Anul ăsta am zis că e cel în care fac upgrade la aparatul foto. Am testat Sony, am testat Panasonic, am testat Fuji, toți se laudă că au body-uri din ce în ce mai mici. De acord, unii m-au uimit mai mult față de alții, dar treburile au fost și în funcție de ceea ce mi-au oferit producătorii.
Sony, de fiecare dată, mi-au pus în mână lentile foarte ok. Pe A7S2 am avut 70-200 mm f2.8, un obiectiv de vis, impecabil din toate punctele de vedere. Când mi-au trimis A7III le-am cerut ceva mai wide, așa că mi-au trimis un allaround și anume 24-70mm f2.8, despre Panasonic S1 nu trebuie să mai zic nimic, e imens atât el, cât și toate lentilele. Bine, vor apărea și câteva noi, dar Sigma niciodată n-a avut obiective mici.
În completarea celor de mai sus aș zice că ar trebui să investim mai bine buget spre lentile performante, în loc să luam body-uri foarte scumpe și să stăm cu obiective kit.
Ideea este că, dacă pleci undeva, ești limitat de spațiu. În plus, atrage atenția și… ideile mele de călător nu se leagă. Oricât de bine închegat este un 24-70mm, oricât de sharp și mișto ar fi. M-am uitat și la alternative, m-ar coafa și ceva fix, dar să fie cât de cât wide și mic.
Obiectivele mici și foarte performante cu greu găsești, pe undeva la 300-400 de grame. Performanță=greutate și la propriu și la figurat.
Într-un final, m-am orientat spre modele de compromis. N-am ales g master, ci am mers pe Batis: momentan 18mm și 85mm. O să văd cum mă voi descurca cu ele și în funcție de asta voi mai face combinații. Urmăresc și un 55mm.
Între timp, Tamron lansează un wide destul de ok 17-28mm, alături de 28-75mm ar trebui să iasă treabă foarte mișto.
Ce obiectiv să îmi aleg pentru mirrorless?
Mă duc în zona de mirrorless pentru că devin din ce în ce mai interesante, iar DSLR-urile vor rămâne doar la cei care încă au kit-uri foarte scumpe. Pe foto, să zicem că mai putem face comparații, pe video… nu.
Înainte de toate, să stabilim ce fel de obiective sunt pe piață(sper să reușesc să nu fiu foarte tehnic):
- obiective foto fixe(prime)
- obiective cu zoom
Pe scurt, cele prime sunt mai bune pentru că optica este mai ușor de realizat pentru o singură focală. În plus, poți ajunge la un F de 0.9, pe când pe cele cu zoom, majoritatea le găsim la 2.8.
Pe partea video treaba este asemănătoare, cu precizarea că nu toată lumea poate să lucreze cu obiective fixe. Chiar dacă foarte multă lume ar alege obiective fixe, în momentele în care trebuie să „alergi” ai nevoie de o focală lungă.
M-am jucat cu G-master-ul de la Sony, un obiectiv foarte ok, cu o stabilizare foarte bună și cu control pentru orice, ba chiar avea și control pentru zoom: o minunăție. Partea mai puțin frumoasă era seara: F4. Un obiectiv care costă undeva peste 10 000 să fie F4… meh.
Cu obiective prime vei reuși să scapi de problema asta. Sigur, intervin dezavantaje precum nevoia de a schimba mai des lentila, de a curăța senzorul de praf, mai ales dacă tragi landscape sau la F10+.
Ce categorii de lentile găsim pe piață?
Trebuie să fim atenți la ce body avem. Așadar, avem aparate de 2 feluri:
- cu senzor CROP
- cu senzor FULL FRAME
Trebuie să vedem compatibilitatea. În general, lentilele pentru crop sunt ceva mai ieftine.
În categoria celor crop putem să le includem și pe cele micro four thirds.
Ce brand să aleg?
Acum că am stabilit de ce este bine să luăm obiective fixe sau obiective cu zoom hai să discutăm și despre branduri.
Se pune problema alegerii unui brand în momentul în care avem un buget mic. Când avem buget nelimitat, nu știu dacă se întâmplă asta în acest domeniu, trebuie să stabilim dacă să mergem pe lentilele realizate de producătorul aparatului sau pe cele auxiliare: Sigma, Tamron, Samyang, Tokina, etc.
Eh, în general, discuția se duce spre calitate: dacă imaginea este cu 30-40% mai bună pe cele brand. Bineînțeles că, dacă luăm cazul Sony, nu doar calitatea imaginii contează, ci și faptul că autofocusul pentru „lentilele de casă” este mult mai bun față de celelalte.
Ok, ok, dar ce focală aleg?
Discuția despre fotografie este lungă și un începător se poate pierde în detalii. Dacă vorbim despre obiective fixe ideal este să acoperi toată gama. Evident, toate acestea pleacă de la nevoile tale.
În general, este bine să ai un wide(16mm-20mm), un intermediar(35mm) și ceva de zoom(50mm-85mm sau chiar 135mm).
