Am avut câteva review-uri despre modelele de laptopuri de la Asus și-am zis că e loc de testat și de modele de la MSI. Bine, am testat ceva mai puternic, dar cred că am comunicat atât de bine cu ei încât ei nu înțelegeau că vreau ceva care să suplinească activitatea de bază, nu întregul workflow. Adică, în momentul de față mă gândesc să fac upgrade la placa video pentru PC(posibil, un 2080 Super), n-o să egaleze niciodată un laptop puterea de care am nevoie acolo.
Așa că un laptop care să facă treaba, minim, în deplasare…. e tot ce voiam.
Specificații Tehnice
Ecran | 14″, 1920 x 1080 px, IPS, mat |
Procesor | Intel Comet Lake-U Core i7-10710U |
Video | Intel UHD 630 și Nvidia GeForce MX250, 2GB, DDR5 |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs) |
Storage | 1000 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x4 – Samsung PM981 MZVLB512HAJQ-00000) |
Conectivitate | Intel WiFI 6 AX201, Bluetooth 5.0, adaptor LAN + card SD + porturi USB 3.0 |
Porturi | 2x USB Type C, 2x USB 3.0, senzor de amprentă, card microSD |
Baterie | 52 Wh |
Dimensiuni | 358 mm x 248 mm x 26,9 mm |
Greutate | 1,25 kg |
Altele | tastatură iluminată cu 3 poziții, albă |
Mi-a venit la test un MSI Prestige. Am impresia că au și ceva variantă de laptop roz. Prima impresie a fost wow:
- încărcare prin USB
- display de 14′
- tastatură exact așa cum trebuie
- materiale mișto, premium, greutate decentă
Am zis că e ceea ce trebuie. Bine, mai puțin cele 2 piciorușe care înalță laptopul și te zgârie când îl ții în pat.
E primul laptop pe care îl testez cu generația a 10 a de procesoare de la Intel. Modelul îl găsiți în mai multe configurații, eu am primit varianta medie, cea cu i7-10710U. Este vorba despre un procesor din gama ULV, generația Comet Lake-U, pe 14 nanometri, cu 6 core-uri și 12 thread-uri. Stă la 1600 MHz și cu TurboBoost se duce până la 4700 MHz.
Ca performanțe brute, este mai mult decât dublu față de AMD-ul testat anterior, ba chiar relativ aproape de modele cu H, din generațiile precedente. Dacă nu îl dai pe modul performance simți că sacadează totul.
Între timp, cu toate update-urile mi-am dat seama că e ok, că poți să-ți faci treaba pe el fără probleme. Treburile urgente, evident, pentru că un asemenea laptop nu îl văd în niciun caz ca pentru un creator, așa cum marketează. Ok, faci urgențele fără probleme, dar atât. Ca o paranteză, Zenbook-ul de 13′ nici urgențele nu m-a lăsat să le fac, am abandonat.
Procesorul este foarte ok pentru editare video, în fapt, cred că un aport la treaba asta îl are și placa video.
Resursele de mai jos sunt consumate în momentul în care dau play la ceva filmuleț FULL HD, compresat, în Davinci.
Atât placa video integrată și cea de dedicată lucrează ok. Davinci știe de ea, nu e stres.
Placa video este o nVIDIA MX250 pe chipset GP108. Este o placă video pe 64 de biți și are 2 GB VRAM, pe arhitectura Pascal. Este modelul cu 10W TDP, la versiunile de 15′ e un pic mai performantă(undeva sub 10%), dar are și un TDP de 25W.
Memoria RAM
16 GB de RAM la 2666 MHz. Modulele sunt de la SK Hynix, mai exact HMA82GS6CJR8N-VK.
Sunet
Nu excelează. Dacă dai la maxim pur și simplu simți cum te plesnesc înaltele. E tare, dar atât. Eh, dacă-l lași pe birou se crează o oarecare spațialitate, dar tot nu e o calitate de ținut minte. Sunt producători care încep să facă parteneriate interesante pentru seriile de acest gen. Mi-ar plăcea să văd ceva Dolby Atmos și pe modelele lor. Sigur, costă licența, dar merită.
Stocare
Mișto. 1 TB, de la Samsung. Rapid. Pozele vorbesc de la sine.
Display
Mi-ar fi plăcut să lucreze și ei cu BOE. Sau aș putea să visez la cel de la CES 2020. De fapt, ei lucrează cu Innolux. Modelul este N140HCE-EN2.
Mi s-a părut foarte interesantă treaba cu Creator Center. Au o aplicație tare care te ajută să-ți alegi spectrul de culoare pentru monitor, să scoți sau nu lumina albastră și alte detalii de genul. Ba chiar știe de x-rite i1 și calibratoare profesionale.
