Am văzut un raport interesant al Agenție Internaționale pentru Energie. Iată, sintetizat, câteva lucruri despre care s-au mai vorbit pe aici.
Bine, eu sunt mai pozitiv și cred că, local, lucrurile vor fi mai nuanțate, dat fiind faptul că noi mai avem câteva resurse pe aici. Probabil că nu vor fi investiții noi, dar treburile vor merge înainte.
- Reducerea utilizării combustibililor fosili ar face inutile deschiderea unor noi exploatări de cărbune, petrol și gaze naturale, în afara celor care au fost deja aprobate pentru dezvoltare.
- Economiiile avansate ar trebui să reducă la zero emisiile generate de producerea de energie electrică până în 2035, iar la nivel global până în 2040, prin creșterea producției din surse regenerabile de la 29% în prezent până la aproape 90% în 2050.
- Numărul de puncte de încărcare pentru mașinile electrice ar trebui să crească de 40 de ori, până la 40 de milioane în 2030. Acest lucru ar necesita o investiție anuală de 90 de miliarde de dolari.
- Până în 2035, aproape toate mașinile vândute la nivel global ar trebui să fie electrice, iar până în 2050 aproape toate camioanele grele vor fi electrice sau alimentate cu pile de combustie (hidrogen).
- Venitul pe cap de locuitor din petrol și gaze din țările petroliere ar urma să scadă cu aproximativ 75%, de la 1.800 de dolari la 450 de dolari, până în 2030.
Dacă ne gândim un pic mai departe de încălzirea globală și toate cele, nu cumva se încearcă limitarea puterii statelor din Orientul Mijlociu care au petrol cu gârla?!
Ok, noi trecem pe electric, mai toți renunță la fosil, dar dependența o să fie tot mai mare de noi, de puterile centrale.
dam167 a zis
Eu aș lua cu multă sare rapoartele de genul. Sună bine pe hârtie, chiar și cei care își vor construi case vor fi obligați să-și producă o parte din energia consumată prin surse regenerabile, dar pentru țările sărace e foarte scump. Ca să nu mai spun că cu cât un sistem deservește mai puțini oameni, cu atât este mai puțin eficient.
E o poveste asta cu sursele regenerabile, eolienele nu sunt așa eficiente pe cât se spune, panourile fotovoltaice au nevoie de suprafețe foarte mari iar energia hidroelectrică e eco doar pe hârtie. Emisii mai puține, lovit mediul la fel de tare. Până nu ies la suprafață tehnologii noi, ieftine și eficiente mi se pare praf în ochi toată povestea asta.
Chestia e că nu se publică pentru toată lumea studii reale despre ce industrii poluează cu adevărat și ce aport are reciclarea (spoiler, nu prea are).
Marius Cucu a zis
Păi în vest lucrurile se întâmplă mai accelerat decât la noi, dar mulți nici nu au problemele pe care le avem noi iarna. De asta am zis că, local, sigur vor fi derogări. Dar și dacă se bagă bani în direcția asta vor ieși lucruri din ce în ce mai bune.
dam167 a zis
În vest își permit să plătească energie mai scumpă, asta în primul rând – aici e una dintre nemulțumiri, că unele țări fac eforturi în timp ce altele ca România încă plătesc mai puțin pentru cea pe conbustibili fosili și na, nu-i corect.
Din păcate multe finanțări nu sunt cu adevărat adresate țărilor sărace și asta nu-mi place mie personal. De exemplu, degeaba dai bani pentru echipamente eficiente energetice pentru spitale, dar spitalele se dărâmă. Trebuie mai întâi să le poți repara sau constri din nou, abia apoi le poți face eficiente energetic. Avem investiții unde s-a impus bugetul maxim pentru un individ deservit, care era insuficient pentru ce era nevoie. Or finanțarea aia trebuie să asigure acel serviciu, chiar dacă infrastructura actuală a României face ca prețul să fie ceva mai mare.
