În anii de pandemie țin minte că am încercat marea cu sarea cu fondurile mutuale. Ca să o ținem pe pozitiv, a fost și greșeala mea, nu am reușit să înțeleg cum stă treaba cu lucrurile de acolo, iar contextul a fost ciudat. Știți și voi cum a fost când toți eram pozitivi sau… negativi.
Eh, de atunci piața chiar dacă este un pic mai dinamică, sinusoidală ca să folosesc ceva termeni mai pretențioși, tot nu mi se pare că merită să mai merg pe fondurile mutuale. Am și câteva articole mai vechi, iar un tag este aici. Am documentat evoluția pe cât se poate de mult, mai degrabă, aș putea să ne numesc pierderi.
Ce-i drept, țin minte că la ING făceam totul din aplicație, la 2 click-uri distanță. Randamentul a fost pe minus pentru mine. Dar repet, a fost și contextul, poate că dacă așteptam mai mult piața își revenea.
Acum prefer să merg pe clasicele ETF-uri de pe bursă. Am stabilit că investesc pe termen lung și merg cu acestea. Dar deh, am și acumulat o altă experiență. În plus, raportat la câteva click-uri pe care le dădeam în aplicație, aici nu e chiar așa de ușor, documentarea trebuie să fie ceva mai mare.
Așadar, voi cum sunteți?
Dacian a zis
Nu merita.
Fondurile mutuale au niste costuri anuale de administrare foarte mari, comparativ cu un ETF.
ETF-urile in genral au costuri intre 0.05 si 0.6 (sunt si mai mari, dar sunt rare), iar un fond mutual, ING spre exemplu 0,92% – 2,9%.
Ai putea spune ca 2-3% nu e mult. Dar la investitiile pe termen lung, dobanda compusa face sa se acumuleze niste sume măricele.
Gasesti un articol cu niste grafice la Domnul CarutaCuBani
https://carutacubani.ro/investitia-ideala/
George a zis
De unde ai învățat sa tranzacționezi ETF-uri?
Mulțumesc anticipat.
Gabriel Ursan a zis
Poti sa ai ouăle in mai multe cosuri, iar unul poate fi cu fonduri mutuale. Am avut si perioada de -5%, dar sunt si perioade precum aceasta, cu +11%. Cu rabdare si principiul “compound effect” cred ca e o varianta decenta.
Constantin a zis
Am fost tentat si eu la un moment dat sa investesc in fonduri mutuale. Dupa ce am studiat atent problema, am decis ca nu merita si am renuntat. Randamentul era mai mereu sub rata inflatiei, aia reala, nu cea oficiala. Asa mi-au iesit mie calculele si m-am orientat spre altceva ca investitie.
Iulian M a zis
Nu cred că merită. Mai degrabă mai deschizi un bussines ceva nou, dacă ai o idee genială sau pe aproape, îi pui un administrator bun și în felul acesta poate, banii investiți îi poți înmulți.