Spunea cineva că motorul economiei ar fi cei din zona medie, care nu sunt nici săraci, nici bogați sau șefi de multinaționale.
Erau, la un moment dat, niște campanii sau poate chiar cutume care îndemnau oamenii să cumpere de la magazinul de cartier, cel care ține în spate o familie întreagă, cel mai probabil.
La mine în sat aceste magazine aproape au dispărut. Peste tot a apărut un Mega Image, un Profi. Concurența se dă între buticurile de cartier oferite de lanțurile mari de magazine. Face unul non stop, face și celălalt vizavi.
Mă uitam în alte țări și vedeam că lucrurile nu stau ca la noi. Mai peste tot vezi un magazin alimentar, vezi un mic butic, vezi o cârciumă mai mică sau mai mare.
Impactul cel mai mare a fost în Bari, când am fost în centrul vechi, acolo unde oamenii trăiau printre turiști, trăiau de pe urma lor. Ok, acolo e oarecum logic să nu fie astfel de industrie.
Dar prezența buticurilor în alte zone ale lumii e mult mai prezentă la noi. Și chiar am prostul obicei să mă pierd pe străzi mai puțin cunoscute. Ah, să nu mai zic că, dacă e vorba de lanțuri de magazine mari sunt integrate în design-ul orașului, nimeni nu trântește „dulapuri” pe străzi.
Doc a zis
Magazine de cartier: prețuri duble și plată pe caiet .
ice4you a zis
Ca orice roman neaos cu minte putina si lumina luata de la multinationale, idea asta pare una ridicola si poate ca ar fi daca nu ar exista in toate tarile de prin UE. Ca sa pui insa in practica asa ceva trebuie sa ai o politica dedicata pe care nu o fac multinationalele, iar magazinele alea de cartier sa se uneasca in asociatii locale care sa functioneze pe lantul scurt cu producatorii locali/zonali, un asemenea exemplu am inteles ca ar fi deja pus in aplicare printr’un oras din vestul tarii, dar nu mai tin minte care e ala. Eh, treaba se poate face din doua directii, sau macar una … magazinele de proximitate au fost si raman unele importante care pe langa comoditate unor cumparaturi rapide ajuta enorm de mult si economia locala. Ca sa revenim insa la ele, trebuie nitica vointa si mai ales ceva minte din partea clientilor cu Mega in suflet.
Marius Cucu a zis
Aici, la poluare, avem soseaua Vestului avem între 8 și 10 supermarketuri.? Cred că Profi și Penny sunt de vreo 2 ori.
ice4you a zis
Peste tot e la fel, nu doar acolo. Din pacate au inghitit si monopolizat tot ce e local. Cum ziceam, politica locala tampita, fara cap si fara coada.
Costin a zis
Citeam nu-s pe unde ca pe la altii, magazinele (sau mai corect halele aproape industriale) marilor retail-eri sunt fara exceptie in afara oraselor. Pe deasupra simbata si duminica fiind inchise obligatoriu.
Nu de alta dar sa mai ciugulesca ceva zgrume si gura amarasteanului ce si-a investit toata agoniseala intr-o pravalie, un aprozar, o bacanie.
Dar deh, buzunarele organelor decidente sunt vesnic gaurite si goale…
Marius Cucu a zis
Asta la hypermarket-uri, dar am mai văzut supermarket-uri pe afară. Destul de rar, dar oricum sunt integrate în arhitectură și sunt, în general, mai mici ca un Mega de cartier.
Costin a zis
Da, banuiesc, un soi de Shop & Go de pe la noi in care preturile sunt cu 15-20% mai mari decit in Mega. Care preturi nu-s prea mici nici alea.
vasile a zis
Mariuse, tu esti?!
Apoi am retinut doua chestii;
„sa ai o politica dedicata pe care nu o fac multinationalele”, la asta am ras tare! 😀
„nimeni nu trântește „dulapuri” pe străzi”, aici sincer m-am gandit la Iohannis :)))