Motorola Edge 50 Pro a venit la teste mai târziu decât m-am așteptat. L-am avut cu mine în Germania și am fost uimit de ceea ce reușește să facă din poze. Mai târziu, am cerut la teste și Motorola Edge 50 Ultra pentru că trebuia să mă conving că este ceea ce trebuie.
Doar că prima impresie cu telefonul acesta nu a fost deloc una wow. Am zis, ce naiba ai făcut Motorola?! De unde până unde modelul Pro să fie mai OK decât… Ultra? Cum ai făcut?!
Și am venit cu impresiile astea acasă, după o săptămână de folosire în Belgia. Am zis că nu se poate să se întâmple asta. De ce să fie un flagship mai slab decât un Pro, model ce ar trebui să fie mai slab, pe hârtie.
Și da, iată că de data asta au fost lucrurile un pic mai diferite. Asta pentru că Edge 50 Ultra nu arăta deloc a flagship, din ceea ce vedeam pe ecranul telefonului. A fost ciudat din toate punctele de vedere. A fost invers decât ceea ce am văzut pe Pro, din punctul de vedere al ecranului: mult zgomot pe imagine, ecran discutabil, poze cu detalii inexistente.
Și pare că așa este dacă faci analiza strict raportându-te la ecran. Am deschis și pozele pe calculator, iar artefactele pe care așteptam să le văd pe fiecare poză făcută cu Edge 50 Ultra nu erau acolo, nu pe camera standard. OK, sunt lucruri interpretate mai bine la Pro, dar nu e atât de rău pe cât mă așteptam să fie.
Construcție
Motorola face lucruri foarte faine cu telefoanele lor. Pur și simplu miros frumos. La propriu. Deschizi cutia și miroase a flori.
De data asta, raportat la versiunea Pro, telefonul este din lemn. Spatele este din lemn. Dungile lui parcă îmi aduc aminte de parchetul pe care îl aveam în case acum 10 ani de zile. E diferit.
Îl simți fain la mână, iar materialul pare să reziste. Chiar l-am folosit printre cheile de la apartament și a încasat câteva dungi ce s-au luat ușor, cu mâna. Am crezut că am încasat-o, dar și Motorola a trimis telefonul fără nimic: fără husă, fără încărcător, fără nimic. De altfel, modelul ăsta pare că a fost rootat, așa că nu sunt convins că am avut o versiune finală. Bine că a ajuns și ăsta și n-am avut nicio obligație ca la Huawei. Oamenii mi-au zis: „folosește-l, vezi să nu îi faci droptest”. Atât.
Display
În peak, display-ul lui Ultra este mai luminos: 2500 de niți. Avem tot tehnologia pOLED, dar cu ochiul liber n-am observat diferențe între ce este pe Pro versus ce avem pe Ultra. Pot să zic atât: se vede bine pe ambele telefoane.
Cum spuneam, însă, pozele se văd cu anumite macroblock-uri pe Ultra, ceea ce pe Pro n-am observat. Daca pe camera standard să zicem că nu sunt atât de multe evidențe, când dai zoom apar problemele. Dacă te duci la 6x e și mai și.
Ecranul este protejat cu Corning Gorilla Glass Victus. Vă zic că dacă a trecut testul cheilor, telefonul este ceea ce trebuie.
Ca de fiecare dată trebuie să amintim și că Motorola încă face ecrane curbate, așadar, dacă te uiți din lateral o să observi că pleacă cu un mic gradient, nu ai uniformitate. Vă zic treburile astea pentru că unii sunt deranjați de asta, eu unul n-am nici cea mai mică treabă. Dar nici nu folosesc folie pe ecrane, nu am problemele de utilizator obișnuit.
Hardware
Hardware-ul e de Ultra. Dacă credeți că veți face economie și veți lua modelul Pro, eu zic să vă gândiți un pic pentru că nu e chiar așa. Aveți UFS 4.0 versus 2.2, aveți procesor mai performant, aveți GPU mai OK. Și dacă la Pro mai existau momente în care telefonul agăța, vă zic că la Ultra nu sunt problemele acestea. Nici pe Pro nu sunt probleme majore, dar Ultra n-a agățat nicio secundă.
