De un an de zile am zis că am mai redus din zahăr, bine… până am învățat să fac chec și… aparent, trebuie să pui mult, mult zahăr pe acolo.
Tot în perioada asta am stat mai mult pe la bucătărie. Nu ca să fiu expert, ci să nu mor de foame. Eh, măcar pot să mă desfășor mai bine, știu și eu unde sunt lucrurile prin casă. Mă adaptez.
A venit postul Paștelui. Imediat am văzut împinse în magazine tot felul de produse de post. Erau anterior puse într-un colț, dar deh acum, se mărește un pic prețul și se bagă în față tot felul de lucruri.
Iar piața vegană a crescut și la noi. Dacă vrei să nu mănânci carne, dacă vrei să ții post pe tot timpul anului, dacă ai chef… o poți face.
Eh, unde vreau să ajung eu cu treaba asta.
Văd oameni care încearcă să țină post, dar nu printr-un soi de regim, ci o suplinire cu burgeri vegani, cu tot felul de alimente care mai de care mai ciudate.
Pe lângă partea spirituală, pe care fiecare și-o poate asuma sau nu, mi se pare că postul prin mâncare îl faci exclusiv pentru sănătate. De ce să te îndrepți tot spre tocătură, spre mâncăruri grele tocmai în perioadele astea?! Doar ca să te lauzi că ții post?
Mai mult, de ce să nu faci un stil de viață evitând anumite mâncăruri. Nu eliminate de tot atât timp cât ești sănătos, dar cu atât de mult acces la informație de ce ar trebui să vină religia să îți spună cum să mănânci?
Constantin a zis
Ceea ce vrei tu se numeste „educatie alimentara”.
Nu prea avem de asta, asa cum nu avem nici educatie financiara, destul de multi dintre noi, din pacate.
Marius Cucu a zis
Dacă nu aveam și eu probleme, dacă nu erau oameni în familie cu diabet sau cu „regim mai strict” probabil nu eram nici eu atent la mâncare. Dar nu sunt cutume treburile astea cu stilul de viață.
Măcar religia te îndeamnă la cumpătare, doar că mi se pare că nișa aia de oameni care ajunge să aibă probleme e fix cea căruia îi comunică preotul.
ice4you a zis
Nici preotul nu recomanda postul oricui, existand chiar canoane bisericesti in sensul asta de la post find scutiti calatorii, bolnavii, batranii, copiii si oricum, e o chestiune de alegere a fiecaruia ca asumare proprie, Postul putand fi tinut si de cei care din diverse motive nu se pot limita la mancare exclusiv vegetala, pentru ca POSTUL, nu este doar despre mancare.
Marius Cucu a zis
Călătorii?
Perfu a zis
Ca sa tii post trebuie sa stai bine si cu sanatatea , astfel nu e indicat sa tii post daca ai probleme cu sanatatea . Am vazut cazuri in care oamenii care tineau post , se laudau si cu treaba asta dupa cateva zile erau dusi la spital
ice4you a zis
POSTUL nu are nici o treaba cu mancarea, decat colateral. Ce povestesti tu pe aici, e despre regim/cure de slabire/detox sau cum le’ai mai zice „pa nou”, d’aia nici nu prea intelegi.
Iulian a zis
Nu aş crede că religia adevărată interzice mâncarea de frupt în post, totdeauna. Există şi excepții. Gen persoane bolnave.
Pheno a zis
Despre post si rugaciune. Si cu ele si fara ele, lumea nu va fi mai buna sau mai rea. Noroc cu astfel de evenimente, ca altfel cum s-ar mai putea calca lumea in picioare prin biserici, magazine, piete, cum ar mai putea sa stea bara la bara pe drumurile crucii (sau ale mortii), cum s-ar mai putea distra oamenii, cum ar mai putea rade tot din preamultele feluri de mancare mai mult sau mai putin traditionale ce abunda in farfurii? N-ar fi un pacat de neiertat sa treaca Pastele, Invierea, Craciunul, Anul Nou, Ziua gargaritei, Ziua apei calde, etc., fara astfel de actiuni? Toate aceste sarbatori nu mai au de mult vreo conotatie religioasa specifica fiidca au devenit rutine si fiindca toate sunt la fel si se respecta aceleasi principii. Postul e ca regimul alimentar, rugaciunea e de ochii lumii, daca dupa aia ne dam in petic cu nonsalanta. Ce conteaza mai mult? Patimile lui Iisus sau sa ne fi bine noua? Va urez sa aveti Sarbatori Pascale fericite, impreuna cu cine va doriti.