In ultima vreme au tot apărut gadgeturi, fel de fel de telefoane foarte performante, tablete – Steve Jobs mai în gluma, mai in serios declara sfârșitul sistemelor desktop.
Chiar daca cu un dispozitiv mobil este mult mai bun când călătorim – eu plec zi de zi cu rucsacul in spate si cu laptopul – nu cred ca vor dispărea clasicele desktop-uri.
Probabil ca se vor transforma, se vor mai adapta, dar tot vor fi pe piață.
Daca ne uitam la componentele unui calculator desktop si la componentele unui laptop vedem o diferență uriașă de preț. Cu 3500 RON in vara am luat un laptop slăbuț, pe când dacă as fi investit într-un calculator probabil as fi luat un „avion”.
Sau, daca as fi facut prostia sa-mi iau Iphone XS, stăteam 3 ore sa fac un articol de pe el 😛
Sistemele desktop sunt mai performante
Procesoarele desktop sunt mult mai puternice decât ARM – procesoarele care rulează pe tablete sau telefoane mobile. Sunt chiar mai puternice si decât cele ale laptopurilor.
Un motiv pentru acest lucru este dimensiunea componentelor fata de laptop sau chiar tablete.
Daca ne gândim la faptul ca sistemele desktop „merg pe direct”, iar celelalte funcționează pe autonomia bateriei, ne dam seama ca niciodată nu vor putea fi mai performante acestea. De asemenea, nu vor putea fi overclockate asa cum sunt procesoarele desktop.
Un alt motiv este aerisirea. Componentele de calculator au parte de o racire mult mai buna decat celelalte gadgeturi.
Un laptop se doreste a fi cat mai mic, este evident faptul ca avem componente tot mai mici, inghesuite, fara o buna aerisire.
Conectare de periferice
Ce avem la un laptop? Un HDMI, un VGA si 2,3 USB-uri in cele mai bune cazuri, la tableta nici pe acestea.
Iata ca la modul desktop putem sa avem zeci de USB-uri, eu am acum 4 la monitoare si vreo 10 pe placa de baza. Sigur, rar folosesc mai mult de 3,4 dar am posibilitatea de a le pune oriunde doresc si cum vreau.
La un sistem desktop pot conecta mult harduri ce au conector SATA, la un laptop trebuie sa fim mulțumiți ca putem conecta si al 2 lea hard.
Se poate configura dupa bunul plac
Te duci frumos pe site-urile de specialitate si iti faci calculatorul pe componente. Exista chiar si site-uri care va oferă recomandări pentru cumpărarea calculatorului.
Iti poti pune ce placa video doresti, cate placi de sunet doresti sau cate ventilatoare vrei. Pe cand, unui laptop nu-i poti adauga decat o placuta de RAM in plus si cel mult un hard. Restul este „servit de-a gata”.
Sistemele de birou au o durata de viața mai lungă
Din punct de vedere hardware, unui sistem desktop, asa cum am spus și mai sus, poate fi overclockat si se mai poate „trage” de el, pe când dacă încerci asta la un laptop, cel mai probabil vei praji doar oua pe el.
Riscul de a scapa, pierde un sistem desktop este foarte mic, poate doar daca-ti sparge cineva casa si vrea sa ti-l fure.
Dezvoltare software
Cele mai multe aplicații in momentul de fata sunt pentru calculatorul de birou. O buna perioada de timp am stat si m-am gândit cum as monta eu un filmuleț de pe altceva decât pe calculator desktop. Chiar daca fac asta si de pe laptop, este total diferit cand ai in fata doua monitoare si spatiu de desfășurare.
Eu zic ca sistemele desktop nu vor disparea niciodata. Probabil ca se vor mai modifica, adapta la tehnologia noua. Cel mult, cei care au calculator desktop au si un laptop si un smartphone sau o tableta.
Tu ce folosesti mai mult?
andreea a zis
eu am facut prostia de a-mi lua un laptop in loc de pc si imi pare tare rau! e util un laptop ca il poti lua cu tine, dar nu se compara a performanta! iti poti imagina ca nu mi-am luat un laptop la 6-7000 de lei ci unul la 3000 de lei, si vorba ta: ce avion imi luam de banii astia!
Adriana a zis
Ar fi o greseala sa dispara.. is cele mai eficiente..
Daniel a zis
Parere mea este ca nu or sa dispara sistemele desktop, pentru ca ai mai multe facilitati. Poti sa iti pui un display de cati inchi vrei tu, un sistem audio cum vrei tu, pentru joburi, mai ales cei care lucreaza in cartografie 3d. Nu ai cum sa lucrezi pe un laptop asa ceva. Plus daca e sa ai un laptop si se strica o componenta e mult mai scumpa decat un calculator.
testare a zis
Problema cea mai mare intre laptop si desktop se pune cat de des calatoresti. Eu de exemplu in fiecare luna merg la Sibiu un week-end si am optat pt un laptop chiar daca e ca si performanta mai slabut. Insa normal daca nu m-as mai deplasa atunci mi-as lua clar un desktop mai bun de aceasi bani
Ionut a zis
Nu cred ca vor disparea. Eu am pc si laptop. CEl din urma iil folosesc doar cand trebuie sa plec de acasa, insa un pc este mult mai performant. Poate ca se vor adatpta noilor modele, insa consider ca este exclus sa dispara, cel putin in urmatorii ani.
amzis a zis
Eu zic ca nu vor disparea dar vor fi din ce jn ce mai putine. Le vor folosi doar cei care chiar au nevoie de asa ceva. Eu unul am zis pas de vreo 6 ani la desktop
vienela a zis
Pana aseara spuneam ca oricate laptopuri s-ar inventa, eu raman la clasicul desktop, pentru ca sunt multumita de ceea ce imi ofera, de condditiile in care il folosesc… Dar am primit pentru o perioada un chromebook si mi-am dat seama ca se misca la fel de repede, ba chiar imi ofera ocazia sa ma pot misca si eu. 😉
Ionel a zis
Eu de vreo 4 ani folosesc doar laptop-ul. Principalul motiv pentru care am renuntat definitiv la desktop nu a fost cum ar crede unii – portabilitatea desi si acest lucru a atarnat mult ci faptul ca astfel am reusit sa scap de cabluri. Urasc cablurile atat de mult incat abia astept ca tehnologia wireless sa fie implementata la scara mult mai larga, defapt am vazut ca s-a facut deja acest pas numai ca preturile sunt exorbitant de mari acum, dar cu timpul…:)
stefan a zis
este posibil, au aparut atatea variante, laptop-uri sau tablete
Daniela a zis
Eu sunt pe laptop in acest moment. Desktop-ul mi-ar fi de folos pentru jocuri insa nu il pot folosi pentru ca nu am mai investit nimic in el si este foarte slabut.
Catalin a zis
Sunt de parere ca nu vor disparea desktop-urile.. Mai ales si serverele sunt tot desktop-uri. Nimeni nu va tine vreodata servere pe gadget-uri. 🙂
ice4you a zis
Acesata teorie este doar una din cretinitatile debitate de „guru” Steve Jobs … un soi de vizionar la care multi se uita ca la sfantul graal.
Andreea Parfene a zis
Nu se poate pune problema ‘disparitiei’ desktop-urilor, atata timp cat este platforma pe care poti obtine cel mai bun raport pret/performanta la achizitionare.