Sunt adeptul taxelor și înțeleg când trebuie să plătești un impozit, să plătești o pensie și o sănătate. Deși, dacă mă uit la cât am plătit anii ăștia la privat pe operații și fel de fel de intervenții pare că taxele acelea nu mă ajută prea mult. Dar înțeleg că sistemul trebuie susținut și lucrurile se mai schimbă. Perfecțiune nu există nici în vestul din care ne luăm lumină. Ca de exemplu: Germania.
În domeniul serviciilor, cele pe care cu greu le poate scoate la lumină statul vedeam că oamenii încep să se conformeze. Mai bine 1%-3% impozit și dividende decât să nu dormi liniștit. Am destui amici de pe zona de evenimente care au zis ca-și deschid firmă și o să ia pe factură. Era avantajos pentru pătura asta de oameni, practic, s-au conformat fără ca statul să facă ceva, să facă vreo campanie în direcția asta.
Dar deficitul e mare, iar bani trebuie luați de undeva. În plus, creditul ăla de la UE, de revenire înseamnă fix o parte din taxele acestea.
Da, față de salarii, taxele pe IMM erau mai mici. Unii chiar lucrau de pe SRL la o singură firmă. Dar statul în loc să se ducă acolo, la sursă, a dat peste tot.
Ce se modifică?
De la 1 ianuarie 2023:
- Va fi eliminat impozitul specific pentru sectorul HoReCa;
- Crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%;
- Va fi ajustat plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro;
- Microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderiilor fără angajați;
- Firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit de 16%;
- Scade pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.
Practic, eu zic că cele de mai sus înseamnă 2 lucruri: fie trecerea la negru, cine poate, fie optimizare prin alte țări, poate Bulgaria, fie scumpiri: PFA este și un stomatolog de care ai oricând nevoie, este și un psiholog de care o să aibă nevoie Buhnici sau orice alt serviciu ce nu depinde de multinaționale.
Mișcări d-astea au mai fost făcute și în 2007-2008 fix înainte de criza precedentă. Recesiune se anunță și acum, dar întâi în vest, apoi la noi vine valul 2.
Vom trăi vremuri bune.
Stefan a zis
Ehe noile taxe nu vor rezolva nimic…oricum statul nu ajuta cu nimic nici firmele nici cetățenii.
Costin a zis
Da, noile taxe vor ‘rezolva’ economia precum paduchii aia de napadesc o girafa si-o sug de singe pina moare, la rindul lor prapadindu-se si ei.
E bine ca au sapat dupa cotloanele obscure pe unde hotul de antreprenorul isi tainuieste averile dar au sarit din schema Portul Constanta, vamile si bancile.
Avea dreptate amaritul ala din dealul Cotrocenilor cu statul esuat, chit ca nici el nu prea intelegea despre ce-i vorba.
ice4you a zis
Scoaterea forfetarului de 40% la chirii, nu ai vazut? Isteti, n’am ce zice si las aici scris asta: in rectificarea la 6 luni de la aplicarea aberatiilor astora, pot sa fac pariu ca or sa renunte la ele dupa ce or sa vada ce gaura in buget au creat batandu’si joc de cea mai elementara regula a economiei, adica aia in care NICIODATA nu cresti taxele, ci cresti gradul de colectare al celor existente deja prin controale si oferirea unor variante de mici recompense a datornicilor, mai ales atunci cand esti in plina criza si acum e mama lor! Prea prosti, prea ca la tara, prea o tara de prosti. #dacat atat.
Marius Cucu a zis
Mda, l-am văzut și pe ăla, dar nu mi-a stat în loc cu el. Băi, eu aș fi super OK cu taxele astea, dacă mâine știu că ne apropiem cu țara de colectarea maximă, de la fiecare. Până nu văd că din digitalizarea aia nu se trag toți banii din toate direcțiile…
ice4you a zis
Nu poti fi super ok cu niste taxe care omoara initiativa de orice fel! Da, ok, taxe, dar decente si sustenabile economic si de bun simt! Digitalizarea? Stai linistit, aia va ajuta pe cine vrea sa fure, nu invers pentru ca deja se adapteaza! Taxele de bun simt, pedictibilitatea si stabilitatea ajuta la asta!
Marius Cucu a zis
Fii atent la ce am scris, este un dacă lângă ce anulează prima parte. 🙂 Da, atât timp cât toată lumea plătește taxe la același nivel, da, sunt OK, cât unii sunt mai tari ca alții, nu prea.
ice4you a zis
Nu poate plati toata lumea taxe la acelasi nivel pentru ca nu toti castiga la acelasi nivel! Partea stramba e ca la noi birurile cele mai mari sunt puse mereu pe aia care castiga cel mai putin in vremea in care mari granguri folosesc diverse tertipuri si scheme financiare sa nu plateasca nici macar putinul ala pe care noi, pluimea, desi poate ca in unele cazuri e destul de mult, il platim de voie, de nevoie! Aici e buba, desi nu sunt si nu am fost niciodata de acord cu idea impozitarii progresive, ea exista cam peste tot in lume, chiar si la noi unde e doar mascata de diverse forme de deduceri de taxe dedicate baietilor destepti. Eu nu zic sa creasca cuiva taxele, dar zic ca cel mai bine ar fi ca sa nu mai existe aceste deduceri pentru nimeni, sa nu mai existe super venituri „speciale”, ci doar venituri bazate pe munca si contributivitate pentru toata lumea si abia atunci s’ar rezolva si cu problema gradului redus de colectare si cu ceva bani in plus pe la buget. Restul e can-can si povesti cu digitalizarea, o alta gaura neagra in buget pe care o sa trebuiasca sa o tinem in spate cu tot cu baietii destepti ce isi freaca mainile bucurosi ca s’au mufat la o teava de ‘zedemiliarde din banii nostri.
