Sunt un fan al pâinii făcute acasă. Sunt deja la a 3 a mașină de făcut pâine cumpărată. Am luat un Tefal pentru mine, acum ceva ani, de un Black Friday, a mai luat sor mea una de la Lidl, iar acum am luat o Myria după ce a picat cea de la Lidl.
N-am avut ce repara la ea, nici nu merita efortul pentru 150 de lei. Ba chiar 125 de lei astăzi.
Eu am dat în jur de 140 de lei pe ea și face toți banii. E ceva mai mică decât Tefal-ul meu chiar dacă în cutie pare că e imensă. Seamănă foarte mult cu asta.
Are un plastic ieftin, dar face ceea ce trebuie: pâine. Nu ne-a interesat să aibă zeci de programe, noi avem programul clasic, ba chiar e mai ok la gramaj pentru că nu reușim să mâncăm atât de multă pâine.
Ne era frică de faptul că o să fie mai slabă în momentul în care se coace, dar nu, e ok. Merită!
Rămâne de văzut dacă va fi fiabilă. Dar dacă ține 2-3 ani de zile își va scoate banii.
ice4you a zis
Ma mir ca a cedat masina aia de la LIDL, nu mai e in garantie, ca aia parca 3 ani dau cam pentru orice.
In rest, pana la urma, urmei, ce naiba sa fie atat de diferit si la masinile astea cand ai de a face cu o cutie, un motoras, o rezistenta electrica si un programator cu cateva programe din care folosesti maxim 3 moduri ce le gasesti cam pe orice masina de paine de pe piata. Singura chestie diferita pe care am vazut’o la ele e ca la astea ceva mai cunoscute angrenajele malaxorului sunt metalice si nu din plastic, dar nu pot sa bag mana in foc ca la toate e la fel.
Sa aiba parte.
Marius Cucu a zis
O să ajung să îi trag ceva poze și revin cu actualizare.
Da, am auzit pe mulți că țipă tocmai de malaxor. Eu, la a mea, folosesc un singur program, chiar dacă are 15-16.
ice4you a zis
Eu am facut cu ea chec si aluat pentru pizza … ambele au iesit foarte ok, dar strict pentru paine si eu folosesc un singur program … ala de pita clasica … din 12 sau 13 cate are. :))
Marius Cucu a zis
Păi da, băgăm în 5 minute ingredientele și aia e. N-am stat să fac experimente decât cu făină integrală și ne-o cam luăm, nu crește așa de tare.
Costin a zis
Aici si ceva retete.
ice4you a zis
Atentie mare la cantitati … plus ca unele retele sunt universale, altele mai putin. 🙂
Marius Cucu a zis
La mine au dat o listă de rețete și p-alea le folosesc. Dar da, la cea mai mică eroare… ori nu mai crește, ori în jumătate de zi e plină de firimituri.
vasile a zis
rata de extractie, faina dura… :))))
Adrian a zis
Și eu tot zic că îmi iau, dar nu prea apuc.
Marius Cucu a zis
La banii ăștia, plus că tu faci rost de făină d-aia bună… n-ai de ce să nu iei. 🙂
Adrian a zis
Faci referire că noi avem mori pe aici?
Marius Cucu a zis
Mori și vânt(uri)?
Adrian a zis
S-au închis multe dintre ele..
Marius Cucu a zis
Vânturile au rămas! 😀
Doc a zis
Mă bate gândul să-mi i-am și eu una de ceva vreme.Sunt curios cât ține asta.
Ciurcas Dan a zis
Clar.. imi iau. Mersi de idee ? Faina aia dela profi, superioara cica.. in ce categorie intra?
Marius Cucu a zis
Mizerie. 🙂 Făină integrală.
Ciurcas Dan a zis
Tot merge sa fac paine sau ba? :))
ice4you a zis
Merge. Tip 000 sa fie.
vasile a zis
Faina buna, buna e aia de la 7 spice tip 480! 😉
Iar asta cu masinile de paine e o prostie. Bine daca vrei sa fii hipster sa adaugi seminte, goji, coji de cartofi si alte nebunii e alta treaba, oricum nu iese ca o paine in care ai bagat mana si-i simti consistenta, etc.
Eu pentru un pic de automatizare folosesc un malaxor, ceva de casa, face cam un kil de coca odata, apoi restul manual, dospit, framantat, intins, impletit, la tava sau franzele, dupa talent. Reteta e asta, 750 de faina, 50-70 de drojdie, 200 de apa, 40 de ulei, 4 lingurite de zahar, sare, 2 oua, unu in amestec, unu pentru uns si 100 de lapte pentru potrivit consistenta, paine de sarbatoare!
Marius Cucu a zis
Da, dar cât timp îți consumă toată treaba asta?
vasile a zis
Pai 20 de minute la malaxor, in doua reprize, 40 de minute dospit, 10 minute pentru format si pus in tava, crescut in tava, depinde de temperatura ambientala, 30 de minute si 50 de minute copt, iarasi depinde de cuptor si daca poti regla temperatura, pentru o paine. Desigur in perioadele de dospit, crescut te poti suprapune cu urmatoarele paini, la mine in cuptor intra doua paini, in 3, 4 ore fac 4 buc. la 1,300 bucata. Cum ziceam, paine de sarbatoare!
