Citeam un comunicat de presă al celor de la ONRC și încercam să văd ce înseamnă. Bine, o comunicare asemănătoare a mai fost și lunile anterioare, dar acum sunt cifre oarecum diferite.
Ca de fiecare dată, ne merge bine și schimbările de anul trecut chiar au fost de bun augur. Sigur, mulți nu le-au văzut pe cele care urmează să se simtă în 2025. Ah, ce să mai vorbim despre taxarea care va trebui făcută de după euforia de la alegeri. Că deh, am luat niște bani, dar trebuie să se facă ceva și cu taxarea.
Datoria externă a crescut și ea la peste 52%, dar cine n-a dus-o greu în momente în care s-au făcut lucrări de infrastructură. Totuși, mai știți ceva de cheltuielile acelea reduse? De comasarea unor localități care merg doar pe datorie de când s-a dat drumul să își pună primarii ce salariu… doresc?!
Revenind la comunicarea cu cele 40% mai multe firme radiate impozitul ăla „forfetar” ar putea să fie un efect. Totuși, n-aș merge atât de departe pentru că lumea n-o să-l observe decât la anul. Dar uitându-te la domeniile de activitate sunt fix acea care pot face evaziune ceva mai ușor: de câte ori ați primit voi bon de la service-ul auto? Dar în zona de agricultură?
Aș merge un pic mai departe și aș trage un semnal de alarmă cu altă știre: Europa abia a evitat recesiunea și pare că ne îndreptăm spre… stagflație. Adică pa-pa stabilitate. Pe la USA pe acolo au tremurat câteva firme mari, dar nu suficient. Dacă ne legăm un pic de cele de transport… parcă lucrurile sunt, cel mult, pe-o linie de plutire. M-aștept la un scurt circuit pe burse, acum depinde și când vine.
Chiar și așa, din ce mă mai uitam pe ce mai estimau oamenii mai deștepți și „tremuratul” ăsta e legat și de stabilizarea inflației. Nu știu în ce măsură vom observa că nu e roz cu război la graniță și cu alegeri în juma de lume.
ice4you a zis
Toata lumea vorbeste de inflatie ca raul cel mai mare, dar nimeni nu stie mai nimic despre staglatie, care in realitate este o spitala a dezastrului pe care nu o mai poate nimeni controla. Despre inevitabila staflatie care urmeaza ne’au avertizat celebri experti in economia lumii inca de anul trecut, am scris pe larg despre asta, dar oricum pe Don Quijote nu il citeste nimeni. :)) Daca anul trecut si anul asta am platit doar o parte din oalele sparte in pandalie si dauna se vede la toata lumea, abia de la anul ne vin facturile restate pentru Slava la pachet cu frenezia electorala; plus problemele din regiune; plus pe achizitiile de armament; plus pe gazele care se vor epuiza din depozite, achizitia altora presupunand preturi de cel putin 4x mai mari; plus subventiile date cu nemiluita pentru neproductiva „energie verde”; plus factura de 3 miliarde pentru Unitatea 1 de la Cernavoda care va iesi din productie pentru 4 ani, atat cat va sta in retehnologizare; plus prabusirea economica a Germaniei, care este deja cu un picior in groapa; plus cine stie ce alte bucurii … si ma opresc aici, dorindu’va sarbatori fericite!
P.S. Eu mereu am primit factura si bon de la service. Cu agricultura n’am avut prea mult de a face, dar cand iau faina de la moara, primesc bon. Eu zic sa incepi si tu sa cresti si sa o lasi mai usor cu clasica ta inclinatie inspre a duce grija privatilor si a vedea paiul din ochiul lor, si zic sa fi ceva mai atent la barna cheluielilor bugetare, ca acolo e durerea reala si sursa evaziunii in rest, pentru ca cel putin 50% din evaziunea existenta, provine din celebrele afaceri cu statul ale baietilor destepti! 😉
Constantin a zis
@ice4you Ce facturi cu „Slava la pachet” vezi tu? Ca statele occidentale si estice au trimis doar armament vechi Ucrainei, pe care nu il mai foloseau ele.
Acum, cand au deblocat americanii cele 60 de miliarde pentru vecinii nostrii masacrati de rusi, circa 90% din bani vor ramane tot in U.S.A. ca vor fi dati fabricilor locale producatoare de armament.
Ajutarea Ucrainei este un lucru foarte bun, nu doar ca ii tine pe rusi departe de granitele lumii civilizate, dar a si declansat operatiunea de desprindere de dependenta energetica fata de un stat agresor si terorist.
Micile probleme pe care le-au avut agricultorii romani si polonezi din cauza produselor ieftine din Ucraina, sunt insignifiante fata de beneficiul de a decupla Europa de petrolul si gazul rusesc.
In rest, cam ai dreptate, dar sprijinirea Ucrainei este un lucru foarte bun pe termen lung.
ice4you a zis
Sa lasam discutia asta pentru la anul, sau mai exact cand o sa vina vremea belirii ochilor la portofele, acum e mult praf si infierbantare propagandistica [din care n’ai scapat nici macar un singur termen tambitat :))], inca suntem bine. 🙂
George.s a zis
@ice4you – Ne inviți să avem răbdare până la anu’ ca să aflăm răspunsurile la întrebările noastre, dar tu văd că le știi de pe acum. Hmm…
Pheno a zis
A spus cineva „datorii”? Pe bune? Asta e gluma anului. Cine nu e dator sa ridice doua degete. Nu exista inflatie, deflatie, staglatie, etc. Cand toti sunt datori tuturor, se aplica principiul „ai avut sa-mi dai, am avut sa-ti dau, si ne-am achitat”. Singura si adevarata mare problema e razboiul din Ucraina, iar in comparatie cu asta, orice altceva e joaca de copil. Sa pastem fericiti, zic.
Iulian M a zis
Unii mai deștepți transformă perioada aceasta într-o oportunitate pentru a se îmbogăți.
Să nu uităm că cei mai mulți bani s-au făcut în perioade de război.