Avem în plan să vizităm Iordania. Ar fi interesant să lăsați și voi câteva informații, dacă ați fost acolo recent, tips & tricks.
Ce obiective turistice sunt de vizitat în Iordania
Abonează-te la canalul de Youtube dacă te-a ajutat conținutul meu. Iată Link aici.
Dan a zis
Oh, Jordan…am fost anul trecut în februarie
De văzut musai Petra (va trebuie o zi) și deșertul WadiRum, in altă zi și să prindeți apusul. Și să mâncați mâncarea lor, desigur.
Cris-Mary a zis
Merita sa vizitați și Jerash!
Akaba și Marea Roșie!
Daniil a zis
Totul a început cu niște bilete de avion la un preț avantajos (aprox 100 euro pentru 2 persoane, dus-intors) -plecare vineri dimineață, întoarcere duminica seara.
Am fost entuziasmați pentru că nu mai fusesem în această parte de lume.
Eu nu mai fusesem niciodată altundeva decât în Europa.
Zis și făcut, după cumpătarea biletelor am rezervat hotelul. Pentru că este o țară arabă despre care auzisem că e destul de sigură, dar nu știam exact cum va fi în realitate (mai ales că e o cultură complet diferită de a noastră) am stabilit că vom rămâne în capitală la un hotel ok.
Ieri, zborul a fost la 7 dimineața, a durat aprox. 2.40 ore și am ajuns la 10.40 (sunt cu o ora înainte).
Pentru a ne putea plimba pe aici (Petra, unul din obiectivele importante și e la 245 aprox. de Amman) am închiriat o mașină. Prețul e decent, aprox. 90 euro pentru trei zile, poți cere și wi-fi (ca să folosești navigatia) și plătești extra 10 euro/zi (primești un dispozitiv mobil cu net, îl poți lua cu tine peste tot).
După ce am ajuns și am luat mașina rezervata de la Aeroport, am mers direct la Muntele Nebo – acolo unde Moise a urcat pentru a primi Pământul Făgăduinței. Inclusiv Papa Paul al II – Lea a fost aici și a plantat un măslin.
Apoi am mers la Iordan, la locul de botez al lui Iisus (cred ca am mai mers 40 min), însă nu l-am putut vizita pentru ca era prea aglomerat.
Am decis sa mergem la Marea Moartă și am reușit sa găsim un loc care asigura prânzul & loc de baie în Marea Moartă, foarte curat și cu preturi decente.
Experienta băii în Marea Moartă a fost fascinanta. În primul rand, Marea Moartă e …sub nivelul marii ?. Am prins 20 grade și apa Mării era calda, de asemenea.
Calda și extrem de sărată, asa ca efectiv plutești, iar malurile sunt pline de sare.
Aceasta a fost prima zi + putina plimbare prin Amman ca să mergem să schimbam banii. Schimbatul banilor aici e destul de ciudat, sunt locuri unde se negociază comisionul (inclusiv în Aeroport).
Drumul către Petra din Amman este destul de lung (aprox. 245 km) si nu e foarte spectaculos, însă reușești sa vezi o parte din tara și înțelegi modul in care acești oameni trăiesc.
L-am făcut în aproximativ 3 ore. În Petra am găsit loc de parcare ușor și am întâlnit și câțiva ghizi care încercau sa ne convingă sa ne ducă la o alta întrare, contra-cost, evident.
Am mers la întrarea oficiala și e foarte simplu sa urmezi traseul principal. A fost cald, cu excepția zonei de canion, unde era destul de răcoare.
După zona de canion e o zona deschisa unde poți găsi cămile, măgari sau alte mijloace pentru a ajunge mai departe. Localnicii sunt foarte insistenți în a te convinge.
Acestea sunt doua lucruri cu care nu am rezonat deloc. Mi s-a rupt sufletul de animale și nu rezonez ok cu insistenta localnicilor.
Din aceasta zona urmează un drum pe care găsești tarabe cu diverse obiecte (fără preturi afișate, bineînțeles, pentru ca totul se bazează pe negociere). Găsești și câteva terase și magazine, asa ca îți poți cumpăra apa, suc , chiar și bere și ceva de mâncare.
Drumul este plat pana la locul unde începe urcușul către mănăstire.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/01/obiectiv-turistic-petra.jpg
De altfel, Petra a fost fascinantă pentru mine nu atât prin relief sau prin culori, ci prin ceea au realizat nabateenii acum mii de ani (aproximativ incepand din 300 i.Hr).
Orașul era unul perfect funcțional, având inclusiv apeducte.
Nabateenii au construit un regat puternic cu capitala aici, în Petra și i-au ținut piept chiar și Cleopatrei.
