După experiența Apple de săptămâna trecută vreau să fac și un articol separat în care să tratez mai toate situațiile întâlnite. Cumva, o să repet multe idei din recenzie, dar vreau să fie un pic structurat altfel articolul și îndreptat strict spre cei care ar vrea să migreze de pe Windows pe Apple.
După cum bine știți, nu mă joc pe calculator de ceva vreme, așa că toată eventuala migrare de pe Windows spre Apple s-ar referi la productivitate și compatibilitate.
Pentru mine nu există Apple, nu există Windows sau Linux. Le-aș folosi pe fiecare dintre ele, dacă știu că timpii de producere a conținutului, a editării sunt direct influențați de sistemul de operare.
Cum folosesc aceleași programe atât pe Windows, cât și pe Linux sau Mac OS X, efectiv lupta se duce la eficiență și productivitate. Atât.
Cum este cu Apple?
Pentru un laptop nou lucrurile sunt bune, dar nu perfecte. Da, îmi asum o oarecare curbă de învățare, iar cum ziceam mai devreme, niște baze am avut cu Apple, am spart niște monitoare ca să învăț la un nivel de bază MAC OS X. Acum mi-am reamintit de lucruri, de cum să găsesc ce am nevoie. Și față de un om normal cred că știu să folosesc un terminal, am câteva deprinderi formate.
Oricum ai privi lucrurile, oamenii și-au format opinia că Apple este perfect. Sau poate marketing-ul Apple a vrut să te facă să vezi asta, să nu vezi și altceva.
Este drept că impresiile pe care le am acum despre Apple sunt oarecum în favoarea lor. Asta pentru că nu am avut acces la tot ceea Intel și AMD fac pe Windows, netestând noile generații. Încă. Pe desktop sunt la generația a 9 a ce începe să nu fie suficientă, iar pe laptop tot ce am testat au fost modele de consum. Modele care să fie foarte subțiri, comparabile mai mult cu versiunea Air, nu cu Pro.
A venit, între timp, și un Intel de generația a 13 a. Ce performanțe brute, (de 3 ori mai mult), dar… autonomie?! Mobilitate?
Compatibilitate
Pretențiile mele sunt un pic diferite pentru că umblu cu fișiere mari și consum resurse destul de multe. S-ar putea ca majoritatea să nu fie inclusă în ceea ce zic eu. Ca să înțelegeți ce zic, am copiat un botez de pe PC cu ajutorul cititorului de carduri. Cu un card de 300 MB/s am stat 25 de minute să copiez 191 de GB de informație. Vă dați seama cât aș fi stat pe WiFi? Mai mult, eventualele adaptoare și o integrare perfectă într-un ecosistem diferit nu a fost posibilă pentru că eu am avut un laptop și atât. Nu l-a recomandat nici măcar router-ul din casă.
Cum am mai zis integrarea cu Synology este perfectă. Pur și simplu mapezi și îți vezi de treabă. Simplu, elegant.
Nu am dat de cap de nicio culoare cu Autohotkey, nu am găsit alternative. E marea pierdere pentru mine, dar știu că majoritatea nu folosește așa ceva.
Integrarea cu Windows
Problema cea mare a fost între a face management între un PC cu Windows și unul cu Apple. Deocamdată nu văd cum să renunț la Windows pentru că raportul calitate preț al unui PC și experiența cu monitoarele mari este mai bună. Cu jumătăți de măsură nu se poate din punctul meu de vedere. Ori intri în horă si migrezi complet, ori îți vezi de treabă și rămâi pe Windows. Te scarpini total diferit între cele 2 sisteme de operare.
Integrarea cu telefonul pe android
Eh, aici e mai ușor un pic. Ai putea trăi cu un android, mai ales că te poți folosi de un NAS, de un cloud pentru a transfera fișiere. Într-adevăr, nu sunt atât de multe probleme când ai fișiere mici de folosit. E o oarecare compatibilitate.
Totuși, ar fi bine să te gândești la un telefon Apple dacă tot vrei și MacBook Pro. Eh, eu nu știu dacă aș face asta curând. Sunt opțiuni interesante pe foto pe android, mai ales că nu ai un pliabil. Pe de altă parte, dacă dai de un laptop foarte ușor ar fi mai interesant ăla.
