Când mi-am luat carcasa nouă pentru calculator am luat în calcul și faptul că nu o să am acces foarte bine la porturile USB.
Ce să vezi, a venit sezonul și e tot mai greu să butonezi calculatorul fără să îl scoți din locul lui.
Am primit la teste un soi de dock station de nouă generație. Mi se pare că e îndreptat foarte mult spre cei care fac fotografie și transferă foarte multe materiale. Este vorba despre Kingston Workflow Station.
Altfel, nu îmi explic de ce ai avea nevoie să descarci 8 carduri simultan. Că da, în teorie ai putea să faci asta.
Pe de altă parte, cu jucăria asta, vei elimina orice timpi morți de așteptare. Sigur, dacă ai mai multe unități de stocare pentru că… dacă tu vei copia 8 carduri simultan pe același SSD o să îl „omori” orice ar fi. Partea bună este că le poți da comanda de copiere și te duci să îți faci alte treburi. Nu stai mereu să verifici dacă a terminat sau nu.
De cele mai multe ori, montajele mele înseamnă minim 2 camere, așa că sunt minim 2 carduri de descărcat. Înainte foloseam un singur adaptor pentru că, ce să vezi, băieții care pun USB-uri se gândesc mai mult la design, nu și la productivitate. Chiar, voi când ați folosit simultan 2 porturi USB?
Kingston Workflow Station e o jucărie interesantă ce ar trebui să rezolve problema asta. Practic, este un hub alimentat de la priză, ca să poată să susțină atât de multe sloturi. Poți să conectezi până la 8 surse de pe care poți să accesezi informația și cred că e destul de mult.
E disponibil aici.
Pentru mine e un pic cam mult, adică mai mult de 2-3 carduri nu am copiat, dar cumnată-miu, de exemplu, își copiază simultan pe 2 dispozitive diferite informația. I-ar fi foarte util.
De fapt, e mult mai confortabil acum să „scap” de băieții care nu știu să îmi urce direct pe server materialele. Nu am încercat să îl conectez direct la NAS, dar ar fi o idee. Poc, iei direct pe server datele, doar că la mine ar trebui un adaptor mic pentru USB Type C.
Frica mea a fost cea legată de viteza de copiere. Mi se pare absolut normal să mi se păstreze viteza de scriere, iar până acum n-am sesizat probleme. Pe de altă parte, nici n-am avut 8 surse independente pe care să pot copia simultan, dar fiind 4 grupuri „izolate” în teorie ar trebui ca vitezele să fie OK. Chiar și așa, copiezi tot odată și pleci. Nu mai stai să schimbi carduri.
Ce îmi place la copiere este faptul că au pus 2 LED-uri: unul în care pur și simplu stă aprins când e conectat, iar unul „clipăcește” în momentul în care copiezi ceva. În felul ăsta îți dai seama care card e activ și care nu este. Ar fi și greu fără ele pentru că atunci când ai multe carduri de copiat te pierzi un pic. Partea mai puțin bună este că trebuie să fii foarte organizat când copiezi datele.
Dacă am ceva de reproșat jucăriei este faptul că trebuie alimentat separat. Sigur, e absolut normal să ai alimentare separată pentru că USB-ul n-ar fi putut alimenta simultan atâtea, dar alimentatorul este destul de mare pentru asemenea jucărie. Era cât pe ce să nu am loc pentru el.
Partea faină este că… sunt detașabile. Eu am pus cumva în spatele monitorului și scot câte un slot, bag cardurile și pac: copiez.
Teste sintetice
Trebuie un pic de atenție la portul în care introduceți dispozitivul. Dacă placa de bază nu are un port USB 3.2 o să aveți viteze mai mici de transfer. Acum depinde și de nevoile voastre. În general, pentru foto nu știu ca oamenii să aibă carduri foarte rapide. Ca de exemplu, eu am V60-uri pentru poze, iar pentru video am V90, iar unul singur este de 300 MB/s cu care filmez SLOG. Așadar, n-aș atinge vitezele maxime cu majoritatea cardurilor. Și am câțiva TB de stocare pentru aparatul foto.
În marea majoritate a timpului limitele au fost cele legate de carduri, dar e chiar util să copiezi totul în paralel.
În pachet am mai avut și un card de un TB. I-am făcut și poză, ca să îl țin minte. L-am răspândit și colegilor de editare, că noi eram obișnuiți să vedem 256 de GB. Sigur, ca performanțe nu este un card wow, adică eu nu pot filma în SLOG cu el pentru că este V60, însă încă de când știam că vine pachetul am zis că îl folosesc ca backup, pentru slotul secundar al aparatului.
Modelul e disponibil aici.
Întotdeauna când ies din casă aleg să trag dual slot. Bine, când e vorba de evenimente cu oameni, ce nu pot fi repetitive, pentru ce trag prin casă nu îmi bat capul, deși credeți-mă că e frustrant să nu ai sunet sau să nu funcționeze ceva.
Ei bine, am vrut să dau cumnatului cardul să meargă cu el în Italia pentru Fuji XT2. Nu suportă cardul, este mult prea vechi aparatul. El e mai conservator, nu face actualizări de firmware, așadar, e posibil să se rezolve treaba asta printr-un simplu update. Ideea este că dacă vă luați un model nou de card să știți că pot apărea și surprize și pur și simplu să nu funcționeze.
Dar acum dacă voi mai pleca pentru mai mult de 2 săptămâni (nu cred că o să o fac prea curând), un card de genul mi-ar fi absolut suficient pentru întreaga deplasare.
PS. Nu disperați, a intrat articolul fără mine, revin și cu pozele cu testele după ce mă întorc de la bănci.
- Articolul nu e sponsorizat, dar sample-ul rămâne la mine
Adaugă un comentariu