Marea bubă neagră a Windows 10 este funcția de search. Bine, mai sunt și altele, dar asta se simte cel mai bine printre utilizatori. Mai ales dacă nu ai încă un SSD și ai numai HDD-uri. Bine, de ce s-ar întâmpla asta în 2020? Ce motive ai să nu bagi măcar un model de 120 de GB?
Eh, au trecut ani buni de când Windows 10 e pe piață și problema asta încă există, încă sunt forumurile pline de așa ceva. Rezolvarea cea mai simplă a fost, până acum, un SSD. E ciudat, oricum, să recomanzi un hardware pentru o treabă software.
Versiunea viitoare de Windows 10, însă, schimbă un pic algoritmul pentru indexul de căutare și, în teorie, va fi ceva mai eficient. Treaba asta se va întâmpla pe 20H1, adică va fi disponibilă peste câteva luni, undeva în mai iunie. Momentan, e la nivel de declarații și cât de curând va fi disponibilă prin Windows Insider.
Practic, putem spune că vor introduce „inteligență artificială”, că tot e la modă. Așadar, vom avea un algoritm care va detecta dacă unitatea de stocare va fi solicitată prea mult, dacă procesorul va sta peste 80% din cauza Windows Search-ului sau dezactivat dacă va fi game mode. Chiar și pe baterie indexarea nu va fi disponibilă.
Există chiar și o aplicație pentru treaba asta.
Catalin a zis
Fix despre asta am scris eu ieri, cu alte cuvinte. Totusi, eu am SSD, dar reinstalarea a rezolvat problema.
ice4you a zis
Well, ca sa iti satisfac curiozitatea, eu am stat vreo 8 luni cu un SSD pe masa pana sa il bag in PC, motivele fiind ca aveam de lucru la greu si imi era pur si simplu sila sa reinstalez PC’ul de la cap, la coada, pentru ca nu vorbeam doar de Windows, driveri si Chrome, ci de multe alte aplicatii si logari peste tot si dracu si lacu si taica’su. 😀 No, asta poate fi un motiv sa nu ai inca SSD in PC, ca in rest ca pret au ajuns deja aproape cat stick’urile. 🙂
Marius Cucu a zis
De ce nu ai clonat HDD?! 🙂
ice4you a zis
Faza cu clonatul e una empirica in sensul ca, clona aia de care zici tu, trebuia sa indeplineasca niste conditii la noul data storage, pe care nu prea o puteam indeplini, partitia de clonat avea 300Gb in vreme in care SDD’ul abia 250Gb. Pe langa asta, am mai incercat si in alte dati treaba asta, dar nu tot timpul cu succes, solutia finala fiind tot vechea varianta cu o instalare pe curat, extensiile de pe restul de partitii fiind oricum compromise cand am trecut pe un data storage nou.
Concluzie: e utila varianta aia, dar nu merge in toate cazurile. 🙂
dam167 a zis
Din păcate se vând multe PC-uri și laptopuri cu HDD. Să vezi cum cumpără lumea AIO de la Asus sau HP, unde teoretic e posibil să pui SSD, nu la îndemâna oricui. Culmea, chiar și unii care susțin că se pricep recomandă părinților (în general) laptopurile alea de 1000 de lei cu Celeron și HDD, că la facebook merge – dar nu merge, că Windows 10 ține HDD la 100% 2 ore cu indexările și optimizările. Păcat că nu înțelege lumea că adevărata prosteală e să-ți vândă cineva ceva ieftin care nu merge, nu ceva scump care merge bine.
Soluția nu e să mai bagi un proces în plus, ci să-l optimizezi pe ăla care vrea să-ți țină procesorul la 80%. Da, merge mai bine pe SSD, dar e fix cum zici tu – compensezi cu hardware o problemă de software. Și când te gândești că software-ul ăla costă 600 de lei pentru persoane fizice și 1200 pentru cele juridice…