Agricultura la noi este una de subzistență. Suntem mult prea în urmă, din punct de vedere tehnologic, față de cei din vestul Europei. Nu zice nimeni că trebuie să îi întrecem, dar ar trebui să fim acolo. Mai ales că putem să optimizăm un pic munca pe care o depunem. În ultimii ani, s-au mai făcut pași, dar încă nu este suficient. Nu reușim să ieșim din zona de confort în felul acesta.

Și este păcat pentru că avem o climă foarte bună, avem pământ ce se cultivă relativ ok, dar lumea se bazează, în zilele noastre, pe automatizare. Și, să fim serioși, să stai în 2025 să crești un animal pe care să-l pui să tragă de plug.
Știu că toți am crescut cu asta. Pentru mine era o plăcere, o distracție să te joci cu animalele, dar când știi că nu îl mai chinuiești la tot felul de activități și îl poți ajuta cu un motocultor, de ce nu?
Să ne bucurăm de noile tehnologii. Bine, dacă urmăriți filmulețe pe internet o să vedeți tot felul de motocultoare profesionale, ce te ajută. Sigur, diferența dintre generații e valabilă. Unii obișnuiți cu sapa, alții cu lucrurile un pic mai automatizate, cu care omul nu depune atât de mult efort.
Hai să vedem câteva filmulețe în care ni se explică ce putem face cu un motocultor bun.
Sigur că se poate adapta și modifica după preferințe. De exemplu, mai jos aveți un video în care frezele sunt modificate pentru motocultorul Ruris 751ks.
Cum aleg un motocultor? Ce criterii trebuie să luăm în considerare?
Trebuie să vedem ce tip de activitate facem. Dacă vrem să ne orientăm spre gama profesională trebuie să scoatem ceva mai mulți bănuți din buzunar. Dacă avem o grădină în care nu facem mare lucru nu trebuie să investim foarte mult. Dacă vrem să producem mai mult automat trebuie să investim mai mult.
Dacă ne-am hotărât că acesta este echipamentul pe care vrem să îl folosim ar trebui să ne orientăm după următoarele aspecte:
Top 3 modele pe care trebuie să le luați în considerare în 2025
O-Mac MC MC 13000

- 8 CP
- 3 viteze
- 56 – 107 cm latime lucru
- 5.5 l
Ruris 1001KSD

- roti cauciuc 4.00
- sistem de cosit 6500CRT
- 11CP
- 208 cmc
Rotakt RO15R

- 15 CP
- 560-1350 mm
- benzina
- freze
- roti metal
Ce tip de motocultor să aleg?
Așa cum vedeți în recomandările de mai sus avem mai multe tipuri de motocultoare. Sunt cele de hobby, dar și cele profesionale. Pe cele profesionale le putem împărți în:
- motocultoare profesionale cu lamă frontală
- motocultoare profesionale cu lamă centrată
- motocultoare profesionale cu lamă în spate
Cred că ați observat acest aspect și din filmulețe. Unele au roți, altele nu.
Vom discuta mai jos despre avantajele și dezavantajele acestora.
Ce pământ avem de manipulat?
Știm bine că avem mai multe tipuri de pământ așa că voi trebuie să știți cel mai bine ce pământ aveți de lucrat.
Dacă este mai nisipos puteți să luați un model cu putere mai mică, în schimb dacă este mai tare trebuie să aibă ceva căluți în plus, să fie mai puternică.
Garanție
Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Mai ales, la suprafață mare de lucrat. Vor apărea probleme mai peste tot. Așadar, orientați-vă să aveți un service în zonă sau să fiți siguri că puteți să le reparați.
Modificări aduse
Eu aș zice că un model cu foarte mult plastic nu poate fi adus spre „direcția cea bună”. Cu cât este mai mare, cu cât este mai sănătos, cu atât poți să îl adaptezi la nevoile tale.
Unde sunt fabricate motocultoarele Ruris?
Este o discuție lungă referitoare la producția de motocultoare, cert este că unele subansamble sunt realizate în zona noastră, altele sunt importate direct din China, dar cu etichetă de design din Japonia. Cu alte cuvinte, japonezii au adus inovația, au desenat, dar au zis că este mai bine să le realizez pe piețe unde costul de producție este mult mai mic, să poată să îl vândă cu marjă mai mare.
