Sunt cam departe de fenomenul bitcoin. M-am înscris pe ceva grupuri, dar n-am stat să documentez ceva wow încât să înțeleg fenomenul.
Am vizionat câteva filmulețe pe la unii și pe la alții, dar cred că am descoperit băieți nu atât de bine informați.
Din ce am văzut anul trecut băieții au început să crească foarte mult zona cu monedele virtuale.
Eu pun ceva întrebări din afară, de om nepriceput. Am înțeles că:
- se face speculă pe monede, unele pot fi scam
- cine minează consumă mai mult decât bagă, dacă n-au ceva dedicat și performant.
Așadar:
- banii ăia virtuali sunt toți ai tăi sau plătești taxe, comisioane?
- cum justifici banii?
- cum retragi banii?
- cum vinzi banii?
- wallet-ul e în nume personal sau e doar un hash?
- cum vezi dacă-i scam sau nu?
- predictibilitate de vreun fel sau tunuri și atât?
Pe mine mă deranjează faptul că toată lumea vorbește de așa ceva. Înțeleg că e trendul, dar mă gândesc că bula se poate sparge oricând.
Între timp, am cumpărat de aici. Cred că e cea mai folosită platformă.
Alex Dumitru a zis
O sa incerc sa iti dau un raspuns la majoritatea intrebarilor. Poti mina foarte profitabil cu GPU monede ca eth, etc, zec, zcl, lbc, dar nu bitcoin. Sunt cateva placi video care sunt chiar foarte profitabile, daca reusesti sa le cumperi la un pret ok (Gtx 1070, RX470, RX570, RX580).
Banii ii poti justifica, sunt venituri din alte surse. Trebuie platit impozit cand ii valorifici in FIAT.
Ii retragi vanzandu-i cuiva care iti ofera euro/usd/ron (FIAT). Sunt siteuri care se ocupa cu asta. Litebit.eu in Europa sau Coinflux.ro in Romania.
Wallet-ul e o cheie privata, nu e in nume personal. Cine are cheia, are acces la bani. Cheia poate fi chiar si offline, adica folosesti un algoritm sa o generezi offline, o scrii pe o hartie si nu ai probleme cu malware si etc, ci doar cu cei care pun mana pe hartia ta. Personal am fost mai paranoic si am folosit o cheie mnemonic (nu stiu traducerea in romana), pe care am invatat-o si nu o am notata nicaieri. Practic sunt 18 cuvinte intr-o anumita ordine care imi ofera acces la bani odata introduse intr-un wallet.
Scam 100% sunt foarte putine, iar din monedele din top 100 stiu sa fie un singur scam si anume BCC, care e un fel de Caritas.
Predictibilitatea exista daca ai rabdare si te informezi. Eu m-am ocupat cu webul in ultimii 13 ani si de vreun an ma axez in principal pe monede virtuale. De cateva luni am reusit sa prezic foarte bine ce va creste pe considerente serioase si ce e doar un hype creat artificial. Apar putine monede care rezolva probleme adevarate si reusesc sa faca o treaba buna, in timp ce majoritatea au un marketing foarte bun, desi nu aduc nimic nou si sunt doar copii ale altor monede. Am reusit sa-mi inmultesc banii de 15 ori in doar cateva luni, iesind pe profit cu peste 30 de monede, in timp ce am pierdut cu una singura.
Lumea e in general reticenta, dar incep sa ma sune din ce in ce mai multe cunostiinte sa ma intrebe de monedele virtuale si in special de Ripple. Dar asta pentru ca nu prea inteleg cum functioneaza si ce inseamna pretul respectiv. Multi au impresia ca Ripple fiind doar $2-3 si crescand, va ajunge la pretul Bitcoin de $10-20,000, fara sa ia in seama numarul de Bitcoin si Ripple disponibili pe piata. Oamenii astia sunt principalul motiv pentru cresterile recente, deoarece baga bani fara sa stie despre ce e vorba, dar pot sa si genereze o scadeze masiva cand se vor speria si vor vrea sa vanda.
Dan Cristian a zis
Ce zici de Snovio? Are potential de crestere?
Bobses a zis
Părerile asupra impozitării câștigurilor provenite din tranzacțiile cu monede virtuale sunt împărțite:
https://www.reddit.com/r/Romania/comments/6gkds3/despre_cryptocurrencies/
Discuția e de 7 luni, dar nu cred că s-a schimbat ceva între timp.