Mai sunt și alte lucruri pe care oamenii nu le cunosc și care, după părerea mea fac mai mult rău. Sunt prevederi de mediu care impun oprirea lucrărilor în anumite intervale de timp (gen 1-2 luni) pentru că nu știu ce păsări se ouă și zgomotul le deranjează. Sună cumva de bun simț, dar gândește-te că trece un tronson de autostradă printr-o zonă de-asta și ar trebui să nu mai facă ăia nimic 2 luni. Dar în același timp un parc eolian pus aiurea poate strica mult mai mult ecosistemul.
Așa că multe lucruri eu unul nu le văd fezabile în timp ce noi suntem cu toaleta în curte – și vom mai fi, pentru că investițiile astea pe mediu durează vreo 10 ani în loc de 4.
Eu aș vrea să văd în schimb mai multă mișcare cu mașinile, să mai scăpăm de poluarea din orașe, că asta ne omoară încet și sigur.
Marius Cucu a zis
Depinde de cine vorbim din vest. Da, e o pătură care trăiește bine și își permite, dar și ei se întind și nu stau în 50 mp ca noi. Au și ei costurile lor. Mai mari, de obicei.
Mă gândesc că ei pățesc cum pățim noi. Ni se pare normal ca noi să tragem apa la toaletă, dar ăia de la țară, din nu știu ce sat izolat n-o au. Așa și ei, văd un viitor pentru unii, dar noi încă n-avem apă și canalizare.
Cred că, pas cu pas, se vor face lucruri cu mașinile. Până la urmă nici dorința românului nu mai este pentru a cumpăra mașini. A fost o panică cu pandemia ce se va rezolva în câțiva ani, zic.
Pato Basil a zis
Energia nu prea o obținem acum sustenabil, complet… mă gândeam la panouri, dacă sunt moacă sunt ok, dar în rest nu prea mă ajută, ba chiar mă încurcă.
Costin a zis
Este absurd a se crede ca electrificarea transportului uman si de marfuri va pune in cap printii petrolului.
Hidrocarburile sunt la baza productiei de mase plastice, ingrasamint chimic, industria farma si multe, multe altele.
Evident cererea va fi mult mai mica decit in cazul combustibililor auto insa nici gind ca emirii/seicii sa intre la faianta.
ice4you a zis
Pai si cati crezi tu ca stiu toate astea, maestre? Cati sunt constienti ca de maine n’ar mai avea nici cauciuce la masina, nici carcasa le telefon, nici medicamente, nici chiloti un cur, nici sosete in picioare, nici Adidas/Puma/Nike, nici, nici, nici…? 🙂 Sa lasam unicornii sa fie veseli ca de #10gradeRichter. :))
Iulian a zis
Chiar glumeam ieri cu un coleg că decât să se joace cu nu știu ce jucărie antistres tot timpul mai bine ar învârte un dinam de bicicletă și ar produce curent pentru încărcarea telefonului propriu.
ice4you a zis
Distopia asta se va stinge de la sine sau de vreun razbel. Amu insa cum sunt toti nebunii bagati in seama ca din cate se pare a venit vremea lor, sa ii lasam sa alerge pe miristii reincalzind supa de hidrogen si alti unicorni roz, in locul unor solutii viabile, care culme e ca exista de mai bine de jumatate de secol. O sa scriu cand imi vine cheful si despre asta.
Petre a zis
Deocamdată nu prea se spune cam ce caldură degajă o mare „fermă” de panouri solare și care e impactul acestui surplus de căldură asupra mediului. Despre binefacerile eolienelor amplasate prost s-a mai discutat din când în când, dar doar cu jumătate de gură că doar nu poți să te pui contra curentului că sar de kur în sus toți fanii Gretei
ice4you a zis
Pe cine crezi ca stie faptul ca aproximativ ~70% din randamentul acelor panouri se pierde prin caldura degajata in atmosfera, acestea necesitand racire suplimentara in cazul fermelor? Dar ca eficienta lor este una care se reduce de la an la an, perioada maxima de viata eficienta fiind in jurul a 10 ani din aia 20 cat au de toata? Dar ca fabricatia acelor panouri se consuma enorm de multa energie, amprenta mult hulitului carbon fiind ca la balamuc iar reciclarea lor un cosmar la fel de costisitor, ba chiar mai mare, practic aproape nimic nefiind ulterior refolosibil? Eh … detalii minore, unicornii roz sa traiasca!