Sunt foarte multe cauze pentru care un motocultor nu pornește. Mă gândesc la combustibil vechi, particule de apă în el, eventual după ce a trecut iarna pe lângă el ce ajunge să se ducă direct în carburator.
GHID ALEGERE MOTOCULTIVATOR
Modele Profesionale
- BSR
- Hecht
- ROTAKT
Modele Best Buy
- Runs
- Energo
- O-MAC

Am încercat să realizez unul dintre cele mai interesante ghiduri pentru a vă îndruma în alegerea corectă a multicultivatoarelor. Gândiți-vă bine înainte de achiziție, verificați oferta și toate aspectele propuse în articol pentru a nu face o alegere proastă. De asemenea, vă invit să discutăm în comentarii pe baza acestor lucruri.
Salut vreau sa va zic ca am Ruris 751ks dar am o problema , de fiecare data cand vreau sa folosesc Ruris 751ks primesc eroare si nu vrea sa porneasca.
Arata-ne exact eroarea pe care o ai, poate te putem ‘rezolva’
de ce tot imi da eroarea asta cand vreau sa pornesc? Ruris 751ks can t start.
De vânzare nu ai domnule Marius așa la mana a doua mă interesează.. motocultor…
Nu comercializăm. E un simplu ghid. 🙂
Extraordinar de simplu chiar!!! ?
Bravo Mariuse, chiar nu ma asteptam!
Nici lemnele ți-au dat de gândit? 🙂
Buna. Cum apreciati calitativ Ruris 1001 ksd? Multumesc.
Ruris sunt bune in general si avantajos la ei este ca sunt prezenti peste tot, gasesti usor ce-ti trebuie, in rest marfa chinezeasca sub brand local.
Eu am un 7000k de vreo 3 ani si trag de el printr-un ha de vie, ceva livada si merge brici, schimbat ulei, curele, chestii normale.
1001 ksd e deja limuzina :), 10 cai, diesel, e mai scump da face, la momentul cand am luat eu n-aveau nimic diesel ca ma bagam.
1001 ksd e gresit din fabrica , ai auzit unul pornit?? chiar dacă e nou tot suna a tractor , am eu unul si nu stiu cum sa scap de el ..inereseazate bine sa vezi ca am dreptate
Pai a ce vrei sa sune, orice motocultor suna ceva mai “tare”, aici e vorba de esapamentul “scurt”, orice diesel pe partea de agricol suna a tractor, personal chiar imi place sa sune a tractor, altfel imi luam bemveu si mergeam la agatat ?
Am un ruris acc 731. Am și remorcă tot ruris.Cum pot proceda să îi pun far și semnalizare? Nu are în dotare far.
Caut acumulator (baterie) pornire motocultor WEMA 9 CP disel. Lam cumparat acum 2 ani si acum nu reusesc sa-l pornesc. Poate ma ajuta cineva. Multumesc
Gasiti la Caranda ceva compatibil, uite un linc aici!
As vrea sa achizitionez un motocultor cu priza de putere fata, sa pot atasa cositor rotativ cu tambur.Ce tipuri de motocultor propuneti?
Priza de putere la un motocultor este in general in partea din spate, insa exista posibilitati de reglaj si acele manere sa fie aduse catre in fata si modificata directia de lucru. Acum depinde daca aveti deja cositor cu tambur si daca este destinat motocultoarelor.
Acest motocultor are priza de putere si are inclusa in dotare o cositoare cu tambur, va puteti face idee de ce aveti nevoie. Daca mai aveti intrebari lasati un comentariu!
M-ar interesa concret daca un motocultor cu cositor is face treaba, se poate lucra cu el in conditions optime sau ar fi mai indicat ca achizitionez un motocositor si un motocultor separat.Eu as cumpara un motocultor mai performant cu care se poate face de toate, dar inca nu m-am decis.Astept pareri.
Cu un motocultor bun cu priza de putere va faceti toata treaba si in timp va luati si diverse agregate sa le atasati dupa el, cum ar fi cositoarea, o freza pe priza de putere, etc.