Ca idee general valabilă: lentila de 35 mm este cea care deformează cel mai puțin. Știu că intru într-o zonă foarte tehnică, dar ai o altă compresie a lucrurilor la 85 mm la fel cum ai o altă perspectivă la 18 mm. Lucrurile diferă foarte mult. Sigur, se pot așeza lucrurile dacă vorbim de deformare în post procesare, dar unele focale vorbesc de la sine.
Eh, dar întrebarea obligatorie e următoarea: eu ce aleg?!
Răspunsul este la fel de ambiguu: depinde de la om la om, la ceea ce dorește să facă. Cel neinițiat va merge la încercare. După un timp, după ce prinde ceva experiență își va da seama ce lentile i se potrivesc mai bine.
Pentru că odată ce avansezi în fotografie, odată ce înveți pozing, odată ce înveți să transmiți emoție prin obiectiv, vei vedea că îți lipsește o anumită focală, că ai putea să transmiți altfel lucrurile. Dar toate acestea vor veni odată cu experiența.
Dacă te-ai hotărât să iei lentile cu zoom recomandarea mea ar fi să scapi de ideea: iau zoom cât mai mare. Cu cât acoperi o plajă mai mare, cu atât vei avea o calitate mai slabă a imaginii.
Recomandarea mea ar fi să mergi pe următoarele:
- 16-35 mm
- 24-70 mm
Sigur, nu sunt focale ideale, dar e bine să împărțim măcar în 2 focalele. Apoi, cu timpul, vom învăța să alegem și ceva fixe pentru low light.
E bine ca acele lentile cu zoom să fie cu diafragmă fixă. Să nu investiți aiurea în diafragmă variabilă pentru că o să vă dea de furcă, mai ales dacă veți dori și video, la un moment dat.
Discuția de mai sus e îndreptată mai mult spre foto, dacă vrem să alegem lentile pentru video ar trebui să ne îndreptăm spre lentile VDSLR. Dacă nu folosiți sistem de stabilizare este ok să aveți pe lentilă. De fapt, orice stabilizare în plus e utilă.
Calitatea materialelor
Dacă vă uitați la cele mai ieftine modele probabil vă întrebați de ce unii vând ieftin, de ce unii scump.
Eh, pentru că la unele vorbim de un plastic foarte ieftin, pentru că nu vorbim de materiale premium, de waterproof, de un cauciuc foarte bun pentru zoom sau sharf.
Dacă sunteți ok cu treburile acestea, dacă vreți să le tratați ca pe bibelouri e ok, puteți să mergeți și pe variante foarte ieftine. Sigur, bibelouri pot fi și pentru cazul în care doriți să le vindeți SH. În cazul ăsta ar fi cazul să păstrați chiar și cutiile pentru lentile.
Review-uri de pe net
Analizați în stânga și în dreapta. Dacă sunteți atenți, mai ales la cele de pe Youtube, toți recomandă orice. Ajungeți și mai jos, la oameni care sunt pasionați și cresc odată cu canalul. În general, veți găsi o opinie mai pertinentă.
În plus, testați, vedeți dacă vă place, dacă vi se potrivește acea lentilă.
Recomandări de lentile
Înainte de toate ar trebui să vorbim despre fiecare, despre ce body are în dotare, dar și bugetul pe care vrea să-l cheltuiască. Dacă veniți de pe alte platforme probabil că e ok să păstrați din lentile și să vă îndreptați și spre ceva adaptoare.
Până în momentul de față am tras cu Nikon, Fuji, Sony, Panasonic și m-am jucat cu ceva lentile de la fiecare producător în parte.
Obiective pentru Sony Full Frame
Sigur că depinde foarte mult de alegerea fiecăruia, dar 85 mm și 18 mm au fost primele 2 lentile pe care mi le-am achiziționat. Nu regret deloc că am investit mai mult în ele.
A 3 a lentilă recomandată este ok atât pentru foto, cât și pentru video. Eu, însă, urmăresc un F4 pentru cinema.
E vorba despre acesta. Am tras în Grecia cu el și mi s-a părut foarte tare pe video.
Sony 20mm
- 20mm
- wide
Sony 85mm
- 85mm
- teleobiectiv
Sony 24-70 mm
- diafragmă fixă
- zoom
Obiective pentru Panasonic FULL FRAME
Panasonic Lumix S Pro
- F/1.4
- 50 mm
Panasonic Lumix S Pro
- F/2.8
- OIS
Sigma ART
- F/1.2
- 35 mm
Obiective pentru Nikon FULL FRAME
Nikkor 28mm
- normal
- F/1.8
NIKKOR 50mm
- portret
- F/1.4
Sigma 70-200mm
- teleobiectiv
- f/2.8
Obiective pentru Nikon APSC
Nikkor 28mm
- normal
- F/1.8
Sigma 18-35mm
- zoom
- F/1.8
Sigma 70-200mm
- teleobiectiv
- f/2.8
Ar trebui să verifici dacă nu cumva lentila a fost zgâriată sau dacă a fost intervenit la ea. În plus, ar fi util să vezi dacă a fost lovită în vreun fel. În rest, pune-o pe body-ul tău și vezi dacă sunt probleme de focus, dacă stă ok la sharpness, dacă funcționează în parametri.
