Am plecat un pic în Italia și am avut un telefon nou la mine. De data asta este vorba despre un telefon de la Motorola. Am avut foarte puțin contact cu telefoanele de la Motorola și prea puțin le-am urmărit evoluția sau chiar lansările. Cred că singurul model testat anterior a fost un model de buget. Si, oricum, nu l-am folosit pe termen lung. În comentarii au mai fost oameni care au discutat despre Motorola Edge 30 Pro, iar eu mă simțeam în plus. 🙂
Traseul celor de la Motorola este un pic ciudat, a fost pe la americani, a trecut pe la Google, iar acum sunt deținuți de către cei de la Lenovo.
Acum am desfăcut din cutie un telefon nou pentru mine și anume Motorola: Prima impresie nu a fost una extraordinară, ca design nu pot spune că m-a dat pe spate, dar cu cât l-am descoperit mai mult, cu atât am început să îi văd avantajele. Și dezavantajele. Mi-a alunecat din mână înainte de prima impresie. E clar, e un telefon diferit față de tot ce am testat până acum. După ce l-am scăpat am reușit să pun husa din cutie. Experimentat. 🙂
Specificații tehnice principale:
- SoC: Snapdragon 8 Gen 1
- RAM: 8GB sau 12GB
- Stocare: 128GB, 256GB, 512GB, UFS 3.1
- Display: OLED, 6.7″, 1080×2400 (20:9), 144Hz, HDR10+
- Camere: 2 Camere (50 MPx, wide și ultrawide), Cameră frontală 60 MPx
- Baterie: 4800mAh
- Altele: dual-sim, NFC, încărcător 68W, încărcare wireless (Qi) – 15W, încărcare wireless reversibilă – 5W
Software
Am experimentat atât bune, cât și rele cu software-ul lor. Mi-a crăpat camera foto atunci când navigam un pic agresiv prin meniul camerei foto, dar mi-a plăcut și ideea în care m-a notificat că: „știi, avem un update nou pentru camera foto, s-ar putea să rezolve lucruri.” Nu îmi amintesc să fi văzut în altă parte opțiunea asta. Evident, există și actualizările din Google Play ce se fac automat, pe Wifi.
Tot din categoria celor nebune am avut situații in care camera pur si simplu avea delay, in special după ce filmam ceva mai mult. Tind sa cred ca e mai mult decât software și mai degrabă încerca să răcească, iar eu l-am agitat un pic cam mult.
Am experimentat si o chestie ciudata, îmi sarea de pe un raport de aspect pe altul, fără să îi fac nimic. Sau poate făceam eu un gest si nu îmi dădeam seama.
Per ansamblu, cu toata adaptarea mea cred ca o sa fiu ceva mai focusat pe ceea ce face Motorola, opțiunile lor îmi plac si sistemul de operare este curat, nu ai aplicații preinstalate, este foarte rapid și chiar merită.
Senzor de amprentă
E pe lateral. E mișto că, în combinație cu face detect chiar își face treaba foarte rapid și pur și simplu nu îmi dădeam seama dacă cu ajutorul feței sau a amprentei debloca telefonul. Poate poziția lui să fi fost un pic mai jos pentru degetul meu, dar m-am obișnuit rapid cu senzorul de amprentă.
Mai greu mi-a fost cu butoanele de volum ce erau o idee mai sus și eu nu ajung cu degetul până acolo. Dar și așa nu pot să-l folosesc cu o mână.
Display
Telefonul are la bază un ecran OLED, la 144Hz, cu HDR10+. Se vede foarte bine și datorită celor 144Hz chiar se mișcă rapid. Acum discuția ar fi dacă, în afară de jocuri, acei 144Hz fac diferența?! Eu unul folosesc animațiile la 0.5X și e foarte rapid. Nu știu dacă îmi dau seama de viteza unui ecran de 120 Hz versus unul de 144Hz. Da, între timp, am folosit si un telefon cu 60Hz si unul cu 120Hz. Diferențele sunt evidente atunci când ai telefonul în paralel. Nu ai cum sa nu le observi, cu tot cu animațiile.
Încărcare rapidă
Un plus al încărcătorului de 68W al lui Edge 30 pro, pe lângă capacitatea mare este si faptul ca se afla deja in cutia telefonului, un avantaj destul de mare dacă ne referim la competiție. Pe lângă asta, încărcătoarele de telefon nu sunt neapărat realizate pentru a încărca si alte dispozitive.
Noroc cu cei 20000 mAh de pe bateria externă cu care am jonglat… Va fi interesant de aplicat legea aceea privind standardizarea porturilor. Încărcătorul este de 68W și se încarcă la 50% în 15 minute cu încărcătorul lui, iar undeva la 35 de minute pentru 100%. În practică, l-am încărcat și descărcat de foarte multe ori, de pe la 20% în sus.