Eu personal am o motosapa Ruris 7000k fara priza, cumnatu’ are un LONCIN LC1200 ca cel din primul linc cu cositoarea inclusa, el are teren mai mult de gradina undeva la 1 ha.
Eu lucrez cu el vreo 7000 mp, vie si o mica livada si il folosesc doar la frezat dupa ce ar sau printre randuri ca e mai ingust, acum depinde si de suprafata, indemanarea si puterea Dvs. de munca.
Modelul din film este acesta, ele sunt comercializate la noi sub diverse nume dar toate sunt chinezesti si utilajele se potrivesc de la unu la altu
Tot caut un motocultor dotat cu cositor, dar nu prea cunosc marca, brandul.Despre marca Ly 1100S ce parere aveti?.Mentionez, ca as avea de lucra cu el cam 1,5ha.Din care 0,3 ha zmerura, 0,3ha vie, restul de cosit.Ar face fata?
Se gasesc piese de schimb?Sau ar fi mai indicat din punct de vedere financiar sa cumpar separat motocultor si coasa rotativa.Numai, nu stiu daca sunt compatibile unul cu altul.
Personal nu cunosc date despre acel revanzator, am zis toate sunt chinezesti, acum depinde de reteaua de service a acelui revanzator si asta e cel mai important la un utilaj agricol, eu am folosit Ruris si in combinatie cu cumnatu’ Loncin, asa ca va recomand motocultor profesional LONCIN LC1200, de care tragem de cativa ani fara probleme, in combinatie cu aceasta cositoare rotativa, exista si un pachet compact si in functie de ce aveti Dvs. nevoie puteti alege.
Am luat si eu o motosapa Loncin 850, pentru solar si o sa maresc si gradina exterioara.Am gasit la un un pret aceptabil. A fost montata in proportie de 90%, inclusiv cutitele de pe freza erau puse.
Problema e ca nu stiu ce ulei sa ii pun la motor. In manual scrie ca se schimba in primele 10 ore si apoi de la 30 la 30 de ore de functionare. Stie cineva ce ulei se pune? 15W40 cumva?
Am luat un motocultor omac și îmi curge ulei la distribuție în partea unde vin coarnele care este motivul
Ce model de Omac, e posibil sa fi pus mai mult ulei decat este recomandat?!
Buna ziua!vreau sa achizitionez un motocultor Loncin 1200.Pareri?Multumesc!
Dupa cum am scris mai sus in comenturi, o alegere buna, intradevar mai scumpa, da’ face toti banii, daca vrei ceva mai bun iti iei tractor 🙂 , in acest linck aveti cateva pachete care contin si acest model ca punct de pornire, functie de ce aveti nevoie pentru terenul Dvs. puteti opta!
Buna !
Am un teren (400 mp) in Pipera (zona ANL Henry Coanda) unde nu pot construi vreo 2-3 ani de aici incolo.
Doresc sa seman ceva trifoi pitic pentru a scapa de buruieni si a face locul mai placut.
Am vreo 8 pomi pe teren, dar la distanta mare, de 3-4 m intre ei.
Mai intai as vrea sa ar / sap terenul si apoi sa aduc pamant de gradina.
Nu gasesc o solutie pentru arat. S-ar putea sapa cu cazmaua, dar eu nu pot si nu am gasit niciun muncitor prin zona, sa ma ajute.
Ma puteti ajuta cu o informatie privind inchirierea unui utilaj de tip motocultor, cu om care sa-l manuiasca ?
Multumesc !
Puteti incerca AICI!
Din ce vad domnul vrea și om care să îl mânuiască ?
E un punct de plecare!
N-ati gasit pe nimeni , sava sape 4 ar i de teren ? Cât oferiți ? As sapa la casma
Buna ziua. Sunt nou in domeniul motosapelor/motocultoarelor, dar as dori sa imi achizitionez unul si sincer habar nu am. Pe un site se prezinta ca produs super, pe alt site, la reviewuri e dat cu el de pamant. Eu am nevoie pentru urmatoarele: livada – 60 ari; teren arabil – 50 ari; un solar – 60 m2(incepand de la anul o sa fie 4 solare a cate 250 m2 fiecare). Suma pe care sunt dispus momentan sa o investesc este de 6500-7000 ron si in principal ma intereseaza plug, cositoare, freza, plug pentru scos cartofii si remorca. Ma puteti ajuta? Multumesc
Din pacate D-le am citit comentariul D-tale tarziu! Ce ai ales pana la urma, poate te putem ajuta cu alt sfat, o zi buna!