Marius Cucu a zis
Interesantă treaba. Mă uitam pe grupurile de la noi și se băteau mulți în piept că nu se știe nimic la ANAF de asta și că nu trebuie nimic băgat în seamă…
Ionuț Staicu a zis
În mod ideal, monedele virtuale sunt făcute pentru a fi cheltuite… virtual, caz în care nu plătești nici un fel de taxe. Dacă găsești un vânzător care acceptă crypto, ai putea cumpăra case sau mașini în felul ăsta (caută pe OLX dacă nu mă crezi 😀 )
Dacă vrei să schimbi crypto în lei, atunci vei plăti impozit pe profit (încă nu știu detalii, probabil urmează să aflu)
Habar n-am. That’s a problem for a future me 😀
Sunt servicii specializate.
Wallet-ul e un hash și atât și poți genera oricâte wallet-uri. Poate fi local, salvat pe PC-ul tău sau în cloud, în vreun exchange (de ex. binance). În exchange ți-aș recomanda să ții doar dacă faci trading constant, altfel într-un wallet local (pe pc, pe hârtie, într-un ledger etc).
Îți folosești scam-sense-ul personal: cauți articole pe blog-uri, pe forumuri, vezi ce vorbește lumea pe twitter etc. Dacă nu găsești nimic, probabil e scam. Dacă găsești doar de rău, e scam.
Cred că puțin din amândouă.
Marius Cucu a zis
Eu zic că e prea mult treaba cu casa și mașina. Din câte știu eu, la case e o limită pe care trebuie să o declari la notar. Ori cu sacoșa, ori cu cardul, în funcție de cât te-ai înțeles…
Dar da, probabil că la telefoane și alte lucruri de consum poate fi o soluție bună și greu de urmărit. 🙂
Cât de sigure sunt site-urile astea?
Ionuț Staicu a zis
Păi tu trebuie să plătești taxa notarului, nu are notarul treabă cum se face plata între părți.
Cât de sigure… e greu de zis. Cred că ai auzit de MtGox. Era un exchange din care s-au furat niște BTC de s-a cutremurat toată piața 🙂
Tocmai de aia zic, dacă ai de gând să ții mai mult timp, transferi totul într-un portofel offline (sau măcar local).
Țeapa lui Joie este datorată lipsei unui minimum research, nu de altceva.
Marius Cucu a zis
Nu, nu, ai plafon de peste 500 de milioane și ești obligat să îl faci prin transfer bancar sau cu sacoșa până în 500 de milioane. Sigur, poți face bălării, dar cumpărătorul rămâne cu pagubă în caz de țeapă. 🙂
mircea a zis
„Nu, nu, ai plafon de peste 500 de milioane și ești obligat să îl faci prin transfer bancar sau cu sacoșa până în 500 de milioane. Sigur, poți face bălării, dar cumpărătorul rămâne cu pagubă în caz de țeapă.”
Da, asa se intampla pe orice bursa reglementata. Nu, crypto…
mircea a zis
Nu va mai bateti capul, technologiile noi nu sunt pentru toata lumea si adoptia in masa se face in una sau doua generatii – vezi motor vs. tractiune animala, servicii bancare, masini de spalat, etc…
Toate sunt acceptate de publicul larg in ritm lent si atunci cand nu mai e nimic de descoperit; atunci cand cei care prefera riscul calculat sunt implicati in the next big thing.
Marius Cucu a zis
Păi parcă ăia sunt investitori, nu? Dar mă gândesc că asta fac zi de zi, își asumă riscuri. Cred că trebuie să fii făcut pentru asta. 🙂
mircea a zis
Cred ca o luna de zile nedormita ci petrecuta facand cercetare intr-un anumit domeniu este cel mai indicat lucru la orice inceputuri.
Majoritatea cauta calea usoara in orice intreprind. Si apoi se minuneaza de ce isi pierd timp, nervi, bani facand lucruri pe care nu le inteleg pentru ca niciodata nu s-au implicat cu adevarat, incat sa le stapaneasca, pe cat posibil.
Eu nu cred ca ‘investitorii’ se nasc investitori. 🙂
Marius Cucu a zis
Nu, doar sunt atenți pe anumite domenii și progresează în direcția aia. Evident, adaugi norocul, experiența, oportunitatea.
Malin a zis
Fie ca minezi sau investesti iti asumi relativ acelasi risc la inceput desi investitia in monede, adica specula poate sa fie mai profitabila pe termen lung.
Eu nu minez ca sa scot banii azi si sa-i cheltui maine ci ca sa pastrez monedele respective ca pe un depozit bancar pe termen lung fara sa le transform in FIAT. La fel se intampla si cu monedele pe care le-am cumparat.
Apoi, desi toata lumea se raporteaza la Bitcoin care e moneda pioniera eu nu-mi pun nicio speranta in el pentru ca e produsul initial, brut, varianta alpha fara prea mari posibilitati de imbunatatire si de asta au aparut diverse alternative. in timp o sa decada pentru simplul fapt ca si-a dovedit limitele de cam mult timp.