Am impresia că s-a democratizat un pic internetul și lumea a ajuns la o saturație privind tehnologia. Marea majoritate a oamenilor are nevoie de un telefon performant și cam atât. Din ce în ce sunt mai puțini oamenii care caută să își facă un PC, să caute tehnologii noi.
Cumva cred că am rămas o nișă tot mai mică.
La sfârșit de an se spune că va apărea DDR5. Sunt deja niște leak-uri de la HyperX, dar până le vedem la muncă… Oricum, interesantă poziția celor de la HyperX. Tare interesat sunt să văd cum cum va arăta schema procesorului, dacă o să se întâmple asta. Poate că o să apară L4 cache ce va suplini „viteza” tampon ce venea de la memoria RAM. Habar n-am.
Mă joc acum cu un router mai slab de la TP Link față de A50. Am avut prima revizie și la început au fost probleme de firmware, în plus se încălzea mult mai mult. Bine, încălzitul este și de la faptul că are procesor mai performant. Dar au fost buguri destul de multe.
Cred că pentru omul de rând prima revizie nu este recomandată. Așa am zis și de 5G, dar se aplică și la PC-uri. Mai ales la plăci de bază și tot ce ține de PC
alin a zis
Ar putea sa iasa ceva folositor din contopirea celor doua componente hardware. S-ar dezvolta si mai mult portabilitatea device-urilor.
Filip Pacurar a zis
Eu tocmai ce mi-am facut de 1 luna pc si am luat componente pe care pot pune macos, merge blana, mai bine decat un iMac de-al lor sunt sigur. i9, Radeon RX5700 XT, 16GB ddr4. Partea interesanta e cand va trebui sa fac upgrade oare? Pare ca e un setup bun pentru cativa ani de zile.
Marius Cucu a zis
Mă uit acum la DDR3 și pare că începe să facă figuri și în browser, pe anumite codecuri. Vin rezoluții mari, vin cerințe noi. Eu cred că de la jumătatea lui 2022 lucrurile se vor stabiliza pe DDR5. 🙂 Poate și prețuri OK.
I9 gen 11? Că altfel aveai Ryzen gen 5 care mătură un pic cu generația a 10 a de la Intel.
dant a zis
Eu inca stau pe laptop sau PC. Urasc sa citesc ceva pe un ecran atat de mic. Pentru mine, telefonul este pentru a suna pe cineva, un mail in caz de urgenta sau un mesaj pe WP, eventual un joc intre colegi.
DDR5 este binevenit pentru programatori sau editori grafici si de ce nu gamerii pasionati care sunt multi si vor sa se laude cu ce scule au.
Cum spuneai tu in articol, multi au doar telefon pentru ca vor doar facebook, insta, youtube, Whatsapp. In aceasta categorie sunt foarte multi atehnici si nu stiu sa lucreze pe un windows sau mac si de aceea prefera un telefon smart.
Marius Cucu a zis
Păi s-a democratizat asta. Mulți nu mai cumpără device-uri mari, mulți rămân pe cele mai mici, dacă n-au nevoie de ele. Până la urmă, dacă stai doar pe divertisment poți supraviețui cu un televizor și cast de pe un telefon. Gusturile nu se discută. 🙂
dant a zis
Poti in cazul in care nu vrea nevasta sa se uite la netflix sau copilul la desene animate si nu ai decat 2 televizoare in casa. 🙂
ice4you a zis
Eu tot incerc de multa vreme sa zic ca trebuie disociat consumul de productivitate. Una e una, alta e alta.
ice4you a zis
In plina digitalizare in care multi s’au intors la PC pentru scoala, sau lucrul de acasa si tot mai multi asa vor ramane, tu vorbesti de o nisa tot mai restransa”? Mai Marius, scoate capul din televizoare si telefoane ca esti putin prins in bula ta! 😉
Marius Cucu a zis
Nu sunt deloc prins în bula mea. Toate au crescut, dar pe fondul pandemiei. Pe măsură ce se va termina oamenii vor fi mai mobili și n-or să mai stea atât de mult pe PC.
Eu n-am laptop în casă, sunt pe PC-uri, dar sunt circumstanțe.
ice4you a zis
Tot acasa vor lucra multi, schimbarea s’a produs ireversibil, toate marile companii au anuntat planuri de genul asta. 8 ore vei sta in casa, la job. Tu esti independent, nu compara situatiile.