Daniel Bis a zis
Da, eu as scoate toate deducerile, reducerile, subventiile, etc care se adreseaza in masa la toata lumea.
Ca de exemplu eu as pune TVA 19% la toate produsele.
Ce nevoie are un milionar de o reducere de 10%, TVA 9% la produse alimentare? El oricum isi permite si nu are nevoie de acest „ajutor”.
Si as compensa in mod direct, punctual catre persoanele si firmele care chiar au nevoie de niste ajutoare.
Marius Cucu a zis
Ca să poți să faci asta îți trebuie un sistem centralizat in care ai informații despre oricine, cat câștigă, cat nu. Ori la noi încă e harababură și nu știu instituții unele de altele. Dar noi suntem cu fiscalizarea la nivel foarte mic, în multe domenii se trișează și e multă economie gri. Nu ai cum sa ai TVA 19% cat timp, in alte tari de pe lângă, ai TVA 5%. Trebuie sa ai sistem de taxe asemănător, nu te lupți doar intern.
Daniel Bis a zis
E foame de bani pentru buget, pensii si salarii nesimtite, contracte pentru smecheri si baroni locali, pomeni electorale, etc.
Si intr-adevar, paradoxal aceasta inasprire va aduce si mai putini bani la buget.
In principiu in cazul de fata nu prea ma afecteaza prea mult.
Dar oricum o sa gasesc variante legale sa compensez eventualele „pierderi” cu varf si indesat.
Eu merg pe principiu ca daca cineva imi da o palma, sunt „obligat moral” sa ii dau cel putin 2 pumni inapoi … cu dobanda si castig.
Si daca statul imi mai ia in plus 1000 de lei, sunt obligat sa gasesc o varianta sa platesc mai putin cu cel putin 2000 de lei.
ice4you a zis
Nesupunerea civica e o datorie morala cand legile sunt strambe! 🙂 In concluzie, vom actiona ca atare, adica si eu ma voi folosi de orice resort legal la indemana sa ii ciupesc de sa le sara capacele, resorturi pe care nu le’am folosit pana acum tocmai ca mi’se parea „OK” nivelul de taxare, platindu’mi darile fara a simti cum imi baga mana in ambele buzunare. E … de amu ne adaptam, ca sa fie bine, sa nu fie rau!
Marius Cucu a zis
La tine e mai simplu, nu încasezi pe card. Noi ăștia care lucrăm exclusiv cu factură e un pic cam greu să trișăm. Pe măsură ce va fi efactură peste tot o să fie tot mai greu cu evitarea taxelor.
ice4you a zis
Eu incasez doar si numai pe card, nu stiu de unde ai tras tu alta concluzie … iar la partea cu acuzatia ca as trisa ceva, daca nu te stiam de atat vreme si nu as avea putina toleranta in ce te priveste, m’as fi simtit jignit crancen pentru ca e o acuzatie urata de hotie, fara sa ai ba baza nicio dovada, niciun argument care sa iti sustina alegatia! Nu’i ok, nu’i frumos … de data asta trecem peste!
Marius Cucu a zis
N-am insinuat nimic, tu înțelegi ce vrei din ce zic eu. Nu e vorba de vergeturi aici. 🙂
ice4you a zis
Eu inteleg fix ce ai scris, cum probabil inteleg si altii! Uneori e mai bine sa iti asculti sfatul din articolul cel mai recent! 😉 #dacatzic
Marius Cucu a zis
Ca să fiu mai clar: piața de imobiliare este mult mai puțin fiscalizată decât piața de online. Aia a fost ideea, nu e nimic punctual, n-am stat eu să urmăresc ce faci tu. 🙂
ice4you a zis
Si de unde sti ca e mult mai putin fiscalizata? Ai dat in bobi? Ai judecat tu dupa cateva cazuri punctuale? Ai o statistica in sensul asta? Sau? Daca e sa o luam asa, arunca tu un ochi pe facebook/olx la „magaziele online” de pe acolo si servicii, ca sa iti faci o idee despre cat de „mult mai fiscalizata” e piata online …ca dupa cum vezi, eu iti dau in concret, nu in bobi! Sa o lasam cum a cazut, zic! Doamne ajuta cu sanatate!
Marius Cucu a zis
Statistica zice că, cu cât lucrezi mai mult cu cash, cu atât sunt șanse mai mari să nu fiscalizezi. Pe OLX majoritar se plătește cash, nu cu cardul, să se poată monitoriza.
Marius Cucu a zis
Au făcut și alții analize despre taxele pe chirii.
ice4you a zis
Cacat si iubire! Asta era, banii cash is cah,poarta chiar si covidu, am inteles acum, sa vina China peste noi ca de libertate ne pute si trebuie totul monitorizat, CA COruptie, ca evaziune… Bun, acum suntem lamuriti. Sanatate si Doamne ajuta!