Totuși, nu e cel mai bun display pe care l-am văzut pe un laptop. Pe sRGB, profilul pe care am făcut testele, a ieșit 99%.
Tastatura
E fix ceea ce căutam. Iluminată, cu alb, fără RGB. 3 trepte de iluminare. Cele de la Asus se simt diferit, par mai robuste, întotdeauna mi-au plăcut cele de la MSI, Clevo, stilul acesta mai moale. Îmi place faptul că săgețile sunt mari și că am la îndemâna Page Up și Page Down, că nu sunt pe linia de sus. Mi-ar fi plăcut ca Home și End să fie mari, dar se pot mapa. Oricum, aici ține de gusturi.
Layout-ul e fix cum trebuie, suplinește cu succes o tastatură de PC. Bine, dacă ar fi după mine… nu ar strica și niște taste numerice, însă… niciodată nu vei găsi așa ceva la un model de 14′.
Singura chestie care mă deranjează, dacă țin bine minte, cred că cele de la Acer aveau treaba asta, este faptul că au pus butonul de power fix în dreapta sus. Eh, eu acolo caut tasta End. De câte ori credeți că am băgat în stand by laptopul?! 🙂
Touchpad
E imens. Ai putea să pui orice acolo. Se simte bine, bine, dar la fel de bine îl simt și când e dezactivat. Eu nu pot edita cu mouse, așa că în proporție de 99% la mine touch-ul stă dezactivat.
Nu înțeleg, totuși, de ce este senzorul de amprentă în stânga și nu în dreapta. Apropo de acesta, încă nu i-am dat de cap. Îmi spune că e setat degetul corect, dar nu se autentifică de nicio culoare. Nu îmi dau seama dacă este problemă hardware sau software.
Baterie
La început am văzut că estimează că ține 2-3 ore. M-am speriat și-am zis WTF, de ce?! Cred că făcea ceva update-uri în fundal. Între timp, am văzut că la browsing și activități clasice, cu un video, cu ceva, e mai mult decât decent. Ajungi pe la 6-7 ore de browsing fără probleme. La jocuri, maxim o oră jumătate ai autonomie. Ca solicitare: procesorul era pe la 60-70%, iar placa video pe la 80%. Practic, ori de câte ori intră MX250 în acțiune… se simte chiar și la baterie.
Încărcarea bateriei se face cam într-o oră prin USB Type C. Practic, la oricare dintre cele 2 porturi din stânga poți încărca laptopul. Tot acolo sunt 2 leduri mici care indică încărcarea și faptul că este pornit. Bine, nu înțeleg de ce este un led acolo și unul pe butonul de power.
Încă nu am o baterie externă de asemenea amperaj, dar ar trebui să funcționeze.
Răcire
Nici el nu este un model rece în procesare brută. Nici nu cred că voi găsi ceva perfect, dar nu transmite atât de mult căldura pe taste, așa cum o pățeam la acela. În plus, odată ce ai terminat task-urile ce solicită PC-ul se răcește totul aproape instant.
Apropo, de notat că ventilatorul este un pic zgomotos în full load, dar când nu faci activități grele pe el nu îți dai seama că e pornit. Poate dacă erau înghesuite două ventilatoare ceva mai mari lucrurile erau diferite.
WiFi
Modulul WiFi cred că este unul dintre cele mai rapide de pe piață. Pe rețea e foarte ok, pe internet… limita de 300 mbps și-a zis cuvântul. Am descărcat cu 30-35 mb FIFA 20, mai mult ca decent. Este vorba despre Intel Wi-Fi 6 AX201. Aveți toate detaliile despre modul aici.
Avem aceiași discuție cu lipsa RJ45, de la modelele de sub 15.6′. Putem să considerăm că nu mai există. Adaptorul lor este unul ceva mai mare decât la Asus, dar ai mult mai mulți conectori, ba chiar mai greu:
- 2 porturi USB 3.0
- card reader SD
- card reader TF
- port microUSB
- port RJ45
Jocuri
Deși n-ar avea ce să caute subtitlul ăsta am intrat, un pic în FIFA, de curiozitate. Pe un profil optimizat de driverul de la nVIDIA, cu FPS lock la 60 FPS, FIFA 20 e jucabil, chiar și pe baterie. Eh, eu am avut avantajul că l-am jucat de pe gamepad și n-am mai adus căldură în plus. Frigea tot laptopul, inclusiv componentele din interior. SSD-ul zburase pe la 87 de grade, iar restul componentelor la fel. Pe termen lung, n-aș zice că e o idee bună să soliciți în felul ăsta laptopul!
La FULL HD pe optimizarea de la nVIDIA aveam undeva în jur de 60 de FPS-uri, dacă setam pe ULTRA laptopul deja sacada și ajungea undeva la 20-25 de FPS-uri. Oricum, la display atât de mic te chinuiești să observi detaliile care-s eliminate de optimizarea driver-ului.