Aceiasi reteta o pot face paine rotunda, pe o tava intinsa si sarim multi pasi si manopera sau doua franzele mici dintr-o singura reteta si poate fi o paine de zi cu zi, acum placere sa ai si ceva timp!
Marius Cucu a zis
Exact despre asta e vorba. Dacă o faci zilnic nu e rentabil… poate doar dacă vrei să te deconectezi de la altele. Dar da, incontestabil e mai ok varianta ta, dar o oră pe zi la asta… ar fi cam mult.
vasile a zis
Da nu e rentabil zilnic, dar o data pe saptamana merge si iarna cam asa fac si e chiar terapie 🙂 , iar doua paini ies mari in reteta asta si cu formele respective, 2,600 inseamna vreo 8, 9 franzele obisnuite, suficient pentru o saptamana combinat si cu o zi de mamaliga 🙂
Marius Cucu a zis
Depinde de numărul de persoane. Noi, în perioada asta, că n-a mai funcționat cea de la Lidl făceam și 2 pâini pe zi. Tot în jur de 2 kg de pâine, dar se împărțeau la mai multe persoane 🙂
vasile a zis
Sa stii ca la inceput am facut si la masina, am un electrolux care acum sta pe undeva in cutie. E mare, de un kil, doua malaxoare in forma. Foloseam o reteta asemanatoare, da nu iese, nu coace bine, nu rumeneste deasupra, painea se farama, am tot incercat sa optimizez da nu m-a multumnit, are timpi prea mici, dospirea e prea scurta, se face din prima cresterea si coacerea, castigi 40 de minute dar pierzi la calitate si arata a paine de market. Asa la prima impresie arata bine painea si mergea treaba singura, fara sa pui mana.
Marius Cucu a zis
Nici eu nu reușesc să o rumenesc, dar ne-am obișnuit cu ea.
vasile a zis
La un moment dat puneam un prosop impaturit pe capac, se pierde caldura prin acel geam, etc. si parca iesea altfel.
Marius Cucu a zis
N-am încercat variante, bine la Tefalul meu pare ca e destul de bine închis și parcă nu pierde așa de multă căldură. Dar a devenit și un fel de automatism sau… nu suntem noi așa de pretențioși.
Costin a zis
Vasile are dreptate, cea mai buna faina este tip 480 chiar daca nu creste ca 000. Deh, ca diabetic as face-o numai din tarite dar asta nu creste nici cu 2 kile de drojdie. 🙂
Ca diversitate, am experimentat piine cu ceapa, cu masline, cu kaizer (separat, nu toate la un loc) ies excelente si ingrasa pe masura.
Adevarul este ca retetele de piine sunt limitate strict la imaginatia userului.
vasile a zis
De acord cu tine, insa cu 000 nu obtii definitie 😉
Combinatii cu cepa, masline, cascaval in lipii, merg si cu tarate si nu sunt pretentioase.
Adrian a zis
Gata, mi am luat și eu.
Marius Cucu a zis
Influencer, ms! 😀
Face și aluat d-ăla de care voiai?
Adrian a zis
Face și aluat de pizza, da.
Ioana a zis
deci pana acum cum se prezinta?:)
Marius Cucu a zis
Nu s-a plâns nimeni de ea.
Ele a zis
Aveți idee de niște lamele de frământare universale pentru Myria? Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Din păcate, nu.
Camelia a zis
Buna ziua, oare poate cineva sa.mi spuna cata apa se pune la o paine normala facuta cu madina Myria,.. Ca in instructiuni nu am gasit deloc despre cantitatea de apa ce tb.pusa.. (am primit nasina cadou dar fara paharu acela gradat sau masura aia si nu gasesc nicaieri in instructiuni.. Multumesc anticipat pentru răspuns. O zi super sa aveți!
Stie cineva sant 2 lamele de framantare la Myria 4014?sau exista si cu una numai?
Marius Cucu a zis
Depinde de ce program alegeți. Aveți aici manualul mașinii.
Camelia a zis
Mulțumesc.. L.am citit de multe ori dar nu scrie clar nicaieri cata apa(cati ml.)tb.pus in functie de cata faina vrei.. Daca nu am paharul de măsurare nu.mi dau seama cat sa pun, nemaifacand paine cu masina niciodată… Dar pot incerca la nimereala desi n.as vrea sa stric ingredientele.. Multumesc de ajutor.. Poate cineva sa.mi arate o poza clara cu masura aceea sau sa.mi spuba ce gradatii are pe ea?
Adrian a zis
320 ml scrie în carte. Eu am cumpărat un set de pahare de apă exact de 320 ml ca să nu mă complic cu măsura lor. Oricum, e enervantă rău că bipăie de 10 ori atât în momentul când poți pune mai multe ingrediente, cât și la final. Ce o fi fost în mintea lor?