Scriu aceste rânduri după ce am „încasat” primul NAS. Îi mai zice Network Attached Storage pentru a evita comentariile răutăcioase.
Mai toți cred că știm ce este un NAS. Un spațiu de stocare pe care îl administrăm de la distanță. Sau din camera cealaltă așa cum fac mai toți! 🙂
Inițial, am cochetat cu o formă mai ieftină de NAS și anume:
- realizat server web pe router și backup pe un hard disk extern(de fapt, era un hard normal căruia i-am pus un adaptor SATA cu alimentare)
- mutat serverul web pe ceva mai performant și anume: Raspberry Pi și adăugat același hard disk
Pasul următor a fost să mă interesez și să mă îndrept spre un NAS. Ceea ce s-a și întâmplat. E incredibil cum am stat o perioadă întreagă fără să fac pasul.
De la capul locului trebuie să știți câteva lucruri:
- un NAS nu este ieftin
- NAS-ul în sine este mai ieftin decât banii pe care îi vei da pe stocare
- este cel mai sigur mediu de stocare pentru acasă
Cele de mai sus mi se par principalele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te vei gândi să iei un NAS(Network Attached Storage).
De ce am ales NAS și nu am rămas pe soluțiile anterioare?
Deși trebuie să recunoaștem faptul că Raspberry PI a avansat foarte mult, în ultima vreme, ai nevoie de timp pentru a configura de fiecare dată. În plus, faptul că o configurație cu 4 GB sau cu 8 GB de RAM începe să coste foarte mult mi-a dat de gândit. Totodată, pentru mine este esențial ca backup-ul să fie valid, să am acces mereu la el și să am RAID hardware, nu software.
- Citește și o experiență: Un follow up la NAS, după un an de zile
Nu am pățit până acum să pierd date, dar am vrut să fiu sigur că nu ajung să regret mai târziu. Mai bine zis, nu am pierdut date esențiale până în momentul de față.
Synology vs QNAP vs FreeNAS vs alternative
Cum spuneam, FreeNAS poate să fie o soluție pentru cei care vor să se joace mai mult cu alternativele opensource. Disponibilitatea și libertatea de mișcare sunt mult mai ok pe varianta opensource, dar înseamnă și mai mult timp alocat acestui lucru. După o vârstă nu mai ai răbdare să bibilești, nu îți mai permit ochii, vrei lucruri gata setate. Pentru cei care vor să se joace cu FreeNAS au un start aici.
Aici intervin Synology și QNAP soluții „gata făcute”, soluții ce nu sunt tocmai open source, dar care te ajută să faci lucrurile fără prea multe cunoștințe.
De exemplu, eu stăteam să îmi configurez serverul web și toate celelalte în câteva ore bune. Eh, pe Synology nu îmi ia mai mult de 15 minute. Totul este integrat și gândit să îmi facă viața mai ușoară. Să îmi facă backup!
Cum am ajuns să trec pe Synology?
În primă fază, am întrebat pe blog. La vremea aceea nu știam foarte multe despre unitățile de stocare, nu știam interfața, nu știam nimic. Între timp, cumnatul meu și-a ales un Synology, iar apoi am început să mă joc și eu cu setările acestuia.
Apoi am cerut în teste unul, să văd dacă mă descurc cu acesta. Era la ani lumină față de ceea ce experimentam eu anterior. Ușurința în utilizare este total diferită și software-ul îți dă mură în gură.
La ce trebuie să fii atent când alegi un NAS?
O mare parte din acestea au fost criteriile mele, dar le-am adunat și din comentariile altora. Așadar, nu e deloc rău să discutăm în secțiunea de comentarii, poate vom descoperi și alte idei să le adăugăm în articol.
Suita de pluginuri/ extensii
E recunoscut faptul că QNAP e un pic în dezavantajul Synology privind extensiile. Contează foarte mult ca utilizatorul să facă foarte multe lucruri la click, fără să își bată capul. Astfel, verificați lista de pluginuri și vedeți dacă vă rezolvă problemele.
RAID
Am fugit de pe RAID software pe cel hardware. Nu regret deloc. E foarte mișto să știi că poți să faci RAID foarte ușor, iar datele sunt protejate. Sau mai bine zis, mai protejate. Niciodată nu e suficient un backup.
În funcție de câte unități de stocare avem putem să mergem spre RAID 1, RAID 5 și nu numai.
Mai important mi se pare, atunci când veți calcula unitățile de stocare, ca acestea să fie de aceeași dimensiune. De exemplu, eu am 2 unități de 8 TB în RAID 1. În momentul în care voi adăuga a 3 a unitate de stocare voi merge pe RAID 5.
Momentan, e suficient pentru mine.