Se ocupau cu comerțul de parfumuri, mir și bitum.
În anul 106 d.HR a venit Train al romanilor și i-a cucerit. Aprox în sec IV d.Hr au trecut la creștinism, iar în secolul VI au venit musulmanii.
Drumul pana sus, la mănăstire, e destul de solicitant, iar pe vreme foarte calda cred ca e insuportabil ?
Noi am făcut de la intrare și pana la mănăstire, dus-întors, 12 km. A fost ok, mai ales ca nu a fost foarte cald, însă a fost soare, motiv pentru care mi-am pus pana la urma ceva pe cap.
Cat despre preturi, ele cresc pe măsură ce urci către mănăstire:)), dar nu e neapărat o regula. Am mâncat jos, după ce am ieșit de pe traseu (în zona de intrare), nu am întrebat înainte cât costa… și rezultatul a fost pe măsură.
Una peste alta, Petra a fost o experiență unică, astfel ca drumul de 6 ore dus-intors de la Amman a meritat pe deplin.
Roseldine a zis
La Petra sunt o grămadă de lucruri de făcut. Îmi amintesc cu plăcere de o listă pe care am făcut-o înainte să plecăm. De altfel, Petra este un sit arheologic important din Iordania, cunoscut pentru arhitectura sa impresionantă și peisajele sale spectaculoase.
Siq: O lungă canion îngust cu pereți înalți de stâncă, care duce la intrarea principală în Petra.
Trezoreria (Al-Khazneh): O clădire impresionantă din piatră, sculptată în stâncă, care datează din secolul al II-lea î.Hr.
Teatrul Roman: Un teatru antic care poate găzdui până la 8.000 de spectatori, care datorează din secolul al I-lea î.Hr.
Monastirul Ad-Deir: Una dintre cele mai impresionante clădiri din Petra, un monastir construit în stâncă, care datează din secolul al III-lea î.Hr.
Băile regești (The Royal Tombs): O serie de clădiri funerare, sculptate în stâncă, care datează din secolul al I-lea î.Hr.
Cetatea (The High Place of Sacrifice): O platformă înaltă, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra sitului arheologic.
Strada Principală: O stradă lungă și îngustă, plină de clădiri sculptate în stâncă, care duce la diferite zone ale sitului arheologic.
Mormintele Reale: O serie de morminte sculptate în stâncă, care datează din perioada Nabateană.
Muzeul Petra: Muzeul din Petra, găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și obiecte descoperite la Petra, precum și informații despre istoria și cultura sitului arheologic.
amzis a zis
De cand vreau sa vizitez si eu Iordania
Florin a zis
Am vrea sa mergem in Dec (a doua jumatate) in Aqaba + day trip la Petra, Day trip la Wadi Rum.
Cum avem Wizz ✈️Air pentru zbor, mai raman hotelul din Aqaba si vizitele de “contractat” .
Avem si noi nevoie de putin ajutor, suntem firs-timers in Jordan.
? Este ok vremea in Dec in Jordan ? (Nu vrem sa facem plaja) ?
? O recomandare de hotel in Aqaba ? ?
? O recomandare de agentie de turism sa luam tururile ? ?
? O companie sa luam masina cu sofer pt a ne deplasa in zona? Sau rent-a-car e ok?
Marius Cucu a zis
Uh, ce tare, mersi frumos de recomandări. Eu încă nu am fost acolo, nu știu să îți dau detalii prea multe despre întrebările tale. Poate ne ajută cienva.
BlindProof a zis
Si noi mergem in Aqaba in noiembrie. Daca vreti ghid local roman care traieste acolo, va pot recomanda pe mail. Noi vom fi 3 familii, stam 4 nopti.
Preturile sunt pentru 2 persoane
19-23 – 4 nopti Aqaba
Grand hotel Tala Bay BB 415usd sau
Marina plaza Tala Bay BB
285 usd
Pe 23 vine ghida si inchiriem masina din aqaba si plecam la :
petra: vizita petra by night si a doua zi petra by day cazare cu mic dejun 60 usd
24 may wadi rum cu dinner si breakfast 50 usd
25 may Dead sea BB 120 usd.
Astea sumt preturile pentru cazari care pot sa difere in plus sau minus dar nu semnificativ.
Mai trebuie sa cumparati Jordan pass pentru fiecare persoana 100 usd
Iar ea pentru servicii de condus masina si ghid ia 300usd pentru cele 4 zile cu mentiunea ca trebuie sa ii asiguram un loc de dormit eventual un extra bed in una din camere sau o camera single.
Ela a zis
Am verificat si eu pozele acum, super este!