Telefonul vine și cu încărcare wireless de 15W și cu reverse wireless de 5W. Pe acestea nu le-am încercat, rămân la clasicul meu fir. Totuși, în Italia erau ceva băncuțe în care puteai să îți încarci telefonul wireless. Dar repet, între a sta la 15W prefer să pun cablul și să încarc mult mai rapid. Mai ales că în vacanță se întâmplă în 99% din cazuri să am și o baterie externă cu mine.
Pe lângă asta, intre a căra o baterie externa grea si de a căra un încărcător rapid prefer sa am a 2 a varianta. Ca de exemplu, un transfer de 20 de minute cu trenul mi-a încărcat telefonul la 95%.
În condiții de GPS, filmat și pozat și muzică m-a dus undeva pânâ după a 2 a jumătate a zilei. Pentru un asemenea hardware cred că este în top.
Camera
Mi se pare normal să testez la maxim capabilitățile foto ale unui telefon. Până la urmă, cam asta nu reușești sa vezi din specificații, așa că, chiar daca acest Motorola nu este unul care sa se focuseze pe camera foto am zis că trebuie sa fiu atent si la componenta foto.
Dacă alți producători discută despre mai mult de 3X pentru camera foto se pare ca cei de la Motorola încă nu s-au gândit sa pună măcar opțiunea asta pe telefonul lor. Așadar, mi s-a părut ciudat că nu am putut să am opțiune de 2X sau 3X, ci doar camera standard sau ultrawide. Interesanta alegere. Nu pot zice ca mă limitează, nu sunt omul care să folosească foarte mult zoom-ul de pe telefon.
Software-ul camerei este relativ diferit fata de cel al celorlalți, cu multe notificări si informații. Nu știu daca va sta cineva sa le citească, dar pentru începători pot fi utile. Cred ca ar trebui făcute niște corecții la software-ul de măsurare a luminii. Mi-a luat un pic sa îmi dau seama că ar fi bine sa intervin manual si sa aleg zonele mai luminoase in care sa expună ca sa nu ard poza. E normal să setezi parametri ăștia, dar se muta mult prea rapid, iar daca nu ești atent zici ca face poze slabe.
Diferențe intre camera standard și cea de ultrawide sunt, fără doar si poate. Se observa inclusiv de pe display-ul telefonului. Da, poți sa faci si cu cea ultrawide, dar nu la același nivel.
Priviți pe laterale că lipsesc detalii multe, corectate de alte flagship-uri, totuși, am apreciat că a reușit să simuleze cerul așa cum trebuie. Era spectaculos dacă avea și un pic de detalii pe hightlights.
Portret
La portret lucrurile stau bine până în momentul în care pui obiecte necunoscute de AI în cadru. Priviți un pic poza cu porumbeii să vedeți cum ratează AI-ul. Sigur, în momente de genul îți înveți telefonul și o să pozezi cu camera standard astfel de momente. În rest, tot ce ține de selfie se comportă foarte bine. Sigur, nu sunt detalii extraordinare, dar nici ei nu au ridicat nivelul așteptărilor.
E bine că nu exagerează cu sharpness-ul, culorile sunt echilibrate atât pe lumină OK, cât și seara. Evident, puteți să folosiți Snapseed pentru a mai trage de detalii, dar ideea recenziilor de genul este să vedem cât putem să scoatem din cameră, nu tehnica mea de editare.
Nightmode
Bine, e un colaj de poze la blue hour, la apus și pe noapte. Pur și simplu, oricât aș fi vrut eu să am măcar apus, l-am așteptat de vreo 2 ori și nu a venit. Nori și ploaie. Am renunțat!
Se observă că încearcă să facă un HDR destul de OK. E evident că nu e cea mai bună cameră de noapte pe care am văzut-o, dar își face treaba chiar și cu diferite medii de iluminare. Da, i-ar trebui un pic de lucru în zonele iluminate, dar putea fi mult mai rău. Pe display nu eram chiar convins că acasă am poze OK. Dar am rămas plăcut surprins că ai ce alege. Ca de exemplu, poza cu orașul luminat și oamenii de pe lângă mine. Chiar a reușit să lumineze și cefele oamenilor în condițiile în care era felinarul centrat, iar lumina mai degrabă era de la oraș.
Camera principală mi-a lăsat o impresie foarte OK pentru cei 50 de megapixeli ai săi. Spre rușinea mea abia după câteva zile mi-am dat seama că nu vorbim despre mai mult de atât. Pe ploaie mă așteptam să fie rezultate mult mai slabe. Eh, e mai mult decât bine.
