. Vorbim de acumulator de 4500 mAh ce are răcire duală pentru încărcare pentru a nu se încălzi foarte mult bateria și telefonul.
Are și încărcare wireless pe 50W, pe lângă cea de 65W de pe fir. În comunicarea oficială spun că poți încărca și alte dispozitive precum laptopuri și tablete.
Eu le-am folosit încărcătorul pentru toate telefoanele pe care le-am avut la teste în ultima perioadă. Ei fac marketing pe 0-100% în 43 de minute. N-am stat să contorizez, probabil că l-au măsurat ca fiind telefon închis, dar n-are de ce să nu atingă sub 50 de minute. Oricum, eu nu descarc de tot acumulatorul.
Altfel, pe lângă setările acestea, mi se pare că au îmbunătățit foarte mult tot ce ține de optimizarea sistemului de operare. Mi se pare agresivă aplicația și cum te simte că ești idle, cum intră în acțiune. Aplicației cred că îi zice Turbo Boost. În schimb, notificări privind aplicațiile care consumă bateria tot apar. Pentru mine sunt un pic stresante, mai ales când vorbesc de aplicații oarecum dependente: Outlook, aplicația de mesaje pentru Facebook.
Pe GPS l-am folosit undeva la 7-8 ore într-o zi. Pe seară am trecut pe alt telefon.
Conectivitate
Sunt multe de zis aici. Telefonul știe de WIFI 6 și cele mai noi standarde, totuși cel mai interesant mi s-a părut tabul de Dual-Channel Network Acceleration. Practic, telefonul se poate conecta atât la rețeaua WiFi, cât și la date mobile.
Pe partea de 5G încă sunt probleme, cel puțin cu Digi. Am întrebat, am înțeles că va fi fixat totul. Momentan, nici VoLTE, nici VoWIFI nu funcționează. Probabil că în momentul în care va fi disponibil în magazine o să fie rezolvate și erorile acestea. La Orange am înțeles că totul e ok.
Teste sintetice
Când îl pui la muncă sintetică, pe spate e cam cald. Am făcut și câteva teste cu niște Exynos și, cel puțin pe carcasă, e la fel de cald.
Și pe afară am văzut că se plânge lumea, înseamnă că undeva este o problemă.
Oneplus 9 Pro Review
Păreri Pro
- snappy
- cameră ok
- design
Păreri Contra
- momentan, nu mi-au funcționat 5G, VoWIFI, VoLTE pe DIGI
- se încălzește în teste sintetice
Mi-ar fi plăcut să îl numesc cel mai bun telefon de pe piață, dar îi tai eticheta de flagship killer și cred că, pas cu pas, ajunge să se bată la top. Pe fanii seriei cred că nu-i dezamăgește, este ce trebuie.
Andrei a zis
Nu știu dacă își merită banii. HDR-ul e slab. Pozele cu putina lumina sunt de nota 7-8 din 10. Si.. pretul ! Am intrat pe link-ul postat de tine si inca ma mir. 4500 lei ?
Marius Cucu a zis
Singurele poze cu HDR sunt cele de la casa Timiș, cele din articolul meu. Mie mi se par destul de echilibrate culorile. Nimic pop up exagerat și HDR extrem. Nu se duce în patima Samsung, deși va urma o comparație și vor fi acolo ambele.
Dacă de HDR las o urmă de corecție, fie ea și în post, dar sharpness-ul trebuie corectat de către ei. Mie mi se pare agresiv.
Samsung văd că e în jur de 5000, el e 4600. Samsung are aproape 3 luni de la lansare, acesta până mai ieri a fost la precomandă. Pe la 4000 cred că o să fie prețul ok.