Acum o viață mă bătea gândul să pun la bloc panouri fotovoltaice. Evident, n-a avut niciun sens ideea, n-a fost pusă în aplicare. Acum prețurile au explodat din toate direcțiile. La curent, la panouri, la manoperă, la orice.
Zilele trecute stăteam pe Youtube și mă uitam la impresiile oamenilor care și-au pus pe casă așa ceva.
Am dat de fel de fel de oameni, unii îndreptați spre direcția eco, alții zic că investiția nu ți-o scoți nici în 10 ani de zile.
Am dat și de oameni care au montat acum 2 ani de zile:
Concluzia lor a fost că, dacă nu ai o subvenție de la stat, dacă nu pui și baterii, ideea este chiar bună. Dacă le elimini pe astea 2 e posibil să dea cu virgulă și să amortizezi foarte greu investiția sau chiar deloc.
Altfel, nasol tare pe timp de iarnă și zăpadă. Sunt cu ochii și pe băieții cu autorulotele, ce chin, ce jale să ai grijă de niște panouri, să le speli ca să fie eficiente.
În altă ordine de idei, Dacia a vândut Spring de-a rupt, atât în țară, cât și în afară. Evident, pe fondul scăderii vânzărilor pe ansamblu.
dant a zis
Daca esti legat la retea, evident ca nu merita sa iti pui panouri+acumulatori. Investia nu ti-o scoti prea curand, posibil niciodata. Acele panouri mai trebuie si ele intretinute, acumulatorii schimbati, se mai defecteaza, etc.
In schimb daca ai o casuta de vacanta si curentul este departe de tine, atunci da. Costurile de bransare sunt foarte mari.
Am inteles ca de la anul, pentru cei care au panouri si baga in retea, o sa fie egal pretul la cat bagi cu cat consumi.
Ma gandeam sa imi pun si eu pe casa si sa bag in retea, cu subventie evident, dar am inteles ca firmele care sunt autorizate sa o faca, iti cam baga inca 50% in plus la costuri, deoarece banii ii primesc foarte greu de la stat. Uni nici dupa 3 ani nu au primit.
Oare asa or fi?
Marius Cucu a zis
Am auzit că au fost ceva discuții legate de bani. Unii chiar înainte să înceapă programul țipau că fix asta se va întâmpla. Știau cu cine se pun.
Vasi a zis
Vorba colegului de mai sus, merită la o căsuță/cabană mai izolată unde te duci de 2-3 ori pe an, altfel prețurile, condițiile + amețeala subvențiilor fac să nu prea merite.
billy a zis
Incerc sa depun dosarul pentru accesarea programului de panouri fotovoltaice. Stau pe langa Constanta, deci o zona favorabila pentru astfel de solutii. As vrea sa optez pentru solutia fata acumulatori mai ales ca odata „programul de la stat nu permite” dar si ca am deja un bransament la retea. Marea mea problema este, ce fac cu surplusul de curent pe care trebuie sa-l injectez in retea? In prezent kw costa cam 0.75 bani si daca „dai” in retea primesti cam 0.25 bani. Daca fac o investitie de 5000E pentru aproximativ 6 kw putere instalata, cand imi voi recupera eu investitia? Un coleg spunea mai sus ca de la anu’ se vor egaliza preturile la kw, ce dai in retea cu ce consumi. Eu nu cred ca se poate, mai ales ca cei care iti furnizeaza curentul au mai multe cheltuieli, cu productia, cu transportul, cu intretinere/mentenanta. Deci cum sa-ti dea tie ENEL-ul (in cazul meu) acelasi pret pe kw tie care doar produci? Plus ca sistemul este eficient daca curentul produs este si consumat in acelasi timp. Dar la majoritatea populatiei, consumul e noaptea, exact cand panourile nu mai produc asa mult. Singura motivatie este mai mult una morala, ajut la scaderea poluarii, producand energie „verde”.
Marius Cucu a zis
Eu din câte am înțeles, s-a modificat sau se modifică legea pentru injectare, adică o să fie 1 la 1.
billy a zis
Cum cred ca am ceva moralitate, voi incerca sa depun dosarul pana vineri cand e data limita, cel putin asa mi-a transmis firma pe care am contactat-o. Daca va fi 1 la 1 pretul kw, ar fi binecuvantare. Sa speram la mai bine, oricum asta ne-a mai ramas.
Marius Cucu a zis
Undeva am citit sigur de asta. Nu știu dacă e încă lege, dar o să fie 1 la 1.
Marius a zis
se merita dar trebuie sa ai o productie de minim 10 kwh si panouri cu o garantie de 25 ani, cele cu 10 ani garantie sunt prastie .
ce-ti ofera firmele prin programul european undeva la 3 kwh nu costa in realitate mai mult de 12000 ron in varianta on
Iulian a zis
Din câte am auzit, din punct de vedere financiar de la alții care au avut și folosesc, e cam aceeași treabă la portofel. Acu’ din punct de vedere al ecologismului și “binelui umanității”…nu știu.
Am minicalculator din ăla de buzunar pentru calcule de zi cu zi pe celule solare, se pune? ?
Marius a zis
sigur ca se pune …. iti socotesti bugetul =verde=
Ioan Mihai a zis
Evident. Imi pare rau ca nu mi-am permit in urma cu 2 ani, cand preturile panourilor erau foarte mici. Sa vad cum incep sa proiectez o instalatie anul viitor. Cel mai probabil o sa fac ceva modular si scalabil, camera cu camera.