La răcire am câteva rezerve, însă, l-am testat pe timp de vară și 35 de grade. Ei bine, în teste sintetice frige un pic, iar ori de câte ori făceam hotspot nu prea ieșea combinația cu 5G-ul. Așadar, 5G și hotspot activ pentru o lungă perioadă de timp înseamnă că frige.
Cameră
Nu e răul atât de mare, însă da, nu este cameră de flagship. Pot aprecia că Pantone își face treaba atât de bine încât lucrurile sunt faine la nivel de culoare. Aș zice și că e super faină stabilizarea, mult prea bună decât m-aș fi așteptat, însă, aici se termină lucrurile bune.
Diferența de 1000 de lei între Pro și Ultra nu cred că e reflectată, cel puțin, la tot ceea ce înseamnă poze și filmare.
Când spui că ai telefon Ultra trebuie să te compari cu tot ceea ce înseamnă piața: Xiaomi, Samsung, poate chiar Asus și cine mai are modele care se bat în categoria asta de preț. Și am fost drăguț să compar cu Xiaomi 14, cu Samsung S24 Plus, nu cu Ultra, în adevăratul sens al cuvântului. Asta pentru că nu sunt acolo. Nu sunt lucruri wow decât pe stabilizare și acuratețea culorilor.
Dar da, și de data asta apreciez ce au făcut anul ăsta pe selfie-uri. Dar doar pe foto, nu și pe video. Pe video, dacă nu ai suficientă lumină sau e un pic întuneric… e mai dificil.
Baterie
Am atât de multe pretenții de la Motorola cu bateria și asta pentru că au încărcătorul lor rapid. E printre cele mai rapide de pe piață și chiar faci treabă cu el. Se încăpățânează să aibă 125W, dar și să fie doar 4500 mAh. Cea din urmă nu garantează o zi de utilizare, ci va trebui să te bazezi și pe încărcător și baterie externă. Sunt pățit, încărcam în tren, în cameră încă o dată. Chiar dacă o făceam pentru 5 minute tot o făceam.
Degeaba ai 50W pe wireless si reverse de 10W dacă nu ai suficient de multă „zeamă” de împărțit. În piețele cu 5200 mAh, cu 5500 mAh clar trebuie să apeși pe niște butoane să ajungi în linie cu competiția. Ok, scoți o autonomie un pic mai bună față de Pro pentru că e ecranul mai luminos și procesorul e mai economic, dar tot nu face diferența. Nu treci ziua.
E păcat de sistemul ăla de operare care, față de Pro, chiar se mișcă impecabil. Procesorul, stocarea mai rapidă chiar își fac treaba și se simte hardware-ul mai bun. E atât de fain că sunt printre puținii care au ales să nu insiste cu aplicații preinstalate care să te enerveze. E curat. Sigur, față de un midrange, stabilitatea este mai slabă, în testele sintetice dacă îl alergi un pic e ceva mai complicat. Dar asta e valabil la aproape orice flagship.
- Not paid. Pă opulența mea. Între timp, am luat și realme GT6 cu mine, în Budapesta și Honor 200 Pro. O să revin cu articole în vreo 20 de zile și sper eu cu video mai devreme.
Recenzie Motorola Edge 50 Ultra
Păreri Pro
- hardware performant
- design
- încărcare wireless
- eSIM
Păreri Contra
- autonomie nu wow, dar mai bună ca la Edge 50 Pro
- sunetul este stereo, dar nu de flagship.
Per ansamblu, nu e un telefon rău, dar departe de a fi flagship-ul perfect sau chiar flagship killer-ul mult așteptat. Partea bună este că intră în categoria telefoanelor destul de mici, însă pentru utilizatorii de rând, care nu sunt atât de disperați să aibă cel mai bun telefon de pe piață s-ar putea ca modelul Pro să fie o variantă mai interesantă. Trebuie analizat punctual.
Postolachi Dumitru a zis
eSIM în 2024 e must have pe orice telefon, nu e ceva ce să spui că e PRO… în altă ordine de idei în ultima vreme Motorola pare să o ia pe calea bătătorită de Samsung: scot atât de multe telefoane încât… găsești Moto și la 599 de lei și Motorola la 5.999 de lei…
Marius Cucu a zis
De obicei, nu precizam asta, dar am avut nevoie de eSIM și nu am putut folosi pe Xiaomi. Am folosit Moto.