Pentru că se tot rebranduiesc componentele, pentru că nu se mai aduce nimic nou de câțiva ani buni.
AMD și NVIDIA se pregătesc de lansări. Chipset nou, serie nouă, dar performanțe extraordinare pentru seriile noi nici vorbă.
Pentru cei care nu sunt la curent: nVIDIA lansează seria 4 atât pentru desktop, cât și pentru laptop.
Din ce am citit până acum, AMD se laudă că vor aduce consum apropiat de nVIDIA pentru plăcile lor video.
Totuși, presa internațională anunță că AMD încearcă să rebrănduiască ceva modele. Așa s-a întâmplat și cu seria 3, probabil că așa se întâmpla și cu seriile mai vechi și noi, probabil că, nu știam asta.
Eu încă aștept ceva interesant pe partea de 4k, tot vă bat la cap cu ea și vreau să văd cât de mult va evolua… Momentan nu suntem pregătiți, asta e clar.
Nicu a zis
Evoluția PC-urilor și a laptop-urilor a fost naturală atât timp cât tehnologia nu putea satisface nevoile majorității cu alte tipuri de produse IT.
Cei care au vrut să combine utilul și plăcutul își luau un calculator pe care-l puteau folosi pentru serviciu, educație și divertisment. Iar internetul a generat mai mulți utilizatori de calculatoare pentru că brusc am putut folosi calculatoarele să comunicăm cu alții prin e-mail, mesagerie instant, forumuri și altele, să colaborăm fie în interes de afaceri, educație sau divertisment (jocuri multi-player) și uite-așa calculatoarele „clasice” au ajuns în foarte multe case.
Lumea nu s-a schimbat mult per ansamblu, însă noutățile hardware le-au permis multor consumatori obișnuiți de tehnologie să nu mai aibă nevoie de un calculator când pot face aceleași lucruri pe telefoane și tablete. Cu atât mai mult cu cât posibilitatea de a-ți păstra datele undeva pe internet și schimbarea dispozitivului mobil presupune autentificarea cu un cont de e-mail și restaurarea datelor din internet, migrarea pe noi dispozitive a devenit foarte ușoară pentru oamenii care nu au nevoie să învețe cum se gestionează copiile de siguranță pe PC-uri.
Noua generație de dispozitive mobile au adus atât de multă simplitate, încât a devenit irațional să-ți mai iei un calculator cu toate acareturile dacă nu ai nevoie de particularitățile pe care le oferă în comparație cu tabletele și noile telefoane. Calculatoarele consumă mult mai mult curent, sunt mai scumpe, întreținerea lor necesită mai mult efort. Iar pentru cei care apreciază mobilitatea, e evident de ce chiar și un laptop de minim 1,5 Kg (+ încărcător, geantă, maus etc) nu merită cumpărat în comparație cu o tabletă de câteva sute de grame sau un telefon și mai ușor.
PC-urile vor trăi mult și bine, chiar și sub forma unor cutii mari cu multe componente, pentru că există o utilitate bine definită pentru ele și odată ce există cerere pentru asta, oferta va fi de asemenea prezentă. În următorii ani există o șansă suplimentară pentru o mică creștere în piața de calculatoare mulțumită tehnologiilor virtuale care sunt în plină dezvoltare.
Fără niciun dubiu, aplicațiile tehnologiilor virtuale vor deschide calea către noi feluri de gaming, comunicații, educație și divertisment video cu totul diferit. Imaginează-ți un videoclip muzical în care te poți plimba și să vezi artiștii în funcție de locul în care te afli, să-i vezi în timp ce dansează și să le poți studia mișcările din unghiuri diferite. Sau dă-ți seama cât de diferită ar fi diferența dintre un film 3D și unul construit în realitate virtuală, în care îți poți schimba perspectiva și să vezi filmul altfel cu detalii pe care alții nu le-au prins. Apoi poți să revezi filmul din alte perspective și să te ia prin surprindere ce mai descoperi. Brusc, valoarea conținutului virtual devine semnificativ mai mare decât cea a conținutului clasic.
Telefoanele și tabletele vor fi întotdeauna în urma calculatoarelor obișnuite din motive evidente: mai mare = mai puternic. Așa că până să fie suficient de puternice genul ăsta de dispozitive, piața calculatoarelor clasice are o nouă șansă de creștere. Cât de mare, depinde în primul rând de creatorii de conținut virtual. Dacă reușesc să producă ceva suficient de atrăgător, vom vedea niște modificări interesante în piața hardware. 🙂
Joie Negru a zis
Eu nu cred asta. Daca ar fi o scadere, ar fi vorba de PC-uri, dar nici aici nu s-a intamplat tragedia preconizata de atatia ani. Drept exemplu si cumpararea PC Garage.
Nicu a zis
PC Garage acoperă nișa de gaming, în timp ce majoritatea magazinelor de la noi fie sunt generaliste, fie stau mai slab la filtre și servicii. Deci achiziția are sens chiar dacă per ansamblu piața de PC-uri nu mai are rulajul de acum 10 ani.
Marius Cucu a zis
PcGarage s-a vândut și din altă poziție, nu doar pentru gaming. Mă uit și pe landing page-ul lor nu prea mai sunt bazați doar pe PC-uri.
Nicu a zis
Știm bine zicala cu pusul ouălor în același coș. Ăla-i motivul pentru care magazinul nu se ocupă strict de PC-uri, pentru că orice piață fluctuează și e important să ai cât mai multe puncte de sprijin cât apar valurile.
Joie Negru a zis
Pai si eu ce ziceam? E de bine pentru PC-uri.
ice4you a zis
Industria PC a pierdut mult in defavoarea mobile si va mai dura ceva pana se va reechilibra din nou. In acelasi timp, greselile au fost multiple atat din partea producatorilor de software, cum a fost cea a OS’urilor si mai ales gaming ce au fost mereu motorul vanzarilor, dar care in ultimii ani nu au mai fost capabili sa ofere produse interesante, cat si a celor hardware care nu mai aveau pentru ce sa produca hardware mai performant, asa ca au trecut la rebranduiri, avansul generatiilor noi sau mai putin noi fiind minor lucru ce a dus la „tragi de ce ai, ca tot pe acolo esti”. Intr’un final se va reechilibra mai ales pe segmentele de nisa unde PC’ul ramane rege atat prin performantele brute cat si versatilitate, precum si datorita plafonarii industiei de mobile care nu va putea fi sustinuta la infinit doar si numai de marketing cum este in ultimi anii.