Buna ziua,vad ca sunteti mai in domeniu ca mine,vreau sa-mi cumpar un media line ms 5100 dcf 5,5 cp diesel,pentru gradina de la tara care are in jur de 20 de ari .
Ma intereseaza arat si frezat, si m-am gandit la modelul acesta pentru ca este diesel si are ungere la motor cu pompa de ulei,si este si mai ieftin.
Credeti ca va face fata ? Multumesc !
Duce si 2ha! Cat de ieftin, 2000?! Sa fiti atent la optiunile de service, indiferent de marca probleme tot apar, succes!
Tocmai din aceasta cauza m-am orientat la scula asta, pentru ca este destul de ieftina si de servisare o sa ma ocup eu.
La mecanica nu am probleme, doar la agricultura ma interesa daca face fata la ce am pe langa casa.
Ca pret este vreo 2670 parca cu roti metalice si plug, binenteles si cu pachetul standard, freze si roti de cauciuc(pe care ma gandeam sa le schimb cu ceva 5-10 sau 5-12).
Multumesc pentru raspuns
Despre roti, cu cele de cauciuc, daca vrei sa ari, posibil un pic mai greu, e bine sa folosesti rotile metalice sau sa ai greutati montate in janta la fiecare roata, acum depinde de pamant.
Despre motosapele Fuxtec(Germania) ce parere aveti ?.Exista una Fuxtec F200 care are cardan , 6,5 CP la pret de 2300 lei .
Dar despre motocultoarele rusesti diesel ZUBR si KENTAVR de 12 CP ce parere aveti ?
Modelul Fuxtec, daca e ca asta de aici, e destul de anevoios la operat, avand freza in spate, vei primi tot praful in fata, chiar daca exista acea protectie. Adancimea de lucru o obtii doar din forta de apasare pe coarne, pentru ca are acele roti, asta nu ajuta deloc si inseamna efort mare in exploatare, plus ca este foarte specializat din cauza angrenari cu cardan, nu poti sa mai adaugi si alte unelte sau daca poti e destul de anevoios, sincer nu recomand!
ZUBR si KENTAVR, SUPERBE! As fi luat si eu unul din modele anul asta. Se gasesc pe la Suceava via Ucraina 😉 Pe la noi prin comert, la oficial au pret dublu! Astept sa treaca epidemia!
Daca tot am intrebat cu ceva timp in urma de un media line 5100 dcf 5,5 cp diesel, si am primit si raspuns, consider ca trebuie sa las si o parere despre acest motocultor pentru eventualii interesati.
Am cumparat motocultorul si sunt foarte multumit de el, l-am folosit la arat si frezat si am de gand sa-l folosesc si la prasit.
Ca si constructie, se vede de la distanta ca nu este facut la norma si ca materialele sunt de calitate.
Pentru arat am umplut rotile metalice duble cu beton, pentru ca patina fiind usor doar 80 kg, si am arat cu usurinta o suprafata unde fusese lucerna cam 7 ani.
Pentru frezat nu au fost probleme, freza intra foarte bine in pamant indiferent ca este arat sau nu 30 cm.
Porneste foarte usor cu supapa de decompresie daca nu la prima sfoara, la a doua sigur pleaca, are filtru de aer cu ulei si ungerea la motor se face cu pompa de ulei.
Consum foarte mic de motorina.
Ce nu am reusit sa aflu, este un orificiu cam de 8 mm deasupra in chiulasa inchis cu un dop rosu cu filet, pe care scrie ” oil”, nu stiu la ce foloseste deocamdata, da nu-i bai ca merge si asa.
Va recomand acest motocultor asa cum mi-a fost recomandat si mie de domnul Vasile ceva mai in urma, si-i multumesc inca o data pentru ajutor.
Ma bucur ca am putut fi catusi de putin de ajutor!
Ideea cu beton in rotile metalice, excelenta!