Integrarea cu televizorul, poate chiar pe android
Trebuie o orientare spre televizoare care suportă AirPlay. Eu care am numai televizoare cu android mi s-a părut un pic dificil să comunic cu televizorul. Între timp, am găsit soluții, dar nimic la click.
Integrarea cu aparatul foto
Aici, în principiu, conexiunea e chiar mai bună. Aplicația de la Sony mi se pare că e mai bună, conexiunea se face mai rapid. Nu ai o treabă chiar directă cu aparatul foto, însă tot ceea ce ține de telefon și am testat anterior… este mai OK de pe IOS.
Ca avantaje pe care nu le-am văzut, neapărat, pe Windows
Să ne înțelegem, pentru prețul corect, pe Windows găsești lucruri aproape la fel de bune. Am testat destul de multe modele bune și acolo.
Totuși, deocamdată, vei câștiga:
- autonomie mai bună pe Apple
- aceeași performanță atât cu alimentare, cât și fără
- construcție premium, fără rabat la calitate. Puțin și bun. La încărcător și cablu aș avea niște rețineri, dar mufa cu magnet e tare. Uitați-vă la video-ul ăsta cât se mișcă cel de la Samsung.
Odată ce ești prins în ecosistem lucrurile devin tot mai tari. Pe de altă parte, cred că se pot întoarce și împotriva ta pentru că nu vei avea și alternative. Ca de exemplu, dacă mie îmi place anul ăsta LG, la anul poate să îmi placă și să integrez un Asus sau poate un Honor la produsele pe care le folosesc. Eh, la Apple dacă nu îți place modelul lor de telefon sau de laptop e mai greu să ieși din ecosistem. Trebuie să te raportezi la ce au pe piață în momentul ăla. Mai ieftin sau mai scump, mai bun sau mai prost.
Eu văd migrarea pe Apple ca una scumpă. Și nu știu dacă avantajele sunt acolo. Pe termen scurt sunt convins că nu sunt acolo, pe termen lung s-ar putea să fie bine.
Trecând peste accesorii și toate nebuniile pentru o experiență completă aș vedea un PC, un laptop, un telefon, ceva căști. La prima vedere, pentru nevoile mele ar însemna undeva la 9000-10000 de euro. Nu văd justificată o astfel de investiție, chiar dacă puse produsele acestea unul lângă altul se diferențiază de concurență foarte bine.
dam167 a zis
De-a lungul timpului am observat că dacă îți place Apple, sunt toate șansele să-ți placă și în viitor pentru că au o abordare similară. Îți spun cum gândește un fan (ca mine), să zicem raportat la iPhone, ca să-ți dai seama de ce nu li se potrivește tuturor. Primul peu iPhone a fost 4 și m-am obișnuit repede cu el. A urmat 6 și mi-am dat seama că am tot ce am nevoie la iPhone. Nu mă atrag pliabilele, senzori în plus, sute de megapixeli la camere, găuri prin ecran, amprente pe nu știu unde, ecran cu refresh de 500 Hz și așa mai departe. Vreau ca telefonul să arate ok, să fie construit ca lumea, să nu schimb chestii la el, să mă țină 3+ ani cu o experiență bună de utilizare. M-am obișnuit cu iOS și nu mă atrage nimic la Android. Aș putea schimba? da. Vreau sau am nevoie? nu.
Evident că nu gândește toată lumea la fel, știu și eu oameni care spun că sunt chestii care nu le plac la iOS și macOS și că nu ar vrea să folosească exclusiv platforma lor – ceea ce e normal. Dar dacă ți se potrivește, chestiile noi și mărunte cu care vin alți producători nu te tentează în mod deosebit. Și mai e și loialitatea față de marcă, dacă produsele cu marca aia te satisfac – am mai menționat asta, se întâmplă și la alții decât Apple, atât la muzică cât și la fotografie.
Ce zic eu aici exclude activitatea de testare, că dacă ai nevoie să integrezi tot felul de dispozitive pe măsură ce apar nu are nici un sens platforma Apple. Adică fix pentru asta nu e gândită.