Cred că nu rămâne decât sa întreb când vor aduce, pe seria asta și hardware de la AMD. Dacă la jocuri nu se va simți o diferență notabilă, pe zona creativă, fix pe modelele de genul cred că vor avea un cuvânt mare de zis procesoarele de 7 nm.
Nu am găsit modelul în stocuri la noi, în schimb, am găsit varianta A10SC-024XRO cu display UHD și placă video mai bună. Sunt curios dacă are fix aceiași răcire 1650 MAX-Q cu cea din articol. Acolo s-ar putea să fie un pic mai dificil.
Aplicații preinstalate
MSI are un Creator Center. E interesant până în momentul în care îți pune aplicații preinstalate. Eu zic că n-ar trebui să fie instalate by default și să îți ofere opțiunea să bifezi tu tot ce îți dorești.
În rest, are toate funcțiile de care ai nevoie.
MSI Prestige
Păreri Pro
- design
- tastatură
Păreri Contra
- upgrade prin înlocuire
- piciorușe display
E incredibil ce face Intel dintr-un ULV. Totuși, nu vorbim de 7nm. Cu siguranță el ar fi alegerea mea dacă n-aș ști că AMD tocmai a lansat generație nouă de procesoare și că vorbim de 7 nanometri. E un model care-și merită banii, cel puțin pentru mine atinge mai toate punctele importante de care am nevoie.
Costin a zis
Stiam ca Dolby Atmos este o tehnologie surround sound ce reuseste sa redea pina la 128 canale insa intr-un sistem clasic (home user) se multumeste si cu 7.1.4. boxe. Deci, in opinia mea, chestia cu asta se pupa cu un laptop cam la fel ca un topor actionat de microunde…
Apropos de energie, bateria este detasabila sau lipita ?
ice4you a zis
Nu prea mai exista laptopuri cu baterie detasabila de ani buni deja.
Marius Cucu a zis
Nu este detașabilă, dar accesul la ea este foarte ușor. Dar cu siguranță nu faci asta in garanție, singur.
dam167 a zis
Observ că procesorul ăla are base clock speed 1800 MHz, e aiurea dacă stă la 1600. Rezoluție mică, management prost al bateriei (văd că nimeni nu se poate înțelege cu ce e în Windows, iar aplicațiile producătorilor nu merg tot timpul grozav) și trackpad-ul ăla care degeaba e doar lung, e păcat că producătorii nu vor să treacă de hopurile astea.
Marius Cucu a zis
Rezoluția e full HD, la 14′ e ok. Mai e la vânzare și modelul cu 4k, dar sincer mi se pare cam mult rezoluția aceea pentru atât de puțini inchi.
Vasile sandu a zis
Ce porcarie. 1 nu e pc de gaming. E un laptop de 14 inch bun pt cei care calatoresc. 2 Asta e scopul lui, ofera prestatii medii-bune la un cost mediu. Compara cu ce mai e de 14 inch pe piata. Nu te plange ca se incalzeste cand joci pe el jocuri grele. E un amarat de 14 inch bun pt cei care fac edit video de ocazie, foto, calatoresc. Sau nu faci prea multe, da ai un 14 inch istet, cu aspect de premium. Normal cu inca 200 de e iti iei un i 7 cu 6gb video la 2 kg mai iei si mouse si incarcaror si ajungi sa cari 3 kg de laprop. Camera video, baterie externa. Trepied. Baterii camera. Incarcator, cabliuri, etc…E un 14 inch bun pt cine se misca mult. Nu e excent. Dar pretul e corect, iar ce stie sa faca e bine pt un 14 inch. Minusuri ? Nu are slot pt sd card, ( cum ai precizat, are micro sd) nu are hdmi. Plus? Se misca bine pt o masina de 14 inch la pret mediu. Spor la treaba in viitor. Dar ai facut un articol de rahat. Te salut.
Marius Cucu a zis
Nu e încadrat la călătorii. Eu nu l-aș cără după mine cu încărcător așa de greu. Ai variante de la alți producători mai light. Nu l-am comparat niciodată cu un PC de gaming, dacă tu nu înțelegi nuanțele, nu e vina mea. 🙂
Vasile sandu a zis
Superfast reply ? Da. Probabil avem idei diferite e loc in lume de multi ca noi. Posibil sa nu fie incadrat la travel. Dat fiind marimea si greutatea, il consider adaptat si… De asta e bine ca putem sa il incarcam prin usb-c. Plecam de acasa cu un incarcator super light bun la toate.
Marius Cucu a zis
Super light si rapid. Nu toate incarca laptopuri.