Mă uit în stânga și în dreapta legat de oamenii care critică România. M-aș lega un pic de cei care aleg să critice România, din prisma omului plecat din țară.
Sunt unii care au plecat din frustrare că lucrurile nu merg bine aici. Ca o paranteză, eu am fost cu cineva până în Frankfurt pentru că ei chiar credeau că cineva are ceva cu copilul lui, că doar cu șpagă reușești aici la concursuri. Nu, copilul nu era suficient de bun.
Am observat că sunt și oameni care nu reușesc aici și pleacă frustrați în alte țări. Fug la mai bine sau încearcă și în altă parte. Mi se pare că aceștia adună cele mai multe frustrări și încep să arunce nemulțumirea în stânga și în dreapta. Că uite în țările cu apă caldă ce bine e și ce nasol e în România.
Dar eu zic, de ceva ani, că lucrurile s-au mai schimbat pe aici. Da, nu suntem complet digitalizați, nu avem apă caldă pe alocuri, dar lucrurile se mai îmbunătățesc.
Și aș arăta cu degetul în 2 locuri. În relația cu statul sunt domenii semi digitalizate, în care abia se descoperă lucruri, dar sunt și probleme de partea beneficiarului – cetățeanul.
Pe lângă faptul că ne-a trăsnit o pandemie și am digitalizat în stânga și în dreapta, nici nu se comunică suficient, nu ajunge informația la beneficiar.
ice4you a zis
Despre lucrurile astea scriu de ani de zile si doar stii foarte bine asta, probabil ca doar acum ai ajuns si tu sa fi frustrat intr’un final de heitareala asta gratuita pe care sa zicem ca o intelegeam acum 15-20 de ani, dar acum eu zic ca e vremea sa se gate. Romania, cu bune cu rele, s’a schimbat mult, e de’an pluea total sa fi rupt de tara si sa mai ai pretentia de a stii ceva doar pe baza bulelor de internet prin care umbli si pe baza si carora votezi, sau concluziile pe care le tragi cu ochii legati cand te intorci prin tara de sarbatori. Dar … asta e natia si ca dovada as lasa aici doar mandria pe care o au de exemplu polonezii in legatura cu tara lor, cu care am avut de a face cu mai multe ocazii si pe care nu i’am auzit nici macar odata sa fie critici in vreun fel, desi erau plecati de ani de zile si aia, toate cuvintele pe care le aveau fiind de lauda amestecata cu nostalgie, fiind destul de conectati la schimbarile in bine ale tarii, dar neaducand mai deloc in discutie alea mai negative care sunt peste tot, desi recunosteau ca mai sunt si pe la ei multe lucururi de facut. Asta e diferenta … si btw, o sa scriu azi ceva legat de viziunea asta tampa.
Marius Cucu a zis
Da, dar nu m-am referit la chestia aia. Eu deja filtrez toate știrile de genul, nici nu mai intru pe ele, nici ca să le fac vizualizare. E clar că ce face presa este strict să alerge după senzațional, să facă afișări.
Doar că eu mă referam la oamenii care au dat fail aici mai mult sau mai puțin, iar apoi pleacă în alte țări, cu frustrări despre România. România din 2010 nu prea mai seamănă cu România din 2021, mai ales în orașele mari. Cu cât e mai mic orașul sau la țară, cu atât dezvoltarea e mai greoaie, dar și acolo lucrurile s-au mai schimbat!
ice4you a zis
Dupa cum am scris, era in context, evenimentul cu piscina de pe Arena NAtionala creend o nebunie mai ales pe grupurile de diasporezi care primul lucru a fost sa inceapa cu „tara de cacat” … „d’aia am plecat eu” … si alte d’astea. In rest, am scris in comentariu … link’ul era doar contextual.
Iulian a zis
O parte sunt mândrii că ei sunt plecați și ne consideră ruda săracă, „de la „țară”.O altă parte mai restrânsă și mai inteligentă, care sunt plecați de foarte mult timp, spun că e mai rău acolo.
Vlad Lutic a zis
Lamentarea asta și aruncatul cu noroi are rădăcini vechi. Până la revoluție, cei care fugeau din țară se plângeu peste tot pe unde puteau de regimul comunist din România. Nu înjurau doar regimul ci țara cu totul. Era modul lor de a cerși azil politic. După 89 dacă zugrăveam țara în culori negre primeam ajutoare. Lucrurile au continuat până în ziua de azi: plânge-te de situația dezastruasă din România ca să primești fonduri europene.
Partea mai nasoală e că am ajuns să credem toate aceste exagerări și să vedem totul în negru. Nu mai vedem că sunt schimbări în bine. Doar un idiot ar putea spune că nu e nici o schimbare față de anii 90. Și sunt destui care spun că tot înainte era mai bine.
Marius Cucu a zis
Eu am plecat de la ideea cu fiscul. E de rahat tot ce se întâmplă la noi în țară, dar sunt ceva ani de când am o mică firmă și am văzut că au evoluat lucrurile. Da, m-am dus de N ori cu hârtiile în mână, am întrebat în stânga și în dreapta, dar pe măsură ce înveți ce ai de făcut lucrurile sunt mult mai simple. În plus, se fac din ce în ce mai multe online. Da, nu este un sistem digital la noi, ci mai degrabă este un sistem fizic digitalizat forțat, dar ușor, ușor se mai mișcă lucrurile și la stat.
Legat de ceea ce zici tu, da, peste tot românii din afară exagerează cu orice legat de România, pe când, mai toți alții zic: wow, ce mișto e în țară la noi, să veniți să vizitați. Până și o indiancă m-a tras de mânecă prin Bristol să-mi zică asta: mergeți să vizitați. N-ar fi zis: bă, știi câte vaci avem pe străzi, cât de mult jeg e, ci mergeți acolo, e frumos.
Noi avem mentalitatea: bă, ce rahat cauți în România? Ce să vezi la noi?!?
Pheno a zis
„Despre oameni si melci” – film stupid dar haios. Peste tot in lumea mare, oamenii isi schimba locul (unii isi schimba chiar si norocul). Cei care nimeresc bine nu-si ponegresc tara de origine. Parerea mea de om neavizat este ca daca aici nu te descurci, n-o vei face nicaieri si uite asa apare frustrarea. Orice si oricine sunt de vina, mai putin tu, ala care ai plecat de la rau la mai bine si ai ajuns si mai rau. Pe cine trebuie musai sa dai vina, ca doar nu esti nebun (prost) sa recunosti ca esti tabula rasa? Multi spun „puteam sa fac si eu asta…”. Ghinion. Nu puteau, fiindca daca ar fi putut, ar fi facut-o. Cand mandria eului bate logica, rezultatele sunt invers proportionale. „Genu’..” nu este echivalent cu „de exemplu..”, ci poate fi masculin, feminin sau neutru… Nu este suficient sa citim cu glas tare si dictie „perfecta” atata timp cat nu intelegem logica cuvintelor intr-o propozitie. Nici nu vreau sa ma gandesc la vreo fraza sau mai multe. Revenind din divagatia deliberata, cine e bun, poate fi bun oriunde, cine nu, nu.