Marius Cucu a zis
Păi una este calculatorul asigurat de firmă, la care nu ai acces cum ai tu chef, una este dispozitivul tău.
ice4you a zis
Nu iti asigura nimeni, nimic. Lucrezi de acasa pe un IP securizat, in rest iti cumperi tu ce ai nevoie.
Marius Cucu a zis
Cum ziceam în alte articole. Depinde de situație, eu nu cunosc decât pe băiatul cu libertate în IT care voia să n-asigure echipament. În rest, toți cei care au rămas acasă fie li s-a luat câte un scaun/ monitor/ laptop configurat cu-n VPN. După nevoi.
dam167 a zis
Tot aud asta cu ireversibilul, dar încă n-am văzut motive întemeiate. Pentru angajatori acum e mai simplu așa, pentru că scapă de tot felul de proceduri, de măsuri și/sau amenzi. Dacă ai pe cineva infectat trebuie oricum să trimiți oameni acasă în izolare, să dezinfectezi să etc., o bătaie de cap. Cât despre spațiile de birouri, dacă a fost rentabil până acum, va fi și de acum înainte. Productivitatea nu crește pe termen lung, deja există discuții pe tema asta internațional. A, și mai e și statul cu copiii care nu va mai fi necesar după ce se vor deschide școlile.
Angajații care au case mari poate sunt mulțumiți, ăia care stau în orașe mari mai puțin. Majoritatea se vor sătura de stat în casă toată ziua, mai ales tinerii. Nu s-a mutat nimeni în marile orașe din Europa ca să stea acasă și sunt multe apartamente mici închiriate – că nu stai mult timp acasă.
În România în afară de IT nu se lucrează de acasă, doar liber profesioniștii sunt în situația asta.
Marius Cucu a zis
La mine toți colegii, pe inginerie/ proiectare sunt acasă. Comunicare la fel, deși mixează foarte mult cu biroul. Complet acasă nu cred că vor rămâne, dar zile mixate… cu serviciul, cred că vor rămâne.
ice4you a zis
In chirii se vede deja tendinta mutarii din garsoniere in apartamente cu 2-3 camere. In domeniul imobiliar la fel, cererea merge inspre 3 camere, minim 2. Producatorii de mobila au inceput sa aiba in oferte si sa vanda la greu mici casute din lemn ce sa fie amplasate in curte pe post de birouri. Tendinta e clara si se va mentine, acolo e directia.
In Romania nu lucreza decat IT’istii? Nu stiu de unde ai informatiile astea, insa iti pot spune doar din bula mea, ca sunt destui care lucreaza de luni bune de acasa acasa din sistemul bancar, asigurari, vanzari, logistica, distributie, social media, mass media, call center, proiectare, comunicare, etc.
Conform datelor marilor corporatii, productivitatea a crescut in urma mutarii lucrului acasa, din nou, nu stiu de unde ai tu informatia ca este invers. Schimba sursele! 🙂
dam167 a zis
Unii dintre cei care câștigă bine caută chiar să cumpere case, dar ăia sunt puțini. Și sunt convins (call it a hunch) că ăia cu coliba în curte pe post de birou sunt și mai puțini.
Hai să vedem. Cei din HR fac deja studii/sondaje privind tendințele angajaților sau angajatorilor – la cele văzute de mine lucratul de acasă era tot timpul în procente mici. În sistemul bancar, vânzări sau asigurări ăia care vor lucra în viitor de acasă vor rămâne doar acasă pentru că astea nu sunt domenii în care să se lucreze așa. Acum da, că e complicat, dar când va începe lumea să se deschidă n-o să mai meargă. Legat de proiectare, care proiectare? case și blocuri? că alea da, alea mergeau și înainte de acasă. Investițiile mari în schimb, autostrăzi, retehnologizări în domeniul energetic, termoficări, investițiile pe mediu, astea nu se fac nici azi de acasă. Urmează drumuri, autostrăzi, partea de infrastructură – apropo, angajații de aici au fost considerați esențiali și au făcut parte din etapa a doua de vaccinare. Învățământul la fel, e tot de acasă, dar crezi că va rămâne așa?