La contre jour era de așteptat să nu reușească să facă mare lucru. Poate că trebuia să subexpun manual, dar la lucrurile automate nu a reușit să facă mare lucru. Dar HDR-ul nu este rău deloc dacă vă uitați la verdele din partea de jos a pozei. Acolo este echilibrat și reflectă realitatea, în timp ce, dacă soarele bate direct în senzor imaginea e un pic mai ștearsă și apare un pic de magenta.
Video
Filmează 8k și nu o face rău deloc. Ce nu îmi place la ei este faptul că nu păstrează opțiunile pentru video. M-am trezit de foarte multe ori că trăgeam FULL HD, nu 8K așa cum lăsasem anterior. Și e frustrant să se întâmple asta. Nu mă deranjează atât de mult o rezoluție, dar la 8K nu ai active opțiuni precum HDR10+ sau stabilizarea. Deh, e normal să fie așa fiind senzorul mic.
Sunet
Nu știu dacă e cel mai calitativ de pe piață, dar cu siguranță se aude foarte tare. Cu ocazia asta mi-am dat seama câți oameni de pe lângă mine se trezesc cu Hello, Moto!
Telefonul are și Dolby Atmos și se aude decent, ba chiar sunt opțiuni de personalizare.
Performanțe
Testele sintetice sunt irelevante din punctul meu de vedere, dar Snapdragon 8 Gen 1 chiar se descurcă foarte bine si împinge un pic telefonul. Mi-a lăsat o senzație foarte plăcută de telefon care se mișcă foarte, foarte repede, la nivel de flagship.
Deși, așa cum am zis anterior, Snapdragon 8 Gen 1 este cald la toți producătorii, în utilizarea clasica am observat ca acesta se încălzește in momentul in care ai un GPS, ai un Youtube Music si mai pornești si camera. Daca cele 3 sunt in paralel am observat ca începe să fie călduț. Tind sa cred ca cel mai mare consumator de resurse este sistemul de procesare al camerei.
Cam în același buget avem și vivo X60 Pro. L-am testat anul trecut și pe acesta, dar din punctul de vedere al opțiunilor, al vitezei sistemului de operare Motorola își face treaba ceva mai bine. Depinde și ce îți dorești de la un telefon: viteză sau cameră.
Recenzie Motorola Edge 30 Pro
Păreri Pro
- preț competitiv
- încărcare rapidă
- Snapdragon 8 Gen 1
- nu foarte cald
Păreri Contra
- nu are certificare IP68
- Gorilla Glass 3 e puțin pentru un flagship
- camerele slabe pentru flagship, dar competitive pentru poziționare
În concluzie, telefonul s-a comportat mai bine decât m-aș fi așteptat. Rapid. Conexiunea 5G l-a făcut să aibă autonomie decentă, senzor de amprentă rapid în combinație cu face detect, hardware rapid și sunet decent. E o opțiune de luat în seamă în categoria asta de preț. Cu un pic de procesare și camera foto ar putea să ajungă una de top.
Daniel Bis a zis
„Încărcătorul este de 68W și se încarcă 50% cu încărcătorul lui, iar undeva la 35 de minute pentru 100%” … pai si in cate minute se incarca pana la 50%?!
Marius Cucu a zis
Ups. 15 minute. Corectez imediat.
Daniel Bis a zis
Noroc ca sunt eu foarte/extrem de atent si citesc tot articolul cap-coada si nu pe diagonala.
Nu ai nevoie de un corector? Nu ratez nimic, nici macar o virgula lipsa sau in plus.
Marius Cucu a zis
Hmmm, dar o să fii nevoit să asculți și vocea mea de pe Youtube. Nu știu dacă îți convine stresul! :\
Daniel Bis a zis
Daca se plateste bine … suport orice!!!
Bine inseamna de la 1.000 Euro in sus pentru program de 2 ore/zi, 5 zile pe saptamana.
Sambetele si Duminicile libere + Sarbatorile legale + Concediu 30 de zile pe an.
Sa ma anunti daca iti convine :))))
Marius Cucu a zis
E cam puțin, dar fie.
Daniel Bis a zis
Bine, bine … hai ca las de la mine … 1.500 Euro e bine?!
Marius Cucu a zis
În monezi virtuale?
Daniel Bis a zis
Nu, accept doar caș și brânză 🙂
Vasi a zis
Telefoanele nu suportă upgrade ? De exemplu trecerea de la 1,5 GB Rami la 3-4 GB Rami.
Marius Cucu a zis
Nu, se poate face un boost de RAM, practic RAM cache, virtual, dar atât. Cu cât RAM îl iei, cu atât rămâne.
Vasi a zis
Firar !! Merci de info.