Cât am fost plecat în Italia s-a produs un degajament al unei țevi pe coloană la ai mei. Romantic, genial, uite așa s-au ales cu o altă gură de vizitare.
E mișto să se organizeze oamenii de la 4 apartamente care nu stau acolo pe timpul verii. Nu vreau să îmi imaginez cum stă treaba la blocuri mai mari, de 8-10 etaje. Greu de săracii oameni care trebuie să organizeze asta.
Marele lor avantaj este că este un bloc comunist de uzină și se cunosc între ei. Astfel, chiar au schimbat o coloană întreagă de apă cu 400 de lei. Dar în idioțenia mea, după o experiență asemănătoare la apartamentul meu am zis așa: băi, dacă tot toată lumea a spart pentru a schimba coloana de ce nu schimbați toate țevile? De ce o schimbați numai pe aia cu probleme?! Ce, nu vor fi probleme curând și la cealaltă?
Sunt blocuri din `84-85, au trecut ani de zile de atunci e normal ca țevăraia să aibă nevoie de mentenanță, dar cu cine să te înțelegi?! 🙂 Poate așteaptă ca la mine pe scară să bubuie țevile la subsol și apoi să repare, după ce se închinau toți instalatorii care au trecut pe la mine.
Pheno a zis
Locuiesc intr-un bloc comunist reabilitat pe exterior, construit in 1975. Blocul are 10 etaje si doua scari. Pe fiecare scara sunt cate 87 de apartamente, patru garsoniere si patru apartamente de doua camere pe palier (adica opt locuinte pe etaj). La un total de 174 de apartamente, daca inmultim doar cu 2 persoane (oricum sunt in proportie de 55-60% apartamente si garsoniere cu peste doua persoane + animale de companie) ar fi intre 348 si 500 de persoane. O fi mult, o fi putin? Sa revin la problema cu tevile de apa pe verticala. Fiind opt locuinte pe etaj inseamna ca sunt cate doua tevi pentru apa calda/rece la garsoniere (din astea se racordeaza baia si bucataria) plus tevile pentru termoficare, doua tur/retur pentru camera, doua tur/retur pentru baie si doua tur/retur pentru bucatarie. Era sa uit cele doua tur/retur pentru gaz (apropo de apa, gaz, incalzire centralizata, totul este contorizat – apometre calda/rece, repartitoare, contor+senzor gaz pe radio).
Pana acum am vorbit doar de garsoniere.
La apartamente mai sunt in plus cate doua tevi tur/retur pentru apa calda/rece la bucatarie (deci inca doua apometre) si inca doua tevi tur/retur pentru incalzire centralizata (deci inca un repartitor). Abia acum pot sa explic cum s-au schimbat tevile pe verticala. In urma cu opt ani am instalat contoare individuale de gaz+senzor in bucatarii fiindca nu am primit aceptul din partea DistriGaz pentru trecerea tevilor prin interiorul blocului (adica pe paliere) fiindca nu exista nicio usa sau geam spre exterior, fiind complet izolat, iar in caz de explozie, fiecare cu norocul lui. Daca tot ne-am apucat sa montam contoarele de gaz am schimbat si tevile de gaz pe verticala (pentru toti locatarii).
Se stie ca tevile pentru apa sunt garantate 50 de ani. Deja ne-am apucat sa stangem bani pentru 2025 cand vor fi schimbate. In ambele cazuri (apa/caldura/gaz) e vorba de 280-350 metri de teava de garsoniera/apartament, deci un total de 50-60 km pentru ambele scari. Nu pun in calcul manopera, repararea zonelor care vor fi afectate de lucrarile care se vor face prin toate baile, bucatariile si camerele, gresie, parchet, faianta, pereti, etc., cheltuieli cu alte apometre si repartitoare. Toti locatarii s-au convins ca degeaba se fac reparatii locale fiindca se va intampla mereu cate o inunatie tare la cateva luni.
Marius Cucu a zis
Eh, ei voiau să schimbe doar local, nici măcar țeava asta. Dar când spargi la toată lumea și tu schimbi doar o singură țeavă…
Apropo, nu știam de faza cu gazele, la ai mei s-au pus pe scară și nu există pic de geam.
Pheno a zis
Noi avem toate contoarele de gaz in bucatarie in apropierea geamului. Senzorii i-am pus abia acum vreo luna. S-au schimbat legile. Nu stiu daca mai este interzis sau nu sa le punem pe holul blocului, dar in urma cu opt ani asa era si mi s-a parut ca au dreptate. In caz de explozie in interiorul unui bloc care nu are nicio aerisire naturala, cred ca e dezastru general, pleaca peretii cu tot cu apartamente, spre deosebire de o explozie intr-o bucatarie cu geam, unde explozia poate afecta doar respectivul apartament/garsoniera, daca nu se lasa cu incendiu. Geamul, fie el si de termopan, se sparge sau zboara in afara, dar nu se distrug peretii si structura blocului. Cred ca e bine sa va interesati. Asta a fost atunci motivul pentru care nimeni nu a obtinut aprobare pentru centrale individuale, fiindca nu se puteau racorda la o conducta interioara. Oricum acum vad ca trebuie cos individual care sa depaseasca inaltimea blocului. Imi si imaginez blocul in care locuiesc, cum ar arata ca o caracatita cu 174 de brate :). De convins i-am convins usor. I-am trecut pe recalcitranti la pausal pana au venit singuri sa se roage sa intre in rand cu lumea.
Marius Cucu a zis
Am impresia că sunt mai mult de 10 ani de atunci. Nu vreau să greșesc, dar oricum, până ajung legile în provincie… 🙂