Agricultura la noi este una de subzistență. Suntem mult prea în urmă, din punct de vedere tehnologic, față de cei din vestul Europei. Nu zice nimeni că trebuie să îi întrecem, dar ar trebui să fim acolo. Mai ales că putem să optimizăm un pic munca pe care o depunem. În ultimii ani, s-au mai făcut pași, dar încă nu este suficient. Nu reușim să ieșim din zona de confort în felul acesta.
Și este păcat pentru că avem o climă foarte bună, avem pământ ce se cultivă relativ ok, dar lumea se bazează, în zilele noastre, pe automatizare. Și, să fim serioși, să stai în 2024 să crești un animal pe care să-l pui să tragă de plug.
Știu că toți am crescut cu asta. Pentru mine era o plăcere, o distracție să te joci cu animalele, dar când știi că nu îl mai chinuiești la tot felul de activități și îl poți ajuta cu un motocultor, de ce nu?
Să ne bucurăm de noile tehnologii. Bine, dacă urmăriți filmulețe pe internet o să vedeți tot felul de motocultoare profesionale, ce te ajută. Sigur, diferența dintre generații e valabilă. Unii obișnuiți cu sapa, alții cu lucrurile un pic mai automatizate, cu care omul nu depune atât de mult efort.
Hai să vedem câteva filmulețe în care ni se explică ce putem face cu un motocultor bun.
Sigur că se poate adapta și modifica după preferințe. De exemplu, mai jos aveți un video în care frezele sunt modificate pentru motocultorul Ruris 751ks.
Cum aleg un motocultor? Ce criterii trebuie să luăm în considerare?
Trebuie să vedem ce tip de activitate facem. Dacă vrem să ne orientăm spre gama profesională trebuie să scoatem ceva mai mulți bănuți din buzunar. Dacă avem o grădină în care nu facem mare lucru nu trebuie să investim foarte mult. Dacă vrem să producem mai mult automat trebuie să investim mai mult.
Dacă ne-am hotărât că acesta este echipamentul pe care vrem să îl folosim ar trebui să ne orientăm după următoarele aspecte:
Top 3 modele pe care trebuie să le luați în considerare în 2024
O-Mac MC MC 13000
- 11 CP
- 3 viteze
- 140 cm latime maxima de lucru
- 5.5 l
RURIS 1300KS
- roti cauciuc 4.00
- sistem de cosit 6500CRT
- 13CP
- 208 cmc
Rotakt RO100R
- 7 CP
- 560-830 mm
- benzina
- freze
- roti de cauciuc
Ce tip de motocultor să aleg?
Așa cum vedeți în recomandările de mai sus avem mai multe tipuri de motocultoare. Sunt cele de hobby, dar și cele profesionale. Pe cele profesionale le putem împărți în:
- motocultoare profesionale cu lamă frontală
- motocultoare profesionale cu lamă centrată
- motocultoare profesionale cu lamă în spate
Cred că ați observat acest aspect și din filmulețe. Unele au roți, altele nu.
Vom discuta mai jos despre avantajele și dezavantajele acestora.
Ce pământ avem de manipulat?
Știm bine că avem mai multe tipuri de pământ așa că voi trebuie să știți cel mai bine ce pământ aveți de lucrat.
Dacă este mai nisipos puteți să luați un model cu putere mai mică, în schimb dacă este mai tare trebuie să aibă ceva căluți în plus, să fie mai puternică.
Garanție
Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Mai ales, la suprafață mare de lucrat. Vor apărea probleme mai peste tot. Așadar, orientați-vă să aveți un service în zonă sau să fiți siguri că puteți să le reparați.
Modificări aduse
Eu aș zice că un model cu foarte mult plastic nu poate fi adus spre „direcția cea bună”. Cu cât este mai mare, cu cât este mai sănătos, cu atât poți să îl adaptezi la nevoile tale.
Unde sunt fabricate motocultoarele Ruris?
Este o discuție lungă referitoare la producția de motocultoare, cert este că unele subansamble sunt realizate în zona noastră, altele sunt importate direct din China, dar cu etichetă de design din Japonia. Cu alte cuvinte, japonezii au adus inovația, au desenat, dar au zis că este mai bine să le realizez pe piețe unde costul de producție este mult mai mic, să poată să îl vândă cu marjă mai mare.
Sunt foarte multe cauze pentru care un motocultor nu pornește. Mă gândesc la combustibil vechi, particule de apă în el, eventual după ce a trecut iarna pe lângă el ce ajunge să se ducă direct în carburator.
GHID ALEGERE MOTOCULTIVATOR
Modele Profesionale
- BSR
- Hecht
- ROTAKT
Modele Best Buy
- Runs
- Energo
- O-MAC
Am încercat să realizez unul dintre cele mai interesante ghiduri pentru a vă îndruma în alegerea corectă a multicultivatoarelor. Gândiți-vă bine înainte de achiziție, verificați oferta și toate aspectele propuse în articol pentru a nu face o alegere proastă. De asemenea, vă invit să discutăm în comentarii pe baza acestor lucruri.
Viorel Balaban a zis
Buna am un Dac 7000 numaiponeste, trag de sfoara dar este blocata
vasile a zis
Cauze pot fi multe! Din ce zona sunteti, va pot indruma catre un service autorizat din apropiere?
Mihai Victor Sanduleasa a zis
Buna ziua!
Care este diferența între motocultor cu lama frontala, centrala din in spate?
Mulțumesc.
ursu g a zis
Constantin Spătaru a zis
Motocultorul kentavr, este top ,pentru prețul lui ,diferențial, fiabil ,putere ,restul sunt jucării.
Marin Costinel a zis
La o motosapà care are decât ambreiaj,mai trebuie ulei de transmisie?
Liviu Babos a zis
Buna,am un motocultor progarden 1854 și roata din partea stângă nu trage tot timpul,parca agata ceva de o tot oprește,știe cineva ce poate avea?