Am făcut o pauză de la Jerry și-am revenit la vechea mea problemă: mașina de făcut pâine. Da, e moartă pe jumătate. Dar am descoperit că iese mult mai fain în cuptor.
Așa că nu îmi rămâne decât să fac următoarele: pun la amestecat pâinea în mașina de făcut pâine, apoi o mut în cuptorul electric.
Culmea, se face mai repede, mai bine. Probabil și mașinile de făcut pâine sunt pe categorii mai bune, iar eu n-am nimerit pe cele de top. Nu știu.
Cuptor electric am de 6 ani de zile. A muncit ceva săracul, deși ziceam că n-o să îl pun la muncă. A făcut chiar și cozonaci(eu doar am avut grijă de ei, nu sunt în stare de așa ceva)
Însă, anul ăsta pe la conferințe, se tot vorbea de IOT, de monitorizare, de fel de fel de briz briz-uri.
Eu n-am aplicație la cuptor, dar am pus o priză și îi dau drumul de la distanță.
Dar la pâine fac în felul următor. Ca să nu mai stau să preîncălzesc un pic cuptorul și ca să stea pâinea un pic la dospit dau cuptorul la 50-60 de grade, apoi îl mut la 180 de grade pentru vreo 25-30 de minute.
Unde e IOT-ul? Există cuptoare d-astea? Să poți să dai de la distanță temperatură diferită?!
Sigur că nu schimb aici cuptorul, dar nici nu prind pensia în locația asta.
Costin a zis
Personal mi se pare aberant sa lasi un aliment crud in cuptor ca sa-l pornesti peste ‘nspe ore doar ca sa gasesti friptura aburinda cind vii de la job. Intre timp viitorul preparat nu cumva se plictiseste si-o ia la fuga?
In sensul asta, prin anii ’90 Moulinex producea o cafetiera (filtru) programabila. Pentru cei comozi era o binefacere, dimineata gaseau cafeaua gata facuta. Puristii nu se uitau la asa ceva considerind cafeaua macinata si lasata peste noapte ca fiind cu aroma pierduta deci de prost gust.
Referitor la masina de piine, nu toata lumea constientizeaza ca este un produs de nisa util doar celor comozi. De fapt ce este ea? O combinatie dintre un malaxor si un cuptor, 2 operatii radical diferite. Un soi de struto-camila ce presupune un compromis.
Un robot malaxor cu bol si cuptorul aragazului sunt arhisuficiente pentru o piine reusita.
Cam tot asa cum un robot de bucatarie multifunctional care se lauda cu 15 operatii dar pe care daca stai s-o analizezi pe fiecare in parte vezi c-o face mult mai prost decit un aparat dedicat. Dar nici sa umpli bucataria cu ‘jde aparate nu-i prea convenabil, nu?
In alta ordine de idei, in opinia mea, doar aplicatiile nealimentare merita efortul dezvoltarii de tehnologii wireless. Programe de pornit oprit lumini/tv pentru a simula prezenta la domiciliu, masini de spalat cu pornire intirziata, aer conditionat operabil de la distanta, dintr-o ochire cam astea ar fi primele necesitati.
Marius Cucu a zis
Păi stai, la orice faci la cuptor, în principiu, stai 10 minute pe o temperatură, alte 20 pe alta. Eu zic că e utilă o funcție de genul.
Costin a zis
Nici n-am zis ca n-ar fi. Dar setarile le potrivesti direct la el adica de la fata locului nicidecum de pe vre-un aeroport sau gara.
Marius Cucu a zis
La frigidere acum poți să te uiți în interior fără să mai deschizi ușa. Mă gândesc că și aici se va face o treabă aproximativă.
Costin a zis
Prietene, cred ca nu ne intelegem. Frigiderul e cu totul alta socoteala. In el orice aliment bine augmentat mendeleev-ic rezista cu deceniile.
La cuptor poti spune acelasi lucru despre o placinta / friptura lasate cu orele in ideea unei preparari ulterioare ?
Marius Cucu a zis
Dar nu zice nimeni de ore, ci de a ridica temperatura de la distanță.
Costin a zis
Una peste alta, nu-i indicat sa lasi aragazurile / cuptoarele nesupravegheate. Sau mai pui o camera wireless atintita pe cuptor si-n bucatarie ? Si daca doamne ferea’ se-ntimpla vre-un eveniment nasol, suni la pompieri fara sa fie nimeni acasa ?
Nu-s decit supozitii insa presupun un protocol de actiune bine definit.
Lasind la o parte faptul ca-i dai idei lu’ Jerry ! 😀
Marius Cucu a zis
Hmm, chiar ar fi bun un set de camere. Server de stocare există, doar-doar. Senzori de incendiu nu am, în schimb sunt d-ăia pentru gaz care nu decuplează nimic.
Costin a zis
Existenta senzorul de gaz cu comanda servovalvei nu este facultativa. Sunt 2 modele: la 24 si 220V. Recomand pe cele la 220V.
Marius Cucu a zis
Da, dar cuptorul e electric. Nu ajută. Senzorul de gaz este, dar nu am separație de gaze, nu are ce să sară.
Pheno a zis
Cea mai bună pâine se face doar la țest. Apropos de țest, n-am auzit pe nimeni că ar fi sărit în aer din cauza acumularilor de gaze, nici că i-a luat foc casa din cauza suprasarcinii scăpate de sub control sau a calculului greșit la calibrarea siguranțelor instalației electrice (Dorel n-a disparut, ci e mai activ ca niciodă), fiindcă țestul nu funcționează nici cu gaz, nici electric. Ce-i nansol, e ca nu e programabil din fundul curții, adică de acolo unde și regele intră fără alai. Cei de la Miele, Bosch, Samsung, Electrolux, etc., sunt adepții mâncării electrocutate. Ce noroc pe noi că s-au micșorat substanțial facturile la utilități.