Depinde de ceea ce faci. E ok să iei prime-uri, dar cred că găsești variante ok și la Tamron, Sigma sau chiar Samyang. E drept, nu o să fie chiar aceiași calitate a materialelor, dar cu un pic de editare s-ar putea să ajungi la rezultate mai mult decât decente.
Pe măsură ce îmi vor mai veni idei, probabil care vor ieși din discuțiile din comentarii putem să completăm articolul. Evident, dacă aveți sugestii e liber la vorbăraie.
dam167 a zis
Obiectivele bune n-au fost mici și ușoare niciodată (majoritatea, nu mă refer la 50mm) și nici nu vor fi în viitorul apropiat – uite ce scoate Canon pe RF. Cu cât ai rezoluții mai mari și calitate mai bună a senzorului, obiectivele vor avea mai multă sticlă. În plus, degeaba ai corpuri tot mai mici dacă sunt dezechilibrate de obiective mai mari și mai grele, mai ales că trendul e full frame sau chiar medium format. Aștept să-i văd și pe cei acre se vor plânge că au nevoie de laptopuri de gaming ca să editeze cadre de 100+ mpx.
Nu spațiul e problema, ci greutatea. Când ajungi să ai probleme la umeri sau la spate din cauza echipamentului nu e mai e așa ușor de vorbit.
Marius Cucu a zis
Am pus mana pe lentile și pare ok, mult mai ok de ce aveam înainte. E drept, încă e perioadă de tranziție, mai ales daca vrei un Sigma sau ceva de genul. Ei au pus un fel de adaptor și le au migrat spre mirrorless, mai durează un pic până va fi concurenta serioasa. Dar da, calitatea se face cu lentile mari. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Apropo pentru cei care vand obiecte si obiective sh. Un amic din mediul online a vandut un obiectiv foto, Fuji 56mm 1.2 non-APD, la un prieten online de-al lui. A zis ca nu mai da 21-22 lei in plus, doar pentru asigurarea coletului (nu era prin OLX, doar si-a comandat curier de pe site-ul oficial). A platit vreo 28-30 lei, in loc de 50 si putin. La fel de bine il putea inscrie pe OLX, si era asigurat.
In drum spre destinatar, duba de la curierat face un accident, soferul in stare grava, coletele distruse majoritatea. Dupa vreo saptamana, primeste raspuns ca obiectivul lui este deteriorat, sa vina sa-l recunoasca si sa se faca procesul verbal, prin care i-l inapoiaza, DAR, in starea in care se afla, ca nu era asigurat.
Omul a pierdut obiectiv de 3000 lei la pret second-hand, pentru 22 de lei pe care ii dadea in plus.
Eu nu as trimite colete mai valoroase de 5-600 lei, fara asigurare. Nu le convine, sa cumpere din alta parte. Hai ca la astea mici, ieftine, o pereche de casti etc, mai risti, dar la cele scumpe, sau fragile, in niciun caz! Se intampla ceva pe transport, sa plateasca curierii, da-i in mortii lor!
Cosmin Dumitru a zis
Cine foloseste, sau s-a jucat cu urmatoarele obiective Sigma ART, pe DSLR?
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM
Eu vreau 105-ul f/1.4. Strict pentru separare si bokeh, sa completeze 85-ul 1.4L IS de la Canon, sau chiar sa-l inlocuiasca, cand este la colegi in eveniment. Plus ca, acest 105mm f/1.4 a detronat 135-ul f/2L de la Canon, care a detinut recordul pentru cel mai sharp obiectiv ever, din 1996 pana la lansarea acestui Sigma.
Si este numit de fotografii profesionisti „bokeh monster”, din era digitala. Adevarat, are 1.64 kg greutate (105mm la f/1.4, totusi…), si o lentila frontala uriasa, de 105mm. O adevarata bijuterie tehnologica, in materie de obiective foto.
Nu sunt fan obiective third party, am experiente neplacute cu Sigma de cand eram pe Canon APS-C, de asta va intreb.
Nu m-ar deranja mici erori de focalizare, in special ca 5D mark IV are AF adjust in body, sau daca imi rateaza 2 din 10 cadre. Dar sa nu rateze jumatate, atunci e problema.
Pe focale mici nu sunt interesat de Sigma, dar pentru 2000 lei in plus, prefer 105-ul decat 135 f/2L de la Canon, cu optica netratata, din 1996. Iar in comparatie cu Sigma 135mm f/1.8, o alta bijuterie, 105mm f/1.4 este mai sharp in toate testele DXOMark, si are un bokeh superior, mult mai frumos (este subiectiv, dar mie imi place mai mult). Preturi similare intre cele doua Sigma.
Am devenit fan focala 85mm in materie de portret (pe Full Frame), outdoor, 105-ul acesta cred ca acel obiectiv de vis, daca este si precis in focalizare (clasica lor problema…).