Marile corporații, cum spuneam, au mai mult de pierdut dacă își țin acum angajații la birouri. Mai stai 6 luni – 1 an să vezi dacă e tot așa. Majoritatea au văzut o productivitate mai mare pentru că era entuziasmul schimbării (chiar și la mine în firmă s-a spus asta), dar s-a dus repede. Am preferat să nu mă includ în exemple, că poate eu sunt caz special dar, ca un apropo, eu și colegii mei (din toată țara, vreo 6 puncte de lucru) mergem la birouri din mai 2020, iar la mine în sat când ies pe stradă n-ai zice că e pandemie. În clădirea de birouri în care lucrez sunt 2 firme care țin angajații acasă doar pentru a evita măsurile și procedurile specifice care se impun acum – e mai simplu așa. Din păcate, în afara bulei noastre oamenii mai merg la lucru și cu un mic covid, la call center-uri, magazine, fabrici, că nu ne oprim dacă ne țin picioarele.
Nu știu cum e în social media, acolo cred că e groasă. Cică oamenii de acolo sunt predispuși la burn out, sunt stresați, astea, îți dai seama ce s-ar întâmpla cu omenirea dacă acolo nu merg bine lucrurile?
Pheno a zis
Vestea buna e ca n-o sa mai fie vesti proaste. Vestea proasta e ca vor fi vesti si mai proaste. Cineva a facut un comentariu plauzibil. Si eu cred ca nu vom scapa de pandemie, niciodata, ci ne vom adapta cu ea. Parerea mea este ca desktop-ul nu va dispare prea curand ci dimpotriva. Fiindca aproape toate activitatile functioneaza cu frana de mana trasa, cred ca actualele configuratii PC (mai noi sau mai vechi), indeplinesc cerintele generale. DDR3 vs.DDR5? Pentru ce? Am desktop cu Intel® Core™ i5-4690K , 3.5GHz, Haswell(gen.4 din 2014), Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz,GA-Z97X-Game Plus (rev. 1.0) din 2015, GIGABYTE GeForce® GTX 1060 Xtreme Gaming 6(din 2016) si nu simt nevoia sa fac upgrade. Probabil ca peste inca vreo 5 ani (deja au trecut 6-7 ani de cand mi-am facut configuratia asta), daca chiar va fi nevoie, voi face si asta, dar m-as indoi ca se schimba mare lucru pana atunci. Mai in gluma, mai in serios, astept un PC quantic de larg consum. Pana la urma, comunicarea este cea importanta, indiferent despre ce gadget sau echipament este vorba. Apropos de „performantele” omului de rand. Unii vor comunica mai rapid decat altii cu cateva nano-secunde (ca si cum ar avea ceva extrem de important de comunicat). Nu ma refer la adevaratii specialisti ci la muritorii de rand. Viteza de comunicare nu mai depinde doar de performantele tehnice, ci de abilitatile personale ale utilizatorilor. Deci, „merita sa iei DDR5?” este o intrebare interesanta care asteapta raspuns la fel de interesant si argumentat.
Marius Cucu a zis
Depinde foarte mult ce faci cu ea. Eu am un I7 4790 parcă și cu toate că i-am pus SSD și peticit pe acoluri, e diferență mare când trec pe unul cu 5 generații mai noi, cu SSD pe nVME. Și cred că doar decodările de pe browserele noi sunt problema. Probabil că și pe gaming sunt probleme, deși acolo băieții care-s amatori probabil că au trecut pe cloud.
dam167 a zis
Mie mi se pare că se simte și la mai puțin de 5 generații de procesor. Am acasă un i7 3770 (cred) care acum e bun doar pe hârtie, MacBook Pro-ul meu din 2016 (care e Kaby Lake parcă) făcea cercuri în jurul lui – la 98 de grade ce-i drept, dar era mult mai rapid.
De obicei n-ai nevoie de hardware nou, până ai nevoie. Dacă a ajuns Dropbox să consume în fundal 500 MB de RAM începe probabil să aibă sens să cauți și viteze mai mari ale memoriei, dar da, vârfurile tehnologice n-o să merite niciodată pentru mase. La fel și la plăcile video, cât timp ai un monitor de 21” de 500 de lei parcă merge, dar când treci la un 4K… nu mai merge așa bine.
Pheno a zis
Da, am uitat sa spun. Am un singur SSD ADATA XPG GAMMIX S11 Pro, 512GB, NVMe, M.2. cu doua partitii, C:200GB si D:273GB, fara HDD sau CD/DVD/DVD-W. Practic, in afara de cele 4 ventilatoare pentru carcasa, cooler procesor si ventilator sursa, nu am alte componente „in miscare”. Asta deoarece placa video nu prea porneste racirea (tot pe aer) fiindca nu a depasit niciodata 40 grd.C, ca de altfel tot sistemul. DVD-RW si HDD sunt externe.https://gyazo.com/90d9ef786a520490e0322a304b4e84cf