Snapshot
E frumos să poți să faci o imagine a ceea ce ai tu, nu doar prin RAID, ci ca backup la backup. Când ai fișiere importante, eventual de pe camere video sau mai știu eu ce, trebuie să ai backup la ele. Nu știi când ai nevoie de acestea. Așadar, o clonă pe care să o salvezi într-o locație diferită poate să fie ceea ce îți trebuie. Pe Synology faci cu ajutorul BTRFS.
În plus, ai acces la Rsync și orice serviciu mare de Cloudbackup.
E drept, că Rsync-ul de pe Synology nu este tocmai cel mai ușor de folosit. Dar poți să te joci cu pluginul Active Backup for Business, iar totul se face la click, din interfață.
Docker sau aplicații în containere
Pentru mine este important să am docker. Cum spuneam aici, a început dockermania. Să poți să folosești totul la un simplu click. E un pic mai complicat de folosit de începători, dar cine are un pic de experiență o să îl considere util.
Compatibilitate cu Windows
Funcții precum Active Directiory Integration te ajută foarte mult dacă vorbim despre birouri mici, dacă vorbim despre mini servere în care se lucrează fișiere direct de acolo. Poate că nu vrei să ai servicii în cloud, ci să ai datele local, securizate. Eh, integrări de genul îți fac viața mai ușoară.
Plus de viteză
Nu am știut cum să denumesc subtilu, dar e important, e foarte important să treceți pe NAS-uri cu SSD-uri. E drept, sunt mai scumpe, SSD-ul nu este tocmai ieftin, dar merită să faceți cache-ul pe acesta. E păcat să nu se întâmple asta pentru că beneficiile sunt mult mai mari. Veți simți că veți avea un calculator foarte rapid cu ocazia asta.
Eu am 2 sloturi pentru nVME la modelul meu. Poate că simțeam nevoia de a face upgrade, dar după ce am luat hard disk-uri performante, de tip server, cache-ul mi s-a părut că nu îmi aduce neapărat un plus de viteză. Bine, contează foarte mult și ce activități ajungi să faci pe NAS.
Silențiozitate
Pentru un NAS ce va fi acasă este foarte important ca acesta să fie silențios. La cât m-am uitat după oferte, acesta ajunge să fie la 20 dB. Abia că nu-l auzi. Un frigider ajunge să fie la 40 dB, de exemplu. Eh, problema o să fie la hard disk-uri. Acestea chiar ajung să fie mai mult sau mai puțin zgomotoase, depinde de modelele pe care le achiziționați.
Hardware
Contează, dacă vrei să faci ceva mai mult de un backup local. Cu cât vrei mai multe activități, cu atât trebuie să te gândești la un NAS mai performant. E logic, nici nu știu dacă mai încape îndoiala. Dacă se poate să se mărească și memoria RAM cu atât mai bine.
2 recomandări de modele de NAS
Cumva, dacă te-ai hotărât la brand cred că pot să îți recomand câte un model din fiecare. Este greu, evident, să aleg eu ce resurse ai nevoie și nivelul la care ești tu. Din câte am testat, însă, acestea mi se par cele mai interesante modele.
Synology DS923+
- 4GB
- DSM 7.0
Synology DS118
- 1.4 GHz
- 1 GB DDR4
- 1-Bay
- 1 x Gigabit LAN
- 2 x USB 3.0
Nu poți să faci și backup, să lucrezi și direct de pe NAS. Trebuie făcute în medii diferite, nu pot fi suprapuse. Poate să folosiți serviciile de backup în cloud sau chiar mirror pe un alt server. La Synology am văzut astfel de opțiuni.
Ambele au evoluat foarte mult, așa că oricare dintre ele sunt foarte, foarte bune.
Evident, dacă ai o sursă bună de a vedea filme poți să treci pe un NAS. Totuși, ai nevoie de mult mai mult, trebuie să ai un televizor care știe să decodeze H265 pentru a nu fi probleme de vreun fel.
Vă răspund printr-un articol în care am fost și eu ajutat cu soluții de cititorii blogului. Îl puteți vedea aici.
Andrei a zis
Într-adevăr, e „nemaipomenit” RAID-ul soft. E atat de bun si bine facut incat nu a reusit nimeni sa inlocuiasca un HDD dintr-un RAID soft si sa reporneasca sistemul fara reinstalarea Linux-ului.
Cel putin pe forumurile RLUG, Ubuntu.ro, ubuntu.com si CentOS.org, inclusiv softpedia.com. Mai am putin si ajung sa cred ca raid-ul soft e un mit urban.
