Înainte de pandemie era un băiat care îmi spunea să îmi găsesc hobby-uri diferite de calculator. Pentru mine, într-o mare măsură hobby este și fotografia că… nu câștig direct din asta. Dar știu că îmi dezvolt skillurile pentru video.
La fel și multe altele, se leagă de ceea ce fac. Dar hobby-uri foarte multe nu am. Nu practice.
Eh, de prin pandemie de voie, de nevoie am început să îmi fac lucruri de mâncare. Dar am mai zis pe aici, raportat la ce mentalitate aveam acum milioane de ani când gândeam că doar sexul feminin trebuie să facă de mâncare, well… acum îmi place.
Da, îmi place să știu că mănânc OK, că pun ce vreau eu în farfurie, nu ce îmi bagă alții pe lângă, chiar dacă la „magazin” vor avea gust ceva mai bun. Că mai pun niște zahăr, că mai pun niște lucruri, măcar știu că acasă pun eu, cu mâna mea.
În primul an de pandemie am pus asistat primele borcane de murături. Adică, a fost un mixt între „hai că te ajut să curățăm mai repede, iar eu mă duc înapoi să termin cu nunțile”, așa că nu eram super convins că am înțeles ce am de făcut. Și era oboseală cronică pe atunci, țin minte că în aceeași seară am fost de 2 ori să cumpăr boabe de muștar. Atât de zombie de muncă eram. Ca idee, încă mai am din boabele acelea.
![ardei 1](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/11/ardei-1-scaled.jpg)
![ardei 2](https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/11/ardei-2-scaled.jpg)
Prin murături înțelegem conopidă și cu gogoșari și separat castraveți murați. Anul ăsta a fost cel în care am pus singur… jumătate din rețetă, dar conopidă combinată cu ardei capia pentru că i-am preferat pe cei din grădina de la țară, am cumpărat doar conopida. La un moment dat, am rămas fără instrumentul muncii: oțet și eram prea obosiți să terminăm, așa că am tras eu lozul câștigător și mi-au rămas mie de făcut. Uite așa mi-a revenit mie să fac vreo 20-25 de borcane de 800ml.
Și da, la 4 litri de apă am scăpat și vreo 4 lingurițe de zahăr pe acolo. M-a durut un pic sufletul, dar măcar știu că rămân la miere dimineața.
Mda, n-aș fi zis că o să fie vreodată un articol de genul pe blog, dar vreau să rămână aici, când voi căuta la bătrânețe că la 34 am pus prima dată murături.
Probabil n-aș fi scris aici despre treaba asta, însă pe Twitter a fost ceva discuție referitoare la asta și pare că a fost… disponibilitate.
O sa fie nevoie! :)) Sa le manci sanatos!
Anul viitor sper să fie gata beciul și să pun și eu. ?
Eu le-am pus sus, departe de calorifere. Mereu au stat OK acolo.
Am pus și poze cu precizarea că… nu am pus eu castraveții, doar conopida și ardeii.
arata bine sigur si gustul e pe masura, varza nu pui ?
Pun ai mei separat, dar nu sunt neapărat fan.
Nu prea mă omor acum cu murăturile, poate peste câțiva ani o să fac și eu. Felicitări!
nu ne dai si noua reteta? Te rog…
E a Jamilei.
![](//img.youtube.com/vi/K5Ej3VqE3Cs/hqdefault.jpg)
Nu e chiar soc, la noi e al doilea an cand punem muraturi. Ce-i drept si suntem mari consumatori de muraturi.
Felicitari tuturor celor care stiu sa-si prepare tot felul de bunatati culinare. La mine ar fi fost un soc daca n-as fi avut-o pe nevasta mea care se ocupa de asa ceva. Tin minte ca aveam cam 20-21 de ani cand mi-am facut primul si ultimul ou ochi fiert in apa, cu putina sare, din lipsa de ulei de floarea soarelui. De atunci relatia dintre mine si bucatarie a incetat amiabil. Drumurile noastre s-au despartit, fiindca sunt anti talent.
Deștept am fost, nu am sigilat bine borcanele, la anul va fi mai bine! 😀