Eu folosesc niste greutati de fier, aka bucati de sina de tren, montate pe un cadru de teva patrata, doar asa am putut ara si scoate cartofi.
Toate bune si sanatate!
Am și eu un motocultor italian și in acel orificiu pun ulei inainte de pornire, așa mi sa spus cind l-am luat.
Biuna ziua, o parere despre marca Ruris si O-mac, care sunt mai de calitate? Am nevoie pentru un teren de 30 de ari si vreau sa il folosesc si pentru arat.
D-le cum am mai scris eu folosesc un Ruris DAC 7000k pentru gradina mica, in rest am utilaje mai mari pentru muncile serioase din camp ;).

Este echilibrat bine si la frezat merge singur la a doua tura. Pentru arat, normal, iti trebuie ceva mai greu, dar si acolo sunt probleme, reglaje, indemanare, eu am si arat cu acest model prin via din curte, ca e distanta mica intre randuri, dar nu iese cine stie ce! Uite si o poza cu plugul reversibil montat, tocmai intindeam curelele. Succes!
O mac 1000s este un produs de decât, am cumpărat unu de la cineva cu garantie de producător și cand a iesit din garantie sa dus draci pinionul de atac ,nu este muncit mai mult de o săptămână pe an ,în concluzie o porcărie!!!
Depinde si ce ulei de transmisie folositi, daca a fost schimbat la timp anterior de acel „cineva”, etc. In general se recomanda T90 dar eu as zice ca mai bun e un T140.
Pentru o gradina de 1000 mp si un mic solar, ce recomandati? Nu vreau sa investesc prea mult, dar nici sa arunc banii pe o scula proasta. Am cumparat de curand un tocator de crengi marca de la Hornbach si m-am fript. Extrem de slaba. Asa ca am invatat sa nu ma arunc la ceva ieftin si slab. Ruris nu-mi inspira incredere, poate ma insel.
Multumesc anticipat,
Bună.Vreau să-mi cumpăr un motocultor pentru o gradina de 500 mp. Ce părere aveți despre Dakard 1000 B sau AgroPro 1000 ambele pe benzina si de 7 CP. Vad ca sunt destul de echipate cu accesorii. Aștept un răspuns. Mulțumesc
Va rog mult, cunoaste cineva motosapa honda? Am gasit una la 2900 lei si mi s-a spus ca este in intregime favuta de honda si ca este cea mai buna de pe piata. Ce parere aveti? Multumesc frumos
După ce am oscilat între Loncin lc1200, ruris 731 și o-mac 1000s, m-am “pricopsit” cu BCS 720. Am dat aproape 1000 de euro pe el, dar face toti banii. Eu recomand asa ceva pentru oricine!
Salut, de unde l-ai achizitionat si ce dotari si caracteristici are. Ma intereseaza si pe mine unul. Multumesc.
Bcs-ul ce putere are ? MULTUMESC .
Stie cineva de un motocultor cu diferențial pana în 10 cp? ce imi recomandați? Am vazut de curand ceva filmulete la fratii rusi, dar nu cred ca importa nimeni pe la noi.
Ce ai cumpărat până la urmă? Și eu vreau sa iau un wm 610 ..ceva păreri?
De ceva timp am facut o achizitie buna zic eu, mai bine zis taica miu:
Motocultor Kentavr MB1010E
Taica-meu a modificat multe la el, i-a adaugat contra-greutati mai multe pe fata, senzori de presiune, de temperatura, o cuva pentru ulei ca nu stiu ce stropea… l-a facut ca pentru el. Remorca nu avea asa ca a facut una construita de el..
Pe el l-a interesat sa aiba si marsarier, sa fie pe curele, are 3 curele de distributie, sa aiba o compresie foarte mare, 1:26 sau 1:28 daca retin corect… sunt multe detalii pentru care a ales asa ceva.
Bună.Vreau sa cumpăr un motocultor marca PSU DE 7,5 CP.Ce puteți sa-mi spuneți despre aceasta marca find relativ noua pe piață Eventual o alta marca pe care puteți sa-mi recomandați.Multumesc.
Buna,de marca Weima mai exact wmx 620,pute-ti sa imi spune-ti ceva de fiabilitate?Acea transmisie cu lant la freza nu imi inspira incredere.