Orice promotor Linux zice ca inlocuieste raid-ul de pe placa de baza, dar nici unul nu a reusit sa dea exemplu de raid soft care mai si porneste dupa schimbarea/inlocuirea unui HDD. In ultimii ani au fost cel putin 2-3 discutii pe oricare din forumurile de mai sus finalizate cu „am reinstalat Linux”.
Ai mare dreptate si ma bucur ca ai reusit sa treci peste RAID software.
Alex a zis
Cred că o comparație foarte ok între FreeNAS și Synology o găsești aici:
Dan a zis
Eu folosesc de 4 ani NAS Synology cu Sony android TV si functioneaza impecabil atunci cand vreau sa vad filme. Practic, cu DS Video, tv-ul poate reda via DLNA cu player-ul video orice film indiferent de decodare insa nu se descurca decat cu subtitrarile incorporate in film, cele atasate nu le vede.
Solutia ideala este DS Video care poate fi setat sa redea filmele cu alt player decat cel intern iar eu folosesc cu succes MX Player PRO, aplicatia afiseaza filmele cu toate informatiile inclusiv coperti (poate fi si editate informatiile atunci cand e cazul) ca la Plex dar gratis iar player-ul se descurca excelent.
In android tv existe posibilitati nelimitate de accesare a NAS-ului: DLNA, SMB, SAMBA, NFS, FTP, etc si multe aplicatii utile (este bine sa poti si edita/modifica/muta/adauga fisiere in NAS).
DS212j este insa extrem de slabut, recomand (de la Synology) NAS de la DS218 in sus, eu folosesc un DS920+. Ideal ar fi ca tu sa ai acces la un TV care sa stie de aplicatiile celor de la Synology pentru a te bucura de filme.
Marcel a zis
Salut
Referitor la subtitrarile care nu sunt incorporate in fisierele video.Incearca sa denumesti fisierul subtitlu dupa denumirea fisierului video si punele pe amandoua in acelasi folder si o sa mearga.Eu asa procedez pe samsung QLED80 series si functioneaza perfect
Alexandru a zis
Din punctul meu de vedere, nu te limiteaza deloc OS-ul NAS-ului in conditiile in care un NAS iti permite acces la Linux-ul pe care e bazat plus instante Docker (si VM-uri daca NAS-ul e din seriile mai puternice x86 ), pe langa multitudinea de aplicatii dedicate native care oricum acopera 90+ din potentialele variante de care ai nevoie(baze de date, web/application server, home automation, backup … in cloud).
Cate din acele microPC-uri permit utilizarea a macar 1HDD 3,5″ ( nu mai vorbim de 2 ) in conditiile in care sunt gandite in majoritatea cazurilor pt. 1 HDD 2,5″+ combo DVD slim/HDD 2,5″ ?
Exista use-case si pentru asemenea device-uri (ServetheHome are o serie intreaga f buna cu refolosirea unor asemenea echipamente) insa trebuie sa fim constient ca exista si limitari in ceea ce priveste paritatea lor cu un echipament gandit de la 0 pt. a indeplini un rol (altul decat rolul pt. care au fost gandite ele initial)
In ceea ce priveste construirea unui NAS DIY plecand de la o PB cu ATOM embeded quad core ( ca sa aiba sens sa poti avea 1-2 VM-uri light plus serviciile normale ) cand faci calculul final cu costurile carcaselor si surselor SFX , ambele de serie mica si cost ridicat in consecinta + RAM ajungi la costuri similare cu cele oferite de producatorii de NAS-uri consacrati (modelele echivalente cu x86) fara beneficii reale.
Marius Cucu a zis
Da, cam așa e, iar dacă pui în balanță și consumul și costul pentru fiecare, inclusiv răcire pe care trebuie să o iei la PI4 ajungi să pierzi mai mult timp făcând bricolaj.
Asta am zis și în articol, am mers pe ideea de NAS normal, chiar dacă ai disponibilitate destul de mare și pe celelalte. Sigur, acolo nu stai cu un Celeron, dar parcă lucrurile sunt mai bine organizate, pe ansamblu. Cred că ține strict de gusturi și disponibilitate de a face lucruri extra.
Daniel a zis
As vrea sa dau cateva sfaturi celor care nu stiu ce sa ia: Synology sau QNAP.
Documenteaza-te serios pe partea de RAID inainte de a decide. Cu doua discuri ai un randament execrabil (ori faci mirroring si pierzi 50%, ori faci striping si nu ai redundanta). Pe schema standard merita abia de la sase discuri in sus (!!), Insa Synology ofera un hibrid proprietary bun si pe patru discuri (pierzi unul, dar ai si redundanta pe un disc bulit).
Poate ar fi bine sa te uiti la zfs in loc de raid, si sa iti pui ceva ce poate sa il foloseasca, gen freenas. Asta daca iti